Skocz do zawartości

Polityka okiem rolnika 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 minuty temu, Roman176 napisał:

dlatego mają problemy z imigrantami wparawoali w zeszłym roku na mecz i LM i ani rusz się niego niech celi odejść 

kiedy pisałem ja pisałem ze jestem co dziennie kontrolowany ja tak nie wale jak wy  

Aha...oki.

No jednak pisałeś że popijasz ostro.

No nic. Nie ważne...

Opublikowano

ostatni raz piłem w długi weekend majowy 

1 minutę temu, Pafnucy12 napisał:

No jednak pisałeś że popijasz ostro.

nigdy nie p[isałem tylko pisałem ze nie mogę pić często bo mam krew gęstą czyli hemokryt 

Opublikowano
23 godziny temu, Roman176 napisał:

a u mnie trochę dali i tylko 15l deszczu 

tym sie nie przejmuj to nasza wieczorna rozrywka dzień jak co dzień 

Napierdoliło tyle deszczu że opryskiwacz 4x4 topi sie  - chciałem chytrze na wilgotne azot

A z ą rozrywką to są jakieś zasady czy łoicie na oślep -byle coś napisać

Opublikowano
11 minut temu, v11 napisał:

A z ą rozrywką to są jakieś zasady czy łoicie na oślep -byle coś napisać

na oślep 

12 minut temu, v11 napisał:

Napierdoliło tyle deszczu że opryskiwacz 4x4 topi sie

u mnie dzisiaj poprawiło a jaka miejscowość opolskim ? 

Opublikowano
2 godziny temu, Pafnucy12 napisał:

Romuś, ale to Ty chyba masz problem alkoholowy... no sam o tym pisałeś. czemu teraz próbujesz komus innemu to przypisać? tak z ciekawości pytam..

To proste - złodziej krzyczy, łapać złodzieja.

Opublikowano

Czesto mowi sie, ze Ukraincy to Rusini lub Kozacy. Niesteyty dla Ukraincow, prawda jest taka, ze nie sa ani Rusinami ani nawet Kozakami. Owszem, pochodza od Kozakow a ich krew jest mieszanina roznych nacji, w tym Rusinow, jednak z cala odpowiedzialnoscia nalezy zaznaczyc, ze nazywanie Ukraincow jakas jedna narodowoscia a tym bardziej SLOWIANAMI byloby WIELKIM NADUZYCIEM. Ukraincy to mieszanka krwi azjatyckiej (tatarskiej i innych), tureckiej, zydowskiej, chorwackiej, ruskiej a takze niestety
polskiej i wszystkich krajow nad i podbaltyckich. Nalezy jednak to podkreslic z wielka stanowczoscia, ze ludzie, ktorzy sie osiedlali na naszych kresach wschodnich a dzisiejszej zachodniej Ukrainie, to byli w przytlaczajacej wiekszosci najgorsze menty spoleczne z tych wszystkich krajow, gdyz na tych ziemiach, osiedlali sie wykolejency, kryminalisci, uciekinierzy przed sprawiedliwoscia i sadami a poniewaz na tych terenach nie bylo wowczas administracji i sadownictwa, mogli tam jawnie przebywac
i dokazywac do woli. Wiekszosc z nich przyjmowala sie do Kozacczyzny, ktora za pozwoleniem polskiego krola zasiedlala sie na tych terenach przybywszy z nad Dniestru i Dniepru z tzw. Dzikich Pol. Najwczesniejsi Kozacy byli Mongolami i nie byl to status spoleczny ale zajecie, czyli rabowanie i okradanie a dosc czesto i zabijanie. To byl styl zycia Kozakow. Kiedy Kozactwo zaczelo sie rozrastac (w ich szeregi wstepowali uciekinierzy i zboje z Europy Wschodniej i Polnocnej) zaczeli przybywac na
stepy kresow wschodnich, nalezacych do Korony, ktora dala im na to pozwolenie. Mogli sie tam osiedlac ale mieli bronic tych poludniowo-wschodnich granic przed Orda Mongolow i Turkami. Te tereny z uwagi jak wczesniej wspomnialem, na brak administracji i sadownictwa, byly rajem dla ukrywajacych sie zbojow, tudziez ukrywajacych sie niewolnikow uciekajacych przed swoimi panami, lub majacych na sumieniu wiele inych przestepstw. Kozactwo, mimo, iz to nie byl status spoleczny ale tzw zajecie,
dorobilo sie wczesniej swojej hierarchii i z czasem domagalo sie coraz wiekszych przywilejow. Szlachta polska wiedziala, jakie zagrozenie oni stanowia i nie pozwalala na coraz wiecej przywilejow oraz tytulow, aczkolwiek wiele z przywilejow Kozacy otrzymali z uwagi na zaslugi w walkach. Jednakze mieli oni za to placony zold i byl to ich obowiazek na ktory sie od poczatku godzili tym bardziej, ze osiedlali sie na tych ziemiach pod warunkiem, ze mieli ich bronic. A wiec bronili swojego miejsca
zamieszkania za co w koncu tez dostawali zold ! Domagali sie jednak coraz wiekszych przywilejow a po powstaniu hetmana kozackiego, Chmielnickiego, - Zyda i rowniez kryminaliste i zboja - rowniez tych ziem na wlasnosc i utworzenie wlasnego panstwa. Powstanie i zdrada Chmielnickiego to osobny temat. Reasumujac - Tak zwani Ukraincy, to zlepek tych wszystkich nacji z podkresleniem TYCH NAJGORSZYCH MENTOW Z TYCHZE NACJI, przybywajacych na kresy, plus Kozactwo i plus Azjaci z wielkiej Ordy, ktora
napadala na te stepy lub tez byla zaproszona przez zdrajce Chmielnickiego, daje nam jasnosc sytuacji i odpowiedz na pytanie DLACZEGO POTOMKOWIE TYCH NACJI DZISIEJSI TZW UKRAINCY NAS NIE TYLKO MORDOWALI ALE W TAKI SPOSOB I Z TAKIM OKRUCIENSTWEM I ZWYRODNIALSTWEM. Sama orda mongolska, ta najwieksza dzicz, przebywala tam mniej wiecej 200 lat. Wiec niemozliwe, zeby krew z tej dziczy azjatyckiej rowniez nie mieszala sie z krwia owczesnych kozakow czy wyjetych spod prawa kryminalistow. Ziemie te
byly kiedys nazywane przez Polakow ''na skraju'' ''na krancach'' skad wziela sie pozniej nazwa Ukrainy, ktorej tak naprawde nigdy nie bylo a zostala stworzona sztucznie przez ZSRS. Tak samo jak nie bylo zadnych tzw. Ukraincow, ktorych nazwa powstala dopiero w XXw. Dlatego ich jezyk, teraz tzw. ukrainski, tak dlugo sie ewoluowal, bo na przestrzeni kilku wiekow a literatura tzw. ukrainska dopiero w XX w. W XXw. nacjonalisci ukrainscy domagali sie utworzenia z tych polskich etnicznych ziem,
jakiegos jednolitego aparatu panstwowego, stad tez proby dazenia do tego i propaganda na temat pochodzenia samych Ukraincow, na przyklad jako Rusinow od Rusi Kijowskiej lub Kozakow, ktorych maja w swoim hymnie jako przodkow, i wrecz domaganie sie stworzenia kraju. Sa jeszcze zyjacy Rusini, ktorzy sie nie przyznaja do Ukraincow i z cala powaga traktuja temat izolujac sie od nich i ciagle przypominaja, ze Ukraincy nie sa Rusinami. Zreszta Rusini to tez osobny temat, poniewaz Rusinem, w tamtych
czasach mogl byc nazwany kazdy, kto przeszedl na prawoslawie, jako ze Rusini a przede wszystkim mowa tu o Rurykowiczach, wprowadzali prawoslawie na kresach. Ale tez NALEZY PAMIETAC, ze to wprowadzane prawoslawie bylo daleko pozniej niz mieszkaly na tych ziemiach lechickie (polskie) plemiona, jak np. Ledzianie, ktorego cmentarzysko znaleziono przez archeologow w 1977r pod cerkwia Mikolaja I we Lwowie. Plemie to zylo daleko wczesniej niz Xw i o wiele wczesniej kiedy Rus zwana pozniej Kijowska,
podbila te ziemie i kiedy ksiaze Daniel Halicki, z dynastii Rurykowiczow (Waregowie) zalozyl tam Lwow, bo dopiero w XIIIw ! Rusinami byli Wisniowieccy i Zaslawscy, ktorz pozniej sie polonizowali i oni rzadzili na kresach i oni mieli mozliwosc gnebienia chlopa a nie Polacy jak to pozniej ukrainska propaganda nauczala, zeby siac w tzw. Ukraincach nienawisc do Polakow, tzw, polskich Panow i w ten sposob wymusic poniekad na nich walke w celu utworzenia tzw. kraju Ukraina. Zreszta juz udowodniono,
ze chlop na dzisiejszej Ukrainie wcale nie mial gorzej niz w Koronie a nierzadko nawet lepiej. Merituum tych nacjonalistucznych dazen byly lata 40-te gdzie ukrainscy nacjonalisci wykorzystali sytuacje polityczna Polski, ktora, doszczetnie rozbita i spacyfikowana przez Niemcy i ZSRS, nie miala polskiego wojska. Dla nacjonalistow ukrainskich byla to jedyna -która sie już mogła nie powtórzyć - OKAZJA do wypedzenia Polakow z ''ich ziem''. A co nastapilo pozniej to wiemy. ZSRS ze Stalinem odebral .
Nam etniczne ziemie i stworzyl sztuczna Ukraine, zeby nie bylo, ze to ZSRS nam je zabral. Utworzyli Ukraine ktora i tak nalezala do nich, jako ich republika ale przy okazji oslabili Polske, co bylo najwiekszym i glównym ich celem. I teraz tylko pytanie skad az takie znecanie sie nad dziecmi, kobietami i bezbronnymi ? Odpowiedz jest prosta. To krew tych tzw. Ukraincow, bo to krew zmieszana jest z najgorszymi szumowinami i mentami, kryminalistami i zbojami, ktorych wymienilem wczesniej. To stad
sie wzielo to okrucienstwo tych ludzi. To po prostu trzeba miec we krwi. Nawet zwierze sie nie zneca nad innym zwierzeciem, kiedy go zabija. Zabija bo musi, zeby przezyc. Wiec nazywanie tych ludobojcow i zwyrodnialcow zwierzetami, byloby obraza dla zwierzat. Oczywiscie trzeba tez wziac pod uwage fakt, ze na pewno sa tez Ukraincy, ktorych mozna nazwac ludzmi. Jednak procent tych ludzi bylo widac w latach '40 ubieglego wieku. Czyli nie bylo go prawie wcale widac. Ci ukraincy, ktorzy przyjezdzaja .
teraz bezczelnie i bezwstydnie do Polski studiowac lub pracowac, szumnie nazywajac siebie patriotami, (ich patriotyzm widzielismy na Krymie a pozniej w Donbasie) wolacymi jednak uciekac bo nie sa zadnymi patriotami, tylko tchorzami, konsumpcyjnie nastawionymi do zycia.. Wiec gdyby byli w tamtym miejscu (Wolyn) i w tamtych czasach ('43), postapiliby zupelnie tak samo ! Bo czym sie oni od tych swoich braci, ojcow czy dziadow roznia ? Niczym.

• Like 1
Opublikowano
12 godzin temu, Pafnucy12 napisał:

słuchaj ręczysz za to? jak nic nie dostanę w czerwcu, to dasz mi ze swojej kasy te pieniądze o których napisałes tam dalej?

Pafnucy nie szkaluj , pewne poślizgi mogą być ale tak jak pisałem mają zgodę z krajowego to dopłacą , kasę wcześniej czy później otrzymasz od rządu . Teraz opiszę ci sytuację ze zbożem w moim przypadku , obsiałem , wykosiłem , zawiozłem na pusty skup , kasa na koncie za 2 tygodnie , cena jaka była w żniwa to była .

Opublikowano (edytowane)

Nikt nie powiedział że nie dopłacą , ale mają czas do końca grudnia wedle prawa Unii .

Wnioski przyjmą , wybory się odbędą i okaże się wtedy wszystko , kto WYGRA ?.

Jeśli wygra , Tusk to on będzie wypłacał , czy wypłaci to jest pytanie ?. Tu PiS ma pole do popisu po wyborach wypłata ?.

Kto odpowie jak to może być ?.

Komisja stwierdziła, że polski program jest zgodny z warunkami określonymi w tymczasowych ramach kryzysowych. W szczególności pomoc nie przekroczy 250 000 euro na beneficjenta, a środki zostaną przyznane nie później niż dnia 31 grudnia 2023 r. Komisja stwierdziła, że program jest niezbędny, odpowiedni i proporcjonalny, aby zaradzić poważnym zaburzeniom w gospodarce państwa członkowskiego.

Edytowane przez galan99
Opublikowano
16 minut temu, galan99 napisał:

To krew tych tzw. Ukraincow, bo to krew zmieszana jest z najgorszymi szumowinami i mentami, kryminalistami i zbojami, ktorych wymienilem wczesniej. To stad
sie wzielo to okrucienstwo tych ludzi. To po prostu trzeba miec we krwi. Nawet zwierze sie nie zneca nad innym zwierzeciem, kiedy go zabija. Zabija bo musi, zeby przezyc. Wiec nazywanie tych ludobojcow i zwyrodnialcow zwierzetami, byloby obraza dla zwierzat. Oczywiscie trzeba tez wziac pod uwage fakt, ze na pewno sa tez Ukraincy, ktorych mozna nazwac ludzmi. Jednak procent tych ludzi bylo widac w latach '40 ubieglego wieku. Czyli nie bylo go prawie wcale widac. Ci ukraincy, ktorzy przyjezdzaja .
teraz bezczelnie i bezwstydnie do Polski studiowac lub pracowac, szumnie nazywajac siebie patriotami, (ich patriotyzm widzielismy na Krymie a pozniej w Donbasie) wolacymi jednak uciekac bo nie sa zadnymi patriotami, tylko tchorzami, konsumpcyjnie nastawionymi do zycia.. Wiec gdyby byli w tamtym miejscu (Wolyn) i w tamtych czasach ('43), postapiliby zupelnie tak samo ! Bo czym sie oni od tych swoich braci, ojcow czy dziadow roznia ? Niczym.

Mam jedno pytanie. To osobiste Twoje przemyślenia, czy specjalnie wyszukujesz takie fragmenty?

Uciekali i jak się okazało mieli rację. Na tyle ich instynkt nie zawiódł. Przynajmniej przeżyją. A poza tym czy by tam zostali, czy nie, to i tak zostałaby tam kupa gruzu tylko. Sam widzisz że rusy równają wszystko z ziemią i nie obchodzi ich opór lub jego brak ze strony ludności cywilnej. 

8 minut temu, galan99 napisał:

Wnioski przyjmą , wybory się odbędą i okaże się wtedy wszystko , kto WYGRA ?.

Jeśli wygra , Tusk to on będzie wypłacał , czy wypłaci to jest pytanie ?.

Kto odpowie jak to może być ?.

Ja odpowiem. Tusk nie powinien wypłacać. Zgodnie ze starą PiSowską zasadą "braku kontynuacji odpowiedzialności i zobowiązań, po linii Państwo-Obywatel".:lol:

Opublikowano (edytowane)

Czy to ważne  czyje, tylko prawdziwe przemyślenia , Historyczne .

Jeszcze jedno wszystkie miasta co zostali zniszczone do zera , nie będą odbudowane , tylko nie które być może te mniejsze .

Teraz pytanie się nasuwa , nie wrócą do swych domów bo nie mają gdzie , wiec zostaną w Polsce na stałe lub pojada w świat .

Tylko ile  to będzie ludzi 5 mil .

Edytowane przez galan99
Opublikowano (edytowane)

Ważne, bo Tobie można jeszcze próbować coś tłumaczyć. Zastrzegam że nie usprawiedliwiać ale tłumaczyć.

Edytowane przez mirro
Opublikowano
42 minuty temu, Mariusz2903 napisał:

Pafnucy nie szkaluj , pewne poślizgi mogą być ale tak jak pisałem mają zgodę z krajowego to dopłacą , kasę wcześniej czy później otrzymasz od rządu . Teraz opiszę ci sytuację ze zbożem w moim przypadku , obsiałem , wykosiłem , zawiozłem na pusty skup , kasa na koncie za 2 tygodnie , cena jaka była w żniwa to była .

Na wymianę pokryć dachowych kiedy wypłacą? Wiesz coś?

Opublikowano
1 godzinę temu, witejus napisał:

Potomkowie tych którzy wyłapywali żydów, cyganów, polaków w wiadomym czasie.

Nie zniżaj się do poziomu  PISowskich paranoikow forumowych.

39 minut temu, Mariusz2903 napisał:

Jak to , otrzyma kasę od rządu?  A skąd rząd ta kasę ma?

Opublikowano
2 minuty temu, Ulman napisał:

Nie zniżaj się do poziomu  PISowskich paranoikow forumowych.

Jak to , otrzyma kasę od rządu?  A skąd rząd ta kasę ma?

Sam wiesz że bruksela na dopłaty przeznaczyła małe środki i dlatego rząd dopłaci z pieniędzy budżetowych , nowelizacja już była .

Opublikowano
4 minuty temu, Mariusz2903 napisał:

i dlatego rząd dopłaci z pieniędzy budżetowych , nowelizacja już była .

Dobrze że budżet nie ma tu nic do gadania. Piźnie mu się tylko przed nos kwit o nowelizacji i sprawa załatwiona.

Opublikowano
14 minut temu, Mariusz2903 napisał:

Sam wiesz że bruksela na dopłaty przeznaczyła małe środki i dlatego rząd dopłaci z pieniędzy budżetowych , nowelizacja już była .

Skąd się biorą pieniądze w budżecie?

Opublikowano
58 minut temu, galan99 napisał:

Wiec gdyby byli w tamtym miejscu (Wolyn) i w tamtych czasach ('43), postapiliby zupelnie tak samo ! Bo czym sie oni od tych swoich braci, ojcow czy dziadow roznia ? Niczym.

Piszesz o kryminalistach, ordach, kozakach, tatarach itd, oraz o mieszaniu się krwi, ale to się działo na wschodzie. Dużo dalej na wschodzie niż miała miejsce rzeź wołyńska. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v