Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, superfarmer02 napisał:

Ozimy 

Jarego to sam bym kupił. A na ozimy pewnie by kogoś znalazł,ale cena po uju. Nie wiesz jakie ceny na targu w Kozłowie?

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, gregor1284 napisał:

Z wkładki do gumiaka zrobiłem. Na lepszą mnie nie stać chyba że mi ufundujesz?

Napisz list do Mikołaja

41 minut temu, Karol6130 napisał:

Ciekawe czy z tego będzie miał więcej niż to 

20231205_134141.jpg

Myłeś kiedyś te gnojarke ? Bo szukam takiego  co nie trzeba myć 

Edytowane przez Aktywnyrolnik7245
Opublikowano
4 godziny temu, Qwazi napisał:

A ja Ci powiem tak... bodajże we wrześniu zmienił się u mnie proboszcz. Nowy to raczej jest menda, ale ten poprzedni to był gość...był 3 lata i w tym czasie ani razu nie wołał kasy. Relacjonował ile za co dostał, łącznie z tacą i na co to przeznaczył. Zrobił dla parafii w ciągu tych 3 lat dużo więcej, niż jego poprzednik przez ponad 20. Sam dawałem po 20 zł na tacę. Jak przyszedł po kolędzie, to od teściowej nie chciał wziać pieniędzy, o czym już tu pisałem. Dzieciakom zorganizował coś na kształt scholi i te dzieciaki tłumnie do kościoła ciągnęły, bo zawsze miały tacę ciastek, cukierków, napoje. Ta niby schola miała swoje stroje. O remontach i inwestycjach to nawet nie będę wspominał. Jego poprzednik zlikwidował radę patafialną, to ten ją powołał od nowa. Mieli spotkania raz w miesiącu. Każda osoba z rady była wyznaczona do innego celu. Np jedna zajmowała się rachunkami za śmieci, inna za prąd, jeszcze inne finansami związanymi z konkretnym remontem albo inwestycją. Wszystko było jasne i klarowne, a cała parafia zaangażowana w, jak to ten proboszcz powtarzał, budowanie wspólnoty. I takiemu gospodarzowi można było dać te 20 zł na tacę, czy 200 po kolędzie. Teraz już tak nie będzie, bo jak idziesz do kościoła i słyszysz, że potrzeba większej ofiarności parafian, a od września nie widzisz żadnych konkretów, a w zamian masz wywody zza ambony na zasadzie "wół pierdzi to obora słucha", to najpierw przestaniesz dawać te 20 zł, a potem przestaniesz odwiedzać tą świątynię. Jestem już w tym drugim stadium...

Ja nie chodzę do kościoła dla księdza, i może sobie gadać co tylko chce na tematy kasy, owszem, jak widać , że coś robi dla ludzi, to inna sprawa, można dać, nie mówię żeby żył jak pustelnik, ale nie jak lord, bo nie tędy droga.

• Like 1
Opublikowano
6 minut temu, 6465 napisał:

Jarego to sam bym kupił. A na ozimy pewnie by kogoś znalazł,ale cena po uju. Nie wiesz jakie ceny na targu w Kozłowie?

Wczoraj kolega donie dzwonił to psiezyto na auto 65zl brutto a miesiąc temu 70.

Ale za to owies z 70 na 80 poszedł do góry w ciągu miesiąca 

Opublikowano
9 minut temu, 6465 napisał:

Ile dają? Na rynku z miesiac temu był po 130, dziś miałem spytać ale zimno i połowa ludzi. Ja ma początku sprzedawałem do siewu po 110 potem 100. Teraz wystawiłem po 80 bo mało zostało a miejsce potrzebne. 

Opublikowano
4 godziny temu, Leszy napisał:

ale to jest jakiś handle właśnie. Chociaż to brzmi źle, ale ksiądz świadczy jakieś usługi. Jednym są one nie potrzebne. Jednak innym tak. Więc utrzymują kogoś kto im to będzie świadczył. Gorzej jak się zaczyna ostracyzm społeczny bo ksiądz kogoś z ambony wyklął. To też się niestety zdarza. 

W d*pach poprzewracało się ludziom, że psują księży, i księżom, że mają się ponad wiernymi, on nie jest od świadczenia żadnych usług, tylko do usługiwania bliźnim.

• Like 2
  • Thanks 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Baks00 napisał:

Takie to u mnie nie istnieją ,poza tym ma być towar górnej polki

Poza tym jedynie błona zerwana,niech se odlezy 

Zresztą wiesz jak świeże się ujowo rozbiera 🤦😉

To jest właśnie towar z górnej półki na wyroby. 

Coraz więcej ludzi tylko z takich chce. 

57 minut temu, Baks00 napisał:

😉

Mam miejsce w pełni przystosowane tam idą połówki

Ale kicha wypuszczana na   dworze 🤷

Wszystko w pomieszczeniu robimy i warunki w miarę komfortowe

No oczywiście poza podpartym stropem i ścianami a także walącym się dachem 🤭

• Haha 2
Opublikowano
3 minuty temu, superfarmer02 napisał:

Ile dają? Na rynku z miesiac temu był po 130, dziś miałem spytać ale zimno i połowa ludzi. Ja ma początku sprzedawałem do siewu po 110 potem 100. Teraz wystawiłem po 80 bo mało zostało a miejsce potrzebne. 

O panie. To choć byś i tą całą resztę sprzedał po 650 to i tak średnia będzie dobra. Coś o takiej cenie słyszałem. Ale jakoś nie widać żeby wozili.

5 minut temu, Karol6130 napisał:

Dobre  maszyny 20231204_111301.jpg

Najlepsze 🤗

• Like 1
Opublikowano
Przed chwilą, 6465 napisał:

O panie. To choć byś i tą całą resztę sprzedał po 650 to i tak średnia będzie dobra. Coś o takiej cenie słyszałem. Ale jakoś nie widać żeby wozili.

No nie narzekam, jak bym się że sprzedażą wcześniej i udział to by wszystko po 1000 poszło. Ale i tak to co sprzedałem to się za nawóz na wszystkie pola zwróciło 

• Like 1
Opublikowano
8 minut temu, Karol6130 napisał:

Dobre  maszyny 20231204_111301.jpg

A muszę u somsiada zerknąć jaki model ma ale tam to niekończącą się opowieść. Palić to nie chciało, koło się kolebotało z tyłu, później się okazało że on na jakichś innych felgach jest niż powinien i otwory na szpilki miał wybite to mu takie pierścienie centrujące ogarniałem a chłopaki na wulkanizacji mu powiedzieli ze nie od niego te koła dopiero jak mu sprzedali nowe opony. Rozrusznik wymieniał a teraz w sobotę chyba był po klucz bo z alternatorem coś nie tak. Chciał żeby mu przodek ogarnąć ale wziąłem go na przeczekanie i kogoś tam niby znalazł co mu to naprawia. Z 5ha w roku tym talerzuje i w zgrabiarce tej 4.5m samaszu to chodzi. No i bele zwozi. To na takie roboty to powinno chodzić i chodzić. Jakaś siódemka chyba w oznaczeniu jest 

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v