Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, Baks00 napisał:

Co to ,to białe  folia?

Czarno biała folia. 

2 godziny temu, jahooo napisał:

Eeeee, wygląda jakby nowego papieża we wsi wybrali

Może czegoś nie wiem, i nowego sołtysa mamy :D 

Opublikowano
20 minut temu, Chłoporobotnik napisał:

No to jeden może tyle wywoził do niedawna osiemdziesiątką i 3,5t rozrzutnikiem. Jak to somsiad wspomina, pracujący w kółku a robili swego czasu dużo usług ładowania i wywozu, to rzadko kiedy był ktoś kto miał 7-10 rozrzutników na raz. I tak 2x w roku. Zresztą ile tego pola ludzie mieli, dołożyli teraz do geoportalu mapy mniej więcej z przełomu lat 90/2000. Taką wieś z wczesnego dzieciństwa zapamiętałem - tu kawałeczek, tam kawałeczek. Jeszcze gęściej niż te 10 lat później (następne zdjęcia). 

Zrzut ekranu 2023-10-01 211508.png

Siema pioter 🤝 

Jak tam kampania wyborcza 🤭

Opublikowano
2 minuty temu, Chłoporobotnik napisał:

Na takiej długości to przeważnie było podzielone na kilka części jeszcze... U mnie na przykład przy chałupie kawałek 130 czy 140m długi to na pół kiedyś był po długości podzielony. Jeden ma kawał o długości koło 2km - 13 stajań. 

To pewnie dlatego, że stajania to nazwa zwyczajowa i dostosowywana wedle potrzeb w danej okolicy. A skład to 0,1 morgi, czyli 10 składów to morga, a 18 to hektar. Nie wiem, czy któryś z kolegów zna jeszcze tę jednostkę 

Opublikowano
5 minut temu, Leszy napisał:

Trzeba by się było do Piotrka zwalić na wyżerkę. Chyba by od razu nie wygonił.... 

To jest myśl👍...jak będzie jaka wycieczka, to się piszę 🤗...

Opublikowano
31 minut temu, Chłoporobotnik napisał:

No to jeden może tyle wywoził do niedawna osiemdziesiątką i 3,5t rozrzutnikiem. Jak to somsiad wspomina, pracujący w kółku a robili swego czasu dużo usług ładowania i wywozu, to rzadko kiedy był ktoś kto miał 7-10 rozrzutników na raz. I tak 2x w roku. Zresztą ile tego pola ludzie mieli, dołożyli teraz do geoportalu mapy mniej więcej z przełomu lat 90/2000. Taką wieś z wczesnego dzieciństwa zapamiętałem - tu kawałeczek, tam kawałeczek. Jeszcze gęściej niż te 10 lat później (następne zdjęcia). 

Zrzut ekranu 2023-10-01 211508.png

O matko jedyna.Az mi się was szkoda zrobiła.Makaron.

Opublikowano
26 minut temu, Qwazi napisał:

Specyfika regionu. U nas zawsze, jak pamiętam, dawało się mały rozrzutnik na skład pola. Takimi jednostkami się ludzie posługiwali...

Stań z boku rozrzutnika, popatrz jak się obraca górny wałek i wyobraź sobie jak zachowa się masa, która na niego napiera, jeśli nie będzie ona załadowana powyżej tego wałka

Ja nawet nie próbowałem tego przykręcać 

to nad siatką nachylone do tyłu , miałem 1 wałek z łopatami i kamienie potrafiło na dach przez nią przerzucać 

Opublikowano
1 minutę temu, Leszy napisał:

Jaka komasacja by się tam przydała ;) 

To są pola pod konia a nie pod jaką kolwiek mechanizację.

Opublikowano
4 minuty temu, pedro2 napisał:

A bo tu mówili, że całą siłą agitację w regionie prowadzisz.

No nieważne. 

Deszcza byś podesłał bo patrzę, że już wtorek środa pozabierali co nadawali

Nie płosz Piotra...my tu areał mierzymy...po staremu...😉

4 minuty temu, konteno napisał:

to nad siatką nachylone do tyłu , miałem 1 wałek z łopatami i kamienie potrafiło na dach przez nią przerzucać 

Kamień to kwestia przypadku. Każdy wałek może go przerzucić

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, Leszy napisał:

Jaka komasacja by się tam przydała ;) 

żadna komasacja, kupować od ludzi i scalać, jest co kupować i nie będą krzyczeć nie wiadomo ile kasy bo działki średnie

Edytowane przez MonteChristo
Opublikowano
2 minuty temu, marcin19071980 napisał:

To są pola pod konia a nie pod jaką kolwiek mechanizację.

U nas też sporo działek, ale kolorów mniej.  

Np. 

pola.jpg

3 minuty temu, MonteChristo napisał:

żadna komasacja, kupować od ludzi i scalać, jest co kupować i nie będą krzyczeć nie wiadomo ile kasy bo działki średnie

U nich chyba drogie, bo już pod budowę podzielone. 

Opublikowano
19 minut temu, konteno napisał:

albo pod "T25" @bratrolnika😉

Nie wiedziałem że brathomika😁 ma T25.U nas to wymarły gatunek choć kiedyś ich trochę było.

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, marcin19071980 napisał:

Nie wiedziałem że brathomika😁 ma T25.U nas to wymarły gatunek choć kiedyś ich trochę było.

To chyba przenośnia, do tej maski na Darkowym Fendtcie 😉...bez kabiny🤷...

A Fendt dlatego, że ma takie barwy...

Edytowane przez Qwazi
  • Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, Baks00 napisał:

Gulasz z takiego kociołka to mi się marzy

No mi może tamto by pasowało,mimo że nie widać to lubię takie tłuste zjeść 

Materialista 🤦😉

Ale jest jedno ale 

Nie może mieć srebrnej kabiny 

Opublikowano
2 godziny temu, mf362 napisał:

Ta moja była wyszła mąż to najbardziej szkoda mi tego chłopa nie wie chyba na co się pisze ... a może łatwiej mi jak tak sobie wmawiam . 

Widzę ze jeszcze o niej marzysz😅

2 godziny temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

Przemek a tam w złotowskim niema jakich fajnych kobiet ,wolnych 🤔

W krakowskim ci mogę poszukać

56 minut temu, marcin19071980 napisał:

O matko jedyna.Az mi się was szkoda zrobiła.Makaron.

Tak naprawdę to sami komasujemy po kilka działek..

Na twoim miejscu to bym raczej zazdrościł,ziemi i opadów, nie wspominając o rynku zbytu

49 minut temu, MonteChristo napisał:

Tylko kto sprzedaje? Podatek mały,jeść nie wola

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v