Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Na świecie jest recesja więc surowce energetyczne powinny tanieć, ale  wszystko jest sztucznie sterowane i jest zupełnie odwrotnie. Po wyborach się okaże, że w kraju jest lipa z węglem i tona przed pierwszymi mrozami będzie po 3000.

Opublikowano
4 godziny temu, tmk1974 napisał:

Jak się dajesz robić w CH.ja to twój wybór. Ja robię zapas, jak jest tanio i mam spokój. Ostatni zakup hurtowy poniżej 6 zł brutto. Obserwuję rynek i spokojnie czekam na cenę znowu w okolicy 6zł. Ta sama sytuacja z nawozami. Saletra  po 4500? Rzucają się owczym pędem, bo będzie drożej. Po co?  Ile razy to już było, a niektórzy dalej tego nie mogą pojąć.....

to powiedz czy teraz warto kupować nawozy jak saletra po 1750 a polifoska po 3200 ? 

Opublikowano
2 godziny temu, v11 napisał:

ponad miesiąc temu pisałem że na koniec wakacji dopier**lą ceny .Łobajtek wymusił obniżenie marży a teraz wszyscy się odkuwaja 

Nie wszyscy bo hurtownicy nie mają czym handlować. Dziś zadzwoniłem sobie z ciekawości w 3 miejsca i nikt nie ma paliwa. Kazali czekać do września na nowe ,,rozdanie'' przydziałów i tankować się ma stacjach Orlenu. Każdy zgodnie twierdził że Orlen pozabieral rabaty to raz a teraz wstrzymał dostawy bo niby rafinerię jadą na stratach. Jak nie jestem za po tak czym prędzej trzeba tych pis.dzielcow odsunąć od władzy. Jak konfederacja nie wygra to nic dobrego nas w tym kraju nie czeka. Zamienia się tylko stołkami i dalej będą doić ludzi i mamic ich własnymi pieniędzmi 

14 minut temu, jan88 napisał:

to powiedz czy teraz warto kupować nawozy jak saletra po 1750 a polifoska po 3200 ? 

Nie odpowie ci bo nie wie. Cwaniakuje bo udało mu się zakupić parę litrów w dobrym czasie choć sam nie wiedział co będzie później. Może za dwa czy trzy tygodnie cena spadnie na 5 zł i zobaczymy czy będzie pisał że dał się zrobić w chu.a. Takich mądrali niestety dużo. Nie widzi że wszyscy jesteśmy dymani. Dla niego ważne że ,, somsiad'' kupi drozej 

• Like 2
Opublikowano

Prawda jest taka że czy paliwo jest 50 gr tańsze czy droższe , to na gospodarkę domową jakiegoś dużego wpływu to nie ma , bo zakładając że zużywa się rocznie 5 tys litrów , to przy droższym ON o 50 gr to ,, tylko'' 2,5 tys zł ( wiadomo że lepiej żeby zostało w kieszeni ) najwięcej z gospodarstwa kasy ucieka przy kupnie nawozów bądz sprzedaży zbóż , bo przy tylko sprzedaży 100-300 tonach zboża o 100 zł taniej mamy już 10-30 tys straty , co w porównaniu z paliwem jest 10 krotnie więcej , to samo tyczy się nawozów . Na koniec to wiadomo że jak z każdej strony się dorzuci grosz do grosza , to będzie z tego kokosza 

• Like 1
Opublikowano
4 godziny temu, tmk1974 napisał:

Jak się dajesz robić w CH.ja to twój wybór. Ja robię zapas, jak jest tanio i mam spokój. Ostatni zakup hurtowy poniżej 6 zł brutto. Obserwuję rynek i spokojnie czekam na cenę znowu w okolicy 6zł. Ta sama sytuacja z nawozami. Saletra  po 4500? Rzucają się owczym pędem, bo będzie drożej. Po co?  Ile razy to już było, a niektórzy dalej tego nie mogą pojąć.....

Kupiłem też podobnie ON przed pierwszym niecałe 6 ale to przypadek nie wyrafinowana analiza rynku bo nikt nie wie czy jest górka czy dołek choć logicznym jest domniemanie że ku jesieni jak pisałem paliwo tradycyjnie drożeje a nawozy to też chybił trafił -mnie się udało zrobić duży zapas przed wojną  z czego nomen omen większość się naśmiewała -i jakoś przestała no z wyjątkiem jacusia jeszcze wspomina ale uj mu on ma radość a ja nawóz i tyle .Na rozpierdolonym rynku gdzie nic nie jest przewidywalne nie można nic kupić i mieć pewność że jest to cena atrakcyjna 

Opublikowano
mysza103 napisał:

Prawda jest taka że czy paliwo jest 50 gr tańsze czy droższe , to na gospodarkę domową jakiegoś dużego wpływu to nie ma , bo zakładając że zużywa się rocznie 5 tys litrów , to przy droższym ON o 50 gr to ,, tylko'' 2,5 tys zł ( wiadomo że lepiej żeby zostało w kieszeni ) najwięcej z gospodarstwa kasy ucieka przy kupnie nawozów bądz sprzedaży zbóż , bo przy tylko sprzedaży 100-300 tonach zboża o 100 zł taniej mamy już 10-30 tys straty , co w porównaniu z paliwem jest 10 krotnie więcej , to samo tyczy się nawozów . Na koniec to wiadomo że jak z każdej strony się dorzuci grosz do grosza , to będzie z tego kokosza 

tylko to nie 50gr a złotówka... do tego wraz z droższym paliwem wszystko pójdzie do góry...🙋‍♂️🤷‍♂️

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, slawek74 napisał:

6.99 na stacjiach LLU 🙆‍♂️

Krzyknęli że  2zł oddadzą to ludzie i tak kupią 😎

Lidzie zlitujcie się tylko zapasów na 2 lata nie róbcie bo zaraz do 8zl dojdzie. 

Edytowane przez GRZES1545
  • Like 1
Opublikowano

w tygodniku rolniczym piszą że to nie tyle wina Orlenu co wyższych cen na świecie. Orlen sztucznie zaniża ceny przed wyborami i produkuje paliwa dość mało, więc nie wystarcza dla wszystkich dystrybutorów na obsługę ich zamówień. I ci dystrybutorzy mogą importowa. brakujące paliwo zza granicy nikt im tego nie zabrania, jednak to wychodzi wyraźnie wyżej niż oficjalna cena na stacji ( ponieważ jak pisałem wyżej ta cena jest sztucznie zaniżona przed wyborami)

Opublikowano
9 minut temu, nunu85 napisał:

w tygodniku rolniczym piszą że to nie tyle wina Orlenu co wyższych cen na świecie. Orlen sztucznie zaniża ceny przed wyborami i produkuje paliwa dość mało, więc nie wystarcza dla wszystkich dystrybutorów na obsługę ich zamówień. I ci dystrybutorzy mogą importowa. brakujące paliwo zza granicy nikt im tego nie zabrania, jednak to wychodzi wyraźnie wyżej niż oficjalna cena na stacji ( ponieważ jak pisałem wyżej ta cena jest sztucznie zaniżona przed wyborami)

J nie mogę jedni piszą łobajtek zawyża ty piszesz zaniża co to jest ?

Opublikowano
19 minut temu, nunu85 napisał:

Baryłka 84…. Sprawdź idioto zanim coś zaczniesz pisać 

Opublikowano
23 minuty temu, Mikua napisał:

Powiedz kolego po co nazywasz kogoś idiotą .Kolego oparł się na artykule tygodnik rolniczy (czy orlen go wykupił nie wiem?) ale po co ta agresja przecież rządzącym o to chodzi byśmy naskakiwali na siebie wtedy oni mają spokój 

Opublikowano
33 minuty temu, tytanowyJanusz napisał:

PKS Radzyń 6.38 

I brak paliwa

IMG_20230829_180048.jpg

A awia??

Opublikowano
10 minut temu, v11 napisał:

Powiedz kolego po co nazywasz kogoś idiotą .Kolego oparł się na artykule tygodnik rolniczy (czy orlen go wykupił nie wiem?) ale po co ta agresja przecież rządzącym o to chodzi byśmy naskakiwali na siebie wtedy oni mają spokój 

Mowie wprost, ktoś kto wypisuje jakieś głupoty bo gdzieś przeczytał, nawet tego nie sprawdzając to jak nazwać taką osobę? Właśnie przez takich jest najwiecej szumu, tez gadasz każda jedna głupotę co gdzieś usłyszysz i albo przeczytasz nie sprawdzając tego ? 

Opublikowano
Mikua napisał:

To sobie kolego ( inwektywy pomine bo nie przystoi i należy trzymać jakiś poziom uważam) sprawdź przy tej baryłce za 84 dolary ile kosztuje paliwo u naszych sąsiadów. To się okaże że to nasze 6,20 za diesla w zeszłym tygodniu to była mega promocja. dla przykładu i w przeliczeniu po obecnym kursie euro. Niemcy -7,93; Czesi -7,00; Francuzi -8,22; ogólnie nikt w eu poza Chorwacja, Litwa, Rumunia ( i nami) nie ma 6 z przodu. Tyle w temacie. dziękuję. Więc mimo całej mojej nienawiści do PiSu, okazuje się że Orlen sztucznie obniża ceny paliw przed wyborami (rzecz jasna żeby kupić głosy), ale nie jest w stanie wyprodukować wystarczająco dużo paliwa by każdego zaspokoić stąd te braki i limity. A jak chcesz paliwa na już to plac cenę europejską.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v