Skocz do zawartości

Polityka okiem rolnika 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
5 minut temu, galan99 napisał:

Granica będzie w granicach państw , tylko nie będzie granicy w handlu tak jest napisane .

Jak dodał, liczy, że granica polsko-ukraińska nie będzie przeszkodą w życiu gospodarczym i społecznym. — Ona oczywiście będzie granicą w znaczeniu politycznym i w znaczeniu geograficznym, ale przede wszystkim chcemy, żebyśmy mieli dwa dobrze współpracujące ze sobą kraje. Dobrze współpracujące poprzez wspólnotę narodów — dodał.

Trzeba odesłać jesienią tą bandę idiotów do opozycji ...

Opublikowano
2 godziny temu, Roman176 napisał:

😆 jesteś normalny ? partia i partija komunistyczna zagłosowała za dać ci wypowiedz lubernałer czy qurwa jak tam niemieckiej szlachcie ?

jak za samochodami i resztą bo niemcy kazali ? 

platforma ma już w sondażach 18%  dzendersi mimi roku wyborczego wykonują ładne rozkazy z Niemiec  .......... i ciągnie ich na dół 

ZZR KORONA dotarł do dokumentów, z których jednoznacznie wynika, że to Donald Tusk, już w 2014 roku, popisał układ który umożliwił obecny swobodny import z Ukrainy rzepaku i kukurydzy. 

W wydadnym przez ZZR KORONA komunikacie czytamy:

"Przewodniczący Platformy Obywatelskiej Donald Tusk nagle stał się obrońcą spraw rolniczych i krytykuje niekontrolowany napływ zboża z Ukrainy

Donald Tusk_podpis ustawy importowej

Z Ukrainy importujemy głównie kukurydzę (ok. 2 mln ton łącznie od wybuchu wojny), także rzepak i pszenicę. Na mocy rozporządzenia Parlamentu i Rady UE 870/2022 z maja 2022 roku zwolniono z kontyngentów i ceł - pszenicę. Jednakże możliwość importu bez kontyngentów i ceł - rzepaku, oraz kukurydzy ze stawką celną 0% nastąpiła na podstawie układu Stowarzyszeniowego Unia Europejska - Ukraina, zawartym w 2014 roku. Innymi słowy przywrócenie ceł może objąć jedynie pszenicę, natomiast odnośnie rzepaku i kukurydzy nie będzie można przywrócić ceł. Otóż układ stowarzyszeniowy, dzięki któremu nie możemy przywrócić ceł na rzepak i kukurydzę, bez zgody innych państw Unii Europejskiej, podpisał ówczesny premier rządu RP czyli Donald Tusk, który teraz grzmi nt. napływu zboża ukraińskiego i jego skutków - zauważa dr Daniel Alain Korona, były prezes Elewarru i pełnomocnik ZZR "Korona".

@racyl   aleś ty tępy

Zanieś do tvp historia albo ipn 🤣😐 Co się można spodziewać po psychopatach pisowskich 🤣? . Wina tuska przecież a jakby inaczej 🤣.

Jak już ten tusk nieprzerwanie rządzi nadal to trzeba mu wynagrodzenie płacić a nie chłopina będzie za darmo robił 🤣

Opublikowano
1 godzinę temu, Agrest napisał:

Kurna coś w RMF słyszałem , nasz duduś wesołek  z entuzjazmem oświadczył że nie będzie granicy z Ukrainą

A to jest zajeista wiadomość. Tylko Pan Prezydent nie ogarnia że zaraz sp***doli z Polski cały przemysł energochłonny, bo tam prąd będzie dużo tańszy.🤣

Opublikowano
3 minuty temu, mirro napisał:

A to jest zajeista wiadomość. Tylko Pan Prezydent nie ogarnia że zaraz sp***doli z Polski cały przemysł energochłonny, bo tam prąd będzie dużo tańszy.🤣

Jeśli wejdziemy w zbyt bliskie relacje z upaińcami to pewnego dna Rosja może stwierdzić że w zasadzie to jedno państwo......

Opublikowano
1 godzinę temu, Mariusz2903 napisał:

Problem z ceną zboża można rozwiązać i o ukraińskim zbożu nikt nie wspomni , wystarczy że nawozy stanieją ale tu rząd mający fabryki nie obniża cen do tych sprzed wojny to ma to co ma . 

Stanieje ci nawóz ? A zwłaszcza ten wieloskładnikowy jak polifoska 6 która obecnie kosztuje 4800 zł/t . Było tanio jak nie było sankcji na białoruś a tak to możesz podziękować pisiakom

PIS zniszczy polską wieś tak nie przemyślanym włażeniem w d*pę ukraińcom

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, Ulman napisał:

A jaka teraz była potrzeba?  A może przez te 8 lat pszenica na upainie była droższa jak w ue i dlatego się nie opłacało?

taka potrzeba https://biznes.interia.pl/gospodarka/news-reuters-europa-przed-masowym-ubojem,nId,5901862

rudy wszystkim robi dobrze tylko nie nam 

Przed chwilą, Pafnucy12 napisał:

tia, jasne...

sie znowu żes wkopał...

czym ?

8 minut temu, Bogdan_ja napisał:

No to tylko patrzeć jak ogłoszo stan wojenny  i sru na front ..Pis już wie że przegra i to może być jedyna szansa na uwalenoe wyborów i przedłużenie władzy ...🤔

ty chyba naprawdę w szpitalu leżysz i masz tv na godziny 

Wybory parlamentarne 2019: sondaż wyborczy do Sejmu i Senatu. PiS, KO,  Lewica i PSL - Fakty TVN

zobacz kogo sondaż  ale większości sondaży po niema 20 % 

Opublikowano

ciekawe jak by zrobić taki sondaż teraz wśród rolników... nie wśród rencistów i emerytów.. :D

Opublikowano

Zełenski zaczął swoje przemówienie w języku polskim. Te słowa poruszyły tłum

Witaj Warszawo, witaj Polsko, wielki narodzie polski, wielki narodzie ukraiński. Tu ramię w ramię, zjednoczeni na tym placu duchem wolności, wielkiej historii i chwalebnego zwycięstwa, które razem przybliżamy — zaczął w języku polskim Wołodymyr Zełenski. Prezydent Ukrainy w trakcie przemowy na dziedzińcu Zamku Królewskiego zacytował także w naszym języku fragment polskiego hymnu czy słowa papieża Jana Pawła II.

Wolna Polska powstała i nigdy nie upadnie. Wolna Ukraina powstała i nigdy nie upadnie. Stoimy razem, ramię w ramię — zaznaczył. Zełenski dodał, że "upadnie reżim, który przyniósł groby Ukrainie". — Zwrócimy całe to zło w epitafium na grobie rosyjskiego imperializmu — powiedział.

https://www.onet.pl/informacje/onetwiadomosci/zelenski-zaczal-swoje-przemowienie-w-jezyku-polskim-te-slowa-poruszyly-tlum/vsvx9j4,79cfc278

• Haha 3
Opublikowano
15 minut temu, Roman176 napisał:

taka potrzeba https://biznes.interia.pl/gospodarka/news-reuters-europa-przed-masowym-ubojem,nId,5901862

rudy wszystkim robi dobrze tylko nie nam 

czym ?

ty chyba naprawdę w szpitalu leżysz i masz tv na godziny 

Wybory parlamentarne 2019: sondaż wyborczy do Sejmu i Senatu. PiS, KO,  Lewica i PSL - Fakty TVN

Sondaż musi być korzystny dla tego kto za niego płaci. Ja oddam głos na pafnucego a on na mnie to jakby nie było mamy po 50% poparcia. Ankietę przeprowadziłem wśród nas dwóch i wynik nas obydwu satysfakcjonuje

Opublikowano
8 minut temu, Bogdan_ja napisał:

czy tak czy siak wszyscy piszą ze bardzo traci na Polsacie niema 20%

1 minutę temu, gregor1284 napisał:

Sondaż musi być korzystny dla tego kto za niego płaci. Ja oddam głos na pafnucego a on na mnie to jakby nie było mamy po 50% poparcia. Ankietę przeprowadziłem wśród nas dwóch i wynik nas obydwu satysfakcjonuje

dlatego dałem tvn który zawyża zawsze opozycji 

Opublikowano
1 minutę temu, Roman176 napisał:

dlatego dałem tvn który zawyża zawsze opozycji 

a że sprzed 4 lat to całkiem nieistotne... :D

już nawet kłamstwa ci nie wychodzą... :D

Opublikowano

jednak polityka jest spaniała .

Ropa z Rosji wraca przez Indie do Europy w postaci paliw

Rekordowy import ropy z Rosji do Indii w roku fiskalnym 2022-23 pozwolił indyjskim rafineriom zwiększyć eksport diesla i paliwa lotniczego do Europy, która wprowadziła sankcje na dostawy tych surowców po inwazji rosyjskiej na Ukrainę. O to chodziło.

Dane agencji Kpler oraz Vortexa przeanalizowane przez Reutersa pokazują, że rozwój dostaw ropy z Rosji do Indii pozwolił temu drugiemu krajowi zwiększyć przerób w rafineriach i wysłać więcej produktów ropopochodnych z powrotem do Europy. Dostawy wzrosły ze średniej 154 tys. baryłek dziennie diesla i paliwa lotniczego przed inwazją do 200 tys. po tym, jak został wprowadzony zakaz importu produktów ropopochodnych z Rosji od piątego lutego.

Rosyjska ropa trafia jednak na rynek europejski za pośrednictwem Indii, które zapewniły 150-167 tys. baryłek dziennie dostaw diesla do Europy, co oznacza wzrost o 12-16 proc. Dostawy Europejczykom odpowiadały za 30 proc. eksportu oleju napędowego z Indii, w porównaniu do 21-24 proc. rok wcześniej.

Paliwo lotnicze z Indii w połowie trafiało do Europy, zapewniając 70-75 tys. baryłek dziennie w latach 2022-23 w porównaniu do 40-42 tys. sprzed inwazji.

Oznacza to, że Rosja wciąż może sprzedawać ropę, jeżeli będzie się stosować do ceny maksymalnej, a sankcje zachodnie nie zablokują dostaw. Musi jednak oferować rabat w Indiach, które zapewniają podaż produktów naftowych Europie, która obawiała się niedoborów w razie embargo na dostawy z Rosji.

https://www.onet.pl/biznes/biznesalert/ropa-z-rosji-wraca-przez-indie-do-europy-w-postaci-paliw/pgt4bwh,30bc1058

Opublikowano
29 minut temu, Roman176 napisał:

Roman - nie rób z siebie kompletnego debila i nie wklejaj takich linków i sondaży. Może ktoś twojego pokroju takie bzdury kupi ale człowiek przeciętnie sprawny intelektualnie ma z tego tylko ubaw. 

20 minut temu, Bogdan_ja napisał:

Kłamie, kłamał i kłamać będzie - taka natura PISowca. 

Opublikowano
14 minut temu, Pafnucy12 napisał:

a że sprzed 4 lat to całkiem nieistotne... :D

już nawet kłamstwa ci nie wychodzą... :D

bo wyszukałem w grafice ja nie mam tyle czasu co ty ze 24h ale tu masz 

https://www.polsatnews.pl/wiadomosc/2023-03-13/sondaz-pis-wygra-wybory-tak-uwaza-wiekszosc-badanych/

3 minuty temu, Ulman napisał:

Roman - nie rób z siebie kompletnego debila i nie wklejaj takich linków i sondaży. Może ktoś twojego pokroju takie bzdury kupi ale człowiek przeciętnie sprawny intelektualnie ma z tego tylko ubaw. 

może wrócimy do twoich bajek co zostawiłeś bez słowa 

4 minuty temu, Ulman napisał:

Kłamie, kłamał i kłamać będzie - taka natura PISowca. 

znasz słowo zapracowany ?

Opublikowano (edytowane)

Ty generalnie masz za mało czasu żeby pojąć nawet najprostsze rzeczy  i potem ci jakieś pomylone poglądy wychodzą .

Czego nie zrozumiałeś w tym co nazywasz bajką? 

Edytowane przez Ulman
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v