Skocz do zawartości

Polityka okiem rolnika 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, Roman4321 napisał:

robiono analizy z których wynikało że koniec jedwabnego szlaku wypada włąśnie tam gdzie pis wymyśliło sobie lotnisko , niby przypadek ale nie, 

Pojęcie jedwabnego szlaku funkcjonowało wieki temu, gdy taszczyli wszystko konno. Teraz to nie ma żadnego znaczenia. 

Opublikowano
Roman4321 napisał:

robili gazociąg przez Polske to pewno też niepotrzebne, wogóle to coś jest potrzebne do budowania?

parę rzeczy jest. Zamiast przekopu na mierzei - drugi tor wodny do Szczecina.

Opublikowano

Galan, ale o co właściwie pytasz?

u nas Pis rozpierdzielił prawie całą drobną hodowlę świniaków... czy lepiej jak po socjal ci ludzie pójdą?

Opublikowano

wlasnie odwozilem na ubojnie swine od takiej starszej babki- jej ziec wojowal ze juz ostatnie, rozwalily balustrade a on jej jeszcze z buta poprawil 🤣 - ciekawe czy to naprawde ostatnie tuczniki we wsi ..

druga sprawa- z ejeszcze wetreynaria jej tego nie zamknela to sie dziwie.

wlasnie dzisiaj podawali dane -zostalo 56 tysiecy stad, od 2015 ubylo prawie 200 tysiecy..

w gminie jest z 15 masarni,jedna ubojnia, obok nastepna a swin to zostalo pojedyncze stada we wsiach po 600 numerow, dwoch na 600 sztuk-jedne ma wlasnie ubojnie i masarnie drugi 100 metrow dalej woza na uboj-na orawe i z powrotem mieso przywoza i paru wiekszych po 300 ,troche mniejszych..

znowu zaczal sie taniec na trupie biednego dziecka.. gdy odbierali dzieci to bylo zle-gdy nie odbieraja jeszcze gorzej..

Opublikowano
3 minuty temu, jacus napisał:

wlasnie odwozilem na ubojnie swine

ale że na wieczór?/ to niezły przerób tam mają...

@galan Ty cos bierzesz?

Opublikowano (edytowane)

Każda Gmina takie ogłoszenie dostaje , nic nie wiesz .

Dziś sprzedają pszenicę jak w żniwa , stali w kolejce , czym bardziej tanieje , to więcej sprzedają .

Edytowane przez galan99
Opublikowano

toż to jak nachalna reklama. sama bzdura...

4 minuty temu, galan99 napisał:

Przed chwilą, galan99 napisał:

Rosja wina , Putin .

które wina? lepsze jak Tuska? 🤭

Opublikowano

ale ja tam brata nie mam... ba . wcale nie mam... śwagra jak by napadł... o to co innego...

Opublikowano

@mirro

Co tam w kuluarach o agreście?

Ponoć odbicie od dna, ale tz cena pokrywająca koszty czy roczne utrzymanie rodziny?😉

Opublikowano (edytowane)

teletubis ma podpisac dzsiaj rozpoarzdzenie ze mozna bedzie trzymac na wlasne potrzeby 1 loche i do 10 tucznikow..a gdy przezyje  wiecej ??

ja tez nie mam braci tylko szwagrow..ale kolano mnie rozbolalo i bym ich nie dogonil 🤣.

34 minuty temu, Pafnucy12 napisał:

@jacus jaka tam u Was cena za żywca?

nie wiem -to nie moje swinie, ja je tylko zostawilem w zagrodzie,  oni biora na wbc wiec chyba ladnie ponad 10 zl .

32 minuty temu, Pafnucy12 napisał:

ale że na wieczór?/ to niezły przerób tam mają...

@galan Ty cos bierzesz?

nie na rano- kiedys zaczynali bicie o 1 w nocy, weteryniarz przyjezdzal rano ,cyk pieczatki, a teraz siedzi na uboju wiec bija od 7.

rano jezdze na rehabilitacje-wiec 2 tygodnie by musiala jeszcze chowac

28 minut temu, galan99 napisał:

Dziś sprzedają pszenicę jak w żniwa , stali w kolejce , czym bardziej tanieje , to więcej sprzedają .

akurat to jest prawda- u nas te plakaty wisza od dawna i na fb tez jest dodane-ale gmina pis rzadzi wiec my lepsi.........

agrest ?? kto to je czy pije  ???

loche lub 10 prosiat -doczytalem wlasnie

Edytowane przez jacus
Opublikowano
2 minuty temu, Agrest napisał:

Mało wyczerpującą odpowiedź🤭

Nie wiem ale się dowiem.

Kuźwa wywaliło mi dwa bloki zaworowe od hydrauliki zewnętrznej w traktorze. 

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, jacus napisał:

oni biora na wbc wiec chyba ladnie ponad 10 zl .

no to żeś sprecyzował...

u nas ok9zł brutto żywiec...

kuźwa Ty zawsze wszystko robisz, a nic nie wiesz? :D

Edytowane przez Pafnucy12
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...
v