Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 minutę temu, Qwazi napisał:

Dla krowiarza po to, żeby mieć skład w trawie. Myślę, że przy opasie też to gra rolę. Nawożenie i termin zbioru to zawartość białka. No i równie ważny jest skład runi. Im więcej odpowiednich gatunków traw tym lepiej. Można też to wszystko osiągnąć wypasem. Ja z tym składem runi mam największy problem

Oczywiście że z zadbanej łaki pasza lepsza. Przy opasie też ważne.

No jednak tu taniej jest mi zebrać co urośnie.

Opublikowano
2 minuty temu, Belaruss820 napisał:

Witam,ale wieje. Pradu chwile nie bylo ale oddali. Wg Was jeżeli wjedzie sie w dystrybutor samochodem to jest tak jak na filmach ze wybucha od razu?🤔

Pytasz teoretycznie czy chcesz przetestować???

Opublikowano
2 godziny temu, bratrolnika napisał:

Dzięki, ale coś takiego to najprościej byłoby kupić jakiegoś gruza w całości, żeby instalacje mieć, i linki, i cewki, moduły i nie wiadomo co jeszcze, tak jak na traktorek całego quada kupiłem 

to też był gruz bo leżą koła , rama ,widelec i plastiki oddzielnie , jakiś zipp na wysokich kołach 

• Like 1
Opublikowano
26 minut temu, Pafnucy12 napisał:

Oczywiście że z zadbanej łaki pasza lepsza. Przy opasie też ważne.

No jednak tu taniej jest mi zebrać co urośnie.

No i ja to rozumiem, bo im mniej się włoży tym więcej się zarobi. To są tematy rzeka. Możnaby dyskutować bardzo długo 

Opublikowano
2 minuty temu, Qwazi napisał:

No i ja to rozumiem, bo im mniej się włoży tym więcej się zarobi. To są tematy rzeka. Możnaby dyskutować bardzo długo 

Tylko to nieraz trzeba przemyśleć, czy lepiej zadbać i mieć mniej a dobrej jakości czy ganiać na hektarach i przepalać paliwo i mieć ilość. Wszystko zależy jak daleko na te łąki. Mi jednak.m bardziej odpowiadało poświęcić kilka ha na trawę i lucernę, bo łąki które zbierałem były dość daleko. 

W ubiegłym roku było dość sucho to zbierałem jeszcze też z tych ekologicznych. Nie wiadomo jaki będzie ten rok, ale zapasu mam do lipca 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

@Qwazi @Leszy @Łolek @soltys48 tak wygląda 5 cielak teraz będzie , wąska 😐 lepiej żeby się nie zacieliła 

IMG_20230218_062421_793_LL.jpg

IMG_20230218_062240_526_LL.jpg

Nie zgadniesz co będzie u koleżanki po PI jedna sztuka (jałówka ) ledwie wyciągnęli (cielaka nieprzytomny ) druga (jałówka ) niebyło tragicznie ciężko  ,ale tak pękła że tętnica w dwóch miejscach pękła i jak by nie wet był na miejscu to by się wykrwawiła . 

Edytowane przez Azor07
Opublikowano
6 minut temu, szymon09875 napisał:

Tylko to nieraz trzeba przemyśleć, czy lepiej zadbać i mieć mniej a dobrej jakości czy ganiać na hektarach i przepalać paliwo i mieć ilość. Wszystko zależy jak daleko na te łąki. Mi jednak.m bardziej odpowiadało poświęcić kilka ha na trawę i lucernę, bo łąki które zbierałem były dość daleko. 

W ubiegłym roku było dość sucho to zbierałem jeszcze też z tych ekologicznych. Nie wiadomo jaki będzie ten rok, ale zapasu mam do lipca 

To są właśnie te dylematy i na tym polega sztuka gospodarowania. Czasami się może okazać, że to taniej w ostatecznym rozrachunku wyjdzie drożej. Ale też dużo zależy od możliwości. Ja mam słabe możliwości na uzyskanie dobrej jakościowo sianokiszonki. Na lucernę nie mam szans. Stąd też się wzięły białe łby 

Opublikowano
1 godzinę temu, Łolek napisał:

Pozwolisz że zapytam, a gdzie ty byłeś do tej pory ja hodowaliscie krowy kto się tym zajmował bo nie masz 18tu lat 

Hoduje po staropolsku 😐 tak jak wszyscy w najbliższej okolicy 

Opublikowano
szymon09875 napisał:

2 minuty temu, Qwazi napisał:

Ja od jakiegoś czasu za braniem hektarów już tak nie głupieje jak kiedyś. Obecna hodowla pozwala mi zaopatrywać to co mam w potężne dawki obornika i od razu widać różnicę. Kiedyś jak hodowla była mniejsza to woziło się mniej i niestety aż takich spektakularnych efektów nie było. Od paru lat wysiewam też na swoich gruntach trawy, wcześniej była to jednoroczna życica westerwoldzka a w tym roku weszła mieszanka gorzowska jeszcze. Przynajmniej częściowo mam lepszej jakości paszę, typowe łąki to w dużej większości mam dzierżawy od ludzi. 🙂

• Like 1
Opublikowano

No gdzie tam Mieciu. Ja łysy więc słabo z siwieniem🤭. Cytując jednego klasyka:

"jestem łysy, nie włosów 

Zostały po nich wspomnienia

Jestem łysy, to mój sposób

Aby uniknąć siwienia"😁😉

2 minuty temu, gregor1284 napisał:

W sensie że osiwiales? 🙄

Opublikowano
14 minut temu, Azor07 napisał:

Nie zgadniesz co będzie u koleżanki po PI jedna sztuka (jałówka ) ledwie wyciągnęli (cielaka nieprzytomny ) druga (jałówka ) niebyło tragicznie ciężko nie było ,ale tak pękła że tętnica w dwóch miejscach pękła i jak by nie wet był na miejscu to by się wykrwawiła . 

Azor Ty mnie nie strasz 😐

@slawek74 są jakieś pigułki dzień po dla krów 🤔

@

Opublikowano
44 minuty temu, szymon09875 napisał:

Podejrzewam że ktoś to przetestował..  

Ja raz ruszyłem z pistoletem w zbiorniku ....

Widziałem jak jedna Panna zapłaciła wsiadła  i rura...a tu piz* i poszło na zabezpieczeniu wąż zerwało 😆 nic nie wybuchło.

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

Hoduje po staropolsku 😐 tak jak wszyscy w najbliższej okolicy 

Czas to trochę uaktualnić. Sam widzisz, co zrobił rzepak, a w tym staropolskim chowie go nie przewidywano 

2 godziny temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

Azor Ty mnie nie strasz 😐

@slawek74 są jakieś pigułki dzień po dla krów 🤔

@

Nie ma takich pigułek, chociaż sposób na wywołanie poronienia jest i ostatnio to robiłem, ale nie z takiego powodu. Ty się nie bój tego, co @Azor07 napisał. Masz krowę rozrośniętą, szeroką w zadzie i głęboką, do tego na 5 cielaka i dojoną. Ryzyko minimalne

Edytowane przez Qwazi
  • Like 1
Opublikowano
51 minut temu, bratrolnika napisał:

Pytasz teoretycznie czy chcesz przetestować???

Testowac nie chce👇

49 minut temu, szymon09875 napisał:

Podejrzewam że ktoś to przetestował..  

Ja raz ruszyłem z pistoletem w zbiorniku ....

No wczoraj wczoraj, tyle co wyhamowalo bloto na zbiornikach. Gdyby szedl prosto to w dystrybutory. Na krzyzowce pociagnelo prosto,minął drzewo i dalej jechal na stacje

3 minuty temu, GRZES1545 napisał:

Widziałem jak jedna Panna zapłaciła wsiadła  i rura...a tu piz* i poszło na zabezpieczeniu wąż zerwało 😆 nic nie wybuchło.

To z tym wężem to widzialem,ale to jest zabezpieczenie.

• Like 2
Opublikowano
18 minut temu, GRZES1545 napisał:

Ja jakoś po 3 rano tankowałem craftera. A że zima i mróz a wlew ma koło drzwi kierowcy to pistolet wsadziłem drzwi zamknąłem i siedziałem w aucie. Pistolet odbił to odpaliłem i chciałem jechać. Ruszyłem z metr a kumpel co z boku drzemał się pyta kiefy wyjął pistolet 🤣

• Haha 2
Opublikowano
12 minut temu, Qwazi napisał:

Czas to trochę uaktualnić. Dam widzisz, co zrobił rzepak, a w tym staropolskim chowie go nie przewidywano 

Nie takich pigułek, chociaż sposób na wywołanie poronienia jest i ostatnio to robiłem, ale nie z takiego powodu. Ty się nie bój tego, co @Azor07 napisał. Masz krowę rozrośniętą, szeroką w zadzie i głęboką, do tego na 5 cielaka i dojoną. Ryzyko minimalne

Też znam ten sposób , interwencja była potrzebna bo  jałówka z bykami za długo na luz była 😉

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v