Skocz do zawartości

Polityka okiem rolnika 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
1 godzinę temu, witejus napisał:

Platona czy Atlantydy, bo to przed tysiącami lat legło gdzieś na dnie Atlantyku, pewnie zbankrutowało😝

Kuźwa, oni też kupili broń od Korei?:lol:

Opublikowano

A to źle bo mieli zaatakować w 2010 i było mniej burdelu .No jak my też mamy takie gwarancje to super już Cwiczę " ałfavit uże my znajem uże piszem i czytajem  "

Opublikowano
2 godziny temu, Takeda napisał:

jprdl, ale w średniowieczu jako ten chłop nie uprawiałeś swojej ziemi bo była własnością króla, możnego lub kościoła, byłeś chłopem niewolnym, a już od od czasów Kazia Wielkiego z ograniczeniem możliwości opuszczania wsi.  Do tego ceny na płody rolne niskie, plonowanie jeszcze niższe, porządne około 20ha gospodarstwo uzyskiwało nawet w dobrych latach mierne zyski i popierdalało w 4 osoby od rana do zmroku, razem z dziećmi. Dzisiaj taki chociażby 100 hektarowy rolnik co jest tylko pod zbożem to śmierdzący leń co większość roku niewiele pracuje, a przez 4 zimowe miesiące praktycznie wcale

Popierd... tyle, ile trzeba - wszyscy tak pracowali, bo nie było innej metody

Myślisz, że dziś ziemia jest twoja, bo masz na to wirtualny zapis w komputerze, nazywający się księga wieczysta ? Zmieniła się tylko forma niewolnictwa. 

A co do "śmierdzących leni" - widzę, że niektórych bardzo w oczy kole, że 30ha można opędzić i iść na etat. Tak, jak minęło średniowiecze, tak mineły czasy , że z 5 morgów można było wykarmić dwoje dorosłych i 5 dzieci. 

• Thanks 1
Opublikowano
8 minut temu, Bogdan_ja napisał:

Skoro ten zapis pozwala na sprzedanie za określoną kwotę którą wydasz na dowolny cel to raczej nie jest to wirtualna własność ...🤔

To dlaczego ten zapis nie chroni cie przed wywłaszczeniem za dowolną kwotę , dlaczego wszystko co jest w twoim gruncie do ciebie nie należy ?

Opublikowano (edytowane)

Bo takie Jest prawo że na ważany cel publiczny mogą wywłaszczyć ....wszystko co jest na moim gruncie jest moje ale pod gruntem już nie koniecznie 😁

Edytowane przez Bogdan_ja
Opublikowano
14 minut temu, jahooo napisał:

Popierd... tyle, ile trzeba - wszyscy tak pracowali, bo nie było innej metody

Myślisz, że dziś ziemia jest twoja, bo masz na to wirtualny zapis w komputerze, nazywający się księga wieczysta ? Zmieniła się tylko forma niewolnictwa. 

A co do "śmierdzących leni" - widzę, że niektórych bardzo w oczy kole, że 30ha można opędzić i iść na etat. Tak, jak minęło średniowiecze, tak mineły czasy , że z 5 morgów można było wykarmić dwoje dorosłych i 5 dzieci. 

30 ha  opędzić i na etat to rozrywka dla młodych marzących o wielkich dochodach a po latach zadajemy sobie pytanie po co .Życie bez celu i ambicji też niewiele warte ale rwanie sobie żył ? 

10 minut temu, Bogdan_ja napisał:

Bo takie Jest prawo że na ważany cel publiczny mogą wywłaszczyć ....wszystko co jest na moim gruncie jest moje ale pod gruntem już nie koniecznie 😁

Na gruncie też nie akurat odwołuje się do ministerstwa vel gazsystem 

Opublikowano (edytowane)

Nigdy, przecież to jest najpiękniejszy kwiat wydany przez to województwo xD jak każdy PiSior xD każde województwo ma takie piękne kwiaty, mazowsze ma Jarka, Lubelszczyzna czarnka itd a Małopolska Beti Dudusia i Zero xD

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
9 godzin temu, HF86 napisał:

potem żłobki i przedszkola z wyżywieniem i to czynne na zasadach prywatnych czyli 6 do 18 potem podstawówka ze świetlicą i 12 miesięcy. 

a dorośli do rooooboty 

ale toto nie brzmiałoby tak pięknie 🤣

dryg dryg boli cię głowa ? nie nie dziwie się  jak nic nie ma nic nie boli  ...   najniższa krajowa  2 709,49 na rękę żłobek 1,5k zł  zostaje 1,2k  jeszcze zabrać 500  hmm gotowy przepis na jak wychować patole 

Patologia, jako zjawisko, występuje w różnych grupach ludzkich i jest ściśle związana z rozwojem społeczeństw.

dobrze ze tacy to jakieś 2%  społeczeństwa 

Opublikowano
2 minuty temu, Roman176 napisał:

dryg dryg boli cię głowa ? nie nie dziwie się  jak nic nie ma nic nie boli  ...   najniższa krajowa  2 709,49 na rękę żłobek 1,5k zł  zostaje 1,2k  jeszcze zabrać 500  hmm gotowy przepis na jak wychować patole 

Patologia, jako zjawisko, występuje w różnych grupach ludzkich i jest ściśle związana z rozwojem społeczeństw.

dobrze ze tacy to jakieś 2%  społeczeństwa 

Dlatego zabrać 500+ a dać żłobek za darmo dla pracujących ...

• Haha 1
Opublikowano

Ten co dawał sobie radę w gospodarstwie za SLD później za PO i za PIS będzie sobie dawał radę i po wyborach obojętnie kto wygra to wszystko to niuansy mało znaczące  

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
20 minut temu, v11 napisał:

Ciekaw jestem ilu z dziś totalnych krytyków pisiorów stanie przed urną głosując właśnie na nich bo coś tam np 800 +

Niemcy zaorali totalną opozycję , chcieli pomóc nie wyszło zaszkodzili słowami , że dojadą PiS .

Po niedzieli  będzie głosowanie by  politycy  nie mogli wpływać na wybory w Polsce .

Ciekawe jak Opozycja zagłosuje przed samymi wyborami ?.

5 minut temu, Pafnucy12 napisał:

A nierobów nie stać zarobić?

Każdym kraju zachodnim , nierobowi opłacają wszystko .

Edytowane przez galan99
Opublikowano
21 minut temu, v11 napisał:

Ciekaw jestem ilu z dziś totalnych krytyków pisiorów stanie przed urną głosując właśnie na nich bo coś tam np 800 +

Nawet jakby oferowali 100000 nie zagłosuję na tych sk***ysynów.

• Like 3
Opublikowano
4 minuty temu, galan99 napisał:

Każdym kraju zachodnim , nierobowi opłacają wszystko .

Patologia. To dobre nie jest... Nie sądzisz?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v