Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
23 minuty temu, wojtal24 napisał:

ja miałem chwilę taka jako zastępczy chyba z 2 dni to dla mnie fajne auto

Te proace'y są większe i mniejsze, mniejsze to żywcem nowe Berlingo z logo toyoty, my mamy tą mniejszą 

Aczkolwiek w firmie są również te większe, i te przynajmniej mają jakieś normalne silniki 

Opublikowano
4 minuty temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

Biznes jest wszędzie, tylko trzeba się nauczyć tanio produkować 😛

Nie wiem, czy przez przypadek, ale trafiłeś w sedno...

43 minuty temu, Łolek napisał:

U mnie jeszcze nad kreską 

Ale gdyby była poniżej 400 i poniżej 10t to była lipa 

Wiesz, co mój braciszek zrobił w tym roku z kukurydzą🤷...

• Like 1
Opublikowano
3 minuty temu, HF86 napisał:

wszystko 

To nie dobrze , ale po co im na tych dobrych ziemiach 

2 minuty temu, Qwazi napisał:

Nie wiem, czy przez przypadek, ale trafiłeś w sedno...

Nie przez przypadek , przy moich cenach to jedyne wyjście

Opublikowano
2 minuty temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

To nie dobrze , ale po co im na tych dobrych ziemiach 

łatwiej transportować produkt, jak składnik. 

tam kasy w biznes nie braknie 

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

Ty wcale nie taki ten tego...tylko se nieraz jaja robisz...

Jedyne na co mamy wpływ to koszty, bo na ceny już nie...i ważna rzecz, żeby to "tanio" odpowiednio rozumieć...bo nie zawsze tanio to jest tanio...

Edytowane przez Qwazi
  • Like 1
Opublikowano
Qwazi napisał:

10 minut temu, slawek74 napisał:

przy bydle nie ma opcji by rezygnować...

Jest opcja, ale trzeba mieć hektar łąki na sztukę. No i ekstensywnie będzie...prawie bym już mógł o tym myśleć...ale jeszcze chwila...

ale mleka i przyrostów z tego samego nie ma co się spodziewać... trzeba czym innym uzupełniać

Opublikowano
42 minuty temu, szymon09875 napisał:

Te "nowe" to mają problem z uzupełnieniem nawet 😉

Próbowałem tego. Ciężko było. Kukurydza jest jednak kukurydza. 

Jak masz jeszcze sporo łąk to może finansowo się to zepnie, ale siać mieszanki zbożowe na kiszonke zamiast kukurydzy to już tak średnio. 

Taniej na pewno,tu chodzi o cały łańcuch gospodarczy

Mi zmianowanie po takich mieszankach że strączkowymi,gdzie owsa jest mała ilość się podoba

Może wyda Ci się to śmieszne ale dla mnie zmianowanie i pH to podstawa przy zbożach 

Zrezygnować z kuku to prosta sprawa ale potem...to temat długi póki co poplon i obornik czeka na popcorn

Opublikowano
2 minuty temu, slawek74 napisał:

ale mleka i przyrostów z tego samego nie ma co się spodziewać... trzeba czym innym uzupełniać

No bo to będzie ekstensywnie...zalety: 1 święty spokój 2 niskie koszty...a że w naturze nie ma nic za darmo to są i wady: 1 niższe przychody 2 trzeba mieć odpowiednią ilość...

Dla mnie się to podoba i dążę...ale też się trzeba w temat wgryźć i go poukładać 🤷

Opublikowano
2 godziny temu, Bananek napisał:

dzień dobry. a właściwie dzień bobry. to już jest kurna szyderstwo, żeby po ulicy mi w wiosce bobry chodziły. a tak się zastanawiałem czemu ostatnie kilka dni tak psy ujadają. dziś przyuważony bóbr kilkanaście metrów od domu spacerujący po asfalcie. tego już za wiele.

"Sodomia i gomoria" normalnie :D  

Opublikowano
8 minut temu, Qwazi napisał:

bo nie zawsze tanio to jest tanio...

No właśnie. 

A to trzeba przemyśleć dokładnie, bo często zamiast tego tanio finalnie wychodzi drogo... 

6 minut temu, Baks00 napisał:

Taniej na pewno,tu chodzi o cały łańcuch gospodarczy

Mi zmianowanie po takich mieszankach że strączkowymi,gdzie owsa jest mała ilość się podoba

Może wyda Ci się to śmieszne ale dla mnie zmianowanie i pH to podstawa przy zbożach 

Zrezygnować z kuku to prosta sprawa ale potem...to temat długi póki co poplon i obornik czeka na popcorn

To napewno stanowisko jest super. Kukurydza to żaden płodozmian. Dlatego najpierw dwa lata próbowałem z rzepakiem, ale to nie dla mnie, za dużo czasu trzeba mu poświęcać. 

Więc teraz testy grochu, narazie jedno co stwierdzam to stanowisko zostawia super. Jęczmień bez grama nawozu, ładny zielony gdzie w okolicy 3/4 żółtego już. 

A śmieszne wcale to nie jest, w 100% popieram. 

Ja mam w głowie pewny plan, ale już raz chciałem szybko, no i wyszło jak wyszło. Teraz na spokojnie po mału będę wprowadzał go w życie ;) może akurat się uda tym razem ;)

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, slawek74 napisał:

casa to jest z wysokich obrotów ... mały obrót mały przychód ... nara 🙋‍♂️ to zabawa dla takich co z tego nie żyją tylko dodatkowy dochów lub hobby zabawa

Jest, wylazł, ekspert od wszystkiego, najlepiej najebać kredytów na 10% i robić na bank i dzierżawy 

Edytowane przez Mateusz1q
  • Like 3
  • Haha 1
Opublikowano

casa to jest z wysokich obrotów ... mały obrót mały przychód ... nara 🙋‍♂️ to zabawa dla takich co z tego nie żyją tylko dodatkowy dochów lub hobby zabawa

Przecież i na chowie ekstensywnym można mieć wysokie obroty. Wszystko zależy ile tego jest🤷...

Opublikowano
Qwazi napisał:

2 minuty temu, 6465 napisał:

Nigdy wysłodki nie zastąpią kiszonki z kukurydzy.

Co najwyżej mogą uzupełnić 👍

7 minut temu, Baks00 napisał:

U mnie jedynie Panie Tomku idzie na kiszonkę,i tak ostatnio trochę se tam rok kalkulowalem,i nie wiem czy z tej ,,energi''nie zrezygnować.

Weź pod uwagę, że będzie szło więcej trawy. Dużo więcej

Siemanko...było -5...teraz -4...ziemia zmarznięta....

20 lat temu i wcześniej praktycznie nikt tu kukurydzy na kiszonkę nie siał, wysłodki i korzonki były podstawą w większych stadach no i wywar był przywożony, do tego siano i treściwa, to zimą, latem rano na pastwisko, wieczorem wysłodki/korzonki, treściwa i słoma generalnie to było tanie żywienie, wydajność też nie najgorsza jak na ówczesną genetykę... Tylko, że no teraz bez kukurydzy się za bardzo nie da, wysłodki drogie, korzonki trudno dostępne lub brak, po gorzelniach ruina została...

• Like 2
Opublikowano
3 godziny temu, Baks00 napisał:

Ja mam tylko na kiszonkę 

Kukurydza stała się u nas prawie, że podstawową uprawą. Bo co innego na tych mazowieckich piachach by chciało rosnąć? 

Opublikowano
Mateusz1q napisał:

Jest, wylazł, ekspert od wszystkiego, najlepiej najebać kredytów na 10% i robić na bank i dzierżawy 

no pewnie znafco expercie 🤣🤣🤣🤣🙋‍♂️

Opublikowano
56 minut temu, wojtal24 napisał:

mozg Ci przymroziło czy co?

ile uprawiasz tej qq na ziarno i na kiszonkę że taki znawca jesteś?

ja miałem chwilę taka jako zastępczy chyba z 2 dni to dla mnie fajne auto

Bo jemu mało co się w życiu spina taki gatunek ludzia, wiecznie nie zadowolony 

@Aktywnyrolnik7245

Ile i jakie nawozy sypiesz pod qq 

Opublikowano
4 minuty temu, Sylwekx25 napisał:

20 lat temu i wcześniej praktycznie nikt tu kukurydzy na kiszonkę nie siał, wysłodki i korzonki były podstawą w większych stadach no i wywar był przywożony, do tego siano i treściwa, to zimą, latem rano na pastwisko, wieczorem wysłodki/korzonki, treściwa i słoma generalnie to było tanie żywienie, wydajność też nie najgorsza jak na ówczesną genetykę... Tylko, że no teraz bez kukurydzy się za bardzo nie da, wysłodki drogie, korzonki trudno dostępne lub brak, po gorzelniach ruina została...

Sylwek, jeszcze były liście buraczane, ziemniaki krowy też jadły...teraz już tego nie ma...ziemniaków krowom mlecznym ludzie nie dają...ale kukurydza jest wydajniejsza i wygodniejsza i jeśli te dwie jej zalety wziąć pod uwagę, oraz to że oszczędza trawę, to wcale nie jest taka droga...

• Like 1
Opublikowano
Qwazi napisał:

Przecież i na chowie ekstensywnym można mieć wysokie obroty. Wszystko zależy ile tego jest🤷...

ale to trzeba zwierzęta i hektary w setkach liczyć i obrabiać...

• Like 2
Opublikowano
3 minuty temu, Leszy napisał:

Kukurydza stała się u nas prawie, że podstawową uprawą. Bo co innego na tych mazowieckich piachach by chciało rosnąć? 

Żyto, pszenżyto, owies, jęczmień 

I białkowe na dopłaty 

Opublikowano
Przed chwilą, slawek74 napisał:

ale to trzeba zwierzęta i hektary w setkach liczyć i obrabiać...

Zaraz tam obrabiać...mam znajomego, który ma stado podstawowe 200 mamek plus cielaki i opas, razem około 600...560 ha samych łąk...nawet 5 pracowników zatrudnia...żadnej sztuki w oborze🤷

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v