Skocz do zawartości

Polityka okiem rolnika 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Prawdziwa nie ma co , się oszukiwać pa pa pa .

Polska gospodarka rolna to już przeżytek .

Ta niemiecka sieć chce podbić polski rynek. Jeszcze ponad tysiąc sklepów

Niemiecka sieć sklepów Aldi zapowiada ekspansję polskiego rynku. Plany są dalekosiężne — w ciągu najbliższych 15 lat ma powstać jeszcze 1 tys. sklepów pod tym szyldem. Będą obsługiwane przez sześć centrów dystrybucyjnych — informują Wiadomości Handlowe. Ale na tym nie koniec.

Na Polskie produkty rolne nie ma miejsca .

https://businessinsider.com.pl/wiadomosci/niemiecka-siec-chce-podbic-polski-rynek-ma-powstac-ponad-tysiac-sklepow/94vmjj6?fbclid=IwAR37FbPX5PAKUHnIun6qslZfT0vopvpV-mmaEKkdnNNgRrHgjAq41Exv7fk

Edytowane przez galan99
Opublikowano
3 minuty temu, mirro napisał:

To tylko dopytam. A PiS miał farmy wiatrowe na Bałtyku stawiać, to czyje generatory tam planował montować? Może z Ursusa?:lol:

A co ja tam mam robić? Może gwizdać?:lol:

A co za różnica czy wiatrak stoi w Niemczech, za stodołą czy na wygwizdowie. Sprzedasz do np PGE, i se odbierzesz od nich. No i jakie 70tys rocznie mi fundniesz😜

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, Agrest napisał:

Sprzedasz do np PGE, i se odbierzesz od nich.

Chyba obecnie to niezbyt opłacalne. A poza tym, mnie bardziej o autokonsumpcję chodzi jak o handel. Ta że musi być za moją stodołą.

Edytowane przez mirro
Opublikowano

O, byle zdążyli ode mnie zrębki I korzenie wywieźć do elektrociepłowni🤣

20231130_120736.jpg

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, sakala napisał:

IMG_20231130_170307.jpg

No tak , PiSiorki smutne, bo już nie będą mogły rżnąć całych lasów na export ... U mnie zrobili takie przerzedzanie, że jak las ma prawie 1km, to stojąc w jednym jego końcu widać budynki na drugim końcu, zostawili tylko parę metrów po zewnętrznej lasu, a cały środek wycięty ...

Edytowane przez Tomasz0611
  • Haha 1
Opublikowano
4 minuty temu, sakala napisał:

Będzie głosowanie w Brukseli ostateczne . 

Ostatnie kroki

Ostateczna decyzja w sprawie wprowadzenia nowej ustawy zapadnie przy udziale całego Parlamentu Europejskiego. Ma to nastąpić na posiedzeniu plenarnym PE, które odbędzie się w terminie 26-29 lutego 2024 roku.

Będzie  bardzo dobre dla Polski i przyjazne dla środowiska bo i tak za duża jest produkcja rolna w Polsce .

Opublikowano
5 minut temu, galan99 napisał:

Będzie  bardzo dobre dla Polski i przyjazne dla środowiska

I oprysków się mniej zużyje i nawozów mniej pójdzie. A i ropy mniej spali.:lol:

• Like 1
Opublikowano

I więcej frontòw burzowych nad zalane tereny i ościenne ściągnie

Opublikowano

Jest pole do PO PISU.

Znając przebieg Lini brzegowej zalanych terenów można już kombinować z kupnem tanich działek , w przyszłości rekreacyjnych🤣

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, Agrest napisał:

można już kombinować z kupnem tanich działek , w przyszłości rekreacyjnych🤣

Za późno, pewna żona już wszystkie wykupiła xD  Nawet u nas, nad Bzurą pani Morawiecka ma jakąś działeczkę xD 

image.jpeg.2c663e200e6899ee420657b18c94e698.jpeg

Opublikowano

Sam Obajtek w środę przedstawiał na briefingu w Warszawie zupełnie inne liczby...  Spory procent ankietowanych ma też przyznawać, że tankuje paliwa na stacjach paliw Orlenu właśnie ze względu na Kubicę🤦‍♂️

• Haha 1
Opublikowano
1 minutę temu, Kowalsky30 napisał:

Spory procent ankietowanych ma też przyznawać, że tankuje paliwa na stacjach paliw Orlenu właśnie ze względu na Kubicę🤦‍♂️

Ja tam tankuję ze względu na pusty zbiornik.:lol:

Opublikowano (edytowane)

https://www.agrofoto.pl/produkcja-roslinna/zboza/jest-lista-zawierajaca-kwoty-importu-zboza-z-ukrainy-laczna-suma-to-5-5-mld-zl,138900.html

Nazwa firmy Wartość importu zboża z Ukrainy 
Złote Ziarno Sp. z o.o. 561 606 747,00 zł
Viterra Polska Sp. z o.o. 496 787 250,00 zł
Komagra Sp. z o.o. 369 706 383,00 zł
BZK Group Sp. z o.o. 224 055 295, 00 zł
Bio-Grain Sp. z o.o. 189 943 972,00 zł
UP Trading Sp. z o.o. 160 833 000, 00 zł
Cedrob S.A. 144 770 207,00 zł
W. Krom Sp. z o.o. 141 623 793, 00 zł
Agrolok Sp. z o.o. 139 961 561, 00 zł
Corn Trans Group  Sp. z o.o. 124 225 186, 00 zł

Wist Sp. z o.o.

113 429 915,00 zł
Best Oil Sp. z o.o. 112 956 712,00 zł
Firma Handlowa Rafał Karp 109 050 474,00 zł
Eridon Sp. z o.o. 96 847 614,00 zł
Agroenergy Sp. z o.o. 86 291 521, 00 zł
Wipasz S.A. 86 193 385,00 zł
Lider Polska Sp. z o.o. 80 357 019, 00 zł
P.H.U. Agrocomplex Spółka komandytowa 73 185 775,00 zł
Bunge Polska Sp. z o.o. 69 372 402,00 zł
Fortis Logistics Sp. z o.o. 66 498 683, 00 zł
Edytowane przez jahooo
Opublikowano (edytowane)

I teraz trzeba by znaleźć wypowiedź Kowalczyka który twierdził że nie ma problemu z nadmiernym importem zbóż z UA ... Firmy importowały zgodnie z prawem obowiązującym w naszym kraju, d*py dał prawodawca.

Opublikowano

https://www.agrofoto.pl/fakty/doplaty-to-nie-jest-rozwiazanie-minister-gembicka-chce-zmian-systemowych-w-rolnictwie,138905.html

"- Ja często słyszę, że dopłaty nie są rozwiązaniem. Tak, to jest prawda. Potrzebne są rozwiązania systemowe, które sprawią, że rolnik będzie miał silniejszą pozycję w łańcuchu dostaw, i które sprawią, że rolnicy będą się chętniej organizować - stwierdziła Anna Gembicka, wymieniając tu spółdzielnie, jako to preferowane rozwiązanie."

Ręce i nogi opadają. Toż te tłumoki niczego się nie uczą.

• Like 2
Opublikowano (edytowane)
20 minut temu, jahooo napisał:

5,5 miliarda - suma robi wrażenie

Taki wałek mógł przepuścić tylko PiS ... Ma Konfa rację, że chce komisji w tej sprawie, Kowalczyk i ekipa muszą odpowiedzieć dlaczego udawali, że nie ma problemu i nic nie robili w tej sprawie przez rok.

Opublikowano
9 godzin temu, jacus napisał:

od wiekow..

nudzi ci sie to poszukaj pamietnikow niemieckiego lekarza ktory przyjechal w polowie XIX w do marklowic... gdzie widzialem opis zycia u was wtedy.

jacuś nie wiem może zacznij pić albo coś  .. pamiętnik opowiada o cesarokach  nie te marklowice one są ok 40km ode mnie 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...
v