Skocz do zawartości

Polityka okiem rolnika 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
9 minut temu, Roman176 napisał:

złapałem, ale go za język 

łał... ale żeś tyś to jest... :D

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, Roman176 napisał:

ty znowu wiesz lepiej to ilu to protestuje ze dostało za mało ? 

Cały Teresin, Baranów i okolice ;) Mieszkam kilkadziesiąt kilometrów od planowanego CPK a nie w drugim końcu Polski. Ale o tym, że ludzie strajkują w TVP nie powiedzą ... Ale PiS to same wspaniałe inwestycje, takie jak planowana obwodnica obwodnicy w Łowiczu xD 

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
2 minuty temu, Roman176 napisał:

ty znowu wiesz lepiej to ilu to protestuje ze dostało za mało ? 

Wszyscy. Ty byś protestował jakbyś dostał ile chcesz albo za dużo?🤣

Opublikowano
23 godziny temu, racyl napisał:

już głosując na PIS myślałem że będzie normalnie a teraz człowiek tęskni za tym co było za PO.

Co ci takiego zmienią te narodowcę ?. Chłopaczkom od kukiza zaświeciły się oczy na kasę to czego się innego spodziewasz po konfederatach ?

Narodowców i ich marsz kupili przelewami na ich fundację i teraz są grzeczni i tańczą jak pis zagra

Jak wygra PO to już nie będzie to co kiedyś bo ludzie są rozpuszczeni kasą i będą musieli tak samo rozdawać żeby się utrzymać przy władzy

Przykład Kukiza pokazuje, że ludzie chcą zmian. Stworzył coś w pośpiechu na jednym programie JOWach a mimo to ludzie za nim poszli. Inna sprawa że później to co osiągnął, dosyć szybko rozpi.przył. Głosowałem na niego i na prezydenta i na partię i nie mam z tym problemów.

Jak wygra PO to będą przez kolejne lata sprzątać po Pisie a na czym będzie to polegać to tylko politycy będą wiedzieć. Platforma miała swój czas a Tusku jest tak wiarygodny jak Biedroń ze swoimi obietnicami. Nabierzesz się na to ? Trudno, tylko potem nie narzekaj przez następne lata.

10 godzin temu, DTaras napisał:

Jak lubisz jak Ci się fotowoltaikę wciska to może Ci się Konfederacja podobać... Przydałaby się zmiana lecz tej możemy nie przetrzymać.

Wytrzymaliśmy dwie kadencje Po i Pis to i wytrzymamy Konfederację. Zresztą, nie jest  na tyle silna aby móc rozdawać karty. Poza tym jeszcze nic nie osiągnęła a już się gryzą w środku i to za sprawą Mentzena.

9 godzin temu, hubertuss napisał:

Serwer ci się zawiesił ?:ph34r:

2 godziny temu, mirro napisał:

I aby uczcić tę ucieczkę, prokuratura kazała ścigać kolejnego kontrolera ze Smoleńska. Czym położyła do końca na łopatki wersję Antoniego o zamachu, bo im wyszło z zapisów rozmów że radar mieli zjebany i ścieżka podejścia nie zgadzała się z tym co widzieli na ekranie. 🤣 

Gdzie to mogę znaleźć ?

2 godziny temu, galan99 napisał:

Przyjaciel przeprasza przyjaciela .

Wicekanclerz Niemiec przeprosił Zełenskiego. "Ogromny wstyd"

Wicekanclerz i minister gospodarki Niemiec Robert Habeck przeprosił za późne dostarczenie broni do Ukrainy. Podczas pobytu w Kijowie przyznał, że już podczas jego wcześniejszej wizyty w 2021 r. Wołodymyr Zełenski ostrzegł go przed niebezpieczeństwem wojny. W tym czasie Berlin nie był w stanie lub nie chciał udzielić pomocy.

https://www.onet.pl/informacje/onetwiadomosci/wicekanclerz-niemiec-przeprosil-ukraine-mowil-o-ogromnym-wstydzie/sbx7e9q,79cfc278

Czyli Niemcy czują interes, tylko czego wice a nie sam kanclerz ?

1 godzinę temu, jacus napisał:

ukrainie trzeba pomagac- ale zagranicznym koncernom, zlodziejom-oligarchom ktorzy posiadaj wiekszosc ziemi rolnej juz nieoniecznie

Dobre. O tym chyba nikt nie pomyślał.

Opublikowano
8 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Jakby bo ten CPK tak dobrze płacili to by ludzie z chęcią w moment im wszystko sprzedali, a kupili raptem pół wsi z kilkudziesięciu które chcą kupić xD 

ty chyba zżyjesz w szpitalu zamknięty od społeczeństwa pokaż ile gospodarstw w dużo ha jest na sprzedaż 

7 minut temu, Ulman napisał:

Z wieloletniego doświadczenia. 

z czego to doświadczenie z chałupnictwa ? 

8 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Cały Teresin, Baranów i okolice ;) Mieszkam kilkadziesiąt kilometrów od planowanego CPK a nie w drugim końcu Polski. Ale o tym, że ludzie strajkują w TVP nie powiedzą ... Ale PiS to same wspaniałe inwestycje, takie jak planowana obwodnica obwodnicy w Łowiczu xD 

widziałem na Polsacie ale tam chodzi ze nie bo nie 

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Roman176 napisał:

ty chyba zżyjesz w szpitalu zamknięty od społeczeństwa pokaż ile gospodarstw w dużo ha jest na sprzedaż 

Chyba ty za dużo TVP oglądasz xD Ziemia którą wykupują to najlepsza ziemia w promieniu 50km od Warszawy, spokojnie nadająca się pod ziemniaki, cebulę, marchew itp. Do Warszawy jest niedaleko, co tym ludziom bo gospodarstwie w drugim końcu polski, jak dostaną jakieś piachudry od KOWR-u gdzie co najwyżej żytka i owsa sobie będą mogli posiać ...

Opublikowano
4 minuty temu, dsbh napisał:

Serwer ci się zawiesił ?:ph34r:

tam wystąpiła nieodwracalna szkoda zwarcie instalacji ...  został tylko chaos i burdel 

1 minutę temu, Tomasz0611 napisał:

spokojnie nadająca się pod ziemniaki, cebulę, marchew itp.

czyli słabe piaszczyste gleby ? 

Opublikowano
1 minutę temu, Tomasz0611 napisał:

Do Warszawy jest niedaleko, co tym ludziom bo gospodarstwie w drugim końcu polski, jak dostaną jakieś piachudry od KOWR-u gdzie co najwyżej żytka i owsa sobie będą mogli posiać ...

gdyby nie sprzedaż najlepszej ziemi pl to by była 

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, Roman176 napisał:

czyli słabe piaszczyste gleby ? 

Głupi czy udajesz ?? Masz, poczytaj, jakie gleby chcą przeznaczyć pod CPK https://docplayer.pl/112710212-Czarne-ziemie-rowniny-blonsko-sochaczewskiej-wytworzone-z-pokrywowych-utworow-pylowych.html W promieniu 50km od Warszawy nie masz innego obszaru z czarnoziemami ... Które pójdą pod CPK bo taką lokalizację wybrał sobie kurdupel z Żoliborza ... O takich ziemiach jakie pójdą pod CPK może pomarzyć 75% rolników w tym kraju. Ziemia plenna, lekka w uprawie.

Opublikowano
2 minuty temu, Tomasz0611 napisał:

Głupi czy udajesz ??

ziemniaki Kolejnym atutem jest wysoka tolerancja na suszę oraz małe wymagania glebowe. Słaba klasa gleby nie będzie dla niej problemem

Marchew dobrze rośnie na większości typów gleb występujących w Polsce, ale najładniejsze korzenie wytwarza na średnio ciężkich i lekkich glebach piaszczysto-gliniastych, bogatych w próchnicę, o przepuszczalnym podłożu

jestem głupi jak widzisz 

4 minuty temu, Ulman napisał:

Roman nie udaje.

próbuje nawiązać z tobą kontakt 

Opublikowano (edytowane)

Pszenica też urośnie na większości gleb w Polsce, tylko na tej większości daje plon 5t/ha, a na glebach co idą pod CPK 8t/ha to nie jest wielki wyczyn ...

Patrz, ja mam u siebie lekkie gleby(IVa IVb) i marchew i cebula nie chcą rosnąć, a plon ziemniaka jest tak mały, że nie opłaca się go uprawiać ...

Opublikowano

tu masz racje Tomku, ro***erdala mnie te planowanie budowy jedziesz w pl wielkie areały ha ziemi  co z tego jak to piachy jak uj ........ a reszte trzeba dobrej zabudować a tam nawet domu niema w piaskach 

Opublikowano
6 minut temu, Roman176 napisał:

ziemniaki Kolejnym atutem jest wysoka tolerancja na suszę oraz małe wymagania glebowe. Słaba klasa gleby nie będzie dla niej problemem

Marchew dobrze rośnie na większości typów gleb występujących w Polsce, ale najładniejsze korzenie wytwarza na średnio ciężkich i lekkich glebach piaszczysto-gliniastych, bogatych w próchnicę, o przepuszczalnym podłożu

jestem głupi jak widzisz 

Piasek to jest dobry na plaży 🤣 To są bzdury ze starych książek albo magazynu dla działkowców. Najlepsza marchew jest z gleb średnich i ciężkich ale pylasto gliniastych o dobrej strukturze. Na pisakach można sobie uprawiać marchewkę dla przemysłu ale nie na konsumpcję. Ziemniak na piasku urośnie ale o wiele lepszy będzie na lepszych glebach 2-3 klasy pod warunkiem że strukturalne i próchniczne. Taki jesteś bystrzacha a Głubczyce obok ciebie na najlepszych glebach uprawiaja kilkaset hektarów ziemniaka. Idź i ich uświadom że źle robią.

Opublikowano (edytowane)

@Roman176No i widzisz, 70% gleb wokół Warszawy to słabe gleby, ale tam Kaczka nie chce budować, on sobie wybrał najlepsze rolniczo gleby w okolicy Warszawy, które to gleby dostarczały do Warszawy całe spektrum różnych warzyw, szczególnie korzeniowych, a Kaczka pierdaczka z Żoliborza sobie wymyśliła, że na tych najlepszych glebach postawi sobie CPK ... Więc nie ma co się dziwić rolnikom z tych rejonów że strajkują, bo też byś strajkował jakby na glebach 2-3 klasy chcieli budować lotnisko, a 50km dalej 5-6 klasa i tam nie chcą budować ... Dobrze, że Kurdupel nie umyślił sobie lotniska w okolicy Warka-Grójec bo tam by go od razu pogonili xD Więc nie ma co się dziwić rolnikom z tych okolic, że nie chcą wymienić jednych z lepszych gleb w tym kraju na jakieś piachudry które oferuje im KOWR ...

Gleby w Polsce – Notatki geografia

Na tej mapie widać, że rejon CPK to jedyne czarne ziemie w okolicy Warszawy ...

Opublikowano

to raczej nie on-ktos mu musial podpowiedziec.. czy on w zyciu lecial cywilnym samolotem ???

50 minut temu, Ulman napisał:

A na co mi wiedzieć jaki ma dochód?  To tylko statystyka i to oficjalnych zarobków. Znasz metodologię wyliczania dochodu na mieszkańca? 

A ile ci ten strażak albo cieć na zarabia? Widzę że szczytem marzeń jest żeby na krzywy ryj iść na rentę albo się nocami opieprzać w robocie. Jakie możliwości takie marzenia😆

wy tam macie jakies wodociagi, kanalizacje,szkoly, chodniki ?? z czego to sie bierze jesli nie z podatkow mieszkancow ?? no i taka bogactwo jak wasze musi brac kase od nas bidnych. jestes zameldowany w swojej gminie czy w leningradzie ? gdzie placisz podatek gruntowy ?? z takiego bogacza ja ty to pewnie mniej niz ze mnie 🤣🤣🤣

33 minuty temu, Bogdan_ja napisał:

jestem na wczasach  na własnych kanapkach ...liczę na datki tubylców 🤣🤣🤣

pod kosciolem w filipowie zebrzesz ??? 

17 minut temu, Pafnucy12 napisał:

chca odetnac wolin od polski i niemcom sprzedac ????

Opublikowano
39 minut temu, dsbh napisał:

Przykład Kukiza pokazuje, że ludzie chcą zmian. Stworzył coś w pośpiechu na jednym programie JOWach a mimo to ludzie za nim poszli. Inna sprawa że później to co osiągnął, dosyć szybko rozpi.przył. Głosowałem na niego i na prezydenta i na partię i nie mam z tym problemów.

Ludzie mieli gdzieś JOWy Kukiza. Samoobrona Palikot Nowoczesna Kukiz a teraz Konfa pokazuje, ze cześć wyborców szuka partii, ludzi, którzy są z poza systemu nie rządzili wcześniej nie byli w innych partiach krytykują system. Ale jeszcze się w nim nie ubabrali.

34 minuty temu, Roman176 napisał:

tam wystąpiła nieodwracalna szkoda zwarcie instalacji ...  został tylko chaos i burdel 

Wiemy wiem co u ciebie wystąpiło obserwujemy tu wszyscy od lat.

Opublikowano
10 minut temu, jacus napisał:

wy tam macie jakies wodociagi, kanalizacje,szkoly, chodniki ?? z czego to sie bierze jesli nie z podatkow mieszkancow ?? no i taka bogactwo jak wasze musi brac kase od nas bidnych. jestes zameldowany w swojej gminie czy w leningradzie ? gdzie placisz podatek gruntowy ?? z takiego bogacza ja ty to pewnie mniej niz ze mnie 🤣🤣🤣

Wodociąg tak na oko ok 90% gminy. Kanalizacja w wiekszych skupiskach, przy większym rozproszeniu przydomowe oczyszczalnie. Ostatnio narozciągali światłowodów i pewnie jakieś 90% gminy jest już pokryte. Chodniki tam gdzie potrzeba to są. Drogi w ciągu ostatnich 7-8 lat wszystkie wyremontowane. Wiesz już jaka jest metodologia obliczania dochodu na głowę mieszkańca gminy?

18 minut temu, jacus napisał:

chca odetnac wolin od polski i niemcom sprzedac ????

Ty to robisz specjalnie czy tak masz jak ci  gul skoczy?

Opublikowano
17 minut temu, Bogdan_ja napisał:

nie... wysiadłem z wypasionego atokaru bo jakiś knur się spierdział 🤣

to gdzie cie wioza na ubojnie ?? w sumie zywca brakuje cena dochodzi do 13 zl a kg wiec takiego wypasionego i co najwazniejsze wykastrowanego tucznika z checia przyjma. 

wszystkie drogi w gminie wyremontowane 🤣, ile kilometrow macie-syskie czy ??? 🤣

wieksze skupiska czyli -nigdzie 🤣, ta wasza cala gmina to ma chyba  tyle mieszkancow co jedna nasza wies ???

swatlowody do paru domow na krzyz -jak firma tak robi , fiberlink jest do tylu.

ja wiem jak licza a ty ??

Opublikowano
18 minut temu, jacus napisał:

tyle mieszkancow co jedna nasza wies ???

W biednych wsiach to norma że przeludnienie.

No bo co macie tam robić?

Opublikowano
1 godzinę temu, Ulman napisał:

Taki jesteś bystrzacha a Głubczyce obok ciebie na najlepszych glebach uprawiaja kilkaset hektarów ziemniaka. Idź i ich uświadom że źle robią.

mają ich na 3 klasie 

45 minut temu, Ulman napisał:

Wodociąg tak na oko ok 90% gminy. Kanalizacja w wiekszych skupiskach, przy większym rozproszeniu przydomowe oczyszczalnie. Ostatnio narozciągali światłowodów i pewnie jakieś 90% gminy jest już pokryte

sukces i cywilizacja 

1 godzinę temu, Tomasz0611 napisał:

Na tej mapie widać, że rejon CPK to jedyne czarne ziemie w okolicy Warszawy ...

nie można tego zablokować ?

47 minut temu, Ulman napisał:

Drogi w ciągu ostatnich 7-8 lat wszystkie wyremontowane

tyle to sie rozwalają tak 4/6 lat transport załatwi to 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...
v