Skocz do zawartości

Polityka okiem rolnika 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, jahooo napisał:

bez gwarancji nietykalności nikt by w to nie wchodził

Dokładnie, PiS zagwarantował nietykalność tym wszystkim firmom importującym zboże techniczne z UPAdliny. I to kosztem kogo, polskiego rolnika o którego niby tak się troszczą ...

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
17 minut temu, Roman176 napisał:

no ale to ty nie jesteś zadowolony, że wcielają pomysły PiSu a konkretnie Sasina? Wykonanie inne, ale idea identyczna.

Mi się nie chce szukać, ale ty na pewno masz pod ręką co tam jeszcze opozycja (przynajmniej do 12 grudnia) wtedy mówiła o pomyśle Sasina na nadmiarowe zyski? Wtedy zobaczysz, że tylko zamienili się miejscami. 

To nie byłby nawet duży problem. Prawdziwym problemem jest to, że przy każdej zmianie steru, kolejna władza z wrażej strony poszerza w imię wyimaginowanej walki ze zmianami poprzedników ingerencję państwa w nasze życie nie odwołując decyzji które niby były błędne gdy byli w opozycji.

Tak było chociażby z peowskim vatem 23% który PiS kilka razy przedłużał na końcu uchwalając go na stałe, podobnie jak było z hucpą radarową którą wprowadził piś w latach 2005-07 a którą PO potem jeszcze rozwinęło.

Przesunięcie granic, obywatele się przyzwyczają i kolejne przesunięcie.

Zobacz jak @Mariusz2903 już robi pod siebie, że tynk ze ścian i głód bo on już bez zapomóg żyć nie potrafi. I tak obywatele chcą powrotu komunizmu.

Jakoś USA nie stworzyła potęgi na państwowych firmach. jeśli kogoś interesuje potęga państwa. Co prawda u nas to raczej wersja byłaby Indii, niby latamy w kosmos, ale 70% obywateli nie ma W.C w domu, ba srają po krzakach bo  ich wychodki wyglądają gorzej niż prowizorka u nas na budowach.

A na taką dyktaturę w rodzaju singapurskiej to my nie mamy szans.

Opublikowano

Zagłębie Ruhry  też unikatowe. Ja bym dla dobrego przykładu dla innych krajów  zburzył i zalał. Ludzi osadzić na linii brzegowej zalewiska i niech grillują 

Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, galan99 napisał:

Tereny wschodnie  Przygraniczne Polski będą  przyrodnicze wedle prawa Unii . Tereny chronione od Podlasia po Tomaszów Lubelski .

Przyroda Tomaszowa .

5 minut temu, Agrest napisał:

Zagłębie Ruhry  też unikatowe. Ja bym dla dobrego przykładu dla innych krajów  zburzył i zalał. Ludzi osadzić na linii brzegowej zalewiska i niech grillują 

niemcy nie muszą, a my powinniśmy być zadowoleni, ja bym to rozszerzył na całą ścianę wschodnią, taki pas wzdłuż granicy na jakieś 200km w głąb kraju, zalać, zlikwidować drogi, same bagna i torfowiska i nie potrzeba się zbroić bo za nim ruskie wejdą to ich komary wpierdolą, stara taktyka Iwana Groźnego, jednak w tej  Brukseli to tęgie głowy, złomu się pozbyli na Ukrainie, teraz mokradłami się odgrodzimy i cześc pieśni

A że ludności nam ubywa, imigrantów nie chcemi to i problemu z miejscem nie będzie

Edytowane przez Takeda
Opublikowano

I łatwiej będzie nad resztą ludu zapanować na gęściej zaludnionym obszarze, a nie szukać ludzi po lasach 

Opublikowano (edytowane)

Sama przyroda tak jak .

Polska Prowincja - Dubienka

image.jpeg.7263f43ede4a9659c739b30ffd55adc1.jpeg

Gmina Dubienka Sama przyroda .

image.jpeg.950dcbc02a178e2ae9219bd3922391b2.jpeg

Chełmski Obszar Chronionego Krajobrazu

https://parki.lubelskie.pl/obszary-chronionego-krajobrazu/chelmski-obszar-chronionego-krajobrazu/o-ochk

https://www.wiking.com.pl/Pliki/Przykladowerozdzialy/258_przykladowe_rozdzialy_08022018165123_1518105083.pdf

Przyroda w Polsce jest co chronić .

Edytowane przez galan99
Opublikowano
55 minut temu, Takeda napisał:

niemcy nie muszą, a my powinniśmy być zadowoleni, ja bym to rozszerzył na całą ścianę wschodnią, taki pas wzdłuż granicy na jakieś 200km w głąb kraju, zalać, zlikwidować drogi, same bagna i torfowiska i nie potrzeba się zbroić bo za nim ruskie wejdą to ich komary wpierdolą, stara taktyka Iwana Groźnego, jednak w tej  Brukseli to tęgie głowy, złomu się pozbyli na Ukrainie, teraz mokradłami się odgrodzimy i cześc pieśni

A że ludności nam ubywa, imigrantów nie chcemi to i problemu z miejscem nie będzie

40 kilometrów w głąb Polski od całej wschodniej granicy  polski to są, same tereny przyrodnicze chronione .

Opublikowano
3 minuty temu, hubertuss napisał:

No to jak to jest chcemy tego tańszego prądu czy walczyć z wiatrakami? Ustawę poprawią z 300 chyba na 500 m. Powinni się ogarnąć bo wtopy lekkie zaliczają.

To nie tylko wtopa ale też spłacanie długu wobec mocodawców . A co do wiatraków ja nie mam zdania , masz jakieś opracowania specjalistów że to energia pewna i opłacalna .

Opublikowano

- Źle odebrano moje słowa - mówi Łukasz Litewka, który wcześniej zadeklarował, że popiera aborcję do 12. tygodnia ciąży, ale tylko w uzasadnionych przypadkach. - Aborcja w ogóle mi nie przeszkadza - dodaje. 

Szybko go naprostowali :D Aborcja w ogóle mi nie przeszkadza. Tak mi dopomóż Bóg. 

---------------------------------------------------

jeszcze nie zaczęli rządzić a już przewały

Do Sejmu trafił projekt ustaw o mrożeniu cen prądu, w którym ukryta jest ustawa wiatrakowa. Chcieli przemycić ale się nie udało. Projekt jest  procedowany jako projekt poselski, żeby szybciej go przepchnąć bez konsultacji. Autorem zmian jest nowa minister klimatu. 

W wątku wyjaśnienie najważniejszych zmian:

1. Zmiany w ustawie wiatrakowej:
-uchwała wiatrakowa – zastępuje plan miejscowy, będzie przyjmowana na wniosek inwestora w terminie 90 dni,
-możliwość lokalizowania farm wiatrowych na podstawie „uchwały wiatrakowej” (http://m.in. zgoda na lokalizację elektrowni wiatrowych wbrew zapisom planów miejscowych),
-zmniejszenie odległości względem zabudowy mieszkaniowej – możliwość lokalizacji elektrowni wiatrowej już od 300m w przypadku zabudowy wielorodzinnej i od 400m w przypadku zabudowy jednorodzinnej,
-zmniejszenie odległości względem parków narodowych i rezerwatów przyrody –  do 300m,
-możliwość „modernizacji” istniejących farm bez uzyskania decyzji o środowiskowych uwarunkowaniach.

2.Zmiany w ustawie o gospodarce nieruchomościami, czyli fragment który budzi największe emocje (zdjęcie) - budowa OZE i inwestycji towarzyszących będzie celem publicznym. Co za tym idzie? Możliwość wywłaszczenia osób prywatnych na cel budowy np. farmy wiatrowej.
– brak zakazów w parkach krajobrazowych i obszarach chronionego krajobrazu – wszystkie inwestycje OZE będą mogły być lokalizowane w tych obszarach.

3. Zmiany w ustawie o udostępnianiu informacji o środowisku i jego ochronie, udziale społeczeństwa w ochronie środowiska oraz o ocenach oddziaływania na środowisko:
-wyłączenie badania zgodności inwestycji wiatrakowych z MPZP.

4. Zmiany w Prawie budowlanym:
-pozwolenie na budowę dla elektrowni wiatrowej będzie wydawał STAROSTA a nie wojewoda (obecnie)

W przepisach przejściowych):
-wyłączenie wymogów obowiązujących MPZP, jeśli są bardziej rygorystyczne niż nowe wymogi określone w ustawie.

koalicja oszustów

afera wiatrakowa to ich wizytówka

• Haha 2
Opublikowano (edytowane)

@nieludzie się zmieniają Pinokio już jest za in vitro a nie dawno głosował przeciw.

A codo wiatraków dobrze robią potrzeba ich w Polsce  Jak pis stosował takie patenty zaszywając w danej ustawie różne rzeczy to ci nie przeszkadzało.

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano

Po 8 latach już nie będzie my. Po przegranych wyborach na wiosnę przyszłego roku i prezydenckich za dwa lata pis się rozpadnie. Być może zaczną kopać pod Kaczyńskim już na wcisnę a za dwa lata to już na pewno.

Opublikowano
10 minut temu, hubertuss napisał:

A codo wiatraków dobrze robią potrzeba ich w Polsce  Jak pis stosował takie patenty zaszywając w danej ustawie różne rzeczy to ci nie przeszkadzało.

dobrze po czym to wnioskujesz?

Opublikowano
36 minut temu, hubertuss napisał:

No to jak to jest chcemy tego tańszego prądu czy walczyć z wiatrakami? Ustawę poprawią z 300 chyba na 500 m. Powinni się ogarnąć bo wtopy lekkie zaliczają.

takich ludzi polska potrzebuje głupich a mocnych 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...
v