Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Przed chwilą, gregor1284 napisał:

O matko jedyna. Nie stać to niech korpusy z biedry jedzą

Wolę 10 szczurów niż 5 królewskich sztuk... Największą porażką to nowozelandy były. No samiec to jeszcze, dopuszczałem nim potem swoje samice ale samica to szkoda mówić... Po 4-5 młodych. Moje miały po 10-11. Srokacze to samo. Raz 7 a tak to zawsze mniej. Szkoda było koło tego chodzić i wcale lepiej ani szybciej to nie przyrastało.

1 minutę temu, gregor1284 napisał:

Robić aby robić to po co to robić?

Żeby pieniądze przepuścić na to zamiast na baby.

Opublikowano

Eh Pjoter i Ty jeszcze temu kosą trawę kosisz... zabił byś jednego i sprzedał po pół jak im zbyt duży. Wczoraj o kartoflach pisałeś że na co Ci więcej jak miałbyś sprzedać po złotówce a masz mniej to sprzedasz po 2.5. Dzisiejsza Twoja logika gryzie się z wczorajszą. Druga sprawa te małe króle, co z tego że masz ich więcej jak połowa ale tych dużych by Ci dała te same mieso? 

Opublikowano

Eh Pjoter i Ty jeszcze temu kosą trawę kosisz... zabił byś jednego i sprzedał po pół jak im zbyt duży. Wczoraj o kartoflach pisałeś że na co Ci więcej jak miałbyś sprzedać po złotówce a masz mniej to sprzedasz po 2.5. Dzisiejsza Twoja logika gryzie się z wczorajszą. Druga sprawa te małe króle, co z tego że masz ich więcej jak połowa ale tych dużych by Ci dała te same mieso? 

A czym wykoszę? 

Więcej sztuk to więcej trawy idzie, zboża i nie muszę się drapać po głowie żeby powiększać klatki i hodowlę albo co z trawą robić bo zostaje. 

Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, Popier96 napisał:

Bo tuszka z królika powinna ważyć między 1,2- 1,6kg. Takie są najbardziej rozchwytywane i przystępne dla konsumenta.

To znów przymaławe, jak zabijam to takie optimum 1,80-2,20kg. Jak ma żywy 4kg to po zabiciu będzie w sam raz.

Edytowane przez Chłoporobotnik
Opublikowano
Przed chwilą, Chłoporobotnik napisał:

A czym wykoszę? 

Więcej sztuk to więcej trawy idzie, zboża i nie muszę się drapać po głowie żeby powiększać klatki i hodowlę albo co z trawą robić bo zostaje. 

Toć większych ale mniejsza ilość by Ci zjadła tyle siana co mniejsze. Ehh

Opublikowano

Z.miniaturki chyba 

Nie z miniatury, tylko z 4-5 miesięcznego termunda. Ale już tego nie chowam. Za dużo pierdolenia. Dwie sztuki się ostały.

Opublikowano
3 minuty temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

Kurła 🤭 Lubelszczyzna  albo śląskie 😜

FB_IMG_1694717562255.jpg

Nie znam, ja mam ksywę kałdun, sąsiad jest baniok, jest wątroba, burek...

1 minutę temu, gregor1284 napisał:

Toć większych ale mniejsza ilość by Ci zjadła tyle siana co mniejsze. Ehh

Nie chcę, to drogie w kupnie jest... Mnie nie cieszy jak są 2 albo 5 w miocie. 13 i wszystkie odchowane, to było coś. A 3 czy 6 to dla mnie równa się niepowodzenie.

2 minuty temu, Popier96 napisał:

Nie z miniatury, tylko z 4-5 miesięcznego termunda. Ale już tego nie chowam. Za dużo pierdolenia. Dwie sztuki się ostały.

Mój rekord to 4 miesiące i po 2,30 średnio po zabiciu. Teraz jak się odrobię z ziemniakami, warzywami to 16 pod zamówienia pójdzie takich średniaków.

Opublikowano
4 minuty temu, soltys48 napisał:

No właśnie 🤣

Przemek już tak nie rośnij 🤭

Opublikowano
3 minuty temu, Chłoporobotnik napisał:

Nie chcę, to drogie w kupnie jest... Mnie nie cieszy jak są 2 albo 5 w miocie. 13 i wszystkie odchowane, to było coś. A 3 czy 6 to dla mnie równa się niepowodzenie.

Mój rekord to 4 miesiące i po 2,30 średnio po zabiciu. Teraz jak się odrobię z ziemniakami, warzywami to 16 pod zamówienia pójdzie takich średniaków.

No to Pjoter się zdecyduj bo Ty raz gadasz ze mało a w dobrej cenie a drugi raz że dużo w byle jakiej... zachowujmy jakiś poziom 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
23 minuty temu, soltys48 napisał:

Działa jeszcze?

Się robiło 

IMG_20230914_170722_01.jpg

IMG20230914181240.jpg

Co do drugiego zdjęcia mam filmik z wczoraj z nagłówkiem się narobiło.🤦

Edytowane przez Baks00
Opublikowano
12 minut temu, Chłoporobotnik napisał:

Takie podrobowe wszystkie 

21 minut temu, soltys48 napisał:

Działa jeszcze?

Się robiło 

IMG_20230914_170722_01.jpg

IMG20230914181240.jpg

Przemku w tego flaka poszła kukurydza  na kiszonkę 🤔

Opublikowano
11 minut temu, Chłoporobotnik napisał:

Bo zależy co się sprzedaje... 

Przy kartoflach mniej roboty to drożej a przy królach więcej roboty to taniej. Ehh

Marcin kartoflarz masz rację. Lepiej odpuścić 😁 bym chyba wolal jakie dlugopisy skladac jak te krole chowac

Opublikowano

Ale dane po robocie, germańska moc niezmierzona jest. 14ha jeszcze jutro kawałek, powałować i reszta w piździerniku po kartoflach. Nawet się nie kurzy. 

A i pierdek się spierdział, nawiew tylko na 4 biegu ciągnie 🌪️🌪️

Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, Baks00 napisał:

Co do drugiego zdjęcia mam filmik z wczoraj z nagłówkiem się narobiło.🤦

Noo dziś prawie się narobiło na pryzmie po ciemku

10 minut temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

Przemku w tego flaka poszła kukurydza  na kiszonkę 🤔

Dwa takie,reszta w pryzmę. Jutro jeszcze 1.6ha do wycięcia 

Edytowane przez soltys48
Opublikowano
1 minutę temu, soltys48 napisał:

Noo dziś prawie się narobiło na pryzmie po ciemku

Dwa takie,reszta w pryzmę. Jutro jeszcze 1.6ha do wycięcia 

Rozumiem że traktor na pryzmie zemdlał???

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v