Skocz do zawartości

Polityka okiem rolnika 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
15 minut temu, jarecki napisał:

o ile z ropą i z gazem dą się rade przez OZE  to bez fosforu , potasu ciężko moze być ale nie dlatego wynaleziono ostrze z metalu bo zabrakło kamieni 

to raczej ty zmądrzej , ogólnie zwięrzeta w większosci sa produkwane w wielkich fermach a za kilka lat wejdą certyfikaty

Jak mięso będzie zakazane to się wstawi jakiegoś swiniaka i tyle, stare kojce po chlewni jeszcze są, to się zabije jednego na 4-6tygodni i będzie kiełbasa, szynka i schabowe xD Zakazem mięsa niech się ludzie z miasta martwią, a nie my na wsi. 

• Like 2
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)

kwoty nie są narazie przewidziane ale mają być takie żeby samochody elektryczne były duzo tansze   to są fakty ,  przecież już dziś placi się za oddychanie np w górach .                 Tomek ja nie napisalem ze bedzie zakaz , tylko moze być opodatkowane .

Edytowane przez jarecki
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, jarecki napisał:

Tomek ja nie napisalem ze bedzie zakaz , tylko moze być opodatkowane .

To się powinien rząd PiSu cieszyć, oni lubią wszelkie podatki, od napojów gazowanych już wprowadzili, to i od mięsa mogą wprowadzić xD Podobno mięso niezdrowe to wprowadza podatek od mięsa dla naszego zdrowia xD pewnie tak krzyczą o tym podatku, bo są źli, że sami na to nie wpadli, żeby mięso opodatkować xD

Edytowane przez Tomasz0611
  • Like 1
Opublikowano

na zachodzie juz zobaczyli do czego prowadzi rabunkowa gospodarka. wy na wschodzie dopiero zaczynacie to spostrzegac-choc nie wszyscy..

luty-ile w tym roku juz bylo huraganow ??  10 stopni na plusie w lutym czy to normalne ?

29 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Jak mięso będzie zakazane to się wstawi jakiegoś swiniaka i tyle, stare kojce po chlewni jeszcze są, to się zabije jednego na 4-6tygodni i będzie kiełbasa, szynka i schabowe xD Zakazem mięsa niech się ludzie z miasta martwią, a nie my na wsi. 

kiedys ludzie jedli mieso 2 razy do roku , widzicie jak wygladaja dzieci i mlodziez tuczona na miesie ??

Opublikowano
1 minutę temu, jacus napisał:

kiedys ludzie jedli mieso 2 razy do roku

Chyba Ty....

Opublikowano
49 minut temu, hubertuss napisał:

Może się okazać, że obudzi się smok Wawelski i nas zje. Weź w końcu zmądrzej ile ty masz lat. Zwierza se pójdziesz do lasu złapiesz i zjesz jak to się okaże.

Tak myślą młodzi, wykształceni( po podstawówce) z wielkich miast,dzięki takim f... unijni urzędasy mogą wprowadzać w życie najgłupsze i najdziksze pomysły.

2 minuty temu, Pafnucy12 napisał:

Chyba Ty....

Ma dobrą pamięć jeśli pamięta jesień średniowiecza.😆

• Haha 1
Opublikowano
1 godzinę temu, hubertuss napisał:

1 godzinę temu, jacus napisał:

gdyby nie pis nie było by gazoportu (lng z usa i kataru) i gazociągu z norwegii

a w kwietniu gdy jeszcze pis nie wprowadził embarga na węgiel to tusk już biegał po mediach i krzyczał, żeby nie sprowadzać węgla, że pis ma układy z ruskimi i dlatego węgiel jeszcze jedzie do polski, chciał natychmiastowego zakazu sprowadzania węgla

mało tego - tvn wam o tym nie powie - senat dopisał do ustawy żeby oprócz embarga na węgiel wprowadzić również zakaz sprowadzania gazu lpg!!!; na szczęście pis w sejmie odrzucił ten skrajnie głupi i szkodliwy dla polski pomysł

fakty was miażdżą 

po zrobiła spot sądząc, że uderzy nim w morawieckiego a gdy okazało się, że morawiecki tylko cytował tuska to natychmiast spot usunęli  jeżeli kierownictwo partii jest tak ułomne umysłowo to jak głupia musi być reszta działaczy? i kto na nich głosuje?

niedoszła prezydent nawet czytać nie potrafi 

o obrotach stref niemieckich :D 

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Zarówno pisowi jak i po zdarzają się rożnego rodzaju wpadki. Czy są ułomni umysłowo? Pewnie jacyś są. Ale większość z nich to po prostu cwaniaki szukające głupszych od siebie. Tak jak ty tutaj. Jeszcze raz ci powtarzam Morawiecki były doradca Tuska jeździł z nim po Europie na wyścigi i kazał sankcje nakładać. Nawet jakieś busy oplakatowane po Europie puścili. Miażdżycę to ty masz od tego mięsa i nie pamiętasz. 

Decyzję o budowie gazo portu podjął co prawda rząd pis w 2006 roku ale budowy nie zaczął. Zaczęli dopiero za po w roku 2009. Więc nie ma co tu przypisywać zasług jedynie pisowi bo gdyby po nie chciało nie musiało zaczynać w 2009 roku. Bodowa nie była zaczęta zapisu nic by ich nie zmuszało. Takie są prawdzie fakty a nie twoje łgarstwa.

Edytowane przez hubertuss
  • Like 1
Opublikowano

Jechałem ostatnio ze znajomym który jest zagorzałym przeciwnikiem PIS , po ich porażce w wyborach ma się upijać cały tydzień ale to jeszcze nic bo wjeżdżając na rondo powiedział że jakby zobaczył JK i miał broń to by się nie zawahał i go zastrzelił od razu . 

Ten mój znajomy oczywiście nie chodzi do KK i w niedziele muruje i betoniarka chodzi , jako kolega jest ok.

Opublikowano
7 minut temu, Mariusz2903 napisał:

Jechałem ostatnio ze znajomym który jest zagorzałym przeciwnikiem PIS , po ich porażce w wyborach ma się upijać cały tydzień ale to jeszcze nic bo wjeżdżając na rondo powiedział że jakby zobaczył JK i miał broń to by się nie zawahał i go zastrzelił od razu . 

Janusza Korwina tez nie lubi 🤣

Opublikowano
1 godzinę temu, Pafnucy12 napisał:

Chyba Ty....

poczytaj troche... moze twoi przodkowie z bogatej szlachty ale ja z chlopow pansczyznianych..

35 minut temu, nie napisał:

gdyby nie pis nie było by gazoportu (lng z usa i kataru) i gazociągu z norwegii

a w kwietniu gdy jeszcze pis nie wprowadził embarga na węgiel to tusk już biegał po mediach i krzyczał, żeby nie sprowadzać węgla, że pis ma układy z ruskimi i dlatego węgiel jeszcze jedzie do polski, chciał natychmiastowego zakazu sprowadzania węgla

mało tego - tvn wam o tym nie powie - senat dopisał do ustawy żeby oprócz embarga na węgiel wprowadzić również zakaz sprowadzania gazu lpg!!!; na szczęście pis w sejmie odrzucił ten skrajnie głupi i szkodliwy dla polski pomysł

fakty was miażdżą 

po zrobiła spot sądząc, że uderzy nim w morawieckiego a gdy okazało się, że morawiecki tylko cytował tuska to natychmiast spot usunęli  jeżeli kierownictwo partii jest tak ułomne umysłowo to jak głupia musi być reszta działaczy? i kto na nich głosuje?

niedoszła prezydent nawet czytać nie potrafi 

o obrotach stref niemieckich :D 

masz gdzies filmik gdy robi miny jak adrian ostatnio ??

to w koncu kto w polsce rzadzi tusk czy prezes ??

czytajac twoje posty to mam duze watpliwosci..

pamietasz niedawno w kurwizji chodzil filmik z wycietym cytatem jak tusk chwalil tvp ?? czym to sie rozni.

zarobiles juz dzisiaj na miske ryzu od pinokia ??

ponawiam pytanie, gdzie ty mieszkasz- tak zeby omijal to zacofanie szerokim lukiem 😂

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

a te swinie dawne rasy to miały mięso czy tylko sama słonina była ? Miała być okrasa a mięso to chyba sprzedawane było do miasta i lekarzom , nie wiem czy chłop od swięta jadł schabowego ale raczej nie ,      zresztą nie potrzeba żadnych podatków bo już teraz jak ubojnia kupuje swinie na wbc po 10 zł to mięso juz powinno dochodzic do 20 zł wiec nie długo nie bedzie ludzi na nie stac tak jak z masłem 

Edytowane przez jarecki
Opublikowano
26 minut temu, hubertuss napisał:

W dziwnym towarzystwie się obracasz.

23 minuty temu, jarecki napisał:

Janusza Korwina tez nie lubi 🤣

Murem za PO jest i już nic tego nie zmieni , ogląda tylko TVN . Ile ludzi tyle poglądów .

Opublikowano

wiekszosc ludzi mieso jadla na boze narodzenie,nowy rok i wielkanoc-potem bylo za cieplo zeby bezpiecznie przechowywac. jakie byly swinie ?? nie wiem nie zglebialem tematu ale dziadek opowiadal ze i rok trzymali wiec i pewnie sloniny nie brakowalo. 

przy plonach na poziomie 1-2 t i dwu czy trojpolowce to za duzo zboza nie bylo, jeszcze pod koniec XIX w  na terenie polski ludzie umierali z glodu.

wystarczyla powodz albo szusza i byl problem. 

klusowanie bylo karane smiercia albo wiezieniem. ryby byly podstawa jadlospisu chlopow-przynajmniej u nas ,nad wisla, juz w latach 30 XX juz nie bylo co lapac-scieki z fabryk i kopaln.  

nasze okolice nalezaly az do rozbiorow do klucza krolewskiego -dostarczaly ryby na zamek. wiec dokladnie sa opisane w kronikach wawelskich-od czasow jana dlugosza.

Opublikowano

Co fakt to fakt kiedyś ludzie miecho rzadziej jedli i żyli przy znacznie gorszym poziomie medycyny. Pomysł ograniczenia mięsa sam w sobie jest nie taki głupi. Sam staram się ograniczać bez kartek wprowadzonych przesz Trzaskowskiego jak to pokazywała tvp.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, jacus napisał:

poczytaj troche... moze twoi przodkowie z bogatej szlachty ale ja z chlopow pansczyznianych..

48 minut temu, jacus napisał:

nasze okolice nalezaly az do rozbiorow do klucza krolewskiego

To jak w końcu było?byłeś pańszczyźnianym czy królewskim kmiotem?

Edytowane przez witejus
  • Haha 1
Opublikowano

ciebie ogarek to chyba niejedno polano na glowe spadlo,

39 minut temu, witejus napisał:

To jak w końcu było?byłeś pańszczyźnianym czy królewskim kmiotem?

a ty jakim ??

jedno nie wykluczalo drugiego- na panstwowym wikcie zawsze bylo lepiej, panszczyzna byla 1 dzien mniejsza niz na prywatnym.😂

Opublikowano
32 minuty temu, jacus napisał:

a ty jakim ??

Odkąd pamiętam to byłem wolnym człowiekiem ,jak i moi przodkowie, a jak chodzi o mięso to wielka tam bieda musiała być u was że tylko dwa razy do roku jadłeś mięso, u nas odkąd pamiętam mięso zawsze było w niedzielę,jak nie świnina to kogucina lub kurzyna😆 a czasem i wołowina jak się jakiego rocznego byczka zaszlachtowało.Ojciec, a wcześniej dziadek hodowali króliki , także i w tygodniu często bywało mięso, wychodzi na to że ta królewszczyzna to nie takie znowu były miody.

• Like 1
Opublikowano

a tak pare -set lat wczesniej ?? masz jakies informacje o tym co bylo troche wczesniej niz pamietasz ?? chyba nawet u was ktos umial pisac przed wiekami ??

macie jakas ciaglosc tradycji ? wiedzy? pamieci? sluchaliscie opowiadan dziadkow ? ja moge pokazac czworaki z ktorych prababka pochodzila , mam dokumenty z drugiej polowy XIX .

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v