Skocz do zawartości

Polityka okiem rolnika 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
7 godzin temu, Roman176 napisał:

zmuś prywaciarzy żeby zatrudnił kobietę taką ze jak ma 3 dzieci i chore dziecko to nie bd przeszkadzało siedzenie na opiece nad chorym dzieckiem może ty zatrudni do warzyw ? 

ja też mam na górach i plon 7 ton pszenicy tylko ze podglebie gliniaste to znaczy 5/10cm piachu reszta glina 

Romek komuchu zatwardziały. Jak prywaciarz będzie potrzebował pracownika a tych na rynku coraz mniej to i taką kobietę zatrudni. Dziecko całe życie nie będzie chorowało i kiedyś dorośnie. A jak masz na myśli dziecko nie pełnosprawne to od tego powinno być państwo by pomóc się zaopiekować. W podpisie swego postu masz napisane o lewakach. A sam prezentujesz tu lewackie poglądy jak zresztą cały pis.

500 plus powinno być dla pracujących. Jak ktoś ma dużo dzieci to żłobek przedszkole jakieś obiady za darmo i tyle. A nie patus się chwali, że ma kartę do bankomatu w rozporku jak jeden powiedział memu ojcu.

• Like 1
Opublikowano
7 godzin temu, Takeda napisał:

wszyscy w domu zdrowi? A kto tam sprzedał Lotos, czy aby nie pisiory?, a kto tam wybudował orlenowskie miasteczko dla azjatów i ściąga ich ponad 13 tysi na budowę, czy aby też nie pis? Prawda jest taka, że u mnie za Tuska nie było ani ciapatych, ani turbaniarzy, ani opalonych, dzisiaj są i do tego ukraińców 2x tyle, to kto to sprowadził? opozycja?

20 września? to chyba jesteś ze ślaska, że nadaje się już do koszenia nawet z niskim FAO, a wilgotnośc ile 36% w górę?

zaczynamy od 30% żeby część szklista była dojrzała a w tym roku będą z tym problemy

Opublikowano

w tym roku to ile jest opoznienia ?? miesiac w rozwoju-nawet na tych upalach nie nadgoni.

30 % w polowie wrzesnia-jakie fao ?? kiedy siane ??  w zachodniej malopolsce klimat niewiele sie rozni od tego slaskiego-chocby i opolskiego...

3 godziny temu, Tomasz0611 napisał:

Na jeden duży xD 

ile tam wchodzi 100 tysiecy sztuk ?? ja od dziecka siedzialem w tym.. jeszcze z prasy stacjonarnej cielo sie na kozle..przy poidlach rynnowych to dwa razy wiecej wychodzilo niz teraz przy kropelkach.

Opublikowano

Fao pomiędzy 230 a 250 i był rok gdzie 10 październik było po żniwach qq -Dla mnie chłodne i wilgotne  dni w listopadzie to rozwój fuzarioz i wzrost DON 

Opublikowano (edytowane)
24 minuty temu, jacus napisał:

w tym roku to ile jest opoznienia ?? miesiac w rozwoju-nawet na tych upalach nie nadgoni.

30 % w polowie wrzesnia-jakie fao ?? kiedy siane ??  w zachodniej malopolsce klimat niewiele sie rozni od tego slaskiego-chocby i opolskiego...

ile tam wchodzi 100 tysiecy sztuk ?? ja od dziecka siedzialem w tym.. jeszcze z prasy stacjonarnej cielo sie na kozle..przy poidlach rynnowych to dwa razy wiecej wychodzilo niz teraz przy kropelkach.

Nie wiem ile wchodzi, nie pytałem się ;) ja biorę z jednego piętra o powierzchni 3000m2. I z tego jest 58-65t, zależy czy latem czy zima, bo latem ma mniej wody. Jeden rzut zajmuje około 8 tygodni. W suchych latach jak dam tego więcej niż 12t na ha to zamiast efektów pozytywnych są efekty negatywne ...

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
5 godzin temu, hubertuss napisał:

500 plus powinno być dla pracujących. Jak ktoś ma dużo dzieci to żłobek przedszkole jakieś obiady za darmo i tyle. A nie patus się chwali, że ma kartę do bankomatu w rozporku jak jeden powiedział memu ojcu.

matka 3 dzieci dziecko roczne 2,5 5 latek mąż zmarł i jej nie dasz bo musi za***rdalać do pracy ... to teraz poczytaj jak to wygląda w Niemczech Bürgergeld  Hartz Kindergeld ...   powiedz mi czy każdy platformowiec jest taki tepy czy tylko udajecie ? to ciapatego mieszkaniem + utrzymanie 3700  chcecie dać a swojemu żałujecie 

• Like 1
  • Haha 2
Opublikowano
5 minut temu, Roman176 napisał:

matka 3 dzieci dziecko roczne 2,5 5 latek mąż zmarł i jej nie dasz bo musi za***rdalać do pracy ... to teraz poczytaj jak to wygląda w Niemczech Bürgergeld  Hartz Kindergeld ...   powiedz mi czy każdy platformowiec jest taki tepy czy tylko udajecie ? to ciapatego mieszkaniem + utrzymanie 3700  chcecie dać a swojemu żałujecie 

Lewaki to ludzie silnie zaburzeni emocjonalnie. Ciągle są czymś PRZERAŻENI, gdyż sami to ciągle w wypowiedziach potwierdzają. Stąd tez u nich 100% emocji i 0% logiki i stąd też nie potrafią być skuteczni, bo nie potrafią podejmować racjonalnych działań w kryzysowych sytuacjach.

A jak chcesz lewaka totalnie rozmiękczyć i rozchwiać emocjonalnie, to pokazujesz biedne dzieci:

• Haha 1
Opublikowano
14 godzin temu, racyl napisał:

362026534_656006566448368_7725433328670128742_n.jpg

tak jak tu zero inwestycji 

Prace na rozwojem polskich dróg trwają na okrągło. Od początku roku Generalna Dyrekcja Dróg Krajowych i Autostrad ogłosiła przetargi na budowę 11 nowych odcinków dróg ekspresowych. Ale to nie koniec. GDDKiA ma do wydania jeszcze trochę pieniędzy. Jakich przetargów możemy się jeszcze spodziewać w tym roku?

Czytaj więcej na https://motoryzacja.interia.pl/raport-budowa-autostrad/news-program-budowy-drog-nie-zwalnia-ktore-trasy-wkrotce-zmienia-,nId,6953162#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=chrome

uchwałę zmieniającą uchwałę w sprawie ustanowienia programu wieloletniego pod nazwą „Program Budowy 100 Obwodnic na lata 2020–2030”, zwiększającą wartość programu drogowego z 27,9 mld zł do 28 mld zł.

tak wyglodało to za peło

W Polsce w latach 2008–2012 powstało 1371 km dróg krajowych za 80 mld zł, a jednocześnie zbankrutowała rekordowa liczba firm budowlanych 

celowe to było w te miejsca weszły asaldi strasbag i inni czyli tylko Niemcy 

Drogi_oddane_2022.jpg

Opublikowano

Jak prywaciarz będzie potrzebował pracownika a tych na rynku coraz mniej to i taką kobietę zatrudni

Do czego?

500 plus powinno być dla pracujących.

Jak ktoś pracuje i zarabia to po co mu zasiłek 500zł?

A nie patus się chwali, że ma kartę do bankomatu w rozporku jak jeden powiedział memu ojcu.

A ty głupie żarty bierzesz za prawdę objawioną.😆

Opublikowano
1 minutę temu, Tomasz0611 napisał:

Lewaki to ludzie silnie zaburzeni emocjonalnie. Ciągle są czymś PRZERAŻENI, gdyż sami to ciągle w wypowiedziach potwierdzają. Stąd tez u nich 100% emocji i 0% logiki i stąd też nie potrafią być skuteczni, bo nie potrafią podejmować racjonalnych działań w kryzysowych sytuacjach.

A jak chcesz lewaka totalnie rozmiękczyć i rozchwiać emocjonalnie, to pokazujesz biedne dzieci:

zapomniałeś ze lewak pokazuje takie dzieci 

BBC cytuje migranta z polskiej granicy: Nie mamy wody, jedzenia - rp.pl

tuskoladnia 

a patriota dba o swoich 😆

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, Roman176 napisał:

tuskoladnia 

Spełniasz idealnie definicje lewaka którą sam zamieszczasz, a grasz prawicowca xD Zresztą z większością PiS-u tak jest, wydaje się im, że są prawicowcami a tak na prawdę to lewaki, różniące się od SLD tym, że chodzą do kościoła xD 

Opublikowano
2 minuty temu, Roman176 napisał:

BBC cytuje migranta z polskiej granicy: Nie mamy wody, jedzenia - rp.pl

tuskoladnia 

Niestety taka prawda wpierw dba się o swoich a później dobroczynność -a ta dobroczynność  zwykle przeradza się w agresję kiedy uprawnienia się zmniejsza i oczekuje rewanżu -tak będzie z ukrainą i pozostałymi migrantami 

Opublikowano

To co się dzieje to nawet nie myślnik przed początkiem tego co nas czeka . jestem w takim wieku że mi to już wisi te kilka kilkanaście lat życia ale następcy będą mieli problem 

dla rolników najgorszą opcją jest ukraina w ue dla przedsiębiorców to rynek zbytu i odbudowa -jak się dopchają a rolnictwo wszyscy mają gdzieś 

Opublikowano
18 minut temu, v11 napisał:

To co się dzieje to nawet nie myślnik przed początkiem tego co nas czeka . jestem w takim wieku że mi to już wisi te kilka kilkanaście lat życia ale następcy będą mieli problem 

dla rolników najgorszą opcją jest ukraina w ue dla przedsiębiorców to rynek zbytu i odbudowa -jak się dopchają a rolnictwo wszyscy mają gdzieś 

Nie pisz takich rzeczy bo zaraz przyjdzie Jacuś i od ruskich onuc będzie cię wyzywać xD

Opublikowano
36 minut temu, witejus napisał:

Jak ktoś pracuje i zarabia to po co mu zasiłek 500zł

Żeby leser który nie dostanie wiedział co zrobić by zarobić.

Opublikowano
4 godziny temu, Tomasz0611 napisał:

Nie wiem ile wchodzi, nie pytałem się ;) ja biorę z jednego piętra o powierzchni 3000m2. I z tego jest 58-65t, zależy czy latem czy zima, bo latem ma mniej wody. Jeden rzut zajmuje około 8 tygodni. W suchych latach jak dam tego więcej niż 12t na ha to zamiast efektów pozytywnych są efekty negatywne ...

dziwne ze sie nie pytasz..wiesz czemu duzow wiem bo sie duzo pytam i interesuje..

8 tygodni to w latach 80 chowali-teraz max 6 tgodni, plus z tydzien na porzadki i mozna nowe wstawiac -chyba ze maja  taki harmonogram albo nioski odchowuja.

bo na pietrowych -u nas nioski tylko sa .

v11-ty jakis pechowy jestes wiec mozesz dozyc czasow o ktorych piszesz...

Opublikowano
2 minuty temu, jacus napisał:

duzo pytam i interesuje

Znaczy ciągle wiesz za mało, skoro ciągle pytasz... No chyba że zapominasz...😄

Opublikowano
3 minuty temu, Pafnucy12 napisał:

Żeby leser który nie dostanie wiedział co zrobić by zarobić.

Leser dobrze wie tylko ma to w d*pie, ani zasiłkiem ani jego zabraniem nie zmusisz go do roboty.

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, jacus napisał:

dziwne ze sie nie pytasz..wiesz czemu duzow wiem bo sie duzo pytam i interesuje..

8 tygodni to w latach 80 chowali-teraz max 6 tgodni, plus z tydzien na porzadki i mozna nowe wstawiac -chyba ze maja  taki harmonogram albo nioski odchowuja.

bo na pietrowych -u nas nioski tylko sa .

8 tygodni pełny cykl, z sprzątaniem, odkażaniem, scieleniem i wpuszczeniem młodych. Same kurczaki to z 6-6.5 tygodnia rosną . Kurnik jest piętrowy na brojlery. 

Pytasz się, dowiadujesz, tylko nic z tego nie przychodzi, bo nadal dla Ciebie szokiem jest plon 8t/ha pszenżyta czy 12t suchej kukurydzy z ha, a jak ktoś tyle ma to wyzywasz od oszustów ...

A hodowla drobiu mnie nie interesuje bo w ciągu najbliższych 10 lat nie widzę siebie w tej branży ;) jedyne co mnie interesuje z hodowli kurczaków to obornik pozyskany z tej hodowli xD

Opublikowano
38 minut temu, jacus napisał:

Też tak uważam ostatnio zawsze jak już idzie z górki to wyskakuje k**wa jakieś fatum ale  jak w dobrym zdrowiu to czasy jakich dożyję  nie grają roli 

Opublikowano
2 godziny temu, Roman176 napisał:

Romuś, powiem tyle. Parę razy już widziałem dzieci zachowujące się jak przestraszone psiaki. Parę razy widziałem oczy tych dzieciaków i nie sposób tego zapomnieć. Każdy dzieciak w drodze, tak jak te, dziczeje. Dziczeją też dzieciaki wychowane na gruzach. Ani one winne swojemu losowi, ani zmienić tego nie mogą. Chcesz to się naśmiewaj ale że sam masz dzieci, to się zastanów.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v