Skocz do zawartości

Polityka okiem rolnika 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, DTaras napisał:

Czołgi, używane wcześniej przez Korpus Piechoty Morskiej USA, przechodzą szczegółowy przegląd i zostaną dostarczone z wyzerowanymi przebiegami."

No to coś szybko zrobili im ten przegląd, bo kiedyś czytałem na jakiejś amerykańskiej stronie że wcale tak szybko to nie idzie. Oby się nie okazało żo że zdążyli tylko wyzerować im przebieg.:oops1:

Opublikowano
24 minuty temu, mirro napisał:

No to coś szybko zrobili im ten przegląd, bo kiedyś czytałem na jakiejś amerykańskiej stronie że wcale tak szybko to nie idzie. Oby się nie okazało żo że zdążyli tylko wyzerować im przebieg.:oops1:

przeglad trwa od 7 do 14 dni i obejmuje między innymi sprawdzenie spawów i blach ne spękania

jak mieli gotowe czołgi na magazynie (tam jest rotacja sprzętu i na przykład 50-100szt może czekac u producenta po przeglądzie na odbiór) to mogło być szybciej, w końcu nie robią 7 dni jednego czołgu, tylko w tym czasie kilkanaście

Opublikowano
Przed chwilą, mirro napisał:

Uważasz że mieli te 100 szt w najnowszej wersji na placu?

nie, myślę że mieli 30-40szt w trakcie przeglądu dla Marines i po prostu to poszło do nas

Opublikowano

Zostałam bez samochodu, z problemami i bez wypłaconej gotówki z odszkodowania. Nie mam nic do samochodów elektrycznych, ale teraz jestem ostrożniejsza – mówi pani Kamila.

program uwaga o elektryka jeśli trzymasz w domu elektryka nie wypłacą ci odszkodowania 

czyli ubezpieczalnie mjają pewnie dobre dane 

21 godzin temu, Pafnucy12 napisał:

Ulman, ale czy to ważne gdzie kto siedzi? czasami to przesadzasz...

on by zauważył ze odstaje mu włos na głowie to 3 dni nie śpi ja tu widzę chorobę 

16 godzin temu, DTaras napisał:

a jaka jest nasza norma?

ero 7 w krótce 

5 godzin temu, DTaras napisał:

Wiecie - zastanawiam się czy wie dlaczego nadal można zarejestrować merca AMG co wypluwa niemal 300g CO2 na kilometr...

bo używki nie potrzebują norm 

3 godziny temu, Ulman napisał:

Jakby te Romanowe badania robili w Polsce to by się okazało że piętnastoletnie VW w większości mają realnie  po ponad 0,5mln km🤣

znowu wieśniakiem zaśmierdziało ...  na pewno ze by tak było bo 1.9tdi hdi itp 

Opublikowano
Roman176 napisał:

16 godzin temu, DTaras napisał: a jaka jest nasza norma? ero 7 w krótce  5 godzin temu, DTaras napisał: Wiecie - zastanawiam się czy wie dlaczego nadal można zarejestrować merca AMG co wypluwa niemal 300g CO2 na kilometr... bo używki nie potrzebują norm 

Euro 7 to Euro 7. Ja się pytam o teraz. A Mercedes nówka z czterolitrową (ptfu) V6...

Opublikowano

ech @Ulman widzę skasowałeś posta. naprawdę uważasz, że konfa jest lekarstwem dla tego chorego kraju? Jeśli tak to jesteś tak samo naiwny jak wyborcy pisu czy po.

Naprawdę popierasz ludzi którzy  wolą dziecko oddać pedofilowi by pomacał cycki, tyłek i włożył tu i tam palec bo to jest lepsze niż edukacja seksualna w szkole. Popierasz ludzi którzy publicznie piszą, że nie ma dowodów na to, że ziemia kręci się wokół słońca, a nie na odwrót. Popierasz ludzi którzy na marsz niepodległości 11 listopada zapraszają niemiecką AFD. Popierasz ludzi którzy defraudowali pieniądze z fundacji charytatywnych. Popierasz ludzi którzy chcą całkowitego zakazu aborcji, którzy chcą wolność słowa dla totalitaryzmów jednocześnie chcą zaostrzyć przepisy o obrazę kościoła i uczuć religijnych. Już tam pomine chęć wprowadzenia monarchii dziedzicznej która też kosztuje.

Wierzysz, że po ich planowanym obniżeniu i uproszczeniu podatków wystarczy zabrać 500+, 13 i 14 emeryturę i nic dalej nie trzeba będzie obcinać w wydatkach państwowych chociażby na obronnośc czy  infrastrukturę? Chociaż po co nam armia jak załatwią opieke kuma z Rosji.

to sA tacy wolnościowcy poglądowi jak w  Rosji Putina, Hiszpanii generała Franko, włoch czy Niemiec międzywojennych. Wolność jest dla naszych i na naszych zasadach. Natomiast wolność gospodarcza jaką też niby promują wyklucza działania ograniczające import bo to uderza w wolność gospodarczą przedsiębiorców, którzy nie będą konkurencyjni na rynkach zagranicznych bo będą zmuszeni kupować drogie surowce w kraju. Niestety potęgę gospodarczą buduje się importując tanie surowce i sprzedając  drogo produkty wysoko przetworzone. Już tam niech konfa na nowo koła nie wymyśla.

Konkludując, jeśli w to wszystko wierzysz jesteś takim samym frajerem jak każdy wyborca innej partii.

pis twierdzi, że nie trzeba pracować a na wszystko będzie

po twierdzi, że oni załatwią kasę od UE za którą będziemy życ

Konfa twierdzi, że prawie nic nam nie zabierze i będziemy krainą mlekiem i miodem płynącą bo magicznie państwo wyczaruje środki na funkcjonowanie

u pierwszych kończy się inflacją, u drugich podporządkowaniem decyzyjnym wychodzącym poza warszawe u trzecich tym że będziemy za wszystko płacić tyle, że nie do państwa tylko prywatnemu przedsiębiorcy, który z niczym nie musi się liczyc bo nie ma wyborów za 4 lata

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
4 minuty temu, Takeda napisał:

ech @Ulman widzę skasowałeś posta. naprawdę uważasz, że konfa jest lekarstwem dla tego chorego kraju? Jeśli tak to jesteś tak samo naiwny jak wyborcy pisu czy po.

Naprawdę popierasz ludzi którzy  wolą dziecko oddać pedofilowi by pomacał cycki, tyłek i włożył tu i tam palec bo to jest lepsze niż edukacja seksualna w szkole. Popierasz ludzi którzy publicznie piszą, że nie ma dowodów na to, że ziemia kręci się wokół słońca, a nie na odwrót. Popierasz ludzi którzy na marsz niepodległości 11 listopada zapraszają niemiecką AFD. Popierasz ludzi którzy defraudowali pieniądze z fundacji charytatywnych. Popierasz ludzi którzy chcą całkowitego zakazu aborcji, którzy chcą wolność słowa dla totalitaryzmów jednocześnie chcą zaostrzyć przepisy o obrazę kościoła i uczuć religijnych. Już tam pomine chęć wprowadzenia monarchii dziedzicznej która też kosztuje.

Wierzysz, że po ich planowanym obniżeniu i uproszczeniu podatków wystarczy zabrać 500+, 13 i 14 emeryturę i nic dalej nie trzeba będzie obcinać w wydatkach państwowych chociażby na obronnośc czy  infrastrukturę? Chociaż po co nam armia jak załatwią opieke kuma z Rosji.

to sA tacy wolnościowcy poglądowi jak w  Rosji Putina, Hiszpanii generała Franko, włoch czy Niemiec międzywojennych. Wolność jest dla naszych i na naszych zasadach. Natomiast wolność gospodarcza jaką też niby promują wyklucza działania ograniczające import bo to uderza w wolność gospodarczą przedsiębiorców, którzy nie będą konkurencyjni na rynkach zagranicznych bo będą zmuszeni kupować drogie surowce w kraju. Niestety potęgę gospodarczą buduje się importując tanie surowce i sprzedając  drogo produkty wysoko przetworzone. Już tam niech konfa na nowo koła nie wymyśla.

Konkludując, jeśli w to wszystko wierzysz jesteś takim samym frajerem jak każdy wyborca innej partii.

pis twierdzi, że nie trzeba pracować a na wszystko będzie

po twierdzi, że oni załatwią kasę od UE za którą będziemy życ

Konfa twierdzi, że prawie nic nam nie zabierze i będziemy krainą mlekiem i miodem płynącą bo magicznie państwo wyczaruje środki na funkcjonowanie

u pierwszych kończy się inflacją, u drugich podporządkowaniem decyzyjnym wychodzącym poza warszawe u trzecich tym że będziemy za wszystko płacić tyle, że nie do państwa tylko prywatnemu przedsiębiorcy, który z niczym nie musi się liczyc bo nie ma wyborów za 4 lata

Gdzieś ty to wszystko chłopie wyczytał, co było w tym skasowanym poście i kiedy go napisałem bo jakoś przypomnieć sobie nie mogę.

Opublikowano

Orban  sam się zniszczy .

Wracając do lat 1991 tak się podobała prywatyzacja wszystko w ręce prywatne . To teraz nie płakać że prywatne firmy , często to są zagraniczne 95 % kupią tam gdzie taniej i kto im zabroni kogo oni się boją .

Prywatyzacja była taka fajna a teraz prywaciarz cwaniaczek ma wolną rękę co do dyktowania cen za skup i co do dyktowania cen za sprzedaż i tak jest w każdej dziedzinie handlu zrozumcie to w końcu że nawet w Wikipedii jest to napisane że musi być dyktatura przy kapitalizmie o proszę .

Kapitalizm – system gospodarczy oparty na prywatnej własności środków produkcji i w konsekwencji czerpania z nich zysku, oraz na swobodnym obrocie dobrami w ramach rynku; stąd też gospodarka kapitalistyczna nazywana jest również gospodarką rynkową.Większość istniejących gospodarek kapitalistycznych to gospodarki mieszane, które łączą elementy wolnego rynku z interwencją państwa i w niektórych przypadkach planowaniem gospodarczym .

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, galan99 napisał:

Wracając do lat 1991 tak się podobała prywatyzacja wszystko w ręce prywatne . To teraz nie płakać że prywatne firmy , często to są zagraniczne 95 % kupią tam gdzie taniej i kto im zabroni kogo oni się boją .

Prywatyzacja była taka fajna a teraz prywaciarz cwaniaczek ma wolną rękę co do dyktowania cen za skup i co do dyktowania cen za sprzedaż i tak jest w każdej dziedzinie handlu zrozumcie to w końcu że nawet w Wikipedii jest to napisane że musi być dyktatura przy kapitalizmie o proszę

A czyja to wina że państwowe nic często nie było warte?

Edytowane przez Pafnucy12
Opublikowano
5 minut temu, Ulman napisał:

Gdzieś ty to wszystko chłopie wyczytał, co było w tym skasowanym poście i kiedy go napisałem bo jakoś przypomnieć sobie nie mogę.

napisałeś, że będziesz głosował na wolnościowców z konfy bo tylko oni ukrócą tą pomoc dla UA, raptem z 1,5 h temu, coś pamięć szwankuje, czy wolisz nie pamietać co napisałeś? roman odpowiedział a ty po jego odpowiedzi skasowałeś posta

• Thanks 2
Opublikowano
4 minuty temu, galan99 napisał:

..................... nawet w Wikipedii jest to napisane że musi być dyktatura przy kapitalizmie o proszę .

Kapitalizm – system gospodarczy oparty na prywatnej własności środków produkcji i w konsekwencji czerpania z nich zysku, oraz na swobodnym obrocie dobrami w ramach rynku; stąd też gospodarka kapitalistyczna nazywana jest również gospodarką rynkową.Większość istniejących gospodarek kapitalistycznych to gospodarki mieszane, które łączą elementy wolnego rynku z interwencją państwa i w niektórych przypadkach planowaniem gospodarczym .

Gdzie ty widzisz tą dyktaturę w definicji którą zamieściłeś?

Opublikowano (edytowane)

Dokładnie  tak było napisane .

2 minuty temu, Ulman napisał:

Gdzie ty widzisz tą dyktaturę w definicji którą zamieściłeś?

Zapłacą ci za pszenicę 5 zł pomimo że na giełdzie będzie 100 zł . Jeśli nie będzie kontroli cen przez inne podmioty .

Taki jest kapitalizm .

Edytowane przez galan99
  • Haha 1
Opublikowano

gdzie? Możesz wskazać?

3 minuty temu, Takeda napisał:

napisałeś, że będziesz głosował na wolnościowców z konfy bo tylko oni ukrócą tą pomoc dla UA, raptem z 1,5 h temu, coś pamięć szwankuje, czy wolisz nie pamietać co napisałeś? roman odpowiedział a ty po jego odpowiedzi skasowałeś posta

Roman to mi może......😆 Niczego nie skasowałem tylko tematy ci się poj....ły. Poniższe znajdziesz w temacie o cenach pszenicy. Sprawdź zanim coś napiszesz tak samo jak o poglądach konfederacji. 

1 godzinę temu, Ulman napisał:

Ludzie w większości są bezdennie głupi. W naszym przypadku decyzje PISu kosztują naszą branżę grube miliardy pln a i tak masa rolników pódzie na nich głosować bo dali parę tysięcy za nawozy. 

Zawsze głosowałem na wolnościowców i z pełnym przekonaniem zagłosuję na Konfederację by tą banderowską samowolę ukrócili.

Opublikowano
1 godzinę temu, Ulman napisał:

taaaa? a co takiego ci lewicowi eksperci powiedzieli?

ze jak zachorujesz na raka ,rozrusznik itp  to zdechniesz jak pies 75 tyś zł odsyłam cie do Polsatu wiadomościach było 

Opublikowano
37 minut temu, Takeda napisał:

on ma mistrzostwo w manipulacji 

Przed chwilą, Ulman napisał:

Daj link bo znowu pomyśle że kłamiesz.

zobacz w Internecie 

Opublikowano (edytowane)

Nooooo,  jak się już nie ma żadnych argumentów to sie jeden czepia edycji a drugiemu posty znikają🤣

Daj link - masz  z tym  jakiś problem? Podaj konkret a potem będziemy nad tym dyskutować a nie nad tym co ci sie wydaje że gdzieś słyszałeś ale nie zrozumiałeś jak zwykle.

Edytowane przez Ulman
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v