Skocz do zawartości

Polityka okiem rolnika 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No niech rośnie... w korzeń.

Ja muszę skutera troszkę sprejem przejechać,  bo jak syn się przejechał to lakieru na boku brakło. Skórę też zgubił🤦‍♂️.

Opublikowano
4 godziny temu, Tomasz0611 napisał:

Kropi to ksiądz kropidłem, a zboże się pryska opryskiwaczem ;) chyba, że w Małopolsce dzwonią po księdza jak trzeba zrobić oprysk i on lata z kropidłem po polu xD

Cała Polska jedzie na pole z opryskiwaczem, a jaśnie pan z pod Krakowa leci z kropidłem xD

Jedni wychodzą na podwórko czy tam na podwórze . A szwagierka z Bielska Białej rodowita , wychodzi na pole i powiada że przyjeżdża na wschodnie  strony, Polski  na Ukrainę .

kwitnącego buraka .

Opublikowano

zawsze sie mowilo na ukrainie a teraz nagle w .

teraz jezyka uzywa sie w polityce..

4 godziny temu, dsbh napisał:

Jeżeli po jednym zwrocie ku.wa mać wiesz czy ktoś coś umie to jesteś dobry. Powtarzasz to co większość od kilku lat, nie zagłębiając się w temat.

Stryj był w obozie koncentracyjnym. Dziadka Niemcy zatłukli kolbami. Pokaż mi post za który many wyleciał przez ciebie z forum.

Nie myślałeś aby zacząć pisać powieści sci fi, może byś sukces osiągnął 😛.

Co do mnie. Jestem degustatorem 😂. Mogę kupować co chcę i gdzie chcę.

Kropnąć kogoś to raczej z kropidłem ma mało wspólnego  :).

pilot  w koncu sie kapnal ze jest w ciemnejalbo raczej mglistej d*pie....

to pokaz na przykladzie jego rozmowy z kontrolerami ze oni mu pozwolili ladowac ...

juz jeden film s-f na temat smolenska ogladnalem..

to  tez nie jest dla mnie temat do zartow- jeden z poslow ktory tam zginal ,byl u nas w szkole wczesniej nauczycielem, 

sobie poszukaj tego posta-kto by mi kazal szukac. jesli jego konto jeszcze jest to wejdz na nie i szukaj ..

4 godziny temu, Bogdan_ja napisał:

cwok to ty jesteś ,ja mam kobietę od tego ...Takie c*py jak ty to są do niczego i u ciebie baba zarabia i spodnie nosi a ty przy garach stoisz 🤭

ale kto jest ta kobieta ty czy twoj parobek pardon partner ??

2 godziny temu, Tomasz0611 napisał:

@jacus by poszedł o tej porze obiad robić ;) 

corka ma wolne wiec ugotowala.

chyba nici z pryskania -cos od wschodu nadciaga,jak zawsze czarna chmura 😂

Opublikowano (edytowane)

Ceny mleka w 2023 r. ostro w dół. Granica opłacalności coraz bliżej

Po rekordowo wysokich stawkach w 2022 r. cena mleka w pierwszym kwartale 2023 r. poszła ostro w dół. Producenci mleka zbliżają się do granicy opłacalności. Co czeka hodowców krów mlecznych i mleczarnie w kolejnych miesiącach?

Niepotrzebnie wywindowane ceny

Pod koniec roku 2022 w wielu mleczarniach dostawcy przekroczyli barierę 3 zł/l. A już pojawiały się głosy, że mleko powinno kosztować 4 zł/l.

To samo było z pszenicą 2 tyś zł a wyszło jak teraz po 800 zł .

– Niepotrzebnie ceny zostały wywindowane tak wysoko. Stabilne 2,4–2,5 zł/l w zupełności by wystarczyło. Przez nadmierne apetyty, a może i spekulacje mamy to, co mamy – skomentował inny Czytelnik.

Cena w marcu w porównaniu z grudniem spadła o 0,30 do 0,90 zł/l. Na szczęście spadają też ceny środków do produkcji, pasz i nawozów, choć z tej informacji nie wiadomo, czy się cieszyć.

MLEKO 1,8 zł .

Tak wielu płacze że w Polsce brakuje mieszkań , a problem sam się rozwiązał .

Za 17 lat w Polsce ma mieszkać już tylko 35,8 mln ludzi – wynika z najnowszych prognoz Eurostatu. Mieszkańców mniej, a mieszkań coraz więcej. Do tego nowe wciąż są budowane i to w niemałej liczbie. Wiele wskazuje na to, że mimo spowolnienia nowych budów rynek będzie coraz bardziej należał do nabywcy, a nie do dewelopera. A to powinno blokować wzrosty cen, a być może doprowadzi nawet do ich spadku?

Według prognoz Eurostatu za 17 lat w Polsce będzie żyło o około 1,8 mln mieszkańców mniej niż obecnie

To oznacza, że popyt na mieszkania będzie rok po roku coraz mniejszy

Według naszych szacunków obecnie na rynku jest 2,9 mln mieszkań dostępnych do wynajęcia lub pustostanów czekających na lepsze ceny

Za 17 lat przy realizacji prognozy demograficznej i utrzymywaniu się liczebności gospodarstwa domowego będzie to aż 5,2 mln

https://businessinsider.com.pl/gospodarka/jaka-luka-mieszkaniowa-wkrotce-mieszkania-trzeba-bedzie-wyburzac/09py0vm

Edytowane przez galan99
Opublikowano

tylko ze te puste domy sa w zupelnie innym miejscu niz mlodzi ludzie chca mieszkac..

juz dzisiaj sa setki tysiecy pustych starych chalup na zadupiu, a buduje sie setki tysiecy nowych domow i mieszkan w cywilizowanych rejonach dla waszych dzieci i wnukow..

chyba bedzie zrobic tak jak w japonii-wysiedlic przymusowo miliony emerytow na wsie skad wyjechali. tam jest wszystko-domy, lekarze,szpitale, drogi,kolej -tylko mieszkancow brak...

Opublikowano

Galan ceny zostały wywindowane bo to się opłaciło.  2-5 miesięcy lepszych cen dla rolnika u ceny w sklepach i całej branży okołorolniczej mocno w górę. Teraz zjazd, ale tylko produktu pierwotnego. Przetworzony trzyma cenę lub spada nie proporcjonalnie.

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, jacus napisał:

juz dzisiaj sa setki tysiecy pustych starych chalup na zadupiu, a buduje sie setki tysiecy nowych domow i mieszkan w cywilizowanych rejonach dla waszych dzieci i wnukow..

u nas w okolicy ładne domy pustostany praca jest a ile babciów mieszka samych jak umrze następne pustostany ....   

8 minut temu, jacus napisał:

i skonczylo sie rumakowanie- zakaz importu zboz wycofany...

Unii Europejskiej, która ostrzegła przed jednostronnymi krokami po wprowadzeniu przez Polskę i Węgry zakazu ukraińskiego zboża.

- Jednostronne działania w sprawie wymiany handlowej ze strony państw członkowskich Unii Europejskiej są niedopuszczalne, powiedział w niedzielę szef bloku, po tym jak Polska i Węgry ogłosiły zakaz importu zboża i innej żywności z Ukrainy w celu ochrony swoich lokalnych sektorów

Jesteśmy świadomi zapowiedzi Polski i Węgier dotyczących zakazu importu zboża i innych produktów rolnych z Ukrainy – powiedział rzecznik Komisji Europejskiej w oświadczeniu przesłanym pocztą elektroniczną cytowany przez Reuters.

Jak dodano, „w tym kontekście należy podkreślić, że polityka handlowa należy do wyłącznych kompetencji UE, a zatem jednostronne działania są niedopuszczalne”.

teraz pytanie dla wyborców platfusów ... co by było gdyby rządził PO ? naraziło by sie wam czy unii  ??????🤣   odpowiedz bardzo prosta

Może być zdjęciem przedstawiającym 2 osoby i tekst „Napisy: ♪ Niesłyszący ludzie: A”

Dnia 28.04.2023 o 20:52, Ulman napisał:

Please do.

chyba źle skopiowałeś 😁

Bojowniczka dekarbonizacji 😅

Może być zdjęciem przedstawiającym 2 osoby i tekst „Lot do Wietnamu w dwie strony dr. Sylw Spur 8 600 000g C02 SRRAWS slomka z plastiku 02,4g CO2 SAVE DEMOTYWATORY.PL Sam przelot Sylwii Spurek na wakacje do Wietnamu to równowartość 3 583 333 plastikowych słomek. Innymi słowy: żeby zaoszczędzić emisji dwutlenku węgla na wakacje dla pani poseł, musiałbyś rezygnować z picia przez słomkę codziennie przez prawie tysiąc lat”

oni mieli się pozamykać 2020 i co ?

https://www.eska.pl/slaskie/gornicy-z-polski-ciezko-poparzeni-w-kopalni-na-slowacji-stan-krytyczny-po-zapaleniu-metanu-aa-U79J-HJRS-FVJx.html?fbclid=IwAR0wN9T58JPigVqfJhH9pcPRSCwi_RKgzdEtT99IFkhQfc6kY1gJrqOR9eM

Edytowane przez Roman176
Opublikowano

Nie wszędzie.

Słoneczko mi świeci...tyle że chłodno jest

Opublikowano

odpust u szwagra-musi padac,nie ma opcji,chocby i jakas drobna burza, koncowka deszczu czy jak ksiadz kropowidlem , raz na 10 lat nie ma deszczu.

dobrze ze grill bedzie pod altanka to impreza sie jakos uda.

Opublikowano

I weź tu siedź przy stole z takim. Nie daj bóg jak jeszcze pamięć jak w rejestratorze boeinga🤣🤣🤣

Opublikowano
3 godziny temu, jacus napisał:

spiochy czas wstac ,a po wuja zimno ,cimno,deszcz pada.. 

gdzie ci pada ?

1 godzinę temu, jacus napisał:

w odroznieniu, od ciebie nie potrzebuje wodki zeby dobrze sie bawic..juz wiele razy pisalem ze ja niepijacy. 

dlatego jesteś inwalidą 

Opublikowano

gdzie pada -a u mnie, od poludniowego wschodu przyszlo, do ciebie nie doszlo ?? 

co lepsze inwalida czy alkoholik ?? kto dluzej i lepiej zyje ?? 

pole,kopalnia,wodka ,kochanki -dociagniesz do 50 ?😂

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v