Skocz do zawartości

Polityka okiem rolnika 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

naprodukowali plastykowych jablek bez smaku i sie dziwa ze ludzie przestali kupowac...

1 godzinę temu, Agrest napisał:

Sady tej zimy lecą masowo pod piłę.

Pod Sandomierzem masa sadów karczowanych. Wszystko idzie na biomasę.

U mnie też jeden za drugim idzie w rębak mobilny.

W tym tygodniu firma z Pomorza zjechała z sieczkarnią do kukurydzy i przystawką do wierzby.

Dziesiątki ha aronii poszło na biomasę.

Moja róża również🤷‍♂️

a za rok-dwa placz - drogie bo nie ma..

Opublikowano
Przed chwilą, jacus napisał:

naprodukowali plastykowych jablek bez smaku i sie dziwa ze ludzie przestali kupowac...

Taa przestali. Ludzie kupują nawet jak mają przy domu drzewa tym oblepione. 

Opublikowano (edytowane)

nie kupują są spadki sprzedaży i to dość duże „W ostatnich dwóch dekadach przeciętne roczne spożycie jabłek w przeliczeniu na mieszkańca Polski, spadło z ok. 25kg, o połowę – do ok. 12-13 kg   liczbach to juz inaczej wygląda , jesli policzymy 38 mln ludnosci polski razy te 12 kg którego spozycie spadło to wychodzi te dodatkowe 4 mln ton          

Edytowane przez jarecki
Opublikowano (edytowane)

38mln x 12kg, to nie 4mln ton, tylko 0,456 mln ton xD 

6 minut temu, jarecki napisał:

liczbach to juz inaczej wygląda , jesli policzymy 38 mln ludnosci polski razy te 12 kg którego spozycie spadło to wychodzi te dodatkowe 4 mln ton 

Jakby było tak jak piszesz, to by brakło jabłek dla przemysłu i eksportu ;) 

Edytowane przez Tomasz0611
  • Confused 1
Opublikowano (edytowane)

hmm , jest piątek wieczór i nie chce mi się mysleć 😁 ale to i tak podwojenie konsumpcji wpłyneło by na rynek  ,                         napisze ile to kg dodatkowych 48000000 kg  tak ładniej wygląda 😁

Edytowane przez jarecki
Opublikowano
9 minut temu, Tomasz0611 napisał:

38mln x 12kg, to nie 4mln ton, tylko 0,456 mln ton xD 

Jakby było tak jak piszesz, to by brakło jabłek dla przemysłu i eksportu ;) 

Następny matematyk 🤭😂😂😂😂😂😂

Opublikowano

No akurat kalkulator dobrze mu policzył 456000t czyli  0,456mln t

Opublikowano
52 minuty temu, Tomasz0611 napisał:

Akurat te pseudogrupy sadownicze to jedna z gorszych rzeczy która spotkała polskie sadownictwo ;) Jedna marża w grupie, druga w markecie, i efekt taki, że sadownik od grupy dostaje 1-1,2zł/kg, a to jabłko w markecie kosztuje 3,5zł/kg, tu jest właściwy problem spadku spożycia jabłek. Bo kto będzie jadł jabłka, jak w podobnej cenie kupi pomarańcze czy banany.

Jakby dostawali chociaż taką kasę i mieli zbyt to by z pocałowaniem rąk przyejeli takie ceny

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Bogdan_ja napisał:

456 000 t.... 

Czyli 0,456 mln ton, bo 0,456 x 1 000 000 to 456 000 t ... xD 

Nic dziwnego, że VAT ci się nie opłaca, jak na obracaniu milionami się gubisz xD 

Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, Bogdan_ja napisał:

Musiał bym być głąbem

Na razie to ty robisz z siebie głąba, bo wg Ciebie 456 000 to inna liczba niż 0,456 mln xD 

Opublikowano
38 minut temu, jacus napisał:

a za rok-dwa placz - drogie bo nie ma..

A jakie jabłko weźmiesz na handel do ciepłego sklepu wielkopowierzchniowego ? Może lobo co ledwo wyciągnie się z chłodni i przyniesie do domu to obicia widać

Opublikowano (edytowane)

A po co mam pokazywać, jak pokażę, to i tak powiesz, że nie moje ;) Teraz już na 7%, bo się 10.02 skończyły, i na 8% już nie dostałem oferty.

Opublikowano
4 minuty temu, Tomasz0611 napisał:

A po co mam pokazywać, jak pokażę, to i tak powiesz, że nie moje ;) Teraz już na 7%, bo się 10.02 skończyły, i na 8% już nie dostałem oferty.

Ja... Sranie w banie... 🤭

Opublikowano (edytowane)

Wiesz co, już gdzieś pisałem, i teraz tu napiszę, w 4 literach mam to co o mnie sądzisz, ja swoje wiem, swoje mam i leję ciepłym moczem na to co o mnie sądzi taki trol internetowy jak Boguś xD A w załączniku masz jedna z lokat, a jest ich więcej, niż 10, tyle ci mogę powiedzieć... 

IMG_20230217_213856.jpg

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v