Skocz do zawartości

Polityka okiem rolnika 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, Ulman napisał:

Galan, a kiedy będzie trzecia wojna, bankructwo,  światowy głód i koniec świata?

Zauważysz tylko nie zdążysz zadać pytania co się stało i kiedy i jak. 

Opublikowano
9 minut temu, Ulman napisał:

Nasze dzieci będą ją tak wspominać jak nasi rodzice Urbana. Z pewnością przeszła do historii

To ty nie pamiętasz Urbana tylko rodzice opowiadali ci na dobranoc baje o Urbanie straszna baja była Gimbusie . Sam się wygadałeś .

Opublikowano
8 godzin temu, Tomasz0611 napisał:

Ale ja od początku piszę, że te 180zł tygodniowo granicy ubóstwa starczy tylko na zakupy, a na lokum, ogrzewanie itp to z tego zabraknie i dlatego granica ubóstwa jest oszukana ... I już z tego powodu całe te wykresiki tu wrzucane już nie pamiętam przez kogo nie mają sensu ... Przy kilku osobach koszt jednostkowy mieszkania, prądu, ogrzewania spadnie, ale jedzenia już nie ...

Pisałem o tym wcześniej, że uwzględniany jest fakt dotyczący ilości osób w danym gospodarstwie domowym . Przy jednej osobie ( w PL)  rzeczywiście próg ubóstwa kształtuje się na poziomie ok 700 zł. Przy rodzinie wieloosobowej - że względu na podział tzw. opłat próg wynosi coś koło 500zł na osobę.

Opublikowano
3 minuty temu, galan99 napisał:

To ty nie pamiętasz Urbana tylko rodzice opowiadali ci na dobranoc baje o Urbanie straszna baja była Gimbusie . Sam się wygadałeś .

Umiesz liczyć? 

Opublikowano

ta pani ze zdjecia tyle nie zarobila. w kontrakcie miala zapisane,ze nie moga jej zarobki przekroczyc 2 mln zl na kontrakt. nowy od stycznia 2023, jak i stary opiewal na okolo 1.5 mln zl. natomiast tvp pokrywalo jej wydatki na prowadzienie programu.

Opublikowano
24 minuty temu, Ulman napisał:

Ty mi pokazałeś? Humor ci dopisuje🤣   Co ty czy Mirek może wiedzieć o tym co było u mnie? Nie ośmieszaj się😆

Ci co mieli kombajny też gówno skosili wcześniej bo dla nich też nie było pogody.  

tak jebli 500ha jebli 200ha jebli 100ha i wszyscy ciągli na twoje ary 

Opublikowano
2 minuty temu, Siedzacybyk napisał:

ta pani ze zdjecia tyle nie zarobila. w kontrakcie miala zapisane,ze nie moga jej zarobki przekroczyc 2 mln zl na kontrakt. nowy od stycznia 2023, jak i stary opiewal na okolo 1.5 mln zl. natomiast tvp pokrywalo jej wydatki na prowadzienie programu.

to nieważne większej propagandy niż Niemiec to nigdzie nie znajdziesz 

Niemieckie media w Polsce [lista] – Niezależna Gazeta Obywatelska

Opublikowano
1 godzinę temu, Tomasz0611 napisał:

Jeżeli 20 złotych na godzinę przy pracy godzinowej i nawet 40zł/h przy pracy akordowej, do tego wyżywienie i nocleg w cenie to dla Ciebie wyzysk to aż jestem ciekaw gdzie pracujesz ... Przypominam, minimalna Kaczaffiego 16,6 na rękę ...

Czekaj cierpliwie. Wrócił tusk ustanowi z powrotem 5zł/h i będzie raj dla takich kapitalistów złodziei.

• Haha 1
Opublikowano
5 minut temu, Roman176 napisał:

tak jebli 500ha jebli 200ha jebli 100ha i wszyscy ciągli na twoje ary 

Nie masz pojęcia jak to u mnie działa a uczyć się nie chcesz więc ci nie wytłumaczę. U mnie nie koszą ci co mają po 500 ha tylko klasyczni usługodawcy i kombajn mi nie jest do niczego potrzebny. Mało tego - sąsiedzi mający po 100-120 ha do koszenia zastanawiają się czy kombajnów w cholerę nie sprzedać

Opublikowano

https://wiadomosci.wp.pl/zawrzalo-po-sobotnim-marszu-w-warszawie-jest-reakcja-prezydenta-6954962984229376a

"My, Polacy, ze względu na pamięć o tych, którzy zostali zamordowani w czasie Holokaustu – nigdy nie możemy się zgodzić na jakiekolwiek przejawy antysemityzmu w żadnej formie i wszelkie jego oznaki budzą nasze głębokie oburzenie. W Polsce nie ma zgody na wyrażanie nienawiści wobec kogokolwiek. To całkowicie sprzeczne z wartościami, na których opiera się Rzeczpospolita".

I tak oto nasza władza pokazała na ile tresura amerykańsko - izraelska przynosi efekty.

• Like 2
Opublikowano
4 minuty temu, galan99 napisał:

Napisałeś JAK NASI RODZICE NIE TY .

Ja Urbana pamiętam a ty ?.

Pamiętam ale młody byłem i miałem to gdzieś więc piszę o rodzicach bo byli wtedy dorosłymi ludźmi tak jak i teraz moje dzieci są prawie dorosłe. Pomyśl najpierw zanim znów taką "sensację" znów znajdziesz.

1 minutę temu, Roman176 napisał:

usługodawcy zaczyna od największych 

oczywiście

Opublikowano

niby uslugodawcy sa, ale doprosic sie nie mozna. jak tylko zauwaza, ze jestes ich klientem, beda robic wszystkich, a ciebie zostawia na koniec. albo przyjada rano, okazuje sie ze za mokre, po pokudniu bylo by dobre, ale ty juz wypadasz z kolejki 🤕przyjedzie za 2 dni, w nocy, o 23😵‍💫. niedaleko mnie facet ma 700 ha. nie mial kombainu, bo robili mu uslugodawcy. juz ma swoj, jak potrzebuje to czasem ktos mu pomoze. to tylko tak pieknie wyglada.

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, mirro napisał:

https://wiadomosci.wp.pl/zawrzalo-po-sobotnim-marszu-w-warszawie-jest-reakcja-prezydenta-6954962984229376a

"My, Polacy, ze względu na pamięć o tych, którzy zostali zamordowani w czasie Holokaustu – nigdy nie możemy się zgodzić na jakiekolwiek przejawy antysemityzmu w żadnej formie i wszelkie jego oznaki budzą nasze głębokie oburzenie. W Polsce nie ma zgody na wyrażanie nienawiści wobec kogokolwiek. To całkowicie sprzeczne z wartościami, na których opiera się Rzeczpospolita".

I tak oto nasza władza pokazała na ile tresura amerykańsko - izraelska przynosi efekty.

Tego marszu nie powinno być - bo to nie nasz problem .

Kto wspomina o Polakach jak się słyszy , że Polacy pomagali mordować od tych Holokaustu .

My, Polacy, ze względu na pamięć o tych, którzy zostali zamordowani w czasie Holokaustu .

Edytowane przez galan99
Opublikowano
6 minut temu, Siedzacybyk napisał:

niby uslugodawcy sa, ale doprosic sie nie mozna. jak tylko zauwaza, ze jestes ich klientem, beda robic wszystkich, a ciebie zostawia na koniec. albo przyjada rano, okazuje sie ze za mokre, po pokudniu bylo by dobre, ale ty juz wypadasz z kolejki 🤕przyjedzie za 2 dni, w nocy, o 23😵💫. niedaleko mnie facet ma 700 ha. nie mial kombainu, bo robili mu uslugodawcy. juz ma swoj, jak potrzebuje to czasem ktos mu pomoze. to tylko tak pieknie wyglada.

u niego to wszystko na odwrót  u niego nawet pada z dołu do góry  

Opublikowano

jeden facet wszystko robili mu uslugowo. gadalem z nim, stwierdzil, ze jak tak policzyc wszystko to praktycznie na zero wychodzi. teraz tylko mu orza, sieja i kombajnuja. reszte sobie robi sam. raz jak mi wymlocili pszenice, to samosiewy w rzepaku daly mi w kosc. łąka.

Opublikowano
45 minut temu, galan99 napisał:

W necie jest wiele filmików z Urbanem w roli głównej , ocenę treści tam prezentowanych pozostawiam bez komentarza , tak jak i działanie tygodnika "NIE ".

Opublikowano
23 minuty temu, Siedzacybyk napisał:

niby uslugodawcy sa, ale doprosic sie nie mozna. jak tylko zauwaza, ze jestes ich klientem, beda robic wszystkich, a ciebie zostawia na koniec. albo przyjada rano, okazuje sie ze za mokre, po pokudniu bylo by dobre, ale ty juz wypadasz z kolejki 🤕przyjedzie za 2 dni, w nocy, o 23😵💫. niedaleko mnie facet ma 700 ha. nie mial kombainu, bo robili mu uslugodawcy. juz ma swoj, jak potrzebuje to czasem ktos mu pomoze. to tylko tak pieknie wyglada.

Masz jakiś dziwnych usługodawców albo problem tkwi w strukturze i powierzchni. U mnie maja spore kawałki, płynny odbiór , płace im od ręki i nigdy nie targuję się o jakieś gówniane 20 czy 30 pln. Nie wiem czy inni maja z nimi problem, ja nie mam.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v