Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
kizak napisał:

Panowie elektrycy ,czy w jednej brużdzie można położyć przewód elektryczny jednofazowy ,bądż 3 fazowy ,wraz z przewodem koncentrycznym ,bądż skrętką . Skrętka ,czykoncentryk to niskonapięciowe ,więc czy pole magnetyczne z elektryka nie będzie zakłócać sygnału sat ,lub w internetowej skrętce  . Są w sprzedaży koncentryki wraz z przewodem elektrycznym ,ale im chodzi o volty do 30 v ,ale o 240 nie znalazłem takowych przewodów . Hmm ,tylko że koncentryk jest chroniony ekranami ,a skrętka to już prawie naga pajęczyna . Jaki kabel założyć do wideofonu ,odkąd ,i dokąd ,i coś oprócz tego jest potrzebne. A może zrezygnować z oprzewodowania skrętkami na rzecz wi fi  ,a i jeszcze brama ,jakie przewody w ścianie budynku założyć by póżniej na wierzchu nie ,,peszelować''. Może ktoś coś  ,gdyż ja bardziej wiedziałbym jak konia do kucia przytrzymać niż w te proste ,a dla lajka skomplikowane sprawy uderzyć ,po prostu nie interesowało mnie to i brak podstawowej wiedzy . . Mgła i 6 stopni . Zdaje się że moje trawy zasiane ze zbożem wiosną ,tak jak i z początkiem września z powodu suszy w większości poszły się .............wietrzyć

na pewno do bramy kabel 2.5 jeżeli ma być rozsuwana to na jedną stronę jak otwierana to do obydwóch między słupkami w bramie napięcie i do czujki też trzeba wyprowadzić i do domofonu napięcie i jakaś skrętkę najlepiej to zrobić na oddzielnym obwodzie lub z brama garażowa do tego można wyprowadzić jakiś kabel do podświetlania ogrodu na zewnątrz jak się komu podobało podświetlenie w podbitce gniazdka wyprowadzić na zewnątrz przy tarasie i przy schodach wejściowych do tego dużo punktów w kuchni salonie itp w salonie sieć do nagłośnienia do kina domowego do rolet zewnetrzymi teraz jest tyle bajerów że jedyne co może ograniczać to tylko finanse a będziesz robił instalację w podłodze czy przy suficie ?

Opublikowano
24 minuty temu, Baks00 napisał:

Poprawiłem 

No tak ...niezupełnie poprawiłeś...🧐

Opublikowano
33 minuty temu, wojtal24 napisał:

na pewno do bramy kabel 2.5 jeżeli ma być rozsuwana to na jedną stronę jak otwierana to do obydwóch między słupkami w bramie napięcie i do czujki też trzeba wyprowadzić i do domofonu napięcie i jakaś skrętkę najlepiej to zrobić na oddzielnym obwodzie lub z brama garażowa do tego można wyprowadzić jakiś kabel do podświetlania ogrodu na zewnątrz jak się komu podobało podświetlenie w podbitce gniazdka wyprowadzić na zewnątrz przy tarasie i przy schodach wejściowych do tego dużo punktów w kuchni salonie itp w salonie sieć do nagłośnienia do kina domowego do rolet zewnetrzymi teraz jest tyle bajerów że jedyne co może ograniczać to tylko finanse a będziesz robił instalację w podłodze czy przy suficie ?

instalacja będzie leciała na wysokości gniazdek nad podłogą ,czyli 30 cm ,i pion owo do góry do włącznika na 132 cm ,i tam gniazdka ,tak że pow. tej wysokości ściany będą wolne od instalacji ,chyba że coś tam do piętra ,to bruzdami w rogu pokoju  . No jeszcze 3 fazowa ,to albo w peszlu w rogu podłogi ,lub ścianą 30 cm od ziemi . Tak żeby podłoga była wolna od kabli i wszędzie pow 13o cm ,na piętrze też nie będą peszle walać się po całym przedpokoju ,czy progach ,także nad sufitem to tylko świetlne . No ale co z tą instalacją satelitarną ,skrętkową i energetyczną w jednym ,,rowku'' ? Kużwa czeka kontrol ,oficjalnie o ,,wypas''  z arimr

Opublikowano

pochmurno, zamglone..znowu lato zapowiadaja..

moze  po niedzieli zaczniemy sie siew.

jakis nawoz npk chyba zamowie gdy na sklad dowioza.

8 godzin temu, RoadRunner2 napisał:

No ale po co mi to pokazujesz, kiedy nie do mnie było pytanie?😂 Może wnuczce daj telefon do zabawy i przypadkiem otworzy, bo widzę, że ty już sam nic nie zdziałasz😊😋

moze leki wziales seanku ??

gdyby sie dalo otworzyc to bym otworzyl- to nie moje konto wiec nie wiem co ktos wczesnie namodzil-od czasu gdy ulice wprowadzili to nawet adresu nie zmienili 🤣

Opublikowano
1 godzinę temu, kizak napisał:

Panowie elektrycy ,czy w jednej brużdzie można położyć przewód elektryczny jednofazowy ,bądż 3 fazowy ,wraz z przewodem koncentrycznym ,bądż skrętką . Skrętka ,czykoncentryk to niskonapięciowe ,więc czy pole magnetyczne z elektryka nie będzie zakłócać sygnału sat ,lub w internetowej skrętce  . Są w sprzedaży koncentryki wraz z przewodem elektrycznym ,ale im chodzi o volty do 30 v ,ale o 240 nie znalazłem takowych przewodów . Hmm ,tylko że koncentryk jest chroniony ekranami ,a skrętka to już prawie naga pajęczyna . Jaki kabel założyć do wideofonu ,odkąd ,i dokąd ,i coś oprócz tego jest potrzebne. A może zrezygnować z oprzewodowania skrętkami na rzecz wi fi  ,a i jeszcze brama ,jakie przewody w ścianie budynku założyć by póżniej na wierzchu nie ,,peszelować''. Może ktoś coś  ,gdyż ja bardziej wiedziałbym jak konia do kucia przytrzymać niż w te proste ,a dla lajka skomplikowane sprawy uderzyć ,po prostu nie interesowało mnie to i brak podstawowej wiedzy . . Mgła i 6 stopni . Zdaje się że moje trawy zasiane ze zbożem wiosną ,tak jak i z początkiem września z powodu suszy w większości poszły się .............wietrzyć

nie wiem jak się to pod tynkiem zachowa, ale w korytach kablowych mam na kupie ułożone kable LAN, skrętki, przewody elektryczne, w tym np. 5x90, czy 4x1x120, do tego światłowód i przewody w izolacji pożarowej

mowa o odcinkach +200m

i to działa

• Like 1
Opublikowano
5 minut temu, jacus napisał:

pochmurno, zamglone..znowu lato zapowiadaja..

moze  po niedzieli zaczniemy sie siew.

jakis nawoz npk chyba zamowie gdy na sklad dowioza.

gdyby sie dalo otworzyc to bym otworzyl- to nie moje konto wiec nie wiem co ktos wczesnie namodzil-od czasu gdy ulice wprowadzili to nawet adresu nie zmienili 🤣

Próbujesz komuś pomóc i się z niego tutaj naśmiewasz, 

Bez komentarza 

Opublikowano
20 minut temu, bratrolnika napisał:

nie wiem jak się to pod tynkiem zachowa, ale w korytach kablowych mam na kupie ułożone kable LAN, skrętki, przewody elektryczne, w tym np. 5x90, czy 4x1x120, do tego światłowód i przewody w izolacji pożarowej

mowa o odcinkach +200m

i to działa

Aż zadzwoniłem do syna. Skrętkę można razem z prądem. On to robi w jednym peszlu. Koncentryk też...

Siemanko...14°, słonecznie...

• Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, bratrolnika napisał:

cieszę się że udało mi się wspomóc ścieśnianie więzi rodzinnych...😉

a akumulator oddał???

A oddał, wyobraź sobie🙆...i to nawet nie ten, który wziął tylko nowy...się leniowi przekładać nie chciało...a jak mu będzie ponownie potrzebny, to znowu...zajuma🤷😉

• Like 1
Opublikowano
31 minut temu, jacus napisał:

Seanku?? Co tam można było namodzić? Już się nie ośmieszaj.  Przeczytaj drugie 120 stron to może w końcu chwycisz🤣 Zresztą to nie pierwszy raz. Kiedyś cały dzień się głowiłeś, bo nie mogłeś zrozumieć prostego komunikatu😂 Chętnie bym podpowiedział, ale co taki świr jak ja będzie pouczał magistra. Prawda? Może Kwasiego poproś od tu jedyny godny udzielić ci odpowiedzi😜 

Kurde mam jutro kontrole dobrostanową. A mieli w tym roku nie sprawdzać, bo nawał pracy, bo wybory...😬🤒

Opublikowano

No i się pozbyłem....podlasiaka....

I to 80gr za kilogram...

Tera cza jechać siać... dziś będzie bez kurzu.. na szczęście..

Opublikowano

tak se myślę ,czy po wyborach paliwo nie bryknie o 1,5 zł ,tyle co poza Polską 

8 zobaczymy z przodu. Tak myślę że  będą chcieli  obecną stratę odrobić.  Ale to  pytaj  ekonomisty @jacus wypowiesz się wyrocznio i podpiszesz pod tym  że w razie jak się pomylisz to oddasz $

45 minut temu, superfarmer02 napisał:

Trzeba szykować rekramowki... 

To już  sloiki i butelki zalałeś 

• Haha 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v