Skocz do zawartości

Polityka okiem rolnika 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, jacus napisał:

ja tez czasami mysle, ze tej calkowitej nowoczesnosci wolalbym nie dozyc...

sie nie martw... takie tam u Was zapóźnienie i zacofanie względem reszty kraju, że o życie w nowoczesności nie masz się co obawiać... ze 200 lat reform by wam trzeba by resztę narodu dogonić... 😄

Edytowane przez Pafnucy12
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Mariusz2903 napisał:

Cena na maliny - ubiegły rok prognoza 30 zł , ten rok prognoza 3 zł . 

Trukawki Polskie 35 zł aktualnie - przejdź na osłony czy tunele a nie lamętujesz .

Sobie zobacz PiS-owski idioto ile kosztuje postawić 1ha tuneli na truskawkę/borówkę/malinę i potem tu wróć ... Podpowiem, same kontrukcje i folia kosztowały 10 lat temu 250 tys PLN na ha, a gdzie jeszcze formowanie wałów, nawadnianie, sadzonki itp itd Łatwo się liczy, że kilogram 20 zł obecnie kosztuje, ale kosztów to już się nie widzi ...

Obecnie sama kontrukcja na truskawkę, żeby zrobić 1ha w tunelu solowym to koszt 800 tys PLN ...A gdzie jeszcze nawadnianie, sadzonka ( 30tys sadzonek Frigo A+/A++ to około 50 tys PLN) . Przed sadzeniem konieczne odkażanie gleby i zasiedlenie nowymi grzybami to kolejne parę tysięcy. Łatwo liczyć komuś zyski, ale kosztów nikt nie widzi ... Cały kwiecień przykrywanie i odkrywanie włókniny bo praktycznie co druga noc przymrozek, ale na dzień włokniny nie zostawisz bo roślinę zagotujesz i zapylacze nie mają jak pracować. Żeby przykryć/odkryć 1ha potrzeba około 4-5 roboczogodzin, czyli każde przykrycie i odkrycie kosztuje 200zł. Agrotkanina na 1ha koszt 10.000 ... Nawożenie tylko przez fertygację, 1 woreczek 25kg takiego nawozu kosztuje obecnie 300-400zł, a ty ich potrzebujesz na ten 1ha na cały sezon około 800 kg ... A to dopiero tylko część kosztów ...

Edytowane przez Tomasz0611
  • Like 2
Opublikowano
2 godziny temu, Mariusz2903 napisał:

Zrobiła się afera zbożowa , dlaczego bo w dniu wybuchu wojny na UA ceny wystrzeliły i wszyscy myśleli że dalej będą szły do góry , widmo głodu oddalone , UA obsiewa ziemie i ceny spadły , podobnie z owocami miękkimi , zakłady płaciły krocie bo wojna i narobiły zapasów , popyt zmalał i zapasy zostały . Tylko że z wybuchem wojny nośniki energii poszły również do góry od 100 do 300 % i ciekawe kiedy spadną aby rolnik mógł dopasować ceny płodów rolnych do kosztów , tu jest lekka korekta w dół ale koszty produkcji nadal przekraczają zyski .

Jakie to miałeś krocie za owoce miękkie ?, kto ci takich głupot nagadał ?

Narobiły zapasów bo PIS wpuścił owoce z ukrainy i kupowlai  ile wlazło

Opublikowano
2 godziny temu, jacus napisał:

a smoki w tych bajkach byly ???? jesli tylko jeden to slabe opowiesci 🤣

No właśnie chyba nie było. Bo ustaliliśmy z dysydentem że to jednak był dinozałur.🤣

Opublikowano

A to jeszcze jakiś nowy gatunek? Ten dinozaŁur?😜

Opublikowano
dysydent napisał:

masz chyba jakieś wtyki u kacapów

Wtyki? Gdyby pizło to raczej teraz bym robił wymianki na stanowisku gdzieś na wschodzie a że nie robię a ruskie pociski są jakie są to nie bylo innej opcji. Na korzyść betonu przemawiał również sposób postępowania służb na miejscu - to są mocne głowice. Ale, że mamy wybory to zatrzęsła się ziemia w inny sposób.

Agrest napisał:

A to jeszcze jakiś nowy gatunek? Ten dinozaŁur?😜

łur to taki ruski bitcoin i @mirro delikatnie daje znak iż szykują się nam rozmaitości na rynku spożywczym z wrogimi przejęciami włącznie.

Opublikowano
Dnia 16.05.2023 o 21:26, Takeda napisał:

ech a to prywaciarze zaimportowali 20 MLN ton węgla przy potrzebie o połowie niższej, czy to nasza władza na gwałt ściągała wszystko co się dało? Teraz to co zalega trzeba upłynnić  ograniczając straty. No tyle dobrego w tym mysleniu, tyle, że na naszych plecach.

Oczywiście, zagraniczny wegiel może nie byc gorszy od polskiego, ba nawet bywa lepszy, ale naprawdę spałeś przez ostatnie 9 miesięcy, że nie wiesz co za barachło dystrybuowały gminy pod "nakazem" władzy centralnej? Osobiście w zeszłym roku zaopatrzyłem się w maju gdy zaczynała się panika (a panika świadczy o braku zaufania do władzy, tak było min z durnym cukrem czy paliwem, nawet ja kombinowałem i kupowałem cukier przez znajomych by zakarmic pszczoły na zime, bo inwert cukrowy był niedostępny na rynku, a za mieszanki zbożowe to ja podziękuje), ale ci co kupowali dotacyjny węgiel od gmin jakos sobie nie chwalili jakosci zwłaszcza towaru z Indonezji i Kolumbii. do 30% wygarniania odpadu z pieca i praktycznie mierna kaloryczność

A to ten węgiel się przeterminuje ? To jest chleb czy mleko ?

7 godzin temu, marks50 napisał:

Temu prosienko juz w dekiel równo wali :) 

https://wiadomosci.dziennik.pl/swiat/artykuly/8719132,petro-poroszenko-ukraina-art-5-nato-putin.html

hu .. tam z nato upaińcy obronia cały świat :) . Nie mniej pewnie po to promują prosienko bo chodzą słuchy że aktor ciśnienia nie trzyma i coraz więcej wciąga , więc idzie w odstawkę :)

- musza go kimś zastąpić :) . 

Ciekawe co robili od 2014 roku do teraz w kwestii uzbrojenia ?

4 godziny temu, Mariusz2903 napisał:

PIS-da znowu szaleją , dopłata do pszenicy już 3025 zł za ha i chcą zdjąć 50 % rzepaku i kukurydzy od rolników na biopaliwa .

Jakieś szczegóły tej dopłaty ? Wklejasz tylko same cyfry.

1 godzinę temu, Pafnucy12 napisał:

może zarobki se porównaj najpierw...

Pod względem cen dogoniliśmy UE. Czyli jest dobrze 🤣.

Opublikowano
1 godzinę temu, Pafnucy12 napisał:

może zarobki se porównaj najpierw...

trzebiło do unii nie wchodzić płaćmy tak samo te same podatki ale pensje polskie 

25 minut temu, racyl napisał:

Może być memem przedstawiającym tekst

Taki mamy klimat" i "Bul Komorowskiego", czyli 20 lat Platformy  Obywatelskiej [MEMY] | Dziennik Polski

podatek od domów 

Brak dostępnego opisu zdjęcia.

Właściciele domów ogrzewanych piecami węglowymi rocznie emitują około 6 ton dwutlenku węgla. W związku z tym zapłacą 1200 zł podatku. Zdrożeją także gaz i węgiel, bo nowy podatek ma być doliczony do ceny tych surowców

Internet kpi z posłanki Platformy Obywatelskiej, Kingi Gajewskiej

Brak dostępnego opisu zdjęcia.

Wiadomo już po co Scholz, Macron i Draghi pojechali na Ukrainę. Planowali “nakłonić Kijów do ustępstw wobec Władimira Putina”

https://www.stefczyk.info/2022/06/17/wiadomo-juz-po-co-scholz-macron-i-draghi-pojechali-na-ukraine-planowali-naklonic-kijow-do-ustepstw-wobec-wladimira-putina/?fbclid=IwAR1dkxSXpngUJLcj0cJhsOHXbC2gr46paU8ONVsfHS4j4DNcYWmdpy9wYgs

Opublikowano
8 godzin temu, DTaras napisał:

Ale, że mamy wybory to zatrzęsła się ziemia w inny sposób.

A ja pamiętam jak razu pewnego zamiast pocisku oświetlającego z moździerza, chłopaki piznęli propagandowy.  Pan generał dał sygnał do rozpoczęcia ćwiczenia, miał polecieć  pięknie oświetlający a tu z nieba zaczęły spadać karteczki a na nic hasła typu. "poddajcie się", "opór nie ma sensu", "będziecie humanitarnie traktowani".  I słowa mojego radiotelefonisty.  " Już ja wam się k**wa poddam".😂

• Haha 2
Opublikowano (edytowane)

Jakbym napisał że radiotelegrafisty, to byś mógł przypuszczać że nie po polsku było. Ale w rozliczeniu bojowym kompanii, polskiej kompanii zmechanizowanej ,jego stanowisko służbowe było radiotelefonista.🤣

Edytowane przez mirro
Opublikowano (edytowane)

jak większość na każdych wyborach  ale to się już nie liczy tylko się wmawia ze mogli iść ..........

po za ty PO obiecał im a jak zawsze oszukał wszystkich ..... pisali nawet wyborcy PO to Tuska czy ten pan startuje i czy jest na listach 

Edytowane przez Roman176
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v