Skocz do zawartości

Polityka okiem rolnika 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mnie nikt nie namówi do głosowania ani za jednymi ani drugimi -chyba ze dla jaj coś mnie tknie a prawda taka że cudów w tym kraju dawno nie było i na razie nie będzie -z niecierpliwością czekam na przelewik dopłat do zboża i nawozu -najbardziej krzywdzącym dla wroga jest zabranie mu pieniędzy a jakaś tam kupka mi się nalerzy 

Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, Mariusz2903 napisał:

Nie ośmieszaj się , protesty były a poparcie na wsi o ile % spadło PISowi ?

Poparcie na wsi a poparcie u rolników to dwie różne sprawy. U mnie na wsi jest 30 budynków, a w tych budynkach jest 5 rolników aktywnych zawodowo, bo maruderów po 3-4ha owsianki/żytka nie liczę ... A wyłącznie z pracy na wsi utrzymuje się nas czterech ...

Edytowane przez Tomasz0611
  • Like 1
Opublikowano
14 minut temu, mirro napisał:

Akurat jestem świeżo po egzorcyzmach związanych z proponowanymi dla nas cenami prądu przez PGE. W dupsko se wsadź te wskaźniki. Powiem tyle. Kwik dopiero będzie. Od nowego roku megawatogodzina 1000 PLN i to jest cena średnia. Czyli rachunki x2. Nie mówi się tego oficjalnie ale dla odbiorców indywidualnych prąd będzie w podobnej cenie

dopiero teraz się obudziłeś? wszystko drożeje, płace rosną a ty chcesz żeby prąd taniał? tak to tylko w bajkach mają

wiadomo, że prąd od nowego roku będzie droższy,  w uk czy niemczech ceny prądu zaraz po wybuchu wojny wzrosły o 100% i u nas już dawno było by dużo drożej gdyby rząd w ramach tarczy nie zrekompensował by elektrowniom kosztów (30mld) 

im więcej poronionych pomysłów dotyczących ochrony klimatu będzie w brukseli tym więcej będziemy płacili za prąd (i nie tylko)

za ceny prądu to wysyłajcie podziękowania niemcom; ich przemysł już otwarcie krytykuje chorą ideologię zielonej transformacji

"W erze Merkel nie przeprowadzono ani jednej reformy strukturalnej, która uczyniłaby kraj bardziej wydajnym, a dwie fundamentalne decyzje miały trwały wpływ na Niemcy - transformacja energetyczna i otwarcie granic dla niekontrolowanej migracji. Merkel, zamiast realizować strategiczny plan działania, reagowała na daną sytuację" 
"W tak krytycznej fazie (...) politycy powinni bić na alarm. Nie robią tego jednak, bo od dłuższego czasu skupiają się na kwestiach klimatu". "Żaden inny kraj na świecie nie ma głupszej polityki klimatycznej od Niemiec". Die Welt" Wolfgang Reitzle

wydali 800mld euro  na energiewende a mają najdroższy prąd w europie i jeszcze muszą kupować za granicą bo sami nie są w stanie wytworzyć odpowiedniej ilości :D 

tusk zajumał 150mld z ofe - za tyle można było wybudować e. atomową i mieć tańszy prąd- gdzie są te pieniędze?

18 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Bo PGE Orlen Azoty itp okradają ten naród a PiSoglupki

tylko dlaczego taki pogłupek nie sprowadza sobie paliwa, nawozów od niemców tylko pozwala się okradać??

• Haha 2
Opublikowano
Przed chwilą, nie napisał:

tylko dlaczego taki pogłupek nie sprowadza sobie paliwa, nawozów od niemców tylko pozwala się okradać??

Polecam ruski mocznik w kazachstańskich workach, dużo lepszy niż ten od Obajtka a i tańszy ;) 

Opublikowano
4 minuty temu, nie napisał:

dopiero teraz się obudziłeś? wszystko drożeje, płace rosną a ty chcesz żeby prąd taniał? tak to tylko w bajkach mają

wiadomo, że prąd od nowego roku będzie droższy,  w uk czy niemczech ceny prądu zaraz po wybuchu wojny wzrosły o 100% i u nas już dawno było by dużo drożej gdyby rząd w ramach tarczy nie zrekompensował by elektrowniom kosztów (30mld) 

A gdzie byliście do 2021 jak fotowoltaika była pół darmo ? Mam 15000 kwh nadwyżki a instalacja po podwyżce zamortyzuje się w mig -zgadza sie mam dużo za dużo ale lepiej tak niż mało za mało -najgorsze że nie wiem jak to zużyć a oddać za darmo to prawie grzech 

chyba dołożę jeszcze jedną instalację i będę sprzedawał na nowych zasadach 

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, v11 napisał:

Średnio to się opłaca, z znajomym liczyliśmy, to zamortyzuje się po około 12-15 latach przy obecnych cenach, pod dwoma warunkami, że nic się nie zepsuje i nikt blisko nie założy instalacji powodującej wyłączenia z powodu przekroczenia napięcia ... A falownik zazwyczaj po 10 latach wysiada ...

Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, nie napisał:

im więcej poronionych pomysłów dotyczących ochrony klimatu będzie w brukseli tym więcej będziemy płacili za prąd (i nie tylko)

za ceny prądu to wysyłajcie podziękowania niemcom; ich przemysł już otwarcie krytykuje chorą ideologię zielonej transformacji

"W erze Merkel nie przeprowadzono ani jednej reformy strukturalnej, która uczyniłaby kraj bardziej wydajnym, a dwie fundamentalne decyzje miały trwały wpływ na Niemcy - transformacja energetyczna i otwarcie granic dla niekontrolowanej migracji. Merkel, zamiast realizować strategiczny plan działania, reagowała na daną sytuację" 
"W tak krytycznej fazie (...) politycy powinni bić na alarm. Nie robią tego jednak, bo od dłuższego czasu skupiają się na kwestiach klimatu". "Żaden inny kraj na świecie nie ma głupszej polityki klimatycznej od Niemiec". Die Welt" Wolfgang Reitzle

wydali 800mld euro  na energiewende a mają najdroższy prąd w europie i jeszcze muszą kupować za granicą bo sami nie są w stanie wytworzyć odpowiedniej ilości :D 

tusk zajumał 150mld z ofe - za tyle można było wybudować e. atomową i mieć tańszy prąd- gdzie są te pieniędze?

Dzisiaj w pissacie pokazywali jakieś podliczenia za ostatnie lata minimalna co prawda wzrosła o 60 % ale sa śmieciówki. Średnia wzrosła o 45 % a ceny o 41 %. Brawo pis 4 % dobrobytu przez kilka lat. Szok.

U nich prąd podrożał po wybuchu wojny a u nas energetyka zaczęła grabić już w grudniu 2021. Nawet durnie z pisu zaczęli się chwalić rekordowymi zyskami do póki nie zrozumieli co to oznacza dla ludzi.

Morawiecki w Brukseli zgodził się na fit for 55.

Tak wszystko Niemcy ty jesteś taki głupi czy ludzi masz za takich głupich?

Tusk zajumał kasę z ofe być może niedługo przekonamy się ile zajumał i na ile zadłużył kraj pis. Tusk może zostać zawstydzony tak niskimi kwotami.

A tym czasem w Rumunii polski cukier po 3 zł.

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano
7 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Średnio to się opłaca, z znajomym liczyliśmy, to zamortyzuje się po około 12-15 latach przy obecnych cenach, pod dwoma warunkami, że nic się nie zepsuje i nikt blisko nie założy instalacji powodującej wyłączenia z powodu przekroczenia napięcia ... A falownik zazwyczaj po 10 latach wysiada ...

ale ta dodatkowa ma mieć 1 kw a oddawać 15 kw 

Opublikowano (edytowane)

A to tak, jeżeli masz im oddać za darmo to lepiej coś odzyskać, u mnie to się praktycznie na zero kalkuluje, po 3 latach mam chyba 800kWh zapasu odłożone ...

U mnie by było 3000kWhx(0,52zł+0,22zł) + 6000kWhx(0,86zł+0,35zł) czyli  2200+7260+400= 9860 a dzięki PV płacę tylko te ostatnie 400 rocznie ...

Opublikowano
7 minut temu, hubertuss napisał:

A tym czasem w Rumunii polski cukier po 3 zł.

Widze że oglądasz polsat 

A moim zdaniem PIS robi dużo więcej niż obiecał i jestem to w stanie udowodnić - Nigdy nie obiecywał że nas wydupcy bez mydła a jednak w formie bonusa to mamy 

2 minuty temu, Tomasz0611 napisał:

A to tak, jeżeli masz im oddać za darmo to lepiej coś odzyskać, u mnie to się praktycznie na zero kalkuluje, po 3 latach mam chyba 800kWh zapasu odłożone ...

Ja wybiegałem planami bardzo do przodu uwzględniłem zarówno spadek mocy po latach jak i wzrost zużycia .Jakbym miał rozsądnego sąsiada to bym mu zafundował trochę kw 

• Haha 1
Opublikowano
29 minut temu, v11 napisał:

A gdzie byliście do 2021 jak fotowoltaika była pół darmo ? Mam 15000 kwh nadwyżki a instalacja po podwyżce zamortyzuje się w mig -zgadza sie mam dużo za dużo ale lepiej tak niż mało za mało -najgorsze że nie wiem jak to zużyć a oddać za darmo to prawie grzech 

Basen olimpijski podgrzewany i coś dla sprzętu - myjnia maszyn rolniczych na gorącą wodę. I moment prądu braknie

Opublikowano
36 minut temu, v11 napisał:

A gdzie byliście do 2021 jak fotowoltaika była pół darmo ?

No właśnie, była, tylko skończeni głupcy myśleli że takie el dorado będzie zawsze, że w zimie energetyka będzie im fundowała darmowy prąd do pomp ciepła czy ogrzewania elektrycznego w zamian za bezużyteczny prąd w lecie

• Haha 1
Opublikowano
Przed chwilą, witejus napisał:

No właśnie, była, tylko skończeni głupcy myśleli że takie el dorado będzie zawsze, że w zimie energetyka będzie im fundowała darmowy prąd do pomp ciepła czy ogrzewania elektrycznego w zamian za bezużyteczny prąd w lecie

I nadal takie eldorado jest, jak masz założoną instalację przed zmianą zasad ;) 

Opublikowano (edytowane)

nie kilka lat a 14 lat jak ktoś miał łeb na karku to podpisał kilka dni przed nowymi zasadami nową umowę i tak mi się poszczęściło ale w tym segmencie 

Edytowane przez v11
Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, witejus napisał:

Tylko że to się skończy za kilka lat, a chodzą słuchy że są plany opodatkowania takich instalacji.

chodzą słuchy że po zmianie władzy będzie dobrobyt 

Edytowane przez v11
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)

3 Noga nie wejdzie do sejmu już Kamysz wie o tym jak nie chcieli Michała, to go przygarną Tusk .

Przyjmuje wszystkich , lewicowych i praktycznie wszystkich uciekinierów .

Wołoszański się dostanie bez problemu , Pułkownik ale go lubię za wykładanie Historii .

Wybory 2023. Pierwsze trójki Platformy Obywatelskiej do Sejmu .

Okręg nr 1 (Legnica) - Zofia Czernow, Robert Kropiwnicki, Piotr Borys

Okręg nr 2 (Wałbrzych) - Monika Wielichowska, Izabela Mrzygłocka, Marek Chmielewski

Okręg nr 3 (Wrocław) - Alicja Chybicka, Małgorzata Tracz, Michał Jaros

Okręg nr 4 (Bydgoszcz) - Paweł Olszewski, Iwona Kozłowska, Krzysztof Brejza

Okręg nr 5 (Toruń) - Arkadiusz Myrcha, Iwona Hartwich, Tomasz Szymański

Okręg nr 6 (Lublin) - Marta Wcisło, Michał Krawczyk, Bożena Lisowska

Okręg nr 7 (Chełm) - Krzysztof Grabczuk, Małgorzata Gromadzka, Stanisław Żmijan

Okręg nr 8 (Zielona Góra) - Elżbieta Polak, Waldemar Sługocki, Krystyna Sibińska

Okręg nr 9 (Łódź) - Dariusz Joński, Małgorzata Niemczyk, Iwona Śledzińska-Katarasińska

Okręg nr 10 (Piotrków Trybunalski) - Bogusław Wołoszański, Magdalena Spólnicka, Adrian Witczak

Okręg nr 11 (Sieradz) - Cezary Tomczyk, Agnieszka Hanajczyk, Tomasz Ziółkowski

Okręg nr 12 (Chrzanów) - Dorota Niedziela, Marek Sowa, Joanna Jaworska-Nowak

Okręg nr 13 (Kraków) - Bartłomiej Sienkiewicz, Jagna Marczułajtis-Walczak, Aleksander Miszalski

Okręg nr 14 (Nowy Sącz) - Weronika Smarduch, Piotr Lachowicz, Barbara Żytkowicz

Okręg nr 15 (Tarnów) - Urszula Augustyn, Roman Ciepiela, Elżbieta Achinger

Okręg nr 16 (Płock) - Marcin Kierwiński, Elżbieta Gapińska, Adam Krzemiński

Okręg nr 17 (Radom) - Joanna Kluzik-Rostkowska, Konrad Frysztak, Marta Michalska-Wilk

Okręg nr 18 (Siedlce) - Kamila Gasiuk-Pihowicz, Czesław Mroczek, Danuta Domańska

Okręg nr 19 (Warszawa) - Donald Tusk, Urszula Zielińska, Aleksandra Gajewska

Okręg nr 20 (podwarszawski) - Jan Grabiec, Kinga Gajewska, Maciej Lasek

Okręg nr 21 (Opole) - Tomasz Siemoniak, Danuta Jazłowiecka, Witold Zembaczyński

Okręg nr 22 (Krosno) - Joanna Frydrych, Marek Rząsa, Marcin Piotrowski

Okręg nr 23 (Rzeszów) - Paweł Kowal, Krystyna Skowrońska, Jacek Wiśniewski

Okręg nr 24 (Białystok) - Krzysztof Truskolaski, Alicja Łepkowska-Gołaś i Robert Tyszkiewicz

Okręg nr 25 (Gdańsk) - Agnieszka Pomaska, Jacek Karnowski, Magdalena Kołodziejczak

Okręg nr 26 (Gdynia) - Barbara Nowacka, Zbigniew Konwiński, Henryka Krzywonos-Strycharska

Okręg nr 27 (Bielsko-Biała) - Mirosława Nykiel, Małgorzata Pępek, Apoloniusz Tajner

Okręg nr 28 (Częstochowa) - Izabela Leszczyna, Andrzej Szewiński, Marta Salwierak

Okręg nr 29 (Gliwice) - Krystyna Szumilas, Marek Gzik, Marta Golbik

Okręg nr 30 (Rybnik) - Krzysztof Gadowski, Gabriela Lenartowicz, Marek Krząkała

Okręg nr 31 (Katowice) - Borys Budka, Monika Rosa, Wojciech Król

Okręg nr 32 (Sosnowiec) - Wojciech Saługa, Barbara Dolniak, Mateusz Bochenek

Okręg nr 33 (Kielce) - Marzena Okła-Drewnowicz, Artur Gierada, Jolanta Madioury

Okręg nr 34 (Elbląg) - Jacek Protas, Elżbieta Gelert, Stanisław Gorczyca

Okręg nr 35 (Olsztyn) - Janusz Cichoń, Anna Wojciechowska, Paweł Papke

Okręg nr 36 (Kalisz) - Jarosław Urbaniak, Karolina Pawliczak, Grzegorz Rusiecki

Okręg nr 37 (Konin) - Michał Kołodziejczak, Tomasz Nowak, Inez Niszczak-Sieradzka

Okręg nr 38 (Piła) - Jakub Rutnicki, Maria Janyska, Piotr Głowski

Okręg nr 39 (Poznań) - Adam Szłapka, Katarzyna Kierzek-Koperska, Marcin Bosacki

Okręg nr 40 (Koszalin) - Bartosz Arłukowicz, Przemysław Słowik, Barbara Grygorcewicz

Okręg nr 41 (Szczecin) - Sławomir Nitras, Magdalena Filiks, Arkadiusz Marchewka

Wybory 2023. Kandydaci Platformy Obywatelskiej do Senatu

Okręg nr 2 (Jelenia Góra) - Marcin Zawiła

Okręg nr 4 (Wałbrzych) - Agnieszka Kołacz-Leszczyńska

Okręg nr 7 (Wrocław) - Grzegorz Schetyna

Okręg nr 8 (Wrocław) - Barbara Zdrojewska

Okręg nr 9 (Bydgoszcz) - Andrzej Kobiak

Okręg nr 10 (Inowrocław) - Ryszard Brejza

Okręg nr 11 (Toruń) - Tomasz Lenz

Okręg nr 14 (Puławy) - Jan Rajchel

Okręg nr 19 (Zamość) - Marek Lipiec

Okręg nr 21 (Gorzów Wielkopolski) - Władysław Komarnicki

Okręg nr 23 (Łódź) - Artur Dunin

Okręg nr 27 (Sieradz) - Dorota Ryl

Okręg nr 31 (Olkusz) - Grzegorz Małodobry

Okręg nr 32 (Kraków) - Jerzy Fedorowicz

Okręg nr 33 (Kraków) - Bogdan Klich

Okręg nr 34 (Bochnia) - Adam Korta

Okręg nr 36 (Nowy Targ) - Bogusław Waksmundzki

Okręg nr 40 (Legionowo) - Jolanta Hibner

Okręg nr 42 (Warszawa) - Marek Borowski

Okręg nr 43 (Warszawa) - Małgorzata Kidawa-Błońska

Okręg nr 44 (Warszawa) - Adam Bodnar

Okręg nr 51 (Nysa) - Tadeusz Jarmuziewicz

Okręg nr 53 (Kędzierzyn-Koźle) - Beniamin Godyla

Okręg nr 56 (Rzeszów) - Jolanta Kaźmierczak

Okręg nr 58 (Przemyśl) - Adam Woś

Okręg nr 61 (Bielsk Podlaski) - Sławomir Snarski

Okręg nr 62 (Słupsk) - Kazimierz Kleina

Okręg nr 64 (Gdynia) - Sławomir Rybicki

Okręg nr 65 (Gdańsk) - Bogdan Borusewicz

Okręg nr 66 (Tczew) - Ryszard Świlski

Okręg nr 67 (Malbork) - Leszek Czarnobaj

Okręg nr 70 (Gliwice) - Zygmunt Frankiewicz

Okręg nr 71 (Zabrze) - Halina Bieda

Okręg nr 72 (Jastrzębie-Zdrój) - Henryk Siedlaczek

Okręg nr 74 (Ruda Śląska) - Gabriela Morawska-Stanecka

Okręg nr 76 (Dąbrowa Górnicza) - Beata Małecka-Libera

Okręg nr 77 (Sosnowiec) - Joanna Sekuła

Okręg nr 78 (Bielsko-Biała) - Agnieszka Gorgoń-Komor

Okręg nr 84 (Elbląg) - Jerzy Wcisła

Okręg nr 86 (Olsztyn) - Ewa Kaliszuk

Okręg nr 87 (Ełk) - Jolanta Piotrowska

Okręg nr 88 (Piła) - Adam Szejnfeld

Okręg nr 90 (Swarzędz) - Waldy Dzikowski

Okręg nr 91 (Poznań) - Rafał Grupiński

Okręg nr 94 (Leszno) - Wojciech Ziemniak

Okręg nr 95 (Ostrów Wielkopolski) - Ewa Matecka

Okręg nr 96 (Kalisz) - Janusz Pęcherz

Okręg nr 97 (Szczecin) - Tomasz Grodzki

Okręg nr 98 (Stargard) - Magdalena Kochan

Okręg nr 99 (Kołobrzeg) - Janusz Gromek

Okręg nr 100 (Koszalin) - Stanisław Gawłowski

Edytowane przez galan99
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v