Skocz do zawartości

Polityka okiem rolnika 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
20 godzin temu, galan99 napisał:

Krowiarze potrafili dawać na przetargach 5-6 tys za ha dzierżawy . Płaczą najbardziej Ci co mają te dzierżawy i ogromne kredyty na zakup gruntów po absurdalnych cenach . chciwość niektórych zgubiła .bo tylko chcieli mieć i mieć . Wiadomo że ceny wrócą do normalności i to nie tylko mleka ale większości artykułów nie tylko rolnych . Będą płakać po kolei w całej produkcji rolnej , ceny spadają , ale NOWY ZIELONY ŁAD  GWARANTUJE ,WYSOKIE KOSZTA PRODUKCJI A TANIĄ SPRZEDASZ PŁODÓW .

Była pszenica po 1700 zł brutto , to mowa była czekamy na 1800 zł . Pszenica obecnie od 700 zł do 800 zł coś nie  powiadają że czekamy na 500 zł . Gospodarka jest jak papiery na giełdzie dziś maja cenę , zaś jutro dno .

Nic się nie stanie jak będą głaskać cycki krowom za 1'20 zł litr. Wszystko wraca do dawnych cen więc mleko też wraca .

U nas pszenica 950+VAT 😛

Opublikowano
2 godziny temu, DANDYS napisał:

U nas pszenica 950+VAT 😛

14 minut temu, jahooo napisał:

a u nas LKS 800 z VAT

🤣 w cenach pszenicy, polityka, w polityce, ceny pszenicy, świat stanął na głowie😝

Opublikowano
12 minut temu, witejus napisał:

🤣 w cenach pszenicy, polityka, w polityce, ceny pszenicy, świat stanął na głowie😝

Trza ich zgłosić za spamowanie w temacie o polityce.🤣

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, jahooo napisał:

a u nas LKS 800 z VAT

golą PIS-kich frajerów ile się da 😄

spadło na 1200zł to nie rozumieli że jebnęło ponad 300zł na tonie i dalej trzymali a teraz za 850zł to jeszcze w kolejkach i na zapisy stoją 😄

Edytowane przez racyl
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Opowiem Wam bajkę dziś usłyszaną.

Był sobie pewien piękny kraj położony nad Wisłą.  Kraj węglem stoi , ale jako że mamy go mieć na 200 lat( a może za 200lat🤔) to węgla brakło.

Podpisano mnogo kontraktów na biomasę. Rynek moment temat podłapał i masowo zaczęto karczować zagajniki, zadrzewienia, plantacje aronii i róży🤭

W międzyczasie by pomóc ludowi i znajomym królika postanowiono sprowadzić wungiel z Kolumbii i innych państw. Miało być sprowadzone 6mln t, ale biznes dobrze żarł i przypłynęło 20mln t. Niestety zimą była łagodna i lud pracujący nie dał się nabrać by wszystko kupić. Okazało się że to gówno się nie pali i ciepła nie daje.

No i mądre głowy postanowiły że można uj***ć rodzimy biznes z biomasą, bo trzeba spalić ten chłam.

Wstrzymano wszelkie odbiory biomasy, nie wiadomo do kiedy. Do tego ciągle sprowadzamy łupiny z kokosów.  To plus zamknięcie możliwości sprzedaży biomasy rodzimej wpływa na zjazd cenowy .

Czyli bilans wyjdzie ok. Królik dostanie górę złota za niepalny szlam, polski przedsiębiorca górę błota na placu, niskie ceny, zusy i inne daniny do zapłaty.

Wszelkie podobieństwa są przypadkowe.

Edytowane przez Agrest
Opublikowano

zapomniałeś dopisać że to wszystko przez Tuska ....

Opublikowano
3 minuty temu, Pafnucy12 napisał:

zapomniałeś dopisać że to wszystko przez Tuska ....

A nie? Kto PiS wypromował?

Tusk, drzewiecki, Schetyna, kopacz, rostowski, Sikorski...🤣🤣🤣

Opublikowano

wegiel kolumbijski pali sie bardzo dobrze- w szkole dostali przydzial 200 t i z 50 im jeszcze zostalo.

nie chcieliscie jest osmiorniczek to bedziecie robaki 😂.

Opublikowano

9 Maja powinno być święto .

Jak Kreml trenuje cywilów, w tym dzieci, do obchodów 9 maja [ZDJĘCIA]

W Moskwie trwają już przygotowania do obchodów Dnia Zwycięstwa, które odbędą się 9 maja. Przygotowywane są dekoracje, publiczne pomniki oraz impreza dla dzieci. Dzień Zwycięstwa, jedno z najważniejszych świąt w kraju, stanowi centralny element wysiłków Kremla, by wzbudzić patriotyzm poprzez przywołanie zwycięstwa Związku Radzieckiego w II wojnie światowej.

https://www.onet.pl/informacje/onetwiadomosci/jak-kreml-trenuje-cywilow-w-tym-dzieci-do-obchodow-9-maja-zdjecia/p2xxnee,79cfc278

Opublikowano
1 minutę temu, jacus napisał:

nie chcieliscie jest osmiorniczek to bedziecie robaki 😂.

A ktoś je proponował mi Tobie, innym?

Nie jestem wymagający , wystarczył by mi sandacz w sosie kurkowym, może jakaś lampka martini, czy stakan miodu pitnego na zimę

Ale nikt oferty nie przedstawił🤣

Opublikowano
Przed chwilą, galan99 napisał:

takiej Polski oczekujesz .

Parada Równości . Nadzy mężczyźni, tęczowe godło i żarliwe modlitwy .

nie... ale i w drugą stronę przesada też mi się nie podoba... to co teraz odwalają, to też idiotyzmy...

Opublikowano

@galan, a na tej paradzie, to który to Ty?🤭

Opublikowano

Ja wolę TAKIE UROKI SZLACHECKIE

Galan, trochę CIĘ zmartwię... ten obraz, to fikcja.... to tylko film był.... życie to nie bajka.. a Ty ciągle tego nie widzisz...

Opublikowano

Nie dzisiejsze By...ło , wywr....ów .

sie przyjrzyj dokładnie postaci prawdziwej, nie temu kogo gra.

Opublikowano
6 godzin temu, racyl napisał:

golą PIS-kich frajerów ile się da 😄

spadło na 1200zł to nie rozumieli że jebnęło ponad 300zł na tonie i dalej trzymali a teraz za 850zł to jeszcze w kolejkach i na zapisy stoją 😄

Wreszcie napisałeś mądrze ale kij ma 2 końce i ci frajerzy dostaną 2200 zł do ha , rekordowa , historyczna dopłata i do 300 ha .

Opublikowano

Nie zmieniaj tematu , kto kogo gra .

Tylko popierasz tych , du...i i tyle , takie moje zdanie jest .

Ja nigdy tego nie popierał i się tego nie wstydzę , tak samo jak się nie wstydzę że wolę PiS niż PO .

Opublikowano
Przed chwilą, Mariusz2903 napisał:

Wreszcie napisałeś mądrze ale kij ma 2 końce i ci frajerzy dostaną 2200 zł do ha , rekordowa , historyczna dopłata i do 300 ha .

Gdyby nami rządzili prawdziwi rządzący a nie stado baranów to nie byłoby potrzeby takich dopłat ...

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v