Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 minuty temu, Chłoporobotnik napisał:

Bardzo dziękuję za garść tych bezcennych informacji ale nie skorzystam. Jeszcze mi tego brakowało żeby numer w agencji albo RHD zakładać. 

Rozumiem, tak chciałem tylko poinformować. Nie namawiam 🙋‍♂️

Opublikowano
8 minut temu, Chłoporobotnik napisał:

Bardzo dziękuję za garść tych bezcennych informacji ale nie skorzystam. Jeszcze mi tego brakowało żeby numer w agencji albo RHD zakładać. 

Masz rację jak można się obyć bez tej papierologi to lepiej. 

Opublikowano
3 minuty temu, GRZES1545 napisał:

Rozumiem, tak chciałem tylko poinformować. Nie namawiam 🙋‍♂️

Nigdy grosza nie wziąłem - to wymaga papierologi, jeżdżenia, załatwiania. Coś im nie spasuje, oddawaj, albo karę przysolą. Dziękuję. Na zakarmienie na zimę mnie stać i bez ich jałmużny. Mam stałe miejsce na 9, na chwilę obecną mam 8. 

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, GRZES1545 napisał:

Nie znam szczegółów ale czy rhd to koniecznosc aby uzyskać wsparcie ? 

Z tego co nam na zebraniu mówili to 10 i powyżej 10 rodzin musisz mieć RHD lub sprzedaż bezpośrednią i obowiązkowo numer w ARiMR. A składki zawsze zbiera się na 5,10,15 itd bo chodzi o wydawanie leków których większość opakowań jest przewidziana na 5 rodzin. Wsparcie jako takie jest właśnie od 10 rodzin.

Edytowane przez Chłoporobotnik
Opublikowano
1 minutę temu, Chłoporobotnik napisał:

Nigdy grosza nie wziąłem - to wymaga papierologi, jeżdżenia, załatwiania. Coś im nie spasuje, oddawaj, albo karę przysolą. Dziękuję. Na zakarmienie na zimę mnie stać i bez ich jałmużny. Mam stałe miejsce na 9, na chwilę obecną mam 8. 

Spoko. Nie wiem jakie tam wymagania dokładnie . Wiem że ty pszczelarz  a niektórzy czekali na taką pomoc bo te dziedzinę zawsze pomijano. A jak można coś konkretnego kupić ze wsparcia to czasem warto zainteresować się. Ale to dla aktywnych bardziej , nie bojacych sie biurokracji...

Opublikowano
1 minutę temu, GRZES1545 napisał:

Spoko. Nie wiem jakie tam wymagania dokładnie . Wiem że ty pszczelarz  a niektórzy czekali na taką pomoc bo te dziedzinę zawsze pomijano. A jak można coś konkretnego kupić ze wsparcia to czasem warto zainteresować się. Ale to dla aktywnych bardziej , nie bojacych sie biurokracji...

Bardzo dużo ludzi w kole nie zgłosiło nawet o te dopłaty. Jeszcze kto miał kiedyś numer gospodarstwa to łatwiej. No i to gra warta świeczki dla tej garstki która ma powyżej 20-30 rodzin. Dużo ludzi ma po 5-10. Jak zaczynałem to nawet nie wiem czy było jakieś wsparcie czy nie, zresztą czy by rzucili ochłapy czy nie i tak bym kupił. Wtedy inne ceny były. Teraz jak już masz sprzęt to jedziesz raz w roku po jakąś drobnicę i płacisz kilka stówek, o ile w ogóle. Bo ramki jak opalasz to masz na lata, jedynie drut trzeba kupować... Wosk się wymienia na węzę. Jakąś drobnicę czasem trzeba typu pajączki do powałek ale to są groszowe sprawy. Widzę to po sobie, że teraz to gościem w sklepie jestem. A z początku to kilka razy w roku się jeździło bo tego nie ma, tamtego nie ma.

Opublikowano

Zrębkowanie na finiszu, ale pole rozjebane.

Koparką kopie korzenie, ciąga się ramieniem bo na kołach rady nie daje. Za ciężki sprzęt i błąd że na kołach. Na gąsienicach by szedł jak dzik.

A tak to psuje strukturę gleby bo jebie koleiny na 40cm.

20231120_080411.jpg

20231120_081436.jpg

20231120_081525.jpg

Opublikowano
Baks00 napisał:

1 godzinę temu, slawek74 napisał:

obornik na płycie nie wytrzyma do wiosny.....

Tyle wesele kosztowało i żeby się nie mieścił.....🤭🤭

a bo tu nie o zabawy chodzi....

Opublikowano
48 minut temu, Sylwekx25 napisał:

+7°C , wody pełno a jeszcze dolewa... Też jeszcze obornik mam do wożenia

To kiedy myślisz wozić. 🤔

Opublikowano
18 minut temu, Agrest napisał:

Zrębkowanie na finiszu, ale pole rozjebane.

Koparką kopie korzenie, ciąga się ramieniem bo na kołach rady nie daje. Za ciężki sprzęt i błąd że na kołach. Na gąsienicach by szedł jak dzik.

A tak to psuje strukturę gleby bo jebie koleiny na 40cm.

20231120_080411.jpg

20231120_081436.jpg

20231120_081525.jpg

U Ciebie taka ro***erducha 🤔

Opublikowano

Na a u kogo. Przecież na czyim bym nie stał🤣

W planach był jeszcze siew w tym roku ale bez szans. 

Jeszcze 2ha do wyrwania , potem korzenie pozwozić. W takich warunkach  poryją działkę że woda nie wsiąknie wogóle. 

Opublikowano
1 godzinę temu, Baks00 napisał:

Aktywny kiedyś coś wspominal 

Muszę coś postawić 

1 minutę temu, Agrest napisał:

Na a u kogo. Przecież na czyim bym nie stał🤣

W planach był jeszcze siew w tym roku ale bez szans. 

Jeszcze 2ha do wyrwania , potem korzenie pozwozić. W takich warunkach  poryją działkę że woda nie wsiąknie wogóle. 

No nie wiedział  🤷 

To nie opłaca się owoców teraz uprawiać 

Opublikowano
Aktywnyrolnik7245 napisał:

48 minut temu, Sylwekx25 napisał:

+7°C , wody pełno a jeszcze dolewa... Też jeszcze obornik mam do wożenia

To kiedy myślisz wozić. 🤔

Na środę mi pokazuje bez deszczu to może się co uda, zobaczymy

W rolnictwie nigdy nic się nie opłacało 🤷

Opublikowano
5 minut temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

Muszę coś postawić 

No nie wiedział  🤷 

To nie opłaca się owoców teraz uprawiać 

To jest działka kupiona początkiem października.

Obsadzone wiśnią śliwka jabłonią. Kwatery pomieszane w różnym wieku, różny rozstaw.

Można było jeszcze zostawić, ale za dużo pracy trzeba by włożyć względem ewentualnego zysku

Opublikowano
18 minut temu, Belaruss820 napisał:

A na wschodzie bialutko i ciągle dopaduje. @Rolnik1973 pewnie pojechałeś na testy,żeby nie było zaraz że koło Zielawy wypadłeś z zakrętu i na rynek nie dojechałeś.

Już w domu

Rynek taki bidny że zajechał pod kojpasz em zawrócił i i do domu

Nawet nie wysiadał

Ale Volvo pierwyj sort na śnieg

Idzie jak czołg zero zerwania pryczepnosci

Kurła jednak marzenia warto spełniać. 

I webasto dogrzewa silnik 2.5 km i normalna temperatura. 

Super dprzęt

A opona całoroczna niczym nie odbiega od zimowej. 

• Like 2
Opublikowano
Baks00 napisał:

3 minuty temu, slawek74 napisał:

a bo tu nie o zabawy chodzi....

Może zwiększyć płytę lub zmniejszyć obsadę 🤔

płyta będzie i tak powiększona a obornik nie był wszystek wywieziony część ma iść na łąki a ten świerzy na jedną działkę po ziarnòwce...

Opublikowano
12 minut temu, Agrest napisał:

To jest działka kupiona początkiem października.

Obsadzone wiśnią śliwka jabłonią. Kwatery pomieszane w różnym wieku, różny rozstaw.

Można było jeszcze zostawić, ale za dużo pracy trzeba by włożyć względem ewentualnego zysku

Aaaa , zapomniałem że Ty kupujesz co chwilę hektary

Opublikowano
szymon09875 napisał:

4 minuty temu, slawek74 napisał:

znowu w nocy dopadało i nawet prądu jakiś czas nie było 🙆‍♂️ na co to komu 🤔🤦

obornik na płycie nie wytrzyma do wiosny.....

To na cycepe i na pole ;)

Pod kukurydzę już prawie nawiozlem, dostanie na wiosnę drugą dawkę i myślę że znowu bez npk z granuli urośnie przyzwoicie 

na łàki miało iść bo taki fajny leźy od wiosny...

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v