Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
20 minut temu, Łolek napisał:

A to że Sławkiem przetanczyliscie kasę czy zabronił Ci kupić 🤔

Kuhn ma dobre maszyny zielonkarskie

Kuhn ma wszystko bardzo dobre . Sławek mnie zbił z tropu że to nie będzie dobrze robić 

Opublikowano
4 minuty temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

Kuhn ma wszystko bardzo dobre . Sławek mnie zbił z tropu że to nie będzie dobrze robić 

Co jest do wszystkiego to jest do niczego 

Opublikowano

Wita co? Ale że mie sie bycek urwał, to mogliśta powiedzić....😐🤷‍♂️

Opublikowano
10 godzin temu, Qwazi napisał:

Obciążenie dla ciągnika to robi faktycznie niewielkie. Ciapkiem może z hektar zgrabiłem. Za wolno. 4011 na trzecim biegu to już lepiej. Zaczynam tak,żeby od miedzy i na poprzeczniakach zostały dwa niezgrabione wałki, które robię na końcu. Jak szersza łąka to najlepiej  trzy. Jeżdżę tak jak się koniem bronowało w poprzek

Możliwe. Swego czasu to tylko taśmówką i konną jeździłem i to obsługiwać spokojnie się umie. A tak to tylko albo drewniana albo plastikowa "przewracarka i zgrabiarka" zależnie, która w ręce wpadnie... Z tą techniką zgrabiania siana to tak jak z obsiewaniem poprzecek w polu. Albo na początku albo na końcu a każdy inaczej woli. 

Opublikowano
Aktywnyrolnik7245 napisał:

1 godzinę temu, Karol6130 napisał:

To ja do tej pory miałem tylko 7,20 ha, i Ty się zastanawiasz nad tym skąd fundusze 

Karol jakie fundusze ?

32 minuty temu, MonteChristo napisał:

12ha tym grabisz, o cie ch*j, to sprzęt na 2ha

Trzeba być twardym 😎

raczej durnym 🤦‍♂️

Opublikowano
36 minut temu, Łolek napisał:

Co jest do wszystkiego to jest do niczego 

Marku ale na takie małe gospodarstwo jak moje to idealna była by taka maszyna dwa w jednym 

Opublikowano

@Qwazi do póki nie spotkałem Sławka74 na swojej drodze chciałem kupić taką haybob 360 , wielofunkcyjna do boku można grabić . I nie wiem czy to dobre będzie 🤔

https://sprzedajemy.pl/przetrzasarka-zgrabiarka-kuhn-haybob-360-bedzieszyn-2-e30984-nr66991484

🤣🤣🤣🤣😁

20 minut temu, Łolek napisał:

A to że Sławkiem przetanczyliscie kasę czy zabronił Ci kupić 🤔

Kuhn ma dobre maszyny zielonkarskie

bo nie

Opublikowano
Karol6130 napisał:

10 minut temu, Bananek napisał:

Przewidujesz jakąś imprezę?

Ta, wpadnie weterynarz 

9 minut temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

I co z nią nie tak ?

Mięsny SM mleczny 

roczną będziesz zacielał ?

Opublikowano
5 minut temu, DANDYS napisał:

a jaka szeroką masz kosiarkę?Marcin

Tradycyjna rotacyjna 1,65

Opublikowano

@slawek74  po ile takie chodzą ? 

Była ostatnio ładna unia alka 2,45 , mało używana w super stanie , ale 7 tys 

Opublikowano
7 minut temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

Marku ale na takie małe gospodarstwo jak moje to idealna była by taka maszyna dwa w jednym 

a weź , u nas jeden gościu naście ha , kilkanaście krów miał + jakiś opas ,ziemniak itp to już z dobre dekade temu pogonił 4011 i w to miejsce 5245 z turem i 6211 do belarki , czworo dzieci w tym 3 w mieście i żadne nie zostaje na wsi (żona też pracuje od kiedy mleczne zlikwidowali) ale na lato synki wpadają na urlopach pomóc na szybko w sezonie żniw/sianokosów pomimo że tylko trochę mięsnego na opas stoi by do emerytury się doczłapać 

rozbijak 4 karuzelowy składany do tyłu , i kosiarka dyskowa 2,4 chyba z tym 6211 chodzą, grabi ciapkiem i pająkiem 7  

Opublikowano
1 godzinę temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

@Qwazi do póki nie spotkałem Sławka74 na swojej drodze chciałem kupić taką haybob 360 , wielofunkcyjna do boku można grabić . I nie wiem czy to dobre będzie 🤔

https://sprzedajemy.pl/przetrzasarka-zgrabiarka-kuhn-haybob-360-bedzieszyn-2-e30984-nr66991484

Też miałem przez chwilę taki pomysł, żeby to kupić jako drugie do 300, ale sobie odpuściłem. Lepsza normalna zagrabiarka karuzelowa. 300 jest dobra na duży plon i niejrdnakową jakość trawy na łące. W innym przypadku też spowalnia robotę. Oczywiście przy belach, bo w pryzmę to nie ma znaczenia. Jeśli masz równe jakościowo łąki to lepszym wyborem będzie oddzielna przetrząsarko i oddzielna zagrabiarka. Hybobem za wolno to idzie. Ale do kosiarki 1,65 pasuje. Do mojej 2,2 już nie 

3 minuty temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

@slawek74  po ile takie chodzą ? 

Była ostatnio ładna unia alka 2,45 , mało używana w super stanie , ale 7 tys 

Nawet na to nie spoglądaj🥴

Opublikowano
4 minuty temu, konteno napisał:

a weź , u nas jeden gościu naście ha , kilkanaście krów miał + jakiś opas ,ziemniak itp to już z dobre dekade temu pogonił 4011 i w to miejsce 5245 z turem i 6211 do belarki , czworo dzieci w tym 3 w mieście i żadne nie zostaje na wsi (żona też pracuje od kiedy mleczne zlikwidowali) ale na lato synki wpadają na urlopach pomóc na szybko w sezonie żniw/sianokosów pomimo że tylko trochę mięsnego na opas stoi by do emerytury się doczłapać 

rozbijak 4 karuzelowy składany do tyłu , i kosiarka dyskowa 2,4 chyba z tym 6211 chodzą, grabi ciapkiem i pająkiem 7  

No co będą się szarpać na wsi jak w mieście lżejsze życie i bezstresowe 

2 minuty temu, Qwazi napisał:

Też miałem przez chwilę taki pomysł, żeby to kupić jako drugie do 300, ale sobie odpuściłem. Lepsza normalna zagrabiarka karuzelowa. 300 jest dobra na duży plon i niejrdnakową jakość trawy na łące. W innym przypadku też spowalnia robotę. Oczywiście przy belach, bo w pryzmę to nie ma znaczenia. Jeśli masz równe jakościowo łąki to lepszym wyborem będzie oddzielna przetrząsarko i oddzielna zagrabiarka. Hybobem za wolno to idzie. Ale do kosiarki 1,65 pasuje. Do mojej 2,2 już nie 

A to UJ z tym , 5 zwykłą gwiazdową kupię bo wiem w stodole stoi nieużywana 

Opublikowano
25 minut temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

Marku ale na takie małe gospodarstwo jak moje

Dlaczego przy tej ilości ha wbiłeś sobie że masz małe gospodarstwo? Średnia wielkość gospodarstwa w Polsce to 11,2ha. Ty masz więcej nawet łąk. 

Opublikowano
5 minut temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

No co będą się szarpać na wsi jak w mieście lżejsze życie i bezstresowe 

A to UJ z tym , 5 zwykłą gwiazdową kupię bo wiem w stodole stoi nieużywana 

No weź 7 chociaż. Ja se kiedyś z 5na7

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v