Skocz do zawartości

Polityka okiem rolnika 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, jacus napisał:

ja jestem ciekaw podrozy rogaczy 🤣🤣

To musisz jakąś krowę albo byka ze sobą w następną podróż termosowo-autobusową zabrać, to zobaczysz jak wyglądają podróże rogaczy xD 

Opublikowano
Tomasz0611 napisał:

Jakiej pojemności zrobisz ten magazyn za 10k PLN ?? I rozumiem w cenie sterownik odpowiadający za oddawanie do sieci energii w wieczorem/w nocy gdy jej ceny są dużo lepsze ?

To jest do wykonania dla 8 kWh jak w obliczeniach przyjmiesz że kupisz od razu falownik hybrydowy. No i żyłka Adama Słodowego jest niewyceniana. Aku kwasowe też ma niższa sprawność konwersji chemicznej.

* kwasowoołowiowe

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, DTaras napisał:

To jest do wykonania dla 8 kWh jak w obliczeniach przyjmiesz że kupisz od razu falownik hybrydowy. No i żyłka Adama Słodowego jest niewyceniana. Aku kwasowe też ma niższa sprawność konwersji chemicznej.

A ja potrzebuję z 40kWh żeby to miało sens, czyli licząc prosto i mnożąc wyjdzie około 40 kafli, póki mam net-metering nie ma sensu się interesować ...

Latem kiedy jest prąd najtańszy w szczytowych dniach produkcja dobija u mnie do 70kWh dziennie, przydało by się w takich warunkach chociaż połowę zmagazynować na noc aby sprzedać to w lepszej cenie ... Część, 5kWh jestem w stanie zużyć na bieżąco, do pompy głębinowej, ale kolejne 5kWh zostaje do zmagazynowania ...

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano

Dla mnie , zreszta jak do większości to czarna magia, narazie nie myśle o fotowoltanice, założą najgorszy kit i nie będe wiedział

Opublikowano

29 grudnia Roku Pańskiego 1655 roku w Tyszowcach nieopodal Zamościa hetman wielki koronny Stanisław "Rewera" Potocki, hetman polny koronny Stanisław Lanckoroński oraz przywódca wojskowy i ówczesny kasztelan kijowski Stefan Czarniecki zawiązali tak zwaną konfederację tyszowiecką znaną też jako konfederacja generalna, która wzywała do podjęcia walki z wojskami szwedzkimi oraz do wypowiedzenia przez polską szlachtę posłuszeństwa królowi szwedzkiemu Karolowi X Gustawowi a także do poddania wojsk Rzeczypospolitej prawowitemu monarsze Janowi Kazimierzowi.

Może być zdjęciem przedstawiającym 1 osoba

Opublikowano
44 minuty temu, Tomasz0611 napisał:

Jakiej pojemności zrobisz ten magazyn za 10k PLN ?? I rozumiem w cenie sterownik odpowiadający za oddawanie do sieci energii w wieczorem/w nocy gdy jej ceny są dużo lepsze ?

raczej na potrzeby własnego gospodarstwa domowego 6-8 kWh, falownik hybrydowy do tego wystarcza

jak dwie osoby pracują na etacie, to głowne zużycie i tak po południu i wieczorem, więc ma to sens

akumulator z auta elektrycznego z 80% sprawności kosztuje 4-5 tys z gwarancją, taki około 20-25kWh

Opublikowano
2 minuty temu, jahooo napisał:

akumulator z auta elektrycznego z 80% sprawności kosztuje 4-5 tys z gwarancją, taki około 20-25kWh

A bunkier pod taki akumulator ?? W normalnym budynku tego nie postawię, bo jak zacznie się palić to straż pożarna będzie miała gdzieś gaszenie, będą czekać aż samo się wypali ...

Opublikowano

emerytur z ZUSU NIE BĘDZIE.... oni wiedzą tom, będzie emerytura obywatelska , bo ileż emeryt " używa"  dadzą pieniądze które i tak trafią spowrotem na rynek... Jak nie rozumi jeden z druygim - to uproszcze to  do  dopłat -  też są piniondze  HEE?

Opublikowano
Tomasz0611 napisał:

4 minuty temu, DTaras napisał:

A ja potrzebuję z 40kWh żeby to miało sens, czyli licząc prosto i mnożąc wyjdzie około 40 kafli, póki mam net-metering nie ma sensu się interesować ...

Latem kiedy jest prąd najtańszy w szczytowych dniach produkcja dobija u mnie do 70kWh dziennie, przydało by się w takich warunkach chociaż połowę zmagazynować na noc aby sprzedać to w lepszej cenie ... Część, 5kWh jestem w stanie zużyć na bieżąco, do pompy głębinowej, ale kolejne 5kWh zostaje do zmagazynowania ...

Jak dobrze przeczytałeś - najbardziej się oszczędza jak się nie kupuje. Sprzedaż dolin w czasie górek to żadna oszczędność, to nawet zajebista strata.

Opublikowano
Tomasz0611 napisał:

2 minuty temu, jahooo napisał:

A bunkier pod taki akumulator ?? W normalnym budynku tego nie postawię, bo jak zacznie się palić to straż pożarna będzie miała gdzieś gaszenie, będą czekać aż samo się wypali ...

Przecież ten aku nie będzie ani ładowany ani rozładowywany prądami 2C tylko 10 - 15C...

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v