Skocz do zawartości

Polityka okiem rolnika 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
6 minut temu, mirro napisał:

Gdzie, co, jak?

Jak ktoś uprzejmie doniesie albo coś wypłynie w przypadku jakiejś kontroli i kontrolowany za dużo powie to po nitce do kłębka.

Zaczęło się że dwóch złożyło o dopłaty do jednej działki i jakoś się niefortunnie  potoczyło, że zaczęło wychodzić iż dzierżawy na gębę. Więc pojawiły się pytania kto jaki dochod/ stratę poniósł, gdzie pcc i takie tam. Doszło do kilku rozpraw sądowych, Wezwania, świadkowie.

Teraz coś gdzieś mi się obiło że wezmą się np za usługi kombajnowania.

Opublikowano
6 minut temu, mirro napisał:

Yyyyyyy no jak rolnik zapyli małżonkę, to faktycznie można go zaliczyć do grona zapylaczy  i faktycznie wtedy ochronie podlega.🤣

Kuuurrrrwa kto pisze te artykuły.

Jak by tak Unia , wpadła na spaniały pomysł , żeby zapylić własną zonę i dostanie się dopłatę 10 tyś . 

Jak by to miało się , do danej sytuacji .

Opublikowano
30 minut temu, Bogdan_ja napisał:

zwrot akcyzy i dopłaty to nie zasiłek dziecko ...500+owszem ale nie biere 🤣🤣🤣

na jedno i drugie trzeba coś posiadać. tak samo składać trzeba wniosek

Tak samo można powiedzieć rolnikom" macie tyle pola to sobie kupcie traktory i maszyny z wypracowanego zysku w gospodarstwach a nie korzystajcie z programów. Połowę albo nowego sprzętu byłoby na wsi gdyby nie ten socjal z unii

Każda kasa nie wypracowana jest socjalem i nakręca inflację

Opublikowano
28 minut temu, Bogdan_ja napisał:

zwrot akcyzy i dopłaty to nie zasiłek dziecko ...500+owszem ale nie biere 🤣🤣🤣

ktoś kto nie potrafi wychować własnych dzieci i idzie po zasiłki na które inni placo jest nędzarzem i nierobem i tyle 

zasiłki to programy socjalne z których ja nigdy nie korzystałem 

Bzdury gadasz i tyle, zwrot akcyzy to nawet de iure jest pomocą, podobnie dopłaty, skoro je bierzesz to znaczy według twoich słów,  że jesteś nierobem bo nie potrafisz prowadzić gospodarstwa (przedsiębiorstwa) rolnego bez pomocy. czy z moich podatków idzie na 500+, czy na dodatek węglowy, czy na kuroniówkę, czy na dopłaty bezpośrednie, czy np. do nawozów jak było, czy teraz dopłaty do zboża to bez różnicy, rolnicy dostają całą masę zapomóg, z budżetu krajowego, czy z unijnego. nie oszukujmy się rolnicy w dotacjach wszelakich pewnie dogonili, albo i nawet przegonili już górników. dlaczego tak jest to osobny temat, jednak nie nazywajmy szamba perfumerią.

Jakoś nikt właścicielowi tartaku nie dopłaca za rżnięcie desek, nikt nie dopłaca murarzowi za stawianie tych ścian itd. 

bierzesz zasiłki aż ci uszy uszy trzęsą z radości

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

nie no miastowe to jak ido do roboty to swoje komputery i krzesła bioro bo UE nic nie daje  ..A te drogi to sami se zbudowali bo im UE nic nie dała ...

wymień wszystkie programy spójności itp ....gminy i samorządy ile,dostają i komu to idzie?

A te dotacje do przykładowych  internetowych sklepów na własną działalność itp ...To kto to bierze ?

pracownik idzie do roboty i ma gotowe pod nos stanowisko pracy a rolnik musi sam se je urządzić ,kupić ziemie ,zwierzęta itp ...

Skoro taki miód na wiosce to kto komu broni być rolnikiem ?

Edytowane przez Bogdan_ja
Opublikowano
11 minut temu, Agrest napisał:

Teraz coś gdzieś mi się obiło że wezmą się np za usługi kombajnowania.

A widzisz. Czyli jak wystawię gościowi , którego pole dzierżawię na gębę, umowę kontraktacyjną na to co tam posiałem a potem fakturę za towar w wysokości umówionej dzierżawy, to chyba będzie dobrze.🤣W razie co to się powie że usługę rozliczyliśmy w ramach rozliczenia za towar i chyba będzie git.🤣

Opublikowano

Murarz na kielnię i łopatę też, tynkarz na rusztowanie itd...

Opublikowano
4 minuty temu, Roman176 napisał:

ubezp.zdrowot. 965,33   ale dużo idzie na  nfz 

I tak nie będzie dla ciebie miejsca na OIOM bo będą zajęte latami przez rodzinę polityków PIS 🤣

Opublikowano
1 minutę temu, Bogdan_ja napisał:

nie no miastowe to jak ido do roboty to swoje komputery i krzesła bioro bo UE nic nie daje  ..A te drogi to sami se zbudowali bo im UE nic nie dała ...

wymień wszystkie programy spójności itp ....gminy i samorządy ile,dostają i komu to idzie?

a jak tam ty jako wiejski to po tych drogach nie jeździsz, ze światłowodu nie korzystasz czy z innych rzeczy?

jak idą miastowe do kogoś pracować  to im pracodawca zapewnia, jak otwierają swoją działalnośc to sami kupują, no ale nikt im połowy kasy nie odda za ich park maszynowy, podobnie nikt nie daje za free kasę jak dostają młodzi rolnicy, już widzę jakbyś się spluł gdyby taki fryzjer po tacie przejął biznes i jako młody fryzjer dostał zasiłek ze 100k pln, albo i 200kpln jak idze teraz wyszarpnąć. 

Widzę ugryzła prawda w d*pę i za chwile będziesz udowadniał, że może i bierzesz, no ale inni też biorą, a kilka postów wyżej to ego miałeś pod chmury jaki ty zmyślny, pracowity i uczciwy co to ręki po nie swój grosik nie wyciągasz chociaż oferują a inni to nędzarze i patusy bo ja mam premię, zwrot, dopłatę, a oni zasiłek.

czy ty aby nie pisior bo oni na podatki też mają wuchtę innych określeń, danina, opłata, zrzutka, świadczenie, należność

Opublikowano
3 minuty temu, mirro napisał:

A widzisz. Czyli jak wystawię gościowi , którego pole dzierżawię na gębę, umowę kontraktacyjną na to co tam posiałem a potem fakturę za towar w wysokości umówionej dzierżawy, to chyba będzie dobrze.🤣W razie co to się powie że usługę rozliczyliśmy w ramach rozliczenia za towar i chyba będzie git.🤣

Pewno dobrze.

Mi ostatnio jeden kombajnista wystawił fakturę na usługę kombajnowania i szczerze to w tym roku będę chyba szukał usługodawcy który mi takową wystawi.

W banku ostatnio podsuwali papier do podpisu czy jest się vatowcem czy ryczałtowcem.

Codziennie do US wysyłają wykaz transakcji. Vatowcy są losowo, bądź po stwierdzeniu przez urzędasa jakiś podejrzeń wybierani do szczególowych kontroli.

Za chwilę pewno i za ryczałtowca się wezmą.

Opublikowano
5 minut temu, Roman176 napisał:

na ciebie też płace 

ty na nic nie płacisz. kopalnia cie wszystko opłaca, a jeszcze socjale za nic od pisów doisz.

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Takeda napisał:

a jak tam ty jako wiejski to po tych drogach nie jeździsz, ze światłowodu nie korzystasz czy z innych rzeczy?

jak idą miastowe do kogoś pracować  to im pracodawca zapewnia, jak otwierają swoją działalnośc to sami kupują, no ale nikt im połowy kasy nie odda za ich park maszynowy, podobnie nikt nie daje za free kasę jak dostają młodzi rolnicy, już widzę jakbyś się spluł gdyby taki fryzjer po tacie przejął biznes i jako młody fryzjer dostał zasiłek ze 100k pln, albo i 200kpln jak idze teraz wyszarpnąć. 

Widzę ugryzła prawda w d*pę i za chwile będziesz udowadniał, że może i bierzesz, no ale inni też biorą, a kilka postów wyżej to ego miałeś pod chmury jaki ty zmyślny, pracowity i uczciwy co to ręki po nie swój grosik nie wyciągasz chociaż oferują a inni to nędzarze i patusy bo ja mam premię, zwrot, dopłatę, a oni zasiłek.

czy ty aby nie pisior bo oni na podatki też mają wuchtę innych określeń, danina, opłata, zrzutka, świadczenie, należność

Jasne sami kupują ...otwarcie sklepu internetowego było kilka lat temu było  bezwrotne 20 tys plus rok albo dwa ulgi w opłatach ....Wiec pierdu pierdu że tylko rolnik dostaje ...jest mnóstwo takich dotacji dla firm itp ...

zakład fryzjerski .. zwroty kosztów urządzenia lokalu itp ....ulga w opłatach ...

Edytowane przez Bogdan_ja
Opublikowano
Przed chwilą, Pafnucy12 napisał:

ty na nic nie płacisz. kopalnia cie wszystko opłaca, a jeszcze socjale za nic od pisów doisz.

dlatego ty powinieneś  też płacić jak wszyscy jak nie to won do roboty a nie pasożytować 

Przed chwilą, racyl napisał:

Ja ci nie zablokuje miejsca bo to inne województwo

nie blokujesz mam jeszcze prywatne ubesp...        na raka + choroby i wypadkowe 

Opublikowano
Przed chwilą, Roman176 napisał:

też płacić jak wszyscy

ty nie, czyli nie wszyscy.

a ja płacę składki krus i podatek rolny.

Opublikowano
16 minut temu, Bogdan_ja napisał:

pracownik idzie do roboty i ma gotowe pod nos stanowisko pracy a rolnik musi sam se je urządzić ,kupić ziemie ,zwierzęta itp ...

Skoro taki miód na wiosce to kto komu broni być rolnikiem ?

bo dopisaleś.

rolnik to właściciel, więc musi sam organizować, podobnie jak ja założę firmę np budowlaną to sam będę załatwiał sobie wszystko, a ty gdy do mnie przyjdziesz pracować to dostaniesz wszystko gotowe pod nos nawet szpadel byś mógł kopać "stąd do południa" podobnie gdy ty zatrudnisz parobka to chyba z własnym ciągnikiem i widłami nie przychodzi?

a skoro tak źle na roli to kto ci broni sprzedać wszystko i iść do miasta na etat?

• Like 1
Opublikowano
Przed chwilą, Pafnucy12 napisał:

a ja płacę składki krus i podatek rolny.

ja płace drugie ...  a te pierwsze to socjal + .... czym sie różnisz od tych co biorą ?

2 minuty temu, Pafnucy12 napisał:

ty nie, czyli nie wszyscy.

jak wszyscy pracujący o umowe o prace na czas nieograniczony 

Opublikowano
1 minutę temu, Roman176 napisał:

ja płace drugie

i tylko tyle... resztę za ciebie płacą

zresztą... jest tu jeszcze taki niby górnik? ty w ogule coś robisz oprócz pinsetów?

Opublikowano

no dokładnie.

a temu się wydaje że coś utrzymuje... mało tego... wydaje mu się że coś robi.. 🤭

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...
v