Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 minuty temu, slawek74 napisał:

Karola 🙆‍♂️ gdzie lisa do kurnika 🤪😁

Owczarka...gdzie Karola🙆...Ty wisz jakich on mógłby narobić...szkód🤦😱🤭...

• Haha 1
Opublikowano
8 minut temu, slawek74 napisał:

w skr jeden opryski na stonkę robił z ,,ich środkiem,, tylko dawkę zmniejszał i jeździł po polach patrzył czy zdychają 🤭😁 drugi nowe akumulatory dostał do ciągnika a na drugi dzień ten już nie chce odpalić 🤦‍♂️

oby owczarka do tych no .. 🤭 baranów nie chciał 🙆‍♂️

Kiedyś to mówił dwa opryski na chwast były i tyle

No tylko lał 20l na opryskiwacz🤷

Raz mówił,,wziąłem 20 l na beczkę,10 sobie upuściłem,5 Henkowi 

5 zalem i do pełna wody-patrz k.rna wzieno chwasty😄

• Haha 1
Opublikowano
29 minut temu, Bananek napisał:

na TVP historia leci film o gościu pochodzącym z wioski 7km ode mnie. jakby kogo interesowało to polecam

Ale ma jeszcze jakieś atuty oprócz tego , że mieszka niedaleko?

• Haha 1
Opublikowano
1 minutę temu, 6465 napisał:

Już dużo tych ludzi co pracowali w PGR nie żyje. Ale pewnie  nie jedną książkę by napisał z ich pomysłowośći.

tamten styl życia, nie służył zbyt mocno długowieczności 🤣

Opublikowano
bratrolnika napisał:

Oglądam, właśnie się zastanawiałem skąd on pochodził

z Okopów. oglądamy z dziećmi, choć nie powinny może jeszcze, ale bardzo interesuje je historia lokalna. zwłaszcza, że w naszym centrum Europy stoi pomnik Jerzego i liceum mamy pod jego imieniem.

Kowalsky30 napisał:

Ale ma jeszcze jakieś atuty oprócz tego , że mieszka niedaleko?

mieszkał.

• Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, Baks00 napisał:

No pa i wtedy umieli zrobić ze działało a teraz albo dasz 2x dawkę i dopiero bierze albo dasz książkowa i spali ale nie to co potrzeba 😂

Opublikowano
30 minut temu, Bananek napisał:

chociaż jak ciapaki przylezą to może być tu gorzej.

pamiętasz lincz we włodowie z 2005 ? jak zaczną robić to samo co na zachodzie to po prostu warto byłoby wziąć sprawy w swoje ręce jeśli dotyczyłoby to bliskich osób 

7 minut temu, HF86 napisał:

nie służył zbyt mocno długowieczności 🤣

ale hartował organizm 

Opublikowano
Baks00 napisał:

8 minut temu, slawek74 napisał:

w skr jeden opryski na stonkę robił z ,,ich środkiem,, tylko dawkę zmniejszał i jeździł po polach patrzył czy zdychają 🤭😁 drugi nowe akumulatory dostał do ciągnika a na drugi dzień ten już nie chce odpalić 🤦‍♂️

oby owczarka do tych no .. 🤭 baranów nie chciał 🙆‍♂️

no był chwastox extra albo aminopielik....

Opublikowano
konteno napisał:

pamiętasz lincz we włodowie z 2005 ? jak zaczną robić to samo co na zachodzie to po prostu warto byłoby wziąć sprawy w swoje ręce jeśli dotyczyłoby to bliskich osób 

zdusić w zarodku? miejmy nadzieję, że Polacy uczą się na błędach naszych sąsiadów

• Like 1
Opublikowano
Qwazi napisał:

3 minuty temu, slawek74 napisał:

Karola 🙆‍♂️ gdzie lisa do kurnika 🤪😁

Owczarka...gdzie Karola🙆...Ty wisz jakich on mógłby narobić...szkód🤦😱🤭...

a nie biały miś najwyżej portki będzie w zębach trzymał 😛🤣

Opublikowano
Przed chwilą, slawek74 napisał:

no był chwastox extra albo aminopielik....

Dokładnie to samo mówił

Ale w jakich dawkach go się dawało

Wychodzi na to że stężenie słabsze a efekt lepszy🤦

Opublikowano
16 minut temu, Kowalsky30 napisał:

Poczytałem trochę o montbeliardach i jest to rasa ogólnoużytkowa z przewagą cech mlecznych ale i buhajki do opasu są bardzo pożądanym towarem, duża, dobrze wykorzystująca  pasze objętościowe, wysoka płodność, łatwe porody, mocne nogi. Więc chyba bezzasadne  jest poprawianie u nich cech mięsnych w gospodarstwie takim jak twoje (mlecznym) tylko dlatego aby cielaki były ciut ładniejsze na sprzedaż. Zwłaszcza, że nie karmisz jak ja samym sianem, tylko też kiszonką z kukurydzy, śruta też pewnie idzie w jakichś ilościach i tyle wystarczyłoby aby wyciągnąć max z czystych montek.

Kurcze wszystkie krowy po sztucznej inseminacji złapały za pierwszym razem i czekam na upragnioną montke, a do byka chodziłem z każdą 2-3 razy. A mówią, że byk skuteczniejszy. Szkoda tylko, że tak drogo biorą. Za rok  wracam do ujka Emila, jak wytrwa w zdrowiu, bo już połowę stadka skasował. Starość nie radość.

Bolączką u mnie jest jakość objętościówki białkowej. Sim dużo lepiej ją wykorzystuje. Poza tym czysty mont nie ma budowy, która by mnie zachwycała. Tym bardziej, że Francuzi cały czas tą rasę uszlachetniają i budową coraz bardziej zbliża się do HF, co mnie osobiście drażni. Sim mi gwarantuje stałość dobrych cech mięsnych w budowie. Ktoś tam może napisał, że to rasa duża i przydatna w opasie, ale w porównaniu do sima jest słaba w tym zakresie. A moje mieszańce to już zupełnie co innego. Faktycznie nie karmię samym sianem. Idzie kiszonka z kukurydzy, okopowe i pełnoporcjowka, sianokiszonka, słoma i dodatki. Jeśli karmisz samym sianem, to moim zdaniem lepszy byłby sim. Mont potrzebuje więcej i lepiej. 

Bardzo dobrze, że się pozacielały. To znaczy, że warunki im odpowiadają. Jak chcesz dojść do fajnej genetyki, to ja bym się nie zadawał z byczkami ujka Emila. Skuteczność w zacielaniu to temat rzeka i na pewno nie zależy tylko od tego, czy jest to zabieg, czy krycie naturalne...

Opublikowano

ale stonka po elelofosie to nigy się nie podniosła... to było pierwsza klasa toksyczności 🙆‍♂️

Baks00 napisał:

1 minutę temu, HF86 napisał:

ten smród chwastoxu 🤮

Smród smrodem

Podziwiam osoby pryskające np owies nim a potem tym owsem skarmiaja np bydło 

nie było świadomości i czym innym pryslać...

Opublikowano
1 minutę temu, slawek74 napisał:

ale stonka po elelofosie to nigy się nie podniosła... to było pierwsza klasa toksyczności 🙆‍♂️

Tego nie słyszałem,

Kiedyś inaczej jadali,wychowani na zupach owocowych🤢to tak jak sąsiad 63 lata i syna jeszcze machnął

Tak że Panie Sławku jeszcze wszystko przed Panem😉

Opublikowano

nawet słoma po zniwach jak wody złapie, to czuć jeszcze oprysk 

Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, 6465 napisał:

I stara pozdychala. Jeden zabieg w sezonie wystarczył. Teraz larwy spadną a stara się pier**li.

Jak jedna druga ma na plecach to może się wynoszą 🤭

Edytowane przez Baks00
  • Haha 2
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v