Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, Baks00 napisał:

Co to ,to białe  folia?

Czarno biała folia. 

2 godziny temu, jahooo napisał:

Eeeee, wygląda jakby nowego papieża we wsi wybrali

Może czegoś nie wiem, i nowego sołtysa mamy :D 

Opublikowano
20 minut temu, Chłoporobotnik napisał:

No to jeden może tyle wywoził do niedawna osiemdziesiątką i 3,5t rozrzutnikiem. Jak to somsiad wspomina, pracujący w kółku a robili swego czasu dużo usług ładowania i wywozu, to rzadko kiedy był ktoś kto miał 7-10 rozrzutników na raz. I tak 2x w roku. Zresztą ile tego pola ludzie mieli, dołożyli teraz do geoportalu mapy mniej więcej z przełomu lat 90/2000. Taką wieś z wczesnego dzieciństwa zapamiętałem - tu kawałeczek, tam kawałeczek. Jeszcze gęściej niż te 10 lat później (następne zdjęcia). 

Zrzut ekranu 2023-10-01 211508.png

Siema pioter 🤝 

Jak tam kampania wyborcza 🤭

Opublikowano
2 minuty temu, Chłoporobotnik napisał:

Na takiej długości to przeważnie było podzielone na kilka części jeszcze... U mnie na przykład przy chałupie kawałek 130 czy 140m długi to na pół kiedyś był po długości podzielony. Jeden ma kawał o długości koło 2km - 13 stajań. 

To pewnie dlatego, że stajania to nazwa zwyczajowa i dostosowywana wedle potrzeb w danej okolicy. A skład to 0,1 morgi, czyli 10 składów to morga, a 18 to hektar. Nie wiem, czy któryś z kolegów zna jeszcze tę jednostkę 

Opublikowano
5 minut temu, Leszy napisał:

Trzeba by się było do Piotrka zwalić na wyżerkę. Chyba by od razu nie wygonił.... 

To jest myśl👍...jak będzie jaka wycieczka, to się piszę 🤗...

Opublikowano
31 minut temu, Chłoporobotnik napisał:

No to jeden może tyle wywoził do niedawna osiemdziesiątką i 3,5t rozrzutnikiem. Jak to somsiad wspomina, pracujący w kółku a robili swego czasu dużo usług ładowania i wywozu, to rzadko kiedy był ktoś kto miał 7-10 rozrzutników na raz. I tak 2x w roku. Zresztą ile tego pola ludzie mieli, dołożyli teraz do geoportalu mapy mniej więcej z przełomu lat 90/2000. Taką wieś z wczesnego dzieciństwa zapamiętałem - tu kawałeczek, tam kawałeczek. Jeszcze gęściej niż te 10 lat później (następne zdjęcia). 

Zrzut ekranu 2023-10-01 211508.png

O matko jedyna.Az mi się was szkoda zrobiła.Makaron.

Opublikowano
26 minut temu, Qwazi napisał:

Specyfika regionu. U nas zawsze, jak pamiętam, dawało się mały rozrzutnik na skład pola. Takimi jednostkami się ludzie posługiwali...

Stań z boku rozrzutnika, popatrz jak się obraca górny wałek i wyobraź sobie jak zachowa się masa, która na niego napiera, jeśli nie będzie ona załadowana powyżej tego wałka

Ja nawet nie próbowałem tego przykręcać 

to nad siatką nachylone do tyłu , miałem 1 wałek z łopatami i kamienie potrafiło na dach przez nią przerzucać 

Opublikowano
1 minutę temu, Leszy napisał:

Jaka komasacja by się tam przydała ;) 

To są pola pod konia a nie pod jaką kolwiek mechanizację.

Opublikowano
4 minuty temu, pedro2 napisał:

A bo tu mówili, że całą siłą agitację w regionie prowadzisz.

No nieważne. 

Deszcza byś podesłał bo patrzę, że już wtorek środa pozabierali co nadawali

Nie płosz Piotra...my tu areał mierzymy...po staremu...😉

4 minuty temu, konteno napisał:

to nad siatką nachylone do tyłu , miałem 1 wałek z łopatami i kamienie potrafiło na dach przez nią przerzucać 

Kamień to kwestia przypadku. Każdy wałek może go przerzucić

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, Leszy napisał:

Jaka komasacja by się tam przydała ;) 

żadna komasacja, kupować od ludzi i scalać, jest co kupować i nie będą krzyczeć nie wiadomo ile kasy bo działki średnie

Edytowane przez MonteChristo
Opublikowano
2 minuty temu, marcin19071980 napisał:

To są pola pod konia a nie pod jaką kolwiek mechanizację.

U nas też sporo działek, ale kolorów mniej.  

Np. 

pola.jpg

3 minuty temu, MonteChristo napisał:

żadna komasacja, kupować od ludzi i scalać, jest co kupować i nie będą krzyczeć nie wiadomo ile kasy bo działki średnie

U nich chyba drogie, bo już pod budowę podzielone. 

Opublikowano
19 minut temu, konteno napisał:

albo pod "T25" @bratrolnika😉

Nie wiedziałem że brathomika😁 ma T25.U nas to wymarły gatunek choć kiedyś ich trochę było.

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, marcin19071980 napisał:

Nie wiedziałem że brathomika😁 ma T25.U nas to wymarły gatunek choć kiedyś ich trochę było.

To chyba przenośnia, do tej maski na Darkowym Fendtcie 😉...bez kabiny🤷...

A Fendt dlatego, że ma takie barwy...

Edytowane przez Qwazi
  • Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, Baks00 napisał:

Gulasz z takiego kociołka to mi się marzy

No mi może tamto by pasowało,mimo że nie widać to lubię takie tłuste zjeść 

Materialista 🤦😉

Ale jest jedno ale 

Nie może mieć srebrnej kabiny 

Opublikowano
2 godziny temu, mf362 napisał:

Ta moja była wyszła mąż to najbardziej szkoda mi tego chłopa nie wie chyba na co się pisze ... a może łatwiej mi jak tak sobie wmawiam . 

Widzę ze jeszcze o niej marzysz😅

2 godziny temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

Przemek a tam w złotowskim niema jakich fajnych kobiet ,wolnych 🤔

W krakowskim ci mogę poszukać

56 minut temu, marcin19071980 napisał:

O matko jedyna.Az mi się was szkoda zrobiła.Makaron.

Tak naprawdę to sami komasujemy po kilka działek..

Na twoim miejscu to bym raczej zazdrościł,ziemi i opadów, nie wspominając o rynku zbytu

49 minut temu, MonteChristo napisał:

Tylko kto sprzedaje? Podatek mały,jeść nie wola

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v