Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
53 minuty temu, jacus napisał:

a po co orac ?? co wy macie z tymi plugami- ja staram sie unikac jak ognia,szczegolnie na ciezkich glebach to masakra.

ja pod pszenzyto przelecialem talerzowka,za 3 tygodnie poprawka, potem agregat albo i nie i siew-choc to glina jest a na piasku to tez tak pojade.oprysk albo i nie potem uprawa i siew.

Toż to na kilka centymetrów uprawa... 

Rośnie coś po takim pepłaniu?

Opublikowano
1 godzinę temu, 6465 napisał:

Może i ja dziś pług czepie. Z kawałek by jeszcze zaorał. Kurde tylko jakoś chęci nie mam.

Ojcu mojemu się ostatnio też jakoś ciężko wszystko robiło, siły nie miał. Dziś był u lekarza bo zatoki mu się zapychały, na koniec pielęgniarka mówi że jeszcze ciśnienie zmierzy i ponad 250... Leży aktualnie w szpitalu, możliwe że delikatny zawał miał dwa tygodnie temu

• Sad 4
Opublikowano
4 minuty temu, marcin19071980 napisał:

Gdzie u mnie.Caly czas w domu jestem księdza nie widziałem.Ale popatrzę może gdzie kruszeje.Pierwsze słyszę.Kiedys w Charłupi Małej się powiesił ale to już z 15lat temu było.

Gadali u mnie, że z tydzień temu, w tej Charłupi, co jest sanktuarium 

Opublikowano
Przed chwilą, Qwazi napisał:

Gadali u mnie, że z tydzień temu, w tej Charłupi, co jest sanktuarium 

No to jest właśnie Mała Charłupia.Pierwsze słyszę.Tak jak mówiłem z 15lat temu się tam ksiądz na plebanii powiesił.Dlugów narobił w hazard się wdał i nawet obraz z darów od ludzi trochę obrał ale teraz żeby znowu to nie słyszałem nic.Popytam.

Opublikowano
Przed chwilą, marcin19071980 napisał:

No to jest właśnie Mała Charłupia.Pierwsze słyszę.Tak jak mówiłem z 15lat temu się tam ksiądz na plebanii powiesił.Dlugów narobił w hazard się wdał i nawet obraz z darów od ludzi trochę obrał ale teraz żeby znowu to nie słyszałem nic.Popytam.

Ten ponoć kolejny. To znalazłem w necie. Zobacz komentarze

https://www.nasze.fm/news,44892

Opublikowano
szymon09875 napisał:

1 godzinę temu, 6465 napisał:

Może i ja dziś pług czepie. Z kawałek by jeszcze zaorał. Kurde tylko jakoś chęci nie mam.

Ojcu mojemu się ostatnio też jakoś ciężko wszystko robiło, siły nie miał. Dziś był u lekarza bo zatoki mu się zapychały, na koniec pielęgniarka mówi że jeszcze ciśnienie zmierzy i ponad 250... Leży aktualnie w szpitalu, możliwe że delikatny zawał miał dwa tygodnie temu

jak co to pisałem na Messanger

Opublikowano

Porządny ksiądz był, z powołania widać

2 minuty temu, marcin19071980 napisał:

Opublikowano
33 minuty temu, mf362 napisał:

Zastanawiam się co lepiej wyjdzie kupno nowych akumulatorków do wkrętarki Bosch psr12 po 100 zł sztuka czy może zainteresować w nową wkrętarkę 240-400 zł coś marketowego. ?? 

co to za PSR ? 2 biegowy ? stare baterie to Ni-CD? jak nie stara to jeszcze można próbować regenerować na Ni-MH albo takie zamienniki dokupić choć radek swojej nie naprawiał 

Opublikowano
5 minut temu, Qwazi napisał:

Ten ponoć kolejny. To znalazłem w necie. Zobacz komentarze

https://www.nasze.fm/news,44892

Jutro na Kościerzynie bendę ziemniaki kopał to się coś dowiem.Jesli to prawda to plebania jest przeklęta bo rotacja jest tam zaj.....a tak jak piszą.

Opublikowano
42 minuty temu, konteno napisał:

mam tak samo choć czasem rodzine albo znajomych zapytam 

jak sie robi to sie nie myśli m.in.o kobietach i głupot, kobiety jednak rozleniwiają facetów , czas spędzony z kobietą to nie poświęcony na pracę

Mnie moja kobieta to do pracy mobilizuje. Dziś wróciłem zmęczony z etatu to mnie w pole wygnała.

Opublikowano
3 minuty temu, gregor1284 napisał:

Wielki człowiek, też widać z powołania 

Screenshot_20230906_182531_Chrome.jpg

Pisałem tu kiedyś o gościu który na koleżeństwo z księżmi z tej parafii majątek zrobił.Jego syn tam maszynami rolniczymi między innymi handluje.To taka trochę dalszą rodzina do mnie to doskonałe wiem jak to wyglądało.Charupiaki to najgorsze kołtuny i oszusty w okolicy.

Opublikowano
Pafnucy12 napisał:

53 minuty temu, jacus napisał:

a po co orac ?? co wy macie z tymi plugami- ja staram sie unikac jak ognia,szczegolnie na ciezkich glebach to masakra.

ja pod pszenzyto przelecialem talerzowka,za 3 tygodnie poprawka, potem agregat albo i nie i siew-choc to glina jest a na piasku to tez tak pojade.oprysk albo i nie potem uprawa i siew.

ciekawe czy mocznik już posiał 🤔

Opublikowano
3 godziny temu, bratrolnika napisał:

księżaczka, z dawnego księstwa łowickiego, Łowicz i okolice

to rolnik pioter tez kiezacz -z ksiestwa oswiecimsko-zatorskiego.. oswiecim kojarzy sie z jednym ale jest tam takze piekny zamek..

1 godzinę temu, marcin19071980 napisał:

Wiem gdzie to jest.Jechales koło cmentarza w Tubadzinie czy w lewo na Wartę.Jak w lewo to przy drodze po prawej jest moja kapusta pod taką lekką góreczke.Ale raczej pojechałeś przez Tubądzin bo lepsza droga.

tam flizami droge naprawiaja ??ceramika  produkuje jeszcze cos ?

59 minut temu, konteno napisał:

mam tak samo choć czasem rodzine albo znajomych zapytam 

jak sie robi to sie nie myśli m.in.o kobietach i głupot, kobiety jednak rozleniwiają facetów , czas spędzony z kobietą to nie poświęcony na pracę

i temu zostaniesz kawalerem ..

56 minut temu, 6465 napisał:

Przewracam pod jakubusa.

IMG_20230906_174528.jpg

orka trudno to nazwac

30 minut temu, Pafnucy12 napisał:

i wystarczy-gdy pojedziesz po deszczu to idzie gleboko a na piasku to idzie az za gleboko.

12 minut temu, 6465 napisał:

Mnie moja kobieta to do pracy mobilizuje. Dziś wróciłem zmęczony z etatu to mnie w pole wygnała.

widac miala jakies plany na popoludnie 🤣

Opublikowano

Jprdl jaka sodoma w rodzinie. Podział majątku po zmarłej samotnej ciotce/siostrze.

Przeżyłem 31lat z myślą, że rodzina to rodzina, a wystarczyła jedna sprawa i wyszło co dla większości ważne. Masakra. Ojciec mówi, że się zrzeknie niech sępy rwą albo od razu przekaże na jakiś dom dziecka bo wstyd Boga i ludzi. Jeden na drugiego niestworzone historie wymyśla jak to niewdzięczni byli inni tylko on pomagał 🙆 

Dzwonią po znajomych ciotki żeby świadczyli w sądzie nieprawdę 🤦

Wysyłają listy do sądu z opisem sytuacji bo obecność nieobowiązkowa, a sąd każde pismo do wszystkich rozsyła. Ludzie po 50-89lat. Ale k**estwo. cyrk to mało powiedziane.

• Haha 1
Opublikowano

Byłem na polu,strasznie się kurzy. Jutro do pracy,pojutrze podczepie pług i spróbuję orać. @Aktywnyrolnik7245 pług to radło bomet. Na jesień nowy komplet lemieszy piersi i odkladni kupione a już wylizane. Pod lemiesz ani kiedyś były takie płaskowniki,ale odkąd lemiesze jakieś wzmacniane grubsze to wywalone.

Odnośnie przystanku. Kiedyś były dwa na tej ulicy co mieszkam,ale że dzieci nie było,szkoły pozamykali autobusów nie ma to zlikwidowali słupy przystankowe. Przy głównej krajowce za stodołą już jest sporo przystanków ale tam nie ma komu wsiadać

Opublikowano
31 minut temu, marcin19071980 napisał:

Pisałem tu kiedyś o gościu który na koleżeństwo z księżmi z tej parafii majątek zrobił.Jego syn tam maszynami rolniczymi między innymi handluje.To taka trochę dalszą rodzina do mnie to doskonałe wiem jak to wyglądało.Charupiaki to najgorsze kołtuny i oszusty w okolicy.

Na koleżeństwo z księżmi nikt nie narzeka 😉

10 minut temu, pedro2 napisał:

Jprdl jaka sodoma w rodzinie. Podział majątku po zmarłej samotnej ciotce/siostrze.

Przeżyłem 31lat z myślą, że rodzina to rodzina, a wystarczyła jedna sprawa i wyszło co dla większości ważne. Masakra. Ojciec mówi, że się zrzeknie niech sępy rwą albo od razu przekaże na jakiś dom dziecka bo wstyd Boga i ludzi. Jeden na drugiego niestworzone historie wymyśla jak to niewdzięczni byli inni tylko on pomagał 🙆 

Dzwonią po znajomych ciotki żeby świadczyli w sądzie nieprawdę 🤦

Wysyłają listy do sądu z opisem sytuacji bo obecność nieobowiązkowa, a sąd każde pismo do wszystkich rozsyła. Ludzie po 50-89lat. Ale k**estwo. cyrk to mało powiedziane.

Jakie to polskie 

• Like 2
Opublikowano
46 minut temu, marcin19071980 napisał:

Moja przyszła synowa też tak mówi...

Opublikowano
33 minuty temu, jacus napisał:

tam flizami droge naprawiaja ??ceramika  produkuje jeszcze cos

Jest tego masa i gmina odbiera od nich to za darmo.Postawili drugi zakład przed Sieradzem.W Tubadzinie małe rozmiary a pod Sieradzem wielkoformatowe.

Opublikowano
1 godzinę temu, DANDYS napisał:

to niech zrobi badania dobre bo ojciec też niby chodził do lekarza , a tu pyk i udar, tętnica za***ana

Tomografie teraz miał bo kiedyś krwiaka w głowie miał usuwanego po wypadku 

Opublikowano
20 minut temu, jacus napisał:

taki podzial to nie idzie po udzialach ?? kazdemu po rowno ?? te pisma to chyba bez sensu sa a tylko pokazuja prawdziwa twarz niektorych.

No wg ustawy podział jak nie ma testamentu. Nie ma znaczenia kto wdzięczny niewdzięczny czy kto się opiekował. 

Ale debile chcą wysiusiać resztę i piszą. Zaczął jeden, dalej lawina ruszyła. Jakieś 600tys do podziału mieć niecałe 100, a 600 to różnica. To próbują 🤦 

A co najlepsze ciotka będąc w szpitalu powierzyła nam opiekę nad mieszkaniem i samochodem i dała klucze. Zaraz będą nas jebać, że jakie złoto z chałupy wynieśliśmy. Z debilami to niewiadomo. I prawie 10tys za pogrzeb ja zapłaciłem bo każdy biedny niby, dobrze, że mam rachunki. 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
40 minut temu, jacus napisał:

wystarczy-gdy pojedziesz po deszczu to idzie gleboko a na piasku to idzie az za gleboko.

O ile pada... A nawet jeśli... Na jaką głębokość zrobisz? Jaka po tym struktura gleby? 

Dla mnie to partactwo... Rozumiem że bezorka może być ok, ale nie peplanie talerzowką w koło... 

To już wolę tradycyjny pług...

Edytowane przez Pafnucy12
Opublikowano
7 minut temu, Qwazi napisał:

Moja przyszła synowa też tak mówi...

No i sam widzisz że mówię jak jest.W kościele by przesiedzieli księdza na barana noszą a tobie jak im coś nie podpisuje to pod dzwonnicą nóż w plecy wsadzą.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v