Skocz do zawartości

Polityka okiem rolnika 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kto biadoli chyba ci na granicy tylko mało i mało .

Jeśli natomiast będziesz gonić za pieniędzmi, możesz nigdy nie znaleźć swojej pasji. Jasne, że bez pieniędzy nie da się żyć i że one są potrzebne. Ale paradoksalnie prawda jest taka, że im więcej mamy, tym więcej potrzebujemy. A gdyby tak uprościć swoje życie, chcieć mniej

• Haha 1
Opublikowano
2 minuty temu, galan99 napisał:

Ale paradoksalnie prawda jest taka, że im więcej mamy, tym więcej potrzebujemy. A gdyby tak uprościć swoje życie, chcieć mniej

Yyyyyyy to wytłumacz to Państwu.:lol:

• Haha 1
Opublikowano
16 minut temu, Agrest napisał:

Nie jarzycie że od czasów wyborów Gallan jaja sobie robi chwaląc wszelkie decyzję Unii i Tuska niszczące nasz kraj I rolnictwo? 

To jest wprost nieprawdopodobne , przecież rząd Tuska gwarantuje świetlaną przyszłość Polski i nie ma mowy o szkodliwych decyzjach .😃

• Haha 1
Opublikowano
1 minutę temu, 12Pafnucy napisał:

Przez to jeździsz dorabiać Hansa?

To już wyjaśnialiśmy. Jak Hans odejdzie do Krainy Wiecznych Łowów, to przejmie wdówkę i winnice po Hansie.:lol:

• Haha 2
Opublikowano
7 minut temu, galan99 napisał:

To chyba logika Galana

Żyj wesoło nie zamartwiaj się na zaś .

To czemu robisz odwrotnie? 

3 minuty temu, galan99 napisał:

Kto biadoli chyba ci na granicy tylko mało i mało .

Jeśli natomiast będziesz gonić za pieniędzmi, możesz nigdy nie znaleźć swojej pasji. Jasne, że bez pieniędzy nie da się żyć i że one są potrzebne. Ale paradoksalnie prawda jest taka, że im więcej mamy, tym więcej potrzebujemy. A gdyby tak uprościć swoje życie, chcieć mniej

Czyli  świadomie zostać dziadem ?

• Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, 12Pafnucy napisał:

Od ilu to za dużo?

Będziesz zarabiał 100 tyś ,za chwilę za mało bo będziesz wydawał i potrzebował więcej ile więcej 200 tyś ?. Gdzie jest granica szczęścia .

Opublikowano
Przed chwilą, galan99 napisał:

Będziesz zarabiał 100 tyś ,za chwilę za mało bo będziesz wydawał i potrzebował więcej ile więcej 200 tyś ?. Gdzie jest granica szczęścia .

To akurat nie zależy od stanu konta.

Pieniądze są bardzo ważne, ale nie najważniejsze.

Opublikowano
Przed chwilą, galan99 napisał:

Gdzie jest granica szczęścia .

Dla mnie? A to jak wstanę rano i mnie nic nie boli. Choć wtedy zaczynam się zastanawiać czy jeszcze żyję.:lol:

• Haha 2
Opublikowano
4 godziny temu, galan99 napisał:

Bardzo dobrze nic na rolnictwo nie przeznaczyć wszystko tylko dotowane i dopłacane .

Tak samo do innych produkcji przemysłowych .

Bardzo dobrze żadnych dopłat , tylko podnieść podatki o 50 % .

A zaraz będziesz biadolił ze w rolnikach jedności nie ma

• Haha 1
Opublikowano
2 minuty temu, gregor1284 napisał:

Nie powinni raczej zabrać tego polskim rolnikom 

Poczekaj jeszcze troszkę. W euro kołchozie wszyscy będą równo traktowani zgodnie ze wspólną polityką rolną.

Opublikowano
1 godzinę temu, andrzej78 napisał:

Nie można zabrać dopłat bo trzeba by było rozwiązać ARIMR , a kto wówczas będzie nadzorował szalone pomysły euro kratów.

I tak już większość chłopaków którzy chcą coś wyprodukować i zarobić to ciepłym moczem na nich leje 

Opublikowano

23 godziny temu, dysydent napisał:

nie wiem ile kosztuje odbiornik DAB bo nie sprawdzałem i zapewne większość tego nie wie z tego samego powodu i nie koszt odbiornika jest tu problem relatywnej nieprzydatności tej technologii (podobnie jak i DVBT), relatywnej wobec nieuchronnie zdobywającej dominację warstwy transmisyjnej internetu mobilnego. Łatwiej jest zbudować infrastrukturę zunifikowanej jednej warstwy transmisyjnej niż kilku odrębnych i z czasem nawet nadajniki DVBT staną się BTSami sieci komórkowych i nie będzie sensu... już go nie ma zapychać pasma odrębnymi kanałami transmisyjnymi mediów cyfrowych jeśli sam internet takie samo medium transmituje w warstwie kodowej i taniej stacjom radiowym postawić serwer internetowy niż pchać się w odrębne sieci transmisyjne co i tak zostaną niebawem wygonione z pasm przejmowanych pod okrzyczane tak 5G. Analogowe nadajniki tylko dla tego są utrzymywane bo jeszcze i infrastruktura cyfrowa nie pokrywa całości terytorium w transferach wystarczających, no i tu masz trochę racji że sprzęt odbiorczy jest analogowy i nie tyle cena nowego co bezwładność rynku i jeszcze niepełna "świadomość technologiczna" populacji niszę analogową w radiofonii utrzymuje. no i owe wcześniej przeze mnie opisane problemy specyfiki przesyłu cyfrowego. Kodowanie cyfrowe jest wrażliwsze na zakłócenia fazy sygnału a te są częstsze dla odbiornika w ruchu ale zagęszczenie BTSów powoli ten problem eliminuje i DAB tylko dla tego nie weszło bo nie było takiej potrzeby wcześniej a tym bardziej nie będzie później bo tak wąskie pasmo sygnału jakim jest dźwięk nie ma potrzeby rozszerzania pasma ponad 20Khz sygnału użytkowego gdy wideo na analogu ile mogło max osiągnąć? maksymalnie coś co nazywamy fullHD przy rzędach megaherców szerokości kanału? a i to tylko przy rozszerzeniu kanału transmisyjnego podwójnie czyli ograniczeniu do połowy istniejącej ilości rastra kanałów.... dobra, nie pomyliłem tematów i zdałem sobie sprawę w jakim piszę tak że tyle na tu wystarczy

No można było to prościej ująć. Radio DAB kiedyś to koszt od 300 zł do nawet 700 i kto tyle by dał ? Teraz ceny widzę spadają, jestem w zasięgu może by kiedy potestował. Jest duża grupa osób, która się tym interesuje i stawiają na jakość na przykład czyli zamiast Ful HD wolą 4K. Co do tv naziemnej i internetu, poczytaj o problemach streamingu transmisji sportowych. Ludzie płacą kasę aby legalnie oglądać w dobrej jakości przekaz a tu lipa. Naziemna czy satelitarna telewizja na razie wygrywa pod tym względem. Oczywiście 4K naziemnie nie pójdzie bo kanał zajął by połowę Muxa. To że kiedyś reszta częstotliwości naziemnych trafi pod internet to jest więcej niż pewne. W skrócie kasa z częstotliwości i później od abonenta. Tylko w jaki sposób później odbierać bezpłatne kanały to jest zagadka. Obecnie naziemna telewizja spełnia rolę t.z.w. wiązki punktowej czyli jest w obrębie tylko danego kraju, przez co część praw jest tańsza. Satelitarnie karty kodowe sparowane z tunerem lub system bez kartowy. Aha. Satelitarnie wiązkę punktową stosuje Wielka Brytania. Do odbioru u nas potrzebne były anteny nawet 3 metrowe a i tak chyba ostatnio utrudnili odbiór nawet na takich kolosach. Przez internet stosuje się w ramach zabezpieczeń geoblokady ale można je ominąć. Ogólnie temat rzeka, także może na tym skończę :).

9 godzin temu, galan99 napisał:

https://www.facebook.com/1850123886/posts/10220466907463291/?app=fbl

Wasz bohater Narodowy, jesteście teraz dumni .

Nowy minister sprawiedliwości i prokurator generalny Adam Bodnar poinformował, że jedna z jego pierwszych decyzji po objęciu urzędu to podpisanie wniosku do premiera Donalda Tuska o przystąpienie do Prokuratury Europejskiej

A to Tusku nie rozdzielił jeszcze tych dwóch funkcji ? Zapomniał czy jak ?

4 godziny temu, hubertuss napisał:

Z czasem wiele rządów może dojść do wniosku, że nie ma sensu dotować rolnictwa które produkuje coraz drożej bo można sprowadzić z zagranicy.  Dotacje mogą być podtrzymywane na takim poziomie by utrzymać produkcję na poziomie bezpieczeństwa żywnościowego kraju a nie wspierać produkcję którą potem jest problem gdzieś wypchnąć za granicę.

I w ten sposób popyt wywinduje ceny do góry.

• Thanks 1
Opublikowano
41 minut temu, 12Pafnucy napisał:

Czemu cieszysz się z tego?

Czym gorzej tym lepiej?

Chciał byś upadku państwo polskiego?

To wygląda plus minus jak z perspektywy niemieckich rolników jak polska wchodziła do UE 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v