Skocz do zawartości

Polityka okiem rolnika 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, Tomasz0611 napisał:

Czyli za przeproszeniem o kant du*y potłuc, bo lepiej być biednym Niemcem niż klasą średnią w Polsce ... Biedny Niemiec jeździ 10 letnim Passatem, gdzie to jest średni wiek samochodu w Polsce ... Niemcy kręcą po 60-90 tys km dziennie, czyli tylko na samo paliwo wydają miesięcznie tyle, co nasza minimalna ... Ale wg Kaczafiego za 3-4 lata dogonimy zachód ...

No właśnie, takich teraz mamy patriotów, niech wprowadzą jeszcze volkslisty to pierwsi podpiszą, byle miał michę pełną.   xD

• Haha 2
Opublikowano

Ziemkiewicz to świr którego nawet do Anglii nie wpuścili. Niezłe macie autorytety.

43 minuty temu, Siedzacybyk napisał:

przeciez nie ma sie o co sprzeczac, mysle ze po odejaciu pisu, KO wdrozy ta sama poltyke z roku 2007 -2015 ( chyba dobrze pamietam). wystarczy sobie przypomniec tamten okres.

A co tam było takiego strasznego?

Opublikowano (edytowane)
33 minuty temu, Desperado napisał:

No właśnie, takich teraz mamy patriotów, niech wprowadzą jeszcze volkslisty to pierwsi podpiszą, byle miał michę pełną.   xD

Ja tylko pokazuję, że to co u nas jest tzw. klasą średnią to za zachodnią granicą było by biedą ... 5000km samochodem miesięcznie i nasza krajowa minimalna idzie na paliwo i amortyzację samochodu( opony, olej, zawieszenie) ... Znajomy z uczelni na zachodzie pracuje i mieszka i robi 4000km miesięcznie do samej pracy, 100km Autobahnem ... Wydaje na to około 10% swoich zarobków, w Polsce z jego wykształceniem i doświadczeniem było by to około 20% zarobków, mimo tego, że na zachodzie jest droższe paliwo, ale Kaczaffi wmawia swojemu elektoratowi, że za kilka lat dogonimy zachód xD 

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
9 godzin temu, racyl napisał:

Czas poszukać sobie pracy nierobie z wyciągniętą łapą 😄

394593304_374069684942709_1431508619923477566_n.jpg

Czemu drobnym drukiem na końcu jest podana cena karetki ?

8 godzin temu, Tomasz0611 napisał:

Jaki jesteś szczęśliwy, że nie wiesz kto to Kłeczek, jeden z najgorszych funkcjonariuszy telewizji PiSowskiej ...

Ale z TVP Historia skasowali Sensacje jak tylko Wołoszański ogłosił swój start w wyborach ...Tak działa niezależna telewizja państwowa ...

Oglądanie informacji w tv zakończyłem gdy Wiadomości prowadziła Holecka, Lewandowska i Adamczyk. Fakty Pochanke i Kraśko a Wydarzenia Gawryluk i Rymanowski. W skrócie przestałem być niewolnikiem informacji w telewizji i jest mi z tym dobrze.

Nie wiem co tam nadaje teraz TVP Historia ale kanał był wartościowy i mógłby być lepszy gdyby w niego więcej zainwestowano.

W skrócie jestem posiadaczem platform cyfrowych, kilku serwisów Vod za które muszę płacić co miesiąc i bardzo mało z tego oglądam 😛. Także po co mam się katować jeszcze informacjami. Muszę w zimę zrobić reformę albo lepiej wiosną co wywalić a co zostawić.

4 godziny temu, jacus napisał:

sobota rano -do roboty lenie... jak ma byc dobrze jak siedzicie na af zamiast od rana za***rdalac..

A ty co robisz o tej porze na AF zamiast zapi.rdalać ?

2 godziny temu, rolnik34 napisał:

oj zal pisiorkom tylek sciska  ha ha nareszcie opozycja wygrala

Słowo klucz nareszcie :ph34r:. To co opozycja robiła 4 lata temu, że jej się nie udało wygrać ?

1 godzinę temu, Tomasz0611 napisał:

Ja tylko pokazuję, że to co u nas jest tzw. klasą średnią to za zachodnią granicą było by biedą ... 5000km samochodem miesięcznie i nasza krajowa minimalna idzie na paliwo i amortyzację samochodu( opony, olej, zawieszenie) ... Znajomy z uczelni na zachodzie pracuje i mieszka i robi 4000km miesięcznie do samej pracy, 100km Autobahnem ... Wydaje na to około 10% swoich zarobków, w Polsce z jego wykształceniem i doświadczeniem było by to około 20% zarobków, mimo tego, że na zachodzie jest droższe paliwo, ale Kaczaffi wmawia swojemu elektoratowi, że za kilka lat dogonimy zachód xD 

Czyli żyje aby pracować. U nas Tusk mówił podobnie aby nie przywiązywać się do jednego miejsca pracy i być mobilnym w dzisiejszych czasach. To chyba miał to na myśli.

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, dsbh napisał:

Czyli żyje aby pracować. U nas Tusk mówił podobnie aby nie przywiązywać się do jednego miejsca pracy i być mobilnym w dzisiejszych czasach. To chyba miał to na myśli.

Nie, robi normalny etat, 170h w miesiącu, 5500 euro na rękę ... W Polsce z jego CV do osiągnięcia jest 10.000-12.000zł na rękę miesięcznie. Ale to trzeba być magistrem automatykiem-robotykiem, do tego podyplomówka z spawalnictwa i już prawie z 10 lat doświadczenia zawodowego ma. Odpowiada za zrobotyzowane cele spawalnicze w jednym z niemieckich zakładów. Wyjechał niby na rok zarobić na ślub, po tym roku jego już wtedy żona pojechała za nim do Niemiec i siedzą tam już chyba 6 rok, po odliczeniu kosztów życia żyje mu się tam lepiej niż jakby miał pracować w PL ...

Tak oto w tym naszym kraju doganiamy zachód ...

Opublikowano

tomus -wiesz jakie to uczucie gdy przekraczasz granice austriacka a w reklamowce masz kanapki i termos a nie ubrania i buty robocze ???

chlopie jkaie tym masz porownanie z latami 80 czy 90 ?? od nas ze szkoly juz zakomuny jezdzili na praktyki do niemeic austri potem szwajcarii -za 3 miesiace zarabialismy wiecej niz rodzice  w rok..

3 godziny temu, andrzej78 napisał:

Za podstawę przyjęto uśrednione wartości warunków życia dla danego kraju . Jednak istotny jest awans naszego kraju - doganiamy Czechów , , kiedy to ponad 10 lat temu byliśmy w środku stawki z wynikiem ponad 27 %.

w srod karlow pprezes jest wysoki..

3 godziny temu, Tomasz0611 napisał:

Czyli za przeproszeniem o kant du*y potłuc, bo lepiej być biednym Niemcem niż klasą średnią w Polsce ... Biedny Niemiec jeździ 10 letnim Passatem, gdzie to jest średni wiek samochodu w Polsce ... Niemcy kręcą po 60-90 tys km dziennie, czyli tylko na samo paliwo wydają miesięcznie tyle, co nasza minimalna ... Ale wg Kaczafiego za 3-4 lata dogonimy zachód ...

sredni weik smaochodu to chyba duuuuzo wiecej.. 

3 godziny temu, andrzej78 napisał:

Dlaczego nie napiszecie otwarcie ,że marzy się Wam - Kraj Związkowy Polska. 

a  wam priwislanski kraj gubernia bialostocka czy tma lubelska ..

2 godziny temu, Siedzacybyk napisał:

przeciez nie ma sie o co sprzeczac, mysle ze po odejaciu pisu, KO wdrozy ta sama poltyke z roku 2007 -2015 ( chyba dobrze pamietam). wystarczy sobie przypomniec tamten okres.

a ci co w latach 2005-07 wygnali za granice prawie 2 miliony mlodych i ambitnych polakow ?? szczegolnie tych z polski wschodniej..

2 godziny temu, Desperado napisał:

twoi przodkowie ktora mieli ?? bo ja do dzisiaj mam kenkarty dziadkow..

1 godzinę temu, Desperado napisał:

warto przeczyta co co dokladnie chodzilo a nie wstawiac idiote ktorego w po nie chcieli..

debile wstawiaja debili ..

Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, jacus napisał:

tomus -wiesz jakie to uczucie gdy przekraczasz granice austriacka a w reklamowce masz kanapki i termos a nie ubrania i buty robocze ???

sredni weik smaochodu to chyba duuuuzo wiecej.. 

Nie wiem jakie to uczucie, przejeżdżałem tą granicę tylko motocyklem i osobówką, ale w celach turystycznych a nie zarobkowych, zarabiam w Polsce, kanapek i termosów z sobą nie zabieram, stać mnie zatrzymać się w jakiejś knajpie na obiad czy kawę na stacji paliw ... Z Ukraińcami jest teraz jak opisujesz, w 3 miesiące bobu, truskawek i jabłek zarabiają tyle, co przez cały rok w Ukrainie ...

Średni wiek auta w Polsce to niby 15 lat, ale już odjąłem, żeby się nie czepiali, bo sporo jest tzw "martwych" dowodów rejestracyjnych, gdzie pojazdy istnieją tylko w ewidencji WK, a na prawdę juz ich dawno nie ma.

• Haha 1
Opublikowano

przeciez pkb niemiec czy wielkiej brytanii jest o wiele wieksze na osobe niz u nas. o tyle im sie zyje lepiej. nie mozna porownywac,ze za pensje kupia np wiecej chleba. zapewne tak, ale tez maja drogie nieruchomosci. nieporownywalnie drozsze od naszych. chcielibysmy miec takie pensje jak oni, xhleb w takiej samej cenie, ale nieruchomosci beda okrutnie drogie. ale mimo tego i tak oni sa bogatsi, wystarczy porownac pkb. natomiast czego ja sie obawiam w gospodarce krajowej. ponownego wychladzania. mysle,ze KO to szkola balcerowicza. beda schladzac gospodarke. na ich nieszczescie glapinski bedzie im przeszkadzal

Opublikowano

Tak Lepper wygarnął wszystkim w 2005 roku 🫢 Teraz dzieje się dokładnie to samo...

Rolnicy są zadowolenie i będą bardzo zadowolenie , tylko kto pracuje i zarabia i prowadzi gospodarstwo da se radę .

Zaś ci ci tylko z samego rolnictwa żyją  nie będzie  łatwo .

Mądry był prawdę powiadał ale wielu maiło go za głupka , zapewne i tu są tacy co tak myślą że głupoty powiadał .

https://www.facebook.com/watch?v=640752518228156

Belka obecnie tak samo jest pyszny jak w tamtych latach był .

12 minut temu, Siedzacybyk napisał:

przeciez pkb niemiec czy wielkiej brytanii jest o wiele wieksze na osobe niz u nas. o tyle im sie zyje lepiej. nie mozna porownywac,ze za pensje kupia np wiecej chleba. zapewne tak, ale tez maja drogie nieruchomosci. nieporownywalnie drozsze od naszych. chcielibysmy miec takie pensje jak oni, xhleb w takiej samej cenie, ale nieruchomosci beda okrutnie drogie. ale mimo tego i tak oni sa bogatsi, wystarczy porownac pkb. natomiast czego ja sie obawiam w gospodarce krajowej. ponownego wychladzania. mysle,ze KO to szkola balcerowicza. beda schladzac gospodarke. na ich nieszczescie glapinski bedzie im przeszkadzal

Opublikowano

i musial umrzec☹️ niestety, gdy widze poklepywanie po plecach naszego premiera przez sasiadujace mocasttwa, az mi sie nie dobrze robi. dla mnie to znak ,ze sie sprzedal. wole jak walcza 😎 nie ma sie co oszukiwac, polityka lat 90 to byla totalna destrukcja panstwa polskiego, rozkradanie od srodka i od zewnątrz. panstwo jwolnione spod pzpr zaczelo sie bujac, kazdy chcial robic interesy. ale komus to przeszkadzalo. pojawil sie balcerowicz, a z nim vat, pit cit , srit i bog wie co jeszcze. stopy poszybowaly, bo ciagle powtarzal, ze nalezy wychlodzic gospodarke. pamietam jak p....lił ,zeby wytrzymac jeszcze troche, ze za 5 lat bedzie jak na zachodzie. nie chce mi sie inwektywami rzucać, bo nie wypada na forum. wielu ludzi nie zapomni tego okresu. jedni mieli, kradli, inni sprzedawali niemca co mogli, bo dzika prywatyzacja. a zwykli ludzie cierpieli. potem mowili,ze male gospodarstwa nalezy likwidowac. czego oni nie mowili. cos jak hitler, tylko ladniej, grzeczniej, bardziej cywilizowanie. nje liczyla sie jednostka. sprzedac cukrownie, ktore beda zlokwidowane? zaden problem!!! nie opowiadam sie po zadnej z partii, kazda ma ludzi co kradna. jestem przeciwnikiem szkoly balcerowicza!!!!!

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Tu macie tych kuźwa złodzieji,oj ludzie ślepi i nie pamiętają, będzie czyżby powtórka,tylko pytanie czego jak już sprzedane zostało 🙈

https://www.facebook.com/61550746708518/videos/1460696161373968

Następne sk.....o .

Prawda tacy są Polacy robią wszystkich w durnia ci politycy .

https://www.facebook.com/61550746708518/videos/343982274735599

Edytowane przez galan99
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)
57 minut temu, galan99 napisał:

Poczekaj, zobaczysz ilu chwyci za sznur jak wiosną zboża nie zdrożeją ... Dzięki PiSowi i braku kontroli importu z UPAdliny ... Przez ponad pół roku nie widzieli problemu, a jak im ktoś to mówił prosto w twarz to oskarżali o kłamstwa ...

I teraz przed chwilą widziałem wycinek, jak jakiś funkcjonariusz polityczny w TVP mówi, że za PiS to rolnicy nie strajkowali xD Krótką pamięć mają, jak nie pamiętają co się działo na wiosnę xD To jest jeden z powodów dla których PiS nie ma u mnie szans, ważniejszy był dla nich rolnik ukraiński od polskiego ...

Opublikowano

Tomek będzie handlowałtruskawki i bób  na berlińskiej giełdzie, a sikał na polskim orlenie by pokazać gdzie ma pisowski koncern🤣

Opublikowano

Nie tylko zboże , kuku , rzepak , kalafior , brokuły , maliny , ludzie stracili  w hu...j

Wielu udaje że nic nie odczuwają , ale to nie prawda , gospodarstwa mają bardzo duże problemy i banki nie chcą dawać rolnikom kredytów bo są mało wiarygodni .

Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, galan99 napisał:

Nie tylko zboże , kuku , rzepak , kalafior , brokuły , maliny , ludzie stracili  w hu...j

Wielu udaje że nic nie odczuwają , ale to nie prawda , gospodarstwa mają bardzo duże problemy i banki nie chcą dawać rolnikom kredytów bo są mało wiarygodni .

Patrz, i to wszystko przez Tuska xD 

1 minutę temu, Agrest napisał:

Tomek będzie handlował truskawki i bób  na berlińskiej giełdzie, a sikał na polskim orlenie by pokazać gdzie ma pisowski koncern🤣

Za daleko do Berlina ;) Zresztą, Niemcy nie uważają takiej truskawki jak się w Polsce uprawia, tam tylko Elsanta, Limalexia itp.

Opublikowano
Przed chwilą, galan99 napisał:

Dodaj że to wszystko w ubiegłych 8 latach tak....

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v