Skocz do zawartości

Polityka okiem rolnika 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
mirro napisał:

A po ciula ten cały bałagan ? Nie dawno wrzeszczeli że warunkiem otrzymania dopłat będzie wykazanie sie sprzedażą i fakturami za to. Teraz chcą ryczałt i cały czas pier**lą o małych gospodarstwach.

Bo to są faktury z pola do stołu czyli na liściu chrzanu robione. W bałaganie to oni są ekspertami Panie kolego.

Opublikowano
28 minut temu, Tomasz0611 napisał:

A jak nazwać rolnika z 4ha ziemi, gdzie plon pszenżyta wynosi 8-10t z całego gospodarstwa... 

Aco cie to?jego ziemia jego sprawa ile zbiera.

Opublikowano

PIS działa przez pryzmat doraźnej potrzeby zapewnienia sobie głosów wśród zacofanego elektoratu bez przyszłości. 5 ha upraw rolnych to jest hobby a nie produkcja. Najczęściej tacy rolnicy mają rozpadający się sprzęt w wieku 40 lat, marniznę na polu i beczą ze nic się nie opłaca. Mam takich sąsiadów i od lat im powtarzam ze mając tak mały areał powinni mieć rekordowe plony bo ten kawałek ziemi można tak dopieścić że mucha nie siada. Niestety nic się im nie opłaca, wszystko jest za drogie, dają meter albo dwa polifoski i cztery metry saletrzaku a potem zdziwienie ze 5ton paszowej a wszyscy więksi mają po 8 albo 9. Przykra prawda jest taka że te gospodarstwa wcześniej lub później upadną i nie ma na to rady. 

Opublikowano
6 minut temu, DTaras napisał:

ja mam ciągnik 1987 roku

Kurna, widziałem fakturę za nowego Fenda seria 700. Już 1,2 miliona PLN kosztuje.

No @DTaras oto osiągnęliśmy kolejny stopień zidiocenia, Pewnie tym razem :Eskimos" już nie :lol:

https://finanse.wp.pl/rzadowy-skup-malin-minister-telus-cena-bedzie-wyzsza-niz-na-rynku-6916650769439616a

"Jedna ze spółek, która podlega ministerstwu rolnictwa, najprawdopodobniej w najbliższych godzinach zacznie skupować maliny. "

Opublikowano (edytowane)

Matko ale wciskasz głupotę.

Każdy widzi co się dzieje 

Samymi socjalni potęgi się nie zbuduje.

Edytowane przez Pafnucy12
Opublikowano

Skupy w roku wyborczym grają na osłabienie PISu to jest aż takie trudne do zauważenia ? 

W  nowym programie wyborczym PIS przyjął ustawę o 800 + 

program PO - ? 

program SLD - ? 

program Konfederacji - likwidacja 800 + 

Opublikowano
3 minuty temu, Pafnucy12 napisał:

A dopłaty do dopłat dadzą?

Nie ma się z czego śmiać , dużo zbożowców stanie na nogi po dopłatach a jakby nie było to po tych cenach w skupach to porażka .

Opublikowano
23 minuty temu, witejus napisał:

To jesteś zacofana patologia bez przyszłości 🤣

też mam 3p od nowości z 1988 roku, wygląda, jakby z rok temu fabrykę opuścił, jak dbasz, tak masz

swoją rolę spełnia - to po co go wymieniać

Opublikowano
witejus napisał:

2 godziny temu, DTaras napisał:

ja mam ciągnik 1987 roku i hektar pola 😁

To jesteś zacofana patologia bez przyszłości 🤣

Noo. Nie widzę swej przyszłości jako rolnik... Jestem też starej daty bo na telefonie piszę palcem wskazującym.🤪 Lubię też pierdyknąć winko lub wódeczkę z gwinta w parku...

mirro napisał:

Kurna, widziałem fakturę za nowego Fenda seria 700. Już 1,2 miliona PLN kosztuje. No @DTaras oto osiągnęliśmy kolejny stopień zidiocenia, Pewnie tym razem :Eskimos" już nie  https://finanse.wp.pl/rzadowy-skup-malin-minister-telus-cena-bedzie-wyzsza-niz-na-rynku-6916650769439616a "Jedna ze spółek, która podlega ministerstwu rolnictwa, najprawdopodobniej w najbliższych godzinach zacznie skupować maliny. "

Może na zacier i suplementy diety... Jest okazja zarobić bo tego tyle wjechało, że tylko w gospodarstwach do 5 ha nawtykać kijków w piasek i odoptować import, nietylko z ukrainy.

• Haha 1
Opublikowano
22 minuty temu, Agrest napisał:

Traktuję to jako dobry prognostyk.

Chcą wyruchać chłopa z tegorocznych plonów. Czyli idą podwyżki😁👍

Co masz ciekawego z owoców miękkich bo te stawki w tym roku są żałosne .

Opublikowano (edytowane)

Agrest po 0,8zł

Jonkers czyli porzeczka czerwona, 5,5t z ha po 0,5zł Losana pewno już nie kupią.

Czarną 1,5 do 2,5t z ha , obecnie 2,2.

Tamten rok piękny, ten tragiczny. Bilansu na 0 nie domknę.

O ile cen mogłem się spodziewać, o tyle w życiu bym nie pomyślał że tak zj**ie mi plony na wszystkim. 5km dalej ponoć po 15t czarnej mają.

Nawet w roku gdzie było -7⁰ w kwitnienie nie wystąpiła taka klęska.

Wiśnia nadwiślanka ma od 10 owoców do 1kg na drzewie.

Edytowane przez Agrest
Opublikowano
1 godzinę temu, jahooo napisał:

też mam 3p od nowości z 1988 roku

Ja też mam 3p z 88 roku , co prawda nie od nowości bo miał 5 lat jak go kupiłem i był w dość marnym stanie , ale wyremontowałem wszystko od łożysk w piastach przednich kół po zwolnice plus malowanie i chodzi do dziś

2 godziny temu, Pafnucy12 napisał:

A dopłaty do dopłat dadzą?

Taa, a do tego kuntrola kuntroli😜

• Like 1
Opublikowano
34 minuty temu, Agrest napisał:

Agrest po 0,8zł

Jonkers czyli porzeczka czerwona, 5,5t z ha po 0,5zł Losana pewno już nie kupią.

Czarną 1,5 do 2,5t z ha , obecnie 2,2.

Tamten rok piękny, ten tragiczny. Bilansu na 0 nie domknę.

O ile cen mogłem się spodziewać, o tyle w życiu bym nie pomyślał że tak zj**ie mi plony na wszystkim. 5km dalej ponoć po 15t czarnej mają.

Nawet w roku gdzie było -7⁰ w kwitnienie nie wystąpiła taka klęska.

Wiśnia nadwiślanka ma od 10 owoców do 1kg na drzewie.

Jaki to powiat i gmina ? zimne noce , przymrozki , susza co najbardziej ci się przyczyniło do strat w plonach jagodowych ?

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, witejus napisał:

Taa, a do tego kuntrola kuntroli😜

kto w Boga wierzy nie musi bać się kuntroli  A pani ansą z US kiedyś próbowała udowodnić w trakcie kontroli wyłudzenie na ponad  4 mil zł - to jest kontrola a nie takie przedszkole jak kuntrola z ARiMR

Edytowane przez v11
Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, Mariusz2903 napisał:

I znowu nie dobry PIS pomaga , wcześniej przy zbożu teraz przy malinach i po co jak niskie ceny w skupach to i tak wina PIS .

A ile oni raptem tej maliny kupią? Zapłacą 2x albo 3x tyle co inni?

4 godziny temu, Mariusz2903 napisał:

Skupy w roku wyborczym grają na osłabienie PISu to jest aż takie trudne do zauważenia ?  

Ochujałes do reszty? Ty się idź leczyć bo to już jest jakaś paranoidalna mania prześladowcza.

Idąc tym tokiem myślenia (co prawda termin  myślenie jest tu baaardzo przesadzony) to w ubiegłym roku płacili dużo żeby PIS wzmocnić? 

3 godziny temu, Mariusz2903 napisał:

Nie ma się z czego śmiać , dużo zbożowców stanie na nogi po dopłatach a jakby nie było to po tych cenach w skupach to porażka .

Taaaa , stanie na nogi, tak samo jak PIS co wstał z kolan i odzyskał godność🤣

Taki jest obraz PISowskiej swołoczy Syn posłanki Iwony Arent nagrał katowanie byłej dziewczyny. Nagrania są wstrząsające - Super Express - wiadomości, polityka, sport (se.pl)

PIS = Patologia I Swołocz

A to już popis swołoczy stepowej Spięcie na spotkaniu z Zełenskim. Padły mocne słowa [RELACJA NA ŻYWO] - WP Wiadomości

Pojechał bezczelny banderowski żydek do Bułgarii i prezydenta zwymyślał w jego własnym kraju. To jest właśnie takie bezczelne draństwo. Ale to dobrze - może choć część ludzi przejrzy na oczy a kim mamy do czynienia

Edytowane przez Ulman
  • Haha 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v