Skocz do zawartości

Polityka okiem rolnika 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

nie są obłożnie chorzy placusiu ...🤷‍♂️

synowa jest praktycznie codziennie u mnie na gospodarstwie tak,samo jak syn ...

nie każdy jest nędzarzem żeby po zasiłki chodzić🤭 

wiem że jako małorolny nie pojmujesz tego 😜

Opublikowano
34 minuty temu, Bogdan_ja napisał:

sam o tym pisales . tak slabo u ciebie ze zdrowiem ?? po co codziennie musza jezdzic ??

chyba ze cie pilnuja ..biorac pod uwage coraz wiekszy odlot jaki masz to sie nie dziwie ..

gdy zaczniesz nawijac o inwalidach to sa obok czy robis to gdy nikogo nie ma  ??

20 minut temu, Roman4321 napisał:

do urzędu się nie chodzi tylko pisze bo to tak dla niektórych wiedza tajemna

a potem musisz isc cos osobiscie podpisac bo tak jest w rozporzadzeniu do ustawy.

Opublikowano
1 godzinę temu, jacus napisał:

to normalka-ty nigdy nigdzie nie byles.. a byla zona ,nie potrzebowala albo aktualny parobek ??

ciekawe czemu nie dal zdjecia zboza-po samym sciernisku widac wszystko

telus_zniwa_2022b.jpg

Minister - pokaże jak się gospodaruje ,stać go na nawozy , paliwo i sprzedać po 800 zł , bo ma dochód z innego źródła i kto mu zabroni , każdy tak może dorobić . Będzie twardym , ministrem tak mi się wydaje , nauczy rolnika .

Opublikowano (edytowane)

Balcerowicz nie chciał publicznie odpowiedzieć , na jaką partie zagłosuje , tak jak by popierał Konfederacją . To ja dziękuję za takie dobro jeszcze , Balcerk  zostanie , Ministrem fin, NIGDY TEGO CZŁEKA DO WŁADZY .

Zaskakujące słowa Balcerowicza o Konfederacji. Jest reakcja z PO

— Kompletnie nie zgadzam się z tym zdaniem. Myślę, że to nie jest dobre zdanie — oznajmiła w "Onet Rano." była wiceminister finansów, wiceszefowa Platformy Obywatelskiej Izabela Leszczyna, komentując niedawną wypowiedź Leszka Balcerowicza o Konfederacji.

https://www.onet.pl/informacje/onetwiadomosci/zaskakujace-slowa-balcerowicza-o-konfederacji-jest-reakcja-z-po/0xq10g8,79cfc278

Edytowane przez galan99
Opublikowano
1 godzinę temu, jacus napisał:

zamknalem karte ale chyba to parobek albo jakis slugus....... znaczy dyrektor wojewodzkiego biura arimr  w lodzi..kogos to dziwi .

pod zdjeciem byl opis ze pomaga w zniwa p-oslowi..

Ciekawe czy załatwili formalności z Urzędem Skarbowym.

Skoro pomagał to uzyskał korzyść za pewne wymierną🤣

Pomagający za pewne poniósł stratę , również wymierną, tudzież zrekompensowaną w inny sposób😜

Chłopom do d*py zaczynają się dobierać za dzierżawy, usługi...

Opublikowano (edytowane)

Amerykanie będą zakładać gigantyczne sieć handlową w Polsce , będzie się działo na rynku .

Żabka będzie mieć konkurenta? Handlowy gigant może wejść do Polski

Amerykańska sieć 7 Eleven, która doskonale znana jest m.in. w Azji, rozgląda się za możliwością robienia biznesu w Europie. Na celowniku jest też Polska.

W Polsce przywykliśmy już do widoku Żabek niemal na każdym roku. W wielu krajach świata tak samo wygląda sytuacja z siecią 7 Eleven. Jest popularna w Azji czy obu Amerykach. W Europie można ją spotkać w Norwegii, Szwecji czy Danii, ale wkrótce być może także w kilku innych krajach.

https://businessinsider.com.pl/wiadomosci/zabka-bedzie-miec-konkurenta-handlowy-gigant-moze-wejsc-do-polski/zybs30m

@Wicherek Ja mam nadzieję że blokada ( totalna ) granicy razem z transportowcami coś zmieni   !

Czy wiesz co wczoraj ustalono i co podpisano zapewne nie i nikt nie wie ?.

Blokada granicy - czy pozwolą to się okaże ?.

Amerykanie wkraczają ze sklepami do , Polski i zapewne ze swymi produktami spożywczymi zaleją rynek . Amerykańska sieć 7 Eleven

Tak powiem , Amerykanie , Ukraina , Chiny , rynek zapchany .

Nowy konkurent Biedronki i Lidla? Ukraińska sieć chce wejść do Polski. Ma nietypowe aranżacje

Bliskość kulturowa i geograficzna, ale przede wszystkim duże grono Ukraińców mają przemawiać za ekspansją do Polski sieci handlowej Silpo — donosi portal wiadomoscihandlowe.pl. Choć ostateczna decyzja jeszcze nie zapadła, to handlowy koncern Fozzy Group, do którego należy marka supermarketów, rozgląda się za lokalizacjami nad Wisłą. W Ukrainie Silpo słynie m.in. z nietypowych aranżacji.

Ukraińców przybyło do nas mnóstwo już przed atakiem Rosji, a ten tylko spotęgował falę emigracji. W Polsce nie brakuje ukraińskich biznesów, także w branży spożywczej, ale są to raczej małe sklepiki czy punkty gastronomiczne. Supermarkety Silpo mogłyby wypełnić niszę dużych sklepów dla społeczności ukraińskiej, a jednocześnie próbować przyciągnąć do siebie Polaków. Musiałyby jednak stawić czoła sieciom już działającym w Polsce, które również dostrzegły ukraińskich klientów. Wystarczy wspomnieć, że najpopularniejsze dyskonty reklamują się w języku ukraińskim.

https://businessinsider.com.pl/wiadomosci/nowy-konkurent-biedronki-i-lidla-ukrainska-siec-chce-wejsc-do-polski-ma-ciekawe/s9b101x

Edytowane przez galan99
Opublikowano

chyba tam już nikogo na ławce rezerwowych niema nie skompromitowanego 🤦‍♂️

kuwa, kto na ten cyrk glosuje 🤢🤮

Opublikowano

Rolnictwo w Europie ma przestać istnieć .

KE żąda wdrożenia planów ochrony roślin szybko i bez kompromisów!

Ponad milion obywateli Unii Europejskiej wezwało do całkowitego zakazania stosowania pestycydów do 2035 roku. Komisja Europejska odpowiedziała na petycję: żąda szybkiego wdrożenia unijnych planów ochrony roślin!

Komisja Europejska naciska na to, by jej plany ochrony przyrody i ochrony roślin były przyjmowane szybko i bez kompromisów. Organ apeluje do Parlamentu Europejskiego i państw członkowskich o jak najszybsze przyjęcie ustawy o odtwarzaniu przyrody, rozporządzenia w sprawie zrównoważonego stosowania pestycydów oraz zmienionej unijnej inicjatywy na rzecz owadów zapylających.

Naukowo jest udowodnione, że kryzys klimatyczny i kryzys różnorodności biologicznej bezpośrednio zagrażają naszemu bezpieczeństwu żywnościowemu” - powiedział we wtorek 4 kwietnia w Brukseli Frans Timmermans, wiceprzewodniczący Komisji Europejskiej. 

Komisja słucha obywateli

Z europejskiej inicjatywy obywatelskiej „Ratujmy pszczoły i rolników!” Komisja czerpie wyraźny sygnał o szerokim poparciu społecznym dla działań na rzecz zapylaczy, różnorodności biologicznej i zrównoważonego rolnictwa, zwłaszcza, że podpisało się pod nią ponad milion obywateli Unii Europejskiej. 

M.in. w ramach inicjatywy wezwano KE do zapewnienia całkowitego zakazu stosowania pestycydów. Choć Komisja nie przedstawi nowych propozycji legislacyjnych, zdaniem organu unijnego istniejące plany dotyczące środków ochrony roślin powinny być konsekwentnie wdrażane.
Opublikowano
1 godzinę temu, Bogdan_ja napisał:

dopłaty bezpośrednie brane przez rolników to zasiłek, zwrot akcyzy to zasiłek, 500+ to zasiłek, dopłaty do kwalifikowanego materiału siewnego to zasiłek itd.

to, że inaczej to się nazywa nie znaczy, że jest czymś innym, także może nędzarzem nie jesteś, ale zasiłki odbierasz, czyli jesteś pazerny? taki centusiowski, nienażarty rolnik?

Opublikowano

Tu akurat rękę przykładała Rosja, która od lat sponsoruje różnych ekooszołomów - to jest jej na rękę. Także Amerykanom - w końcu UE stanowi dla nich konkurencję

Taki milion "pożytecznych" troli - bo kto widział tą petycję ?

Opublikowano
1 minutę temu, Takeda napisał:

dopłaty bezpośrednie brane przez rolników to zasiłek, zwrot akcyzy to zasiłek, 500+ to zasiłek, dopłaty do kwalifikowanego materiału siewnego to zasiłek itd.

to, że inaczej to się nazywa nie znaczy, że jest czymś innym, także może nędzarzem nie jesteś, ale zasiłki odbierasz, czyli jesteś pazerny? taki centusiowski, nienażarty rolnik?

zwrot akcyzy i dopłaty to nie zasiłek dziecko ...500+owszem ale nie biere 🤣🤣🤣

ktoś kto nie potrafi wychować własnych dzieci i idzie po zasiłki na które inni placo jest nędzarzem i nierobem i tyle 

zasiłki to programy socjalne z których ja nigdy nie korzystałem 

Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, jahooo napisał:

Tu akurat rękę przykładała Rosja, która od lat sponsoruje różnych ekooszołomów - to jest jej na rękę. Także Amerykanom - w końcu UE stanowi dla nich konkurencję

Taki milion "pożytecznych" troli - bo kto widział tą petycję ?

Handel podpisany z Europą i Ameryką wiec do działa Amerykanie .Unia już nie stanowi dla Ameryki konkurencji żadnej .

Europa jest zależna od Ameryki , każdym dniem tym bardziej .

Pszczoły to i w Polsce ochraniają i w Europie .

Edytowane przez galan99
Opublikowano
8 godzin temu, witejus napisał:

Pamiętam jak za TFuska pracujący żyli ,,wygodnie i godnie" 300, 400 godzin pracy w miesiącu, za 4, 5 zł na godzinę by związać koniec z końcem

Dziadki w ochronie za tyle robiły ale siłą ich nikt nie zaganiał do tej roboty. Dzisiaj robią za nie wiele więcej. Normalny pracownik miał więcej i etatowe godziny w zupełności wystarczyły. Teraz płace niby wzrosły ale w sklepach czy opłaty i ogólnie koszty chyba sam wiesz. Guzik to wszystko dało. Tylko inflacja się kręci.

Opublikowano
28 minut temu, galan99 napisał:

Z europejskiej inicjatywy obywatelskiej „Ratujmy pszczoły i rolników!” Komisja czerpie wyraźny sygnał o szerokim poparciu społecznym dla działań na rzecz zapylaczy, różnorodności biologicznej i zrównoważonego rolnictwa,

Yyyyyyy no jak rolnik zapyli małżonkę, to faktycznie można go zaliczyć do grona zapylaczy  i faktycznie wtedy ochronie podlega.🤣

Kuuurrrrwa kto pisze te artykuły.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...
v