Skocz do zawartości

Polityka okiem rolnika 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W sensie nieomylności Wiki.:lol:

Uuuuuu to trza ministerialną kontrolę nasłać na zakłady.:lol:

https://www.sadyogrody.pl/przetworstwo/105/skup_czarnej_porzeczki_trwa_duszenie_cen,36360.html

"- Ceny porzeczki na tłoczenie są duszone, a producenci stawiani pod ścianą. Awizacje załadowanych samochodów są odwoływane, nie ma żadnej pewności, że skupiony przez nas towar trafi na zakład. Porzeczka jest kupowana przez zakłady, tylko jeśli łaskawie wyrażą one chęć. Cena jest ciągle duszona w dół, a kontakt telefoniczny z zakładami ograniczony - mówi nam właściciel skupu z regionu Kraśnika. Jak mówi skupiarz jeszcze w żadnym sezonie nie widział takich "chwytów poniżej pasa"  jak obecnie stosują przetwórnie i mroźnie. "

Taka refleksja. "Skupiarz" został postawiony do pionu. Pokazano mu jego miejsce i tak ma być. W wielu przypadkach wydawało się niektórym że złapali Boga za nogi i moga wszystko. No to przy okazji dostali rykoszetem.:lol:

• Haha 1
Opublikowano
38 minut temu, witejus napisał:

Roman, Wikipedia to nie Biblia ani prawdy objawione, to nawet nie encyklopedia.Tam każdy może zamieścić każdą bzdurę jaka mu do głowy przyjdzie.

Nie uświadamiaj go, bo nam się rozrywka ograniczy.😁

Opublikowano
23 minuty temu, Ulman napisał:

Wiesz czym się różni Romuś od Pana Boga ?

Pan Bóg jest nieoganiczenie miłosierny, a Romuś niemiłosiernie ograniczony

• Haha 1
Opublikowano
57 minut temu, mirro napisał:

W sensie nieomylności Wiki.:lol:

Uuuuuu to trza ministerialną kontrolę nasłać na zakłady.:lol:

https://www.sadyogrody.pl/przetworstwo/105/skup_czarnej_porzeczki_trwa_duszenie_cen,36360.html

"- Ceny porzeczki na tłoczenie są duszone, a producenci stawiani pod ścianą. Awizacje załadowanych samochodów są odwoływane, nie ma żadnej pewności, że skupiony przez nas towar trafi na zakład. Porzeczka jest kupowana przez zakłady, tylko jeśli łaskawie wyrażą one chęć. Cena jest ciągle duszona w dół, a kontakt telefoniczny z zakładami ograniczony - mówi nam właściciel skupu z regionu Kraśnika. Jak mówi skupiarz jeszcze w żadnym sezonie nie widział takich "chwytów poniżej pasa"  jak obecnie stosują przetwórnie i mroźnie. "

Taka refleksja. "Skupiarz" został postawiony do pionu. Pokazano mu jego miejsce i tak ma być. W wielu przypadkach wydawało się niektórym że złapali Boga za nogi i moga wszystko. No to przy okazji dostali rykoszetem.:lol:

Kilka lat wstecz 0,30 zł i nie brali , porzeczka to czarna rozpacz , raz na 4 lata jakiś zarobek , oczywiście ubiegły rok komu się udała i miał dużo milioner . Czarna porzeczka , aronia i czarny bez nie nadają się do jedzenia a ludzie to sadzą bo nie trzeba nakładów na te uprawy i tak sobie tłumaczą że lepiej jak na zbożu wychodzą .

Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, DTaras napisał:

A w Kongu to jest wojna? Czy jej nima... Taaal tylko pytam.

niby jest 

2 godziny temu, witejus napisał:

Roman, Wikipedia to nie Biblia ani prawdy objawione, to nawet nie encyklopedia.Tam każdy może zamieścić każdą bzdurę jaka mu do głowy przyjdzie.

oczywiście tylko ja sprawdziłem co Jacek napisał .. I DAŁEM chyba z 4 linki  ale co najważniejsze  dałem 4 linki osobno 

Edytowane przez Roman176
Opublikowano
2 godziny temu, Ulman napisał:

to teraz zadanie dla sper idioty wklej coś innego z tych linków  

Organizacja Narodów Zjednoczonych, Departament Spraw Gospodarczych i Społecznych, Wydział Ludności (2015). Światowe Perspektywy Ludności: Wersja z 2015 r. Dane są szacunkami i prognozami na podstawie średniej płodności. Wykorzystany za zgodą Organizacji Narodów Zjednoczonych. Pobrane: 2015-11-15 (un.org)
[2] Mapa gęstości miast, generowana przez liczbę ludności przy użyciu danych dostarczonych nam przez stronę 1km.net. Każde kręgi to miasto o liczbie mieszkańców powyżej 5000. Link
[3] Mapa gęstości zaludnienia generowana przez instrukcje z daysleeperrr na reddig. Link1. Używanym źródłem danych jest Gridded Population of the World (GPW), v3 online w Socioekonomicznym Centrum Danych i Aplikacji (SEDAC) na Uniwersytecie Columbia. Link2. Dodatkowe pokrycie terenu miejskiego: Wyodrębniona z Globalnej Charakterystyki Ziemskiej Mapy Baza danych 2.0 i binarnych danych MOD12Q1 ze strony shadedrelief.com. Link3

1 godzinę temu, jahooo napisał:

Wiesz czym się różni Romuś od Pana Boga ?

Pan Bóg jest nieoganiczenie miłosierny, a Romuś niemiłosiernie ograniczony

jak by co to up 

Opublikowano
1 godzinę temu, Mariusz2903 napisał:

Wśród widzów TVN PO dogania już PIS to jeszcze nie jest za bardzo śmieszne ale na 3 miejscu jest Hołownia a Konfederacja gdzie ?

Konfa strzela w Poznaniu na ulicach.

Jak mi to sąsiad wczoraj powiedział: "Ciężki wybór, albo proniemiecka PO, albo, proukraiński PiS, albo prorosyjska Konfederacja, albo nieudacznicy z 3 drogi, na nieudaczników z PSL-u i Hołowni szkoda oddać głos, a na resztę nie warto, bo po co wspierać pośredników, trzeba iść wyżej do ich mocodawców to przynajmniej coś się zaoszczędzi, jak przy zakupie od producenta"

Opublikowano
1 godzinę temu, Mariusz2903 napisał:

https://wiadomosci.wp.pl/fatalna-wpadka-w-tvn24-wypadaloby-przeprosic-6920909251341152a

Wśród widzów TVN PO dogania już PIS to jeszcze nie jest za bardzo śmieszne ale na 3 miejscu jest Hołownia a Konfederacja gdzie ?

pis-owski glupku to sondaz panstwowego cebos-u 😂..

jak szybko sie pojawil tak szybko zniknal ale w internecie nic nie ginie...

w latach 80 jako ankieter cbos-u pracowal twoj najwyzszy prezes-falszowal wyniki sondazy 😂, ale mu sie praca znudzila i przeszedl na utrzymanie cia i bnd- to niestety nie zart..

Opublikowano
3 godziny temu, Mariusz2903 napisał:

....czarny bez nie nadają się do jedzenia...

Do jedzenia może nie, ale kwiaty czarnego bzu do tego limonki, miód woda, spirytus i trochę czasu, efekt niesamowity 

Opublikowano

A z czarnej porzeczki najlepsza nalewka ;) 10 litrów już stoi nastawione.

41 minut temu, Takeda napisał:

Do jedzenia może nie, ale kwiaty czarnego bzu do tego limonki, miód woda, spirytus i trochę czasu, efekt niesamowity 

Opublikowano
2 minuty temu, jacus napisał:

kurna w radio dojnej zmiany reklamuja wegiel z pgg,nikt nie chce kupowac ?? nasprowadzali lepszego z calego swiata ??

Ty już nakupił?

Opublikowano
29 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Nachlasz się i później zagłosujesz na jakiś pis 🤭 

Opublikowano
31 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Oj ciekawe czy taka dobra... Udowodnij.  ...

Opublikowano

on tak jak ty i prawie kazdy na forum [procz mnie]na trzezwo na nich glosowal.......

29 minut temu, Pafnucy12 napisał:

Ty już nakupił?

musialem , bo by  braklo na sezon.. i 5 tysiakow poszlo, teraz bede wiecej zboza ladowal i starczy na 2 sezony..

Opublikowano
Przed chwilą, jacus napisał:

on tak jak ty i prawie kazdy na forum [procz mnie]na trzezwo na nich glosowal.......

musialem , bo by  braklo na sezon.. i 5 tysiakow poszlo, teraz bede wiecej zboza ladowal i starczy na 2 sezony..

Przy tych cenach to chyba mało opłacalne zboże w piec.?

Opublikowano
1 minutę temu, jacus napisał:

Nie obrażaj mnie, na PiSlam nigdy nie głosowałem ...

2 minuty temu, Pafnucy12 napisał:

Oj ciekawe czy taka dobra... Udowodnij.  ...

Przywieź spirytusu, załatwię porzeczki i za 2 miesiące się napijemy ;) 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v