Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, szymon09875 napisał:

Jak rozwiążesz sprawę zmianowania ?

Mam trzy możliwości. Albo przejdzie międzyplon. Albo zrobię to zmianowanie na pola, które mi w tym roku doszły. Albo nic nie zmienię i niech mnie sankcjonują

• Like 1
Opublikowano
8 minut temu, pedro2 napisał:

Facelia to i u mnie nie rośnie na piachu. Się sieje to co rośnie.

Gorczyca to świetny poplon. 

Dla oka i nic więcej. 

Jeszcze robactwa naciagnie do gleby. Ale mimo wszystko lepsza niż nic gdzie żyto po życie całe życie.

Ja jutro kończę talerzować płytko i jest sporo na wierzchu. A wody na zapas nigdy nie napada. Na wiosnę nie dawało posiać jarek, dołki suszyłem codziennie. I co w czerwcu poligon już był. 

Z poplonów sieję groch, wykę ,gryka -tylko ja mam insze ziemię.

Gorczyca -tylko z pozytywu materia

Macie piachy ,to może saradela???

Opublikowano
1 godzinę temu, szymon09875 napisał:

Kto się buduje tego się nie żałuję 🤭 tak moja babcia mówiła zawsze 😉

Kto się żeni i buduje 😉 to Sylwek ma kombo 🙆 

2 minuty temu, Baks00 napisał:

Z poplonów sieję groch, wykę ,gryka -tylko ja mam insze ziemię.

Gorczyca -tylko z pozytywu materia

Macie piachy ,to może saradela???

Groch, gryka, łubin, słonecznik i rzodkwie się udają.

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
52 minuty temu, DANDYS napisał:

przecież " krowiarz " to i 3 tyś da za ha ;) 

Nie ma takiej opcji 

Za tyle to swoje mogę Ci wydzierzawic  jutro piszemy umowę 

Edytowane przez Łolek
  • Like 1
Opublikowano
10 minut temu, pedro2 napisał:

Facelia to i u mnie nie rośnie na piachu. Się sieje to co rośnie.

Wziąłem za przykład ją, bo była najgorsza, a właściwie nie było jej wcale. Seradela i wyka oraz owies i żyto rosły niewiele lepiej po wysianiu jako poplon. Seradela siałem z owsem wiosną i rosła. Wysiana jako poplon nie🤷. W tym roku późny wysiew, to i jest wschód. Ale czy jest sens? Co mi da ten poplon, kiedy początkiem marca w niego wjadę, a teraz ma może 10cm?

Opublikowano
Łolek napisał:

36 minut temu, superfarmer02 napisał:

Nie wiem jak bardzo ci tą ziemia potrzebna i na jakich zasadach oraz jaki areał ale jak, jak właściciel taki "mondry" i dobry z ekonomi to bym mu to zostawił, niech sam uprawia i miliony zarabia 

10 lat to mam  i te 300 było, 8ha ziemia różna w promieniu 1km od domu mam 

chyba warto utrzymać ta dzierzawe jak już ją 10 lat doprawiłes

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Sylwekx25 napisał:

A nie lepiej wziąść się uczciwie do roboty żeby samemu se zarobić na ten sprzęt i hektary i szukać partnerki do życia a nie tylko sponsora na jakieś dziwne marzenia?

Takie czasy gdzie brałeś się do roboty  i się dorabiałeś się skończyły, teraz kasa robi kasę

Opublikowano
7 minut temu, Łolek napisał:

Nie ma takiej opcji 

Ostatnio taki jeden co biznesmena zgrywa też gadał że on by nawet po ,3 dał. Mówię mu przyjeżdżaj i tak jak jest zasiane z obornikiem na polach co leży. Kasa z góry i rób sobie. No i do dziś nie dojechał 🤭

• Like 1
  • Haha 2
Opublikowano
malaczarna napisał:

2 godziny temu, Kowalsky30 napisał:

Ja jestem gotów nawet z sexu zrezygnować dla tych hektarów

Nie wiesz co dobre

jak ma wiedzieć jak on nigdy nie próbował sexu😆😆😆

Opublikowano
3 minuty temu, szymon09875 napisał:

Ostatnio taki jeden co biznesmena zgrywa też gadał że on by nawet po ,3 dał. Mówię mu przyjeżdżaj i tak jak jest zasiane z obornikiem na polach co leży. Kasa z góry i rób sobie. No i do dziś nie dojechał 🤭

Dzisiaj jeden napaleniec do mnie powiedział, żebym mu Zetora sprzedał. Kupi bezwarunkowo. No to mu powiedziałem stówka i bierz. No jednak nie bezwarunkowo🤷, bo 60 to by może dał🤦...

• Haha 1
Opublikowano

Ale wy zszokowani tymi 3tysiacami jesteście to głowa mała.Normalna cena nikt tu u mnie nawet się nie dziwi.Wiecej też ludzie płacą nawet po 4tys.

Opublikowano
szymon09875 napisał:

7 minut temu, Łolek napisał:

Nie ma takiej opcji 

tu taki jeden na forum był w tamtym roku jak mokra qq była po 100zl i to z Wielkopolski jak dobrze pamietam

• Like 1
Opublikowano
3 minuty temu, marcin19071980 napisał:

Ale wy zszokowani tymi 3tysiacami jesteście to głowa mała.Normalna cena nikt tu u mnie nawet się nie dziwi.Wiecej też ludzie płacą nawet po 4tys.

Zależy co uprawiasz, jak chcesz dać to wezmę i 4, dzisiaj przyjedz poczekam nie zasnę 

Opublikowano
1 minutę temu, Łolek napisał:

Zależy co uprawiasz, jak chcesz dać to wezmę i 4, dzisiaj przyjedz poczekam nie zasnę 

Jak by było bliżej to na dwa słowa.

Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, Qwazi napisał:

Dzisiaj jeden napaleniec do mnie powiedział, żebym mu Zetora sprzedał. Kupi bezwarunkowo. No to mu powiedziałem stówka i bierz. No jednak nie bezwarunkowo🤷, bo 60 to by może dał🤦...

Taki jest co jak bym stówę powiedział to by przelew w 3 minuty zrobił 😉

Edytowane przez Łolek
  • Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, marcin19071980 napisał:

Jak by było bliżej to na dwa słowa.

5 i 6 kl 

Przed chwilą, Baks00 napisał:

Mnie zapytaj co uprawiam 🤭😉

Ty to ja wiem, króliczku ty  

• Like 1
  • Haha 2
Opublikowano
Przed chwilą, Łolek napisał:

5 i 6 kl 

No nie przesadzajmy.Za 5 to te 2,5mozna dać ale nie więcej.Natomiast Do 4 włącznie to 3 bez problemu.Wszystko jest kwestia tego jak daleko trzeba wodę ciągnąć do podlewania.Dzialka bez możliwości podlania jest nie wiele warta.

Opublikowano
12 minut temu, marcin19071980 napisał:

A jak sprawa tych przetargów co kiedyś pisałeś?

Już nie pamiętam czy kupno czy dzierżawa.

Coś dobrałeś?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v