Skocz do zawartości

Polityka okiem rolnika 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, Agrest napisał:

Agrest po 0,8zł

Jonkers czyli porzeczka czerwona, 5,5t z ha po 0,5zł Losana pewno już nie kupią.

Czarną 1,5 do 2,5t z ha , obecnie 2,2.

Tamten rok piękny, ten tragiczny. Bilansu na 0 nie domknę.

O ile cen mogłem się spodziewać, o tyle w życiu bym nie pomyślał że tak zj**ie mi plony na wszystkim. 5km dalej ponoć po 15t czarnej mają.

Nawet w roku gdzie było -7⁰ w kwitnienie nie wystąpiła taka klęska.

Wiśnia nadwiślanka ma od 10 owoców do 1kg na drzewie.

Truskawka tez lipne ceny, ale za to plony w tym roku rekordowe, od 35 do nawet prawie 50t z ha to jakoś się kalkuluje. A porzeczka i malina po tym co się w zeszłym roku działo, plus niekontrolowany import że wschodu, to było wiadomo ze bedzie raczej lipa w tym roku. Mieli ode mnie po bobie na malinę jechać, ale na razie dzwonił do nich że nie wie czy będzie praca bo na razie to nie opłaca się mu zbierać... 

@Pafnucy12 nie ma się z czego śmiać, plon uratował mi w tym roku truskawkę, sam byłem w szoku jak podliczałem plony z zeszytu ;) 

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
7 minut temu, Tomasz0611 napisał:

plon uratował mi w tym roku truskawkę

ja z tej radości tak..

Opublikowano
Ulman napisał:

Pojechał bezczelny banderowski żydek do Bułgarii i prezydenta zwymyślał w jego własnym kraju. To jest właśnie takie bezczelne draństwo. Ale to dobrze - może choć część ludzi przejrzy na oczy a kim mamy do czynienia

Ulman. Zabieram Ci od jutra 20% hektarów. Bo tak. Sąsiad Ci powie u siebie na podwórku że masz oddać i się dogadać bo mu awantury za płotem przeszkadzają - co zrobisz?

Opublikowano

ch*j tam z sąsiadem - to sprawa między tobą a mną.

Publiczne wypominanie  sąsiadowi że ma pomagać , będąc na jego podwórku to jest po prostu chamstwo. Na miejscu prezydenta Bułgarii bym spotkanie skończył i chama na kopach za drzwi wyniósł.

Opublikowano
23 godziny temu, Ulman napisał:

Taaaa, nie notowała elektryków ale ma dane na ten temat z kilku ostatnich lat🤣🤣🤣.

Kompletnie nie ma znaczenia czy pala się nowe czy stare. Wynikiem najprostszej matematyki jest to że spośród samochodów jeżdzących po ulicach większego zagrożenia możesz się spodziewać ze strony spalinówki niż elektryka. 

aleś ty przygupawy czekaj jak nastaną era klepacza i łontera elektryków to bd pochodnie 

to ze ktoś niedba o samochód ma zerzyganom turbinę to wiesz ... 

5 godzin temu, Ulman napisał:

oj ulman cała młodzież to patologia dzisiaj czekaj aż córka ci rogów doprawi 

wp***dol dostała a ona siedzi i cyka sobie na telefonie jak niby nic 

Opublikowano

Obserwuję obecną "ofensywę" Ukrainy i powiem wam, że ani oni, ani NATO nie wyciąga żadnych wniosków z historii.

Rosji nie da się pokonać w długotrwałym konflikcie, chyba, że od wewnątrz, dokonując przewrotu lub rewolucji, eliminując władze, jak w 1917/18.

Rosyjska armia może jest słaba, niedoszkolona, ale ma pewną zaletę, której nie dostrzegają dowódcy Ukrainy, nie wyciągając wniosków z historii.

Oni mają spore zapasy ludzkie oraz stary to stary, ale sprawdzony sprzęt. Zniszczenie czołgu T54 rakietą Javelin kosztuje tyle samo co zniszczenie czołgu T14 Armata.

A ten T54 zabija piechociarzy tak samo.  A kosztuje mniej niż ta rakieta.

Rosyjskie dowództwo wyciąga wnioski z działań Ukrainy , fakt, że powoli, ale jednak. Tak samo jak w 1941-43 powoli eliminowani są słabi dowódcy, część ukraińcy eliminują fizycznie sami. Spora część żołnierzy staje się "weteranami".

W skrócie - rosyjska machina wojenna się uczy i wkrótce żadne triki nie pomogą ukraińcom. A potencjał gospodarczy Rosji jest większy niż Ukrainy. A to zawsze decyduje o losach wojen.

Jeśli rosja nie rozłoży się wewnętrznie, nie wybuchnie jakaś wojna domowa, to niestety nie ma szans na powodzenie w wojnie z rosją. Konflikt będzie trwał lata jak wojna w WIetnamie, będzie kosztował masę zabitych, sprzętu i przede wszystkim pieniędzy. Poparcie dla wsparcia wojny w Europie spadnie do zera, rozpoczną się protesty, wzywanie do zakończenia konfliktu.

Bez zmasowanego uderzenia krajów NATO, ze wsparciem większej ilości lotnictwa, walka będzie przypominała przeciąganie liny przez dwóch pijaczków - jeden mocniej pociągnie, to drugi się przewraca, a ten pierwszy leci na plecy.

Z tych szumnych zapowiedzi "kontrataku" wyszło posunięcie się ukraińców o 1-1,5km w głąb linii wroga, czyli doszli do pierwszych linii umocnień i stoją. Dane o stratach są tak utajnione, że nie pojawiają się nawet przecieki, plotki głoszą, że stracili połowę zachodnich czołgów, nie wiem, ile w tym prawdy.  W każdym razie , w takim przypadku nawet strata 10 czołgów T62 jest dla rosji mniej bolesna niż 1 szt Leoparda 2. Rozgrywka przypomina wojnę ojczyźnianą. Co z tego, że Niemcy mieli lepsze czołgi, jak sowieci mieli swoich 10x więcej.

Opublikowano
16 minut temu, jahooo napisał:

Jeśli rosja nie rozłoży się wewnętrznie, nie wybuchnie jakaś wojna domowa,

Na to nie ma szans teraz i w przewidywalnej przyszłości, wystarczy prześledzić jakie warunki były w 1917 roku a jakie są dziś w ROSJI, no i wówczas był Lenin w Rosji, dziś nie ma tam nikogo pokroju Lenina.

Opublikowano

A to nie jest w założeniu tak, że ta wojna ma trwać?

Opublikowano
23 minuty temu, Agrest napisał:

A to nie jest w założeniu tak, że ta wojna ma trwać?

Przecież dla Amerykanów im dłużej trwa ta wojna tym lepiej, sprzedaje się stary złom Polaczkom, którzy za darmo dają go UPAdlińcom... Amerykanie mają świetny biznes na tej wojnie, a potem będą mieli nie gorszy na odbudowywaniu Ukrainy... 

Opublikowano

Ulman napisał:

ch*j tam z sąsiadem - to sprawa między tobą a mną.

Publiczne wypominanie  sąsiadowi że ma pomagać , będąc na jego podwórku to jest po prostu chamstwo. Na miejscu prezydenta Bułgarii bym spotkanie skończył i chama na kopach za drzwi wyniósł.

Właśnie.. Które wypominki? Bułgara co twierdzi iż bez sensu jest toczyć wojnę? Odnoszę wrażenie iż poebali mu się adresy. To ruski to zaczął. Zobacz. Stalina było stać aby odpuścić sobie blokadę Berlins z dnia na dzień. Putina nawet na to nie stać. Tylko opór wyprowadził ruskich spod Kijowa a nie "ruska dobra wola". Czy Bułgar nie wiedział poco Ukrainiec jedzie do jego kraju? Wiedział, a i tak spłaszczył sprawę do poziomu ruskiego telewizora. Wojna to wojna a nie konflikt o kurę. Gdybym z kompanią toczył bój o przewagę to każde moje wyjście naprzeciw w celu dogadania się byłoby prośbą o dopierdzielenie mi z wszystkiego co oni tam mają prosto w czoło...

Opublikowano
1 godzinę temu, jahooo napisał:

Rosyjska armia może jest słaba, niedoszkolona, ale ma pewną zaletę, której nie dostrzegają dowódcy Ukrainy, nie wyciągając wniosków z historii.

Ukraińscy dowódcy działają tym, co mają. I to właśnie to, że rusy są niedoszkolone ratuje ich przed klęską. Oni to widzą i działają bardziej na nasz styl działania niż frontalne starcie w stylu radzieckim. Zasoby ludzkie też maja ograniczone no i chyba życie ludzkie ma dla nich trochę większe znaczenie niż dla rusów. 

1 godzinę temu, jahooo napisał:

W każdym razie , w takim przypadku nawet strata 10 czołgów T62 jest dla rosji mniej bolesna niż 1 szt Leoparda

Bo ich to pier**li, ile tych T54 spłonie. Tak samo ilu ludzi w nich sie usmaży. Nie te zasady walki, nie ta mentalność.

Opublikowano
7 minut temu, mirro napisał:

nie ta mentalność.

TA SAMA, tylko ukraińcy mają dużo mniejsze ,,zasoby" ludzkie niż ruscy i chcąc nie chcąc MUSZĄ nimi w miarę racjonalnie gospodarować inaczej już dawno by się ,,wystrzelali" do ostatniego żołnierza.

Opublikowano
jahooo napisał:

A ten T54 zabija piechociarzy tak samo.  A kosztuje mniej niż ta rakieta.

,😂😂😂😂 Jednak nie... T64 BW może ale tego z pierwszych lat możesz zatrzymać dronem. Tego BW powinna przepędzić armata 30 mm. Jest możliwy legion cudzoziemski na F16/18 tylko jest problem z lotniskami.

Opublikowano
Przed chwilą, witejus napisał:

TA SAMA,

Ale nie taka sama.:not2: Zmiana postępuje po szkoleniach i współpracy, choćby w ramach Brygady Wielonarodowej. 

Powiem tyle. Mnie łatwiej to zauważyć, bo szkolony byłem tak na czerwonych ruskich jak i NATOwskich.

3 minuty temu, DTaras napisał:

Jest możliwy legion cudzoziemski na F16/18 tylko jest problem z lotniskami.

Nie jest możliwy, do chwili wstrzymania konfliktu, wejścia siła rozjemczych i wyznaczenia strefy zakazu lotów. Jugosławia to pokazała. Tylko że tam były Włochy i lotniskowiec na morzu z czasem dolotu z niego bardzo krótkim.

Opublikowano
mirro napisał:

Ukraińscy dowódcy działają tym, co mają. I to właśnie to, że rusy są niedoszkolone ratuje ich przed klęską.

Byli i wyszkolone kombatredy ale już się pokończyli. Był czas tworzyć rezerwy i czort wie co ruskie wtedy robili? Wódeczkę pili?

mirro napisał:

Nie jest możliwy, do chwili wstrzymania konfliktu, wejścia siła rozjemczych i wyznaczenia strefy zakazu lotów. Jugosławia to pokazała. Tylko że tam były Włochy i lotniskowiec na morzu z czasem dolotu z niego bardzo krótkim.

Tu niby jest Rumunia. W tym rzecz właśnie iż tych lotnisk niema lub są niedostateczne dla tych samolotów. Czy Jugosławia to dobre porównanie do mojej myśli? Bardziej może Bośnia... Natomiast bomby kasetowe by się zdały z dużej wysokości, jak w Jugosławii, tylko to całkiem nierealne.

Opublikowano
9 godzin temu, Roman176 napisał:

aleś ty przygupawy czekaj jak nastaną era klepacza i łontera elektryków to bd pochodnie 

to ze ktoś niedba o samochód ma zerzyganom turbinę to wiesz ... 

oj ulman cała młodzież to patologia dzisiaj czekaj aż córka ci rogów doprawi 

wp***dol dostała a ona siedzi i cyka sobie na telefonie jak niby nic 

Twoje chorobliwe fobie wobec elektryków plus konfabulacje , kłamstwa i urojenia pokazują stan psychozy która cie ogarneła. Twoje domniemania co będzie i co ci się wydaje nie mają żadnego znaczenia skoro już teraz nie masz kontaktu z rzeczywistością i musisz ją ciągle zakłamywać.

Ze dostała wp***dol i dalej siedzi to tylko pokazuje z jakim PISowskim patolstwem masz do czynienia. Mieszkanie jak melina, jakaś gruba agresywna prostaczka która ja tłucze i wyzywa i syn wybranki narodu , katoliczki i patriotki wyznającej tradycyjne wartości podjudzający do agresji - to jest obraz PISowskiej chołoty. To są żule jak na pijackiej melinie - tylko menele i lumpy sie okradają, bija wyzywają i jeszcze pier**lony patol to nagrywał.  No ale co się spodziewać skoro jest wybranką takich samych meneli i prostaków. Jaki elektorat tacy wybrańcy. Nie przypominam sobie takiego przypadku żeby ktoś z rodziny posła czy senatora był takim  prymitywnym lumpem   

Opublikowano
6 godzin temu, mirro napisał:

Roman sodomito jeden. O czym Ty rozmawiasz?😂

hehe o rzeczywistości 

1 godzinę temu, Ulman napisał:

Ze dostała wp***dol i dalej siedzi to tylko pokazuje z jakim PISowskim patolstwem masz do czynienia. Mieszkanie jak melina, jakaś gruba agresywna prostaczka która ja tłucze i wyzywa i syn wybranki narodu , katoliczki i patriotki wyznającej tradycyjne wartości podjudzający do agresji - to jest obraz PISowskiej chołoty. To są żule jak na pijackiej melinie - tylko menele i lumpy sie okradają, bija wyzywają i jeszcze pier**lony patol to nagrywał.  No ale co się spodziewać skoro jest wybranką takich samych meneli i prostaków. Jaki elektorat tacy wybrańcy. Nie przypominam sobie takiego przypadku żeby ktoś z rodziny posła czy senatora był takim  prymitywnym lumpem   

to cie zaskoczę to córka co zrobiła zamęt na zbiórce 

Może być zdjęciem przedstawiającym tekst „5 minut temu OBY SMIECIE ZDECHŁY Udostępnij X zt CHĘTNIE WPŁACE WIĘCEJ NA EUTANAZJE DLA TYCH DZIECI BO ΤΟ co PAN ROBI JEST SZCZYTEM GŁUPOTY BY UTRZYMYWAĆ TE POKRAKI PRZY ŻYCIU”

STOP !!!!!!!! Jak można ?!
💔❗️I polały się Matce łzy! Heroicznie walczy o życie, zdrowie swoich ciężko chorych synów a hejter wpłacając 1 zł życzy eutanazji i życzy aby dzieci " śmiecie zdechły" !
Gdzie świat zmierza? Kochani hejt zabija nawet dzieci. Zakończmy tę zbiórkę, Matka Bliźniaków opadła z sił🖤Brakuje 24 tys zł.

https://www.youtube.com/watch?v=eHOsrt3ymdk

yt zaczęło blokować debili w końcu 

no ale afery by nie było gdyby nie syn posłanki 

Twoje chorobliwe fobie wobec elektryków plus konfabulacje , kłamstwa i urojenia pokazują stan psychozy która cie ogarneła. Twoje domniemania co będzie i co ci się wydaje nie mają żadnego znaczenia skoro już teraz nie masz kontaktu z rzeczywistością i musisz ją ciągle zakłamywać.

dziękuje za ten komplement 

Mieszkanie jak melina, jakaś gruba agresywna prostaczka która ja tłucze i wyzywa i syn wybranki narodu , katoliczki i patriotki wyznającej tradycyjne wartości podjudzający do agresji - to jest obraz PISowskiej chołoty. To są żule jak na pijackiej melinie - tylko menele i lumpy sie okradają, bija wyzywają i jeszcze pier**lony patol to nagrywał.  No ale co się spodziewać skoro jest wybranką takich samych meneli i prostaków. Jaki elektorat tacy wybrańcy. Nie przypominam sobie takiego przypadku żeby ktoś z rodziny posła czy senatora był takim  prymitywnym lumpem   

ulman obudź się pokolenie milenium kiedyś uważały dziewczyny ze pipa jest do siusiania a teraz myslą ze to jest do dawania na prawo i w lewo 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v