Skocz do zawartości

Polityka okiem rolnika 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
8 minut temu, Tomasz0611 napisał:

A skąd ARiMR ma te pieniądze ?? Od razu Ci odpowiem, albo z podatków, albo z kredytu który PiS zaciągnął i który wszyscy będziemy spłacać... Czyli my jako cały naród będziemy się składać na preferencyjny kredycik dla twojego kolegi ...

Ma sobie nowego SUVa kupić . Sam bym taki kredyt wziął na 5 lat tylko że ze 30 000 zł rata by mnie wyniosła 6 tys. 

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, Mariusz2903 napisał:

Ma sobie nowego SUVa kupić . 

To już wgl patologia ... I my wszyscy składamy się na kredyt na samochód dla kogoś ...

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, Mariusz2903 napisał:

Na granicy rolnicy protestują aby przywrócić linię kredytu 2 % min.

Bo to dziady co nie potrafią gospodarzyć, grosza zero w zapasie, przyszedł jeden gorszy rok i płacz ... Od 12 lat nie zdarzyło mi się jakiekolwiek utracenie płynności finansowej, ani razu nie musiałem podpierać się kredytem. Zawsze po sezonie podliczam ile mi potrzebne na wejście w kolejny rok, nawozy, opryski itp, to odkładam na nietykalną lokatę a resztą rozporządzam wg mojego widzi mi się.

• Like 1
Opublikowano
Przed chwilą, Tomasz0611 napisał:

Bo to dziady co nie potrafią gospodarzyć, grosza zero w zapasie, przyszedł jeden gorszy rok i płacz ...

Oszukana wieś tam stoi , oj nie spodoba im się twój wpis tym bardziej że to anty PIS .

Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, Mariusz2903 napisał:

Oszukana wieś tam stoi , oj nie spodoba im się twój wpis tym bardziej że to anty PIS .

A ja nie jestem ani PiS, ani PO, piszę co uważam wg mnie za słuszne, a nie to co uważa jedna czy druga partia. Wiem na jakiej zasadzie działa kredyt i nie płaczę jak mnie nie stać na jego spłatę ... Raz w życiu wziąłem kredyt, w następnym roku spłaciłem. Była po prostu ziemia po sąsiedzku do kupienia, ja nie miałem tyle grosza odłożone, to wziąłem kredyt we wrześniu na zakup tej ziemi, w następnym roku w lipcu już był spłacony.

• Like 1
Opublikowano
9 godzin temu, Ulman napisał:

Pytam ino o to gdzie jest w projekcie o ...... zwolnieniach podatkowych dla firm 

Cytat

niemieckie zwolnią z opłaty a polski orlen obłożą dodatkowym podatkiem - taki to polski rząd będzie

w którym miejscu napisałem, że w projekcie jest napisane o zwolnieniach z podatku?

Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, Tomasz0611 napisał:

A ja nie jestem ani PiS, ani PO, piszę co uważam wg mnie za słuszne, a nie to co uważa jedna czy druga partia. Wiem na jakiej zasadzie działa kredyt i nie płaczę jak mnie nie stać na jego spłatę ... Raz w życiu wziąłem kredyt, w następnym roku spłaciłem. Była po prostu ziemia po sąsiedzku do kupienia, ja nie miałem tyle grosza odłożone, to wziąłem kredyt we wrześniu na zakup tej ziemi, w następnym roku w lipcu już był spłacony.

to ty nie jesteś żadnym klientem dla banku

tam na granicy to płaczą ci, do kredytem spłacają kredyt albo biora kredyt, aby wiosną wyjechac w pole, bo brak na paliwo, nawozy, opryski - na wszystko

Edytowane przez jahooo
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

A po co mam być klientem dla banku ?? Kredyt dla mnie tylko typowo inwestycyjny, jak wtedy ta ziemia, nie wyobrażam sobie brać kredytu na nowy samochód, ciągnik czy motocykl gdy stary mam w dobrym stanie nadającym się do użytku ... A jeżeli widzę że samochód już niedługo do wymiany, to odkładam na niego pieniądze i tyle, po sezonie zazwyczaj już sobie mogę pozwolić ;) 

Opublikowano

Zapytaj w cenach pszenicy. Tam pewno z 90% brała.

Pytałem w moim banku to niewyrabiali z umowami. 15 - 18 dziennie.

Ogólnie widzę że pozornie dobre warunki zaślepiają ludzi  i łykają kredyty jak bocian żabę

Opublikowano
13 minut temu, nie napisał:

w którym miejscu napisałem, że w projekcie jest napisane o zwolnieniach z podatku?

To na jakiej podstawie twierdzisz że  "niemieckie zwolnią z opłaty a polski orlen obłożą dodatkowym podatkiem - taki to polski rząd będzie"

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Agrest napisał:

Ogólnie widzę że pozornie dobre warunki zaślepiają ludzi  i łykają kredyty jak bocian żabę

Bo niektórzy to "całe życie na kredycie". Problem na cokolwiek odłożyć, wszystko na kredyt ... 

Opublikowano

Kredyt może być ok. Ale jak ktoś bierze na przepierdolenie bo niski procent, to przy obecnych dochodach z gospodarstwa komornik za 3 lata będzie miał zajęcie.

Auto straci na wartości, o wczasach się zapomni, żarcie z restauracji dawno w bałtyku pływać będzie, a kapitał i odsetki w banku wisieć będą🤭

Opublikowano
6 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Bo niektórzy to "całe życie na kredycie". Problem na cokolwiek odłożyć, wszystko na kredyt ... 

A ja bym brał i się nie pitolił. W końcu to też z twoich podatków będą finansowane te dokładki do kredytów. Brać 100 tys wpłacić na lokatę 5 czy 6% i zarobić na tym parę groszy

Opublikowano
5 godzin temu, PRIMO napisał:

Rumek a jeszcze niedawno pisiory wyły że to platformerski portal. 

Więc czyj to w końcu portal?🤷‍♂️

pisiorski 😛

Przed chwilą, Ulman napisał:

A ja bym brał i się nie pitolił. W końcu to też z twoich podatków będą finansowane te dokładki do kredytów. Brać 100 tys wpłacić na lokatę 5 czy 6% i zarobić na tym parę groszy

do głupich ty nie należysz ..  masz przebłyski 

10 minut temu, Ulman napisał:

To na jakiej podstawie twierdzisz że  "niemieckie zwolnią z opłaty a polski orlen obłożą dodatkowym podatkiem - taki to polski rząd będzie"

za 10 min lecą na Polsacie wiadomości to zobacz wytłumaczą ci sapiska przez oze .. 

Opublikowano
4 minuty temu, Ulman napisał:

Za przeproszeniem wielkie G z tego zostanie, odlicz podatek od lokat, dodatkowe 0,5% prowizji banku oprócz tych 2%, niech lokaty spadną do 4% i nic z tego nie zostanie ...

Opublikowano

Ja miałem tak zrobić ale bez sensu.

W moim przypadku 200tys bo jest 50ha, ale wyższe oprocentowanie jest na krótkich lokatach. Kolejne okresy rozliczeniowe mogą być niższe. Belkę 19% zabiorą. Realnie może i 4% nie wyjść w pierwszym roku. W kolejnych mniej.

Gdyby było co kupić, parę ha to tak.

Prowizja tylko 0,5% ale zawsze coś. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v