Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 minuty temu, Chłoporobotnik napisał:

Wygodne bo jajka jeszcze w kurzych tyłkach a już zamówione, króliki nieraz jeszcze nienarodzone a już zamówione.

Dokładnie. Jak Marcinowi napisałem, że cielak nie wcześniej, jak w przyszłym roku, to niektórzy się uśmiali, bo pewnie myśleli, że chodzi mi o jego prędkość decyzyjną. A mi chodziło o to, że wszystkie, które się urodzą do końca roku są zaklepane. Ostatnio brała ode mnie znajoma Marka. Od razu chciała kolejne, choć ich jeszcze nie miałem. Bywało też tak, że kilku chciało te same cielaki. Nawet licytację zrobili. Nie powiem dwie stówki na tym zyskałem 

2 minuty temu, Karol6130 napisał:

Dopiero z obrządków wróciłem 

Się zeszło 

Obrządzałeś...u sąsiadki 🤔...tej od macania🤔...😉🤭

• Confused 1
Opublikowano
23 minuty temu, Qwazi napisał:

Dokładnie. Jak Marcinowi napisałem, że cielak nie wcześniej, jak w przyszłym roku, to niektórzy się uśmiali, bo pewnie myśleli, że chodzi mi o jego prędkość decyzyjną. A mi chodziło o to, że wszystkie, które się urodzą do końca roku są zaklepane. Ostatnio brała ode mnie znajoma Marka. Od razu chciała kolejne, choć ich jeszcze nie miałem. Bywało też tak, że kilku chciało te same cielaki. Nawet licytację zrobili. Nie powiem dwie stówki na tym zyskałem 

Aktualnie z jajami ledwo się wyrabiam. Wczoraj 40 małych poszło bo 100 dużych w piątek pojechało... Na jutro 20 dużych. Za dwa tygodnie znów 100 dla tego co wziął w piątek bo przyjeżdża co 2 tygodnie, za jakieś 3 tygodnie kolejna setka dla takiego co raz w miesiącu przyjeżdża. No i po drodze znów jacyś pomniejsi po 20-50. Niedługo brojlerom znów łby urzynać, koło 20.10 kolejny rzut, ostatni w tym roku. 

Opublikowano
1 minutę temu, 6465 napisał:

Mi to się podoba bo ty to robisz z pasją. Dziwię się że nie starasz się tego trochę zmechanizować i sobie ulżyć.

A co tu więcej mechanizować... Gnoja widłami nie ładuję i wozem już nie wywożę... Zmechanizowanie siana u mnie nie wypali bo nie mam łąk. Teraz to jeszcze tylko trochę ćwikłowych buraków z czego dużo zostaje dla siebie, pastewne do wyrwania, marchewka, kapusta i w sumie tyle w polu jeszcze rośnie. Gnoje powywozić, poorać i jeden kawałek jęczmienia zasiać u siebie, u dwóch ludzi pszenicy w sumie z 30a. 

Opublikowano
8 minut temu, 6465 napisał:

Może ty u siebie zamiast tych facelii pszenicy zasiej. Przyjedzie jaki gołębiarz po jaja to kupi dwie ćwiartki po 25zł.

Mi się widzi, że Piotr to doskonale wie, co ma wyprodukować, żeby to sprzedać w sposób dla siebie korzystny i wygodny. Też mi się to podoba, bo nie szlocha, że nic się nie opłaci, albo, że ktoś go po d...pie kopie, tylko działa 

• Like 3
Opublikowano
7 minut temu, Qwazi napisał:

Mi się widzi, że Piotr to doskonale wie, co ma wyprodukować, żeby to sprzedać w sposób dla siebie korzystny i wygodny. Też mi się to podoba, bo nie szlocha, że nic się nie opłaci, albo, że ktoś go po d...pie kopie, tylko działa 

Pszenica - odpada - spora ilość, nie mam za bardzo gdzie tego zsypać żeby potem workować, no i klient.

Pozostałe zboża - tu to już w ogóle.

Kukurydza - prosto zrobić ale koszty, no i cena jaka będzie to nikt nie wie. 

A tu najprościej i najtaniej. Zaorać zawsze można bez ponoszenia kosztów.

Opublikowano
2 godziny temu, Pafnucy12 napisał:

A to oki...

No dobra ...

A co się stało? Nie chcę się zamążpójść ?

Koniec , a to się stało

Opublikowano
Przed chwilą, Aktywnyrolnik7245 napisał:

Koniec , a to się stało

Łeee tam... to nie pierwszy raz...

Ciągle tak mata...

Opublikowano
2 minuty temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

Koniec , a to się stało

Umarł król, niech żyje król

I znów serduszko zapuka w rytmie cza cza...

Opublikowano
5 minut temu, Pafnucy12 napisał:

Ciągle tak mata...

Teraz to już chyba naprawdę

2 minuty temu, Agrest napisał:

A gdzie w tym wieku znajdę kobiete 

Opublikowano
2 minuty temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

Łatwiej facetowi, jak kobiecie. Chyba że ona już od lat ma ruchacza zastępczego...

Może nie miłe to ale tak bywa. Ona też po 30stce? 

Opublikowano
2 godziny temu, pedro2 napisał:

Już Ci mówiłem, olej i bądź ponad to. Każdy ma prawo wyboru.

Szkoda, że ta niby ekologia konsumencka w 90% przypadków ogranicza się do 200kg ziemniaka, a wpiernicza jeden klient z drugim gówno techniczne w pieczywie, ciastkach itp. W wyrobach mięsopodobnych, napojach, tego już nie widzi skąd i jakiej jakości i czym nafaszerowane przyjeżdża więc mnie takie gadanie nie rusza." Bo on widzi mnie jak jadę z opryskiwaczem i go truję " jeszcze zadowolony, że fajzer go przed covidem uratował... 

Daj spokój Marcin 😉

🤝

Opublikowano
Chłoporobotnik napisał:

1 minutę temu, 6465 napisał:

Mi to się podoba bo ty to robisz z pasją. Dziwię się że nie starasz się tego trochę zmechanizować i sobie ulżyć.

A co tu więcej mechanizować... Gnoja widłami nie ładuję i wozem już nie wywożę... Zmechanizowanie siana u mnie nie wypali bo nie mam łąk. Teraz to jeszcze tylko trochę ćwikłowych buraków z czego dużo zostaje dla siebie, pastewne do wyrwania, marchewka, kapusta i w sumie tyle w polu jeszcze rośnie. Gnoje powywozić, poorać i jeden kawałek jęczmienia zasiać u siebie, u dwóch ludzi pszenicy w sumie z 30a. 

idź w Rolniczy Handel Detaliczny

Opublikowano
Aktywnyrolnik7245 napisał:

5 minut temu, Pafnucy12 napisał:

Ciągle tak mata...

2 minuty temu, Agrest napisał:

tylko szukaj kobiety że wsi z rolnictwa TY mojej żony siostra jest wolna panna ma 37l pracuje w KRUSIE może Marcin jeszcze szwagrami zostaniemy

konteno napisał:

21 minut temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

odloty , bagla , hoters 🤭

z tych stron to mu nie polecaj mu kobiety na wieś

@Aktywnyrolnik7245 spokojnie będą jeszcze kolejne edycje Rolnik Szuka Żony

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v