Skocz do zawartości

Polityka okiem rolnika 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 minuty temu, galan99 napisał:

Wszystko wyjaśnione .

No właśnie nie do końca. Generalnie z dostawcami ukraińskimi było tak, że towar dostarczany po taniości miał tylko doprowadzić do hermetyzowania rynku, czyli wyduszenia producentów np naszych. Następnie i tak zaczęliby stopniowo podnosić ceny i dyktować je już bez ogladania się na konkurencję. Byli w stanie to robić ze względu na mniejsze koszty produkcji, które i tak odbiliby sobie w dłuższej perspektywie. To właśnie odróżnia ich od polskich spekulantów i jedno strzałowców.

1 minutę temu, gregor1284 napisał:

Zaczyna się robić dużo takich którzy chcą jakości i gotowi są za tą jakość zapłacić 

W przypadku mrożonek nie opłaca się robić niczego poza klasą extra albo jedynką. 

Opublikowano
24 minuty temu, galan99 napisał:

Jak dowiozą , taniej truskawkę deserową  od Polski   i co w tedy będzie .

To będzie sprawdzian w tym roku.

W tym roku nie dowiozą, na południu Europy sezon zacznie się wcześniej niż zazwyczaj, Hiszpania ma wegetację około 2tyg szybsza niż zwykle, prawdopodobnie już po majówce będzie problem z dostępem do importowanej truskawki.

2 minuty temu, gregor1284 napisał:

A fiut w te mrożonki. 

Należycie do jakichś grup producenckich?

A po co, żeby karmić prezesa i całe biuro ??

6 minut temu, gregor1284 napisał:

Niekoniecznie. Zaczyna się robić dużo takich którzy chcą jakości i gotowi są za tą jakość zapłacić 

Dokładnie, nie każdy szuka byle najtaniej. Duży popyt jest na tzw średni towar, przystępna jakość w przystępnej cenie.

Opublikowano
5 minut temu, mirro napisał:

Nigdy w życiu.

Dlaczego?

4 minuty temu, Tomasz0611 napisał:

A po co, żeby karmić prezesa i całe biuro ??

Dokładnie, nie każdy szuka byle najtaniej. Duży popyt jest na tzw średni towar, przystępna jakość w przystępnej cenie.

Jeśli udało by się pominąć pośredników to raczej i prezes z biurem by syci byli i członkowie grupy 

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, gregor1284 napisał:

Dlaczego?

Jeśli udało by się pominąć pośredników to raczej i prezes z biurem by syci byli i członkowie grupy 

Ja mam jednego pośrednika między mną a klientem końcowym, chyba się nie da mniej ?? :) a grupa była by drugim pośrednikiem, więc moja sytuacja by się pogorszyła dzięki grupie ...

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
13 godzin temu, witejus napisał:

na tej cieciówce już ci całkiem we łbie poyebało, pajacu

mocna impreza na plebani byla- ale ze glowa boli zamiast d*py ?? co wyscie tam wyprawiali ??  wole nie wiedziec ..

nie boisz sie ze skonczysz jak ten z sosnowca ?? ciekawe jak dlugo dochodzil do siebe..

poczytaj co pisal ksiadz isakowicz-zalewski-on juz sie nie boi katabasow..niedlugo przed innym sadem stanie

13 godzin temu, gregor1284 napisał:

Miasto Gdynia bodajże ma się dorzucić do odbudowy 

No to jest nas dwóch w takim razie. 100 konkretów na sto dni. Póki co nadmiernie się nie wykazują, po tych stu dniach już możesz czuć się oszukany czy będziesz udawał jak wyborcy pisu że nic się nie stało?

Znów dali się w wała zrobić? 

Do tej ceny qq to i rolnicy bezpośrednio się przyczynili. Jak czegoś robi się zbyt dużo na rynku to wiadomo że cena padnie "ale roboty mało bo to dać nawóz, od ziela prysnąć i czekać na kombajn" 

Nie wiem jak wyniki w psychiatrykach ale z tego co tu piszą na forum to sondaż mogłeś przeprowadzić. Szur i foliarz? Ta nowa dziennikarka kobieta brudnopis podobno ma bieżąco z tymi teoriami to w tvprostytucji niedługo o tym będzie. A Ty głosowałeś na peło z tego względu że jesteś ich zwolennikiem czy że tym od pięciu gwiazdek?

A co do porównania Gebelsa do Owsiaka? No cóż, podobne działania zapisały się w kartach histori 

Z tym wsadzeniem ich cos tam się motają ale zobacz co Bodnar w sprawie syna nożownika zrobił

Czy wroga? Raczej wychodzą z założenia że ludzi w strachu muszą trzymać. Zoba jaki kolega Galan ekspresyjny przez to wszystko 

odkad cie wykastrowali to juz nie zaznasz 5 gwiazdek.. 

tylko czemu przy okazji wyciecia dwoch kul uszkodzili ci dwie polkule ?? 

5 godzin temu, witejus napisał:

Nie ukradno, szfab im nie pozwoli, to złoto przejmą bankrutujący Niemcy.

odstawienie kurwizji wymaga dluzsze kuracji...

5 godzin temu, mirro napisał:

Ło matko. Raz już złoto wywieźli we wojnę do Anglii a teraz do Niemiec go wywiozą? Aaaaaaa może i faktycznie, bo to bliżej.

i to zloto sie rozplynelo..

5 godzin temu, dysydent napisał:

no trochęś leniowaty @racyl się zrobił na tym temacie bo mało swego pisujesz no ale chociaż wstawki jakieś takiego trochę lepszego sortu wyszukujesz i wrzucasz (dobre i to) bo rzeczywiście - kto najgorszy propagandzista, najszkodliwszy/najpożyteczniejszy (zależy co propaguje); czy ten co robi to zawodowo czy ten co za free? W/g mnie zawsze ten za free

o! a dlaczego mi mema wyżej nie scytowało?

a to dla tego stary kawaler bo za żonę robiła Mu Jego ksywa

a bo ukraińskie kierowcy truck-ó nie chcą jeździć po za xujnię za niskie stawki to po taniości tylko do Niemiec była możliwość

balbina to byl pseudonim jego chlopaka w latach 80 .on byl agentem sb a nie prezes..

1 godzinę temu, gregor1284 napisał:

Screenshot_20240106_180652_X.jpg

a na zdjeciu kryptogej😂

53 minuty temu, galan99 napisał:

A co powinien , teraz zrobić jako Polski Premier dla dobra Polski . 

Bo to nie mój premier , wiec nie wiem ?.

twoj to powinien byc lekarz prowadzacy..

44 minuty temu, Ulman napisał:

PISiaki operują tylko tym zdaniem i już kilka lat dopytuje co jest w nim strasznego ale żaden wytłumaczyć nie potrafi. Cała wypowiedź była o zamarznietych torach czy trakcji i tym że pociągi nie jeździły. Po kościele znajdę to wrzucę całość 

wesoch swiat i szczesliwego nowego roku.. 

tyle godzin w cerkwi -masz zdrowie tak spiewac ??

• Thanks 1
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, gregor1284 napisał:

Jeśli udało by się pominąć pośredników

Budowanie odbiorców nie jest proste. I kto ma to robić i za jakie pieniądze?

Edytowane przez mirro
Opublikowano
2 minuty temu, mirro napisał:

Bo to jest chory układ. To sa twory bez kapitału a z potężnym plecakiem roszczeniowych udziałowców a jednocześnie dostawców.

Wszyscy jednomyślnie myśleć nie mogą bo to by znaczyło że są ludźmi bez własnego zdania. Z czym roszczeniowi Ci członkowie?

Opublikowano
Przed chwilą, gregor1284 napisał:

Wszyscy jednomyślnie myśleć nie mogą bo to by znaczyło że są ludźmi bez własnego zdania. Z czym roszczeniowi Ci członkowie?

Każdy będzie płakał, że jego towar to za tanio sprzedali, i że on to by drożej sprzedał, i jeszcze jakieś składki na grupę chcą, taki mamy naród ...

• Thanks 1
Opublikowano
3 minuty temu, Tomasz0611 napisał:

Ja mam jednego pośrednika między mną a klientem końcowym, chyba się nie da mniej ?? :) a grupa była by drugim pośrednikiem, więc moja sytuacja by się pogorszyła dzięki grupie ...

W tym przypadku to nie ma sensu. Niby mógłbyś towaru od lokalsów więcej nazbierać i zarobić ale o tym już mówiliśmy wcześniej.

Opublikowano

Z czym roszczeniowi Ci członkowie?

Chcą mieć wgląd we wszystko w grupie. Pamiętam jak w jednej chcieli dostępności do listy ( najlepiej jakby wisiała na dużej tablicy przy bramie) odbiorców. Pewne sprawy sa tajemnicą handlową firmy a tego zrozumieć nie mogli. Nalegali na kwit do łapy.

• Thanks 1
Opublikowano
4 minuty temu, jacus napisał:

mocna impreza na plebani byla- ale ze glowa boli zamiast d*py ?? co wyscie tam wyprawiali ??  wole nie wiedziec ..

nie boisz sie ze skonczysz jak ten z sosnowca ?? ciekawe jak dlugo dochodzil do siebe..

poczytaj co pisal ksiadz isakowicz-zalewski-on juz sie nie boi katabasow..niedlugo przed innym sadem stanie

odkad cie wykastrowali to juz nie zaznasz 5 gwiazdek.. 

tylko czemu przy okazji wyciecia dwoch kul uszkodzili ci dwie polkule ?? 

odstawienie kurwizji wymaga dluzsze kuracji...

i to zloto sie rozplynelo..

balbina to byl pseudonim jego chlopaka w latach 80 .on byl agentem sb a nie prezes..

a na zdjeciu kryptogej😂

twoj to powinien byc lekarz prowadzacy..

wesoch swiat i szczesliwego nowego roku.. 

tyle godzin w cerkwi -masz zdrowie tak spiewac ??

Ale dlaczego Ty nie potrafisz w sposób cywilizowany rozmawiać tylko posuwasz się odrazu do ubliżania. Jeśli masz jakieś argumenty przeciwko moim argumentom to zapraszam do rozmowy. 

Opublikowano

W tym przypadku to nie ma sensu. Niby mógłbyś towaru od lokalsów więcej nazbierać i zarobić ale o tym już mówiliśmy wcześniej.

I po co mi to, ktoś mi wstawi towar nie nadający cię do handlu, na dnie łubianki śmieci zamiast truskawki i potem ja będę za to odpowiadał przed kontrahentem. A jak sprzedaję swoje, to wiem co mam i ile to jest warte. Nieraz mi nie chcą płacić tyle co chcę, na jeden dzień znikają, a następnego dnia przed południem telefon czy bym im towaru nie przygotował, bo wczoraj kupili takie siano, że się do handlu nie nadawało ...

Opublikowano
2 minuty temu, Tomasz0611 napisał:

Każdy będzie płakał, że jego towar to za tanio sprzedali,

Zaraz po tym jak najlepszy towar sam opchnął na giełdzie a do grupy przywiózł resztę.

Opublikowano

Ale dlaczego Ty nie potrafisz w sposób cywilizowany rozmawiać tylko posuwasz się odrazu do ubliżania. Jeśli masz jakieś argumenty przeciwko moim argumentom to zapraszam do rozmowy. 

Placek taki jest, jak nie ma argumentu to wyzywa, na mnie sobie umyślił jakiegoś rogacza ...

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v