Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
pedro2 napisał:

32 minuty temu, wojtal24 napisał:

to u mnie też tych mądrych najebali poplonów to im teraz porosło po pas i teraz co tu zrobi było już 3 u mnie żebym im to stalerzowal duża talerzowka mówię 250zl z ha to on mówi a na h.j taka robota jak za poplon dal 150zl stalerzowanie 250zl to mu nic z tych dopłat dodatkowych nie zostanie no zacząłem się śmiać jeden mądry wyciagna kosiarkę ose i ściął z 2 tygodnie temu to w tamtym tygodniu już dron latał po polach wszyscy się rzucili na te ekoschematy poplony a tu teraz zdziwienie

Jak to co? Jakie wy macie myślenie, siać poplon tylko pod dopłaty 🤔 a do gleby żadnych korzyści to nie wnosi? Nie zbierany z pola to co zjadł to i odda i próchnica dodatkowo. 

Mimo dużych ilości obornika i dobrego płodozmianu od lat poplon do listopada jest wszędzie gdzie się da. I dalej będę siał czy będą dopłaty czy nie. 

Miejscami ponad kolano, miejscami ponad pępek. Słonecznik, owies, groch. Na drugi rok tych rzodkwi popróbuję. 

ja też sieje i się wszystko zgadza to co piszesz tylko wyciąga sporo wody i co za wartość ma gorczyca która przekwitła i jest do pasa. Tylko ja zawsze kasowałem poplon jak był do kolan i oralem to na zimę a teraz podobno nie można tego ruszyć do 15lutego a wiosenna orka i wiosenne braki wody dobrze nie wróżą

Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, Qwazi napisał:

Pedro, na moich glebach nie da rady🤷...już parę razy próbowałem poplonów i to jest tylko strata pieniędzy. Szkoda, że zdjęć nie mam, bo bym Ci pokazał jaka facelia mi porosła 🤦. Ta ziemia nie oddaje, jeśli uprawa nie zahaczy wiosny. Dwa razy w roku się na niej nie urodzi🤷...

Dlatego zostaje gnój, gnój i jeszcze raz gnój...

U mnie tak samo. Poplon to wyrzucanie kasy w błoto. Raz na 3-5 lat trafia się dobry rok a pozostałe robią jeszcze gorzej dla gleby.

Edytowane przez Krzysztof81
  • Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, Leszy napisał:

@Qwazi a kiedy ty te poplony siejesz? Poplon pod kukurydzę np. siać najlepiej w terminach podobnych jak oziminy. Zawsze coś wtedy popada albo chociaż parowanie mniejsze. 

Kukurydzę mam monokulturze. Po zbiorze obornik, podorywka i brona. Wiosną obornik, orka i siew...nie widzę ani miejsca na poplon, ani sensu, żeby go siać. W tym roku rzuciłem coś ma tą podorywką, żeby wyszło to głupawe zazielenienie, ale zrobiłem to "urzędowo", czyli w takim terminie, żeby mnie to wiosną nie wk...ło...

Opublikowano
Leszy napisał:

3 minuty temu, wojtal24 napisał:

Czcze gadanie. Sami sobie pętli na szyi nie zacisną przecież.... 

kasy jest i będzie coraz mniej więc będą zaciskać krąg

Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, Qwazi napisał:

Pedro, na moich glebach nie da rady🤷...już parę razy próbowałem poplonów i to jest tylko strata pieniędzy. Szkoda, że zdjęć nie mam, bo bym Ci pokazał jaka facelia mi porosła 🤦. Ta ziemia nie oddaje, jeśli uprawa nie zahaczy wiosny. Dwa razy w roku się na niej nie urodzi🤷...

Maniek Ty zaczynasz powoli jak Marcin. To na jaki huu kupowałeś te piachy? Tynki będziesz chlapał? Nie uda się to na poplon to co innego się uda. Ewentualnie Perz na kłącze zacznij uprawiać 

Edytowane przez gregor1284
  • Like 2
  • Haha 3
Opublikowano
5 minut temu, gregor1284 napisał:

Maniek Ty zaczynasz powoli jak Marcin. To na jaki huu kupowałeś te piachy? Tynki będziesz chlapał? Nie uda się to na poplon to co innego się uda. Ewentualnie Perz na kłącze zacznij uprawiać 

No wisz co Mietek. 4-5 ton żyta i trochę więcej owsa zawsze wyciągnę. Mam świadomość, że więcej nie da rady i nie oczekuję. Teraz kupiłem troche lepszej, ale to dopiero pierwszy rok. Na takiej ziemi trzeba trochę inaczej i umiejętnie...

Opublikowano
9 minut temu, Krzysztof81 napisał:

Dokładnie. Przecież wśród nich ich jest najwięcej. W PSLu i PO- jeden nawet orzechy uprawiał :)

Widzisz czasem potrafimy się zgodzić. Chyba się wybiorę na tą pslowską imprezę 

Opublikowano
8 minut temu, wojtal24 napisał:

ja też sieje i się wszystko zgadza to co piszesz tylko wyciąga sporo wody i co za wartość ma gorczyca która przekwitła i jest do pasa. Tylko ja zawsze kasowałem poplon jak był do kolan i oralem to na zimę a teraz podobno nie można tego ruszyć do 15lutego a wiosenna orka i wiosenne braki wody dobrze nie wróżą

Na piachu wykończy ich susza a mnie rachunki z PGE i pacyny na kombajnie ziemniaczanym.Dobrze to sobie wykombinowali tylko nie wzięli pod uwagę że ludzie mogą być nie pokorni 

Opublikowano
3 minuty temu, Krzysztof81 napisał:

Komentarze lepsze niż artykuł. 

Problem jest w tym że bardzo trudno udowodnić że robi się niezgodnie z prawem.

Tam udowodnienie. Dogada się z kimś kto naprawdę coś robi i na kwicie ten będzie robił a tamtemu kasę odda z dopłat i tyle ich udowadniania. Chyba że obfotografuja się w traktorach i ludzie się zajmą tym ze taki drogi traktor polityk ma a nie tym czy rzeczywiście uprawia ziemię. Nieliczni jeszcze zaczną pisać że mają ten sam i że a to wyje a to się psuje i kurz opadnie

2 minuty temu, radekz200 napisał:

kurła beton stygnie a tu mroz nadają 😛

Najwyżej z wierzchu trochę poodpękuje

2 minuty temu, Krzysztof81 napisał:

Dawno nie byłem. Nawet nie pogratulowałem posłance Urszuli reelekcji.

Teraz chyba pierwszego czy drugiego organizują

Opublikowano

U mnie niedaleko była kontrola gospodarstwa, ktoś podpierdolił że rolnik bierze dopłaty a sam nie uprawia, to facet powiedział że sąsiad mu obrabia w ramach sąsiedzkiej pomocy i pryska oczywiście, bo on szkolenia nie ma. Ten co kontrolował wiedział o co chodzi, że pole oddane w dzierżawe, tylko dopłaty bierze, machnął ręką, zapisał co trzeba i pojechał.

• Haha 1
Opublikowano
8 minut temu, Krzysztof81 napisał:

U mnie niedaleko była kontrola gospodarstwa, ktoś podpierdolił że rolnik bierze dopłaty a sam nie uprawia, to facet powiedział że sąsiad mu obrabia w ramach sąsiedzkiej pomocy i pryska oczywiście, bo on szkolenia nie ma. Ten co kontrolował wiedział o co chodzi, że pole oddane w dzierżawe, tylko dopłaty bierze, machnął ręką, zapisał co trzeba i pojechał.

Ale takich przypadków jest do groma

• Like 1
Opublikowano
12 minut temu, Krzysztof81 napisał:

A wystarczy tylko jakiś system udokumentowania rozliczania ze sprzedanych plonów produktów i by się to samo powycinało bo na tyle to mało kto komu ufa żeby hajs przez obce konto szedł. Druga sprawa jakby zobaczyli ile ktoś "zarabia" na ich ziemi to zaraz by był gniew i po układzie 

• Like 1
Opublikowano
6 minut temu, 6465 napisał:

Jak się dogadali co komu do tego i po uj podpierdziela. . Może jaki zazdrosny sąsiad 🤔

Sam tak mam,ma to plusy i minusy

Tylko u mnie sąsiad jest naprawdę w porządku 

Opublikowano
brodziak81 napisał:

15 minut temu, slawek74 napisał:

i pojechały koła na podlasie...👍

Wczoraj ożeniłem ośmioletnie zimowki także na wszystko znajdzie amator.

moje pewnie starsze 🤦 tylko o felgi chodziło temu co kupił....

brodziak81 napisał:

15 minut temu, slawek74 napisał:

i pojechały koła na podlasie...👍

Wczoraj ożeniłem ośmioletnie zimowki także na wszystko znajdzie amator.

mam jeszcze 14'' tam opony pewnie ze 20lat 🤦

Opublikowano

Siane nowym zestawem Amazone z GPSem i automatyką od ścieżek i całej reszty.

IMG_20231117_155503_130.jpg

Opublikowano
1 godzinę temu, Baks00 napisał:

Jeżeli tylko dopłatom istnieje gospodarka,to lepiej zwinąć żagle z tej dziedziny

Dzisiaj kaszaneczka w kapuście na kolację 🤤🤤🤤🤤

No niektórzy to mam wrażenie że bez dopłat to sobie życia nie wyobrażają 

• Like 2
Opublikowano
32 minuty temu, Krzysztof81 napisał:

Całej wsi w tym roku...pryskałem🤷...

19 minut temu, gregor1284 napisał:

A wystarczy tylko jakiś system udokumentowania rozliczania ze sprzedanych plonów produktów i by się to samo powycinało bo na tyle to mało kto komu ufa żeby hajs przez obce konto szedł. Druga sprawa jakby zobaczyli ile ktoś "zarabia" na ich ziemi to zaraz by był gniew i po układzie 

No i tu racja...

14 minut temu, Baks00 napisał:

Sam tak mam,ma to plusy i minusy

Tylko u mnie sąsiad jest naprawdę w porządku 

Dlatego...od dzierżaw i kredytów zachowaj Panie...

11 minut temu, marcin19071980 napisał:

Siane nowym zestawem Amazone z GPSem i automatyką od ścieżek i całej reszty.

IMG_20231117_155503_130.jpg

No i są...ścieżki🤷...

1 minutę temu, superfarmer02 napisał:

No niektórzy to mam wrażenie że bez dopłat to sobie życia nie wyobrażają 

Większość Krzysiu...

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v