Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
5 minut temu, Pafnucy12 napisał:

Upssss 

Tymbark...mocna rzecz...

No to pierdolnął fest 🤭

5 minut temu, Agrest napisał:

Marcin, ciupciasz jeszcze z byłą, a może obecną?🤔😜

A nie wiem czy  jeszcze obecna czy już była 

Opublikowano
Przed chwilą, Pafnucy12 napisał:

Marcinku znowu coś insynuujesz?

No piszesz że Tymbark mocny 🤷😛

Opublikowano
3 minuty temu, Chłoporobotnik napisał:

A wialnia zaraz po kombajnie i cienkie rozsypanie choć w stodole?

Tak powinno się robić

Opublikowano
4 minuty temu, Agrest napisał:

Facelia fajny poplon tylko trzeba cierpliwości w siewie by równo było no i czasu by rozwinęła skrzydła. Dużo więcej czasu niż pozostałe wymienione. Ale jak ma dany czas to efekt piękny

Wilgotny towar nie czyszczony do rana złapie temperaturę powyżej 40⁰ I żegnaj zk.

No właśnie u mnie najgorzej z tym czasem.Przyzwyczajlem się że roślina ma zap......i może przez to😃

Opublikowano
Przed chwilą, Agrest napisał:

Tak powinno się robić

Mowa tu o ilości pewnie max 100-200kg, więcej na pewno nie będzie więc jakby skosił to można od razu czyścić... Przecież jakby to skosił i nie miało kiełkowania to tylko w pole wysypać a jakby jeszcze nie sprawdził to by ludzie zeżarli. 

Opublikowano
4 minuty temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

No to pierdolnął fest 🤭

A nie wiem czy  jeszcze obecna czy już była 

To tyle miesięcy w rozkroku jesteście? Tobie nic nie w padnie ale kobiecie ktoś może coś włożyć.

Niektóre potrzebują pocieszenia, a nawet lubią być pocieszane

Opublikowano

Aktywnyrolnik7245 napisał:

1 godzinę temu, slawek74 napisał:

masz ostatnio jakieś... mhm 🤔

złodziejstwem się chwalisz ? chyba nie ma czym....

Szławek że co 🤔

za duzo o czymś myślisz za mało robisz... i ci dekiel.... rozsadza

Opublikowano
2 minuty temu, marcin19071980 napisał:

No właśnie u mnie najgorzej z tym czasem.Przyzwyczajlem się że roślina ma zap......i może przez to😃

Tak myślę. Robisz pewno minimum dwa plony to czasu brakuje. Gorczyca w 3 tygodnia da ten efekt co facelia w 2 miesiące.

Łubin wąskolistny to już wogóle do kwitnięcia nie wygląda. 200kg to minimum solo. Pelucha 150kg kładzie go na łopatki

Opublikowano
Chłoporobotnik napisał:

Tak powinno się robić

Mowa tu o ilości pewnie max 100-200kg, więcej na pewno nie będzie więc jakby skosił to można od razu czyścić... Przecież jakby to skosił i nie miało kiełkowania to tylko w pole wysypać a jakby jeszcze nie sprawdził to by ludzie zeżarli. 

ale że skisisz i będziesz sprzedawał ? przecież to nie po Twojemu 🤔🙆‍♂️

Opublikowano

Gorczyca w 3 tygodnia da ten efekt co facelia w 2 miesiące.

Pamiętam jak posiałem pierwszy raz - kurna minęły ze 3 tygodnie, chodzę, zerkam - nie ma nic. Dopiero później się pojawiła... Teraz dopiero gorczyca też dostała kopa w poplonach. Po ziemniakach też posieję, najpóźniej w sobotę. W te 4 tygodnie myślę, że coś urośnie. 

1 minutę temu, slawek74 napisał:

ale że skisisz i będziesz sprzedawał ? przecież to nie po Twojemu 🤔🙆‍♂️

Pszczelarze z koła sami się będą prosić i nawet ogłoszenia nie muszę dawać. Jakbyś nie wiedział to co roku parę ton ziemniaków z chałupy puszczam i to nie ja się martwię o zbyt tylko klienci... Ja mam tylko naszykować i pieniądze policzyć.

Opublikowano
4 minuty temu, Agrest napisał:

Tak myślę. Robisz pewno minimum dwa plony to czasu brakuje. Gorczyca w 3 tygodnia da ten efekt co facelia w 2 miesiące.

Łubin wąskolistny to już wogóle do kwitnięcia nie wygląda. 200kg to minimum solo. Pelucha 150kg kładzie go na łopatki

Wogule u nas już przestali prawie siać facelie.Raz że drogo wychodzi dwa że nie wychodzi a trzy że rośnie całą wieczność.

Opublikowano

I potrafi być zachwaszczeniem wtórnym.

Czy drogo to już do dyskusji.

10kgx10zł to 100zł. Tylko wysiew problematyczny. Gorczyca w rozsiewacz i do przodu.

Opublikowano

10kgx10zł to 100zł. Tylko wysiew problematyczny. Gorczyca w rozsiewacz i do przodu.

Mnie przekonało to - koszt taki, że posiać i tak coś trzeba i tak żeby zielem przez rok nie zarosło. Skosi się - dobrze, nie skosi - drugie dobrze. A jak po skoszeniu coś zostanie to jeszcze lepiej, tym bardziej, że klienta szukać nie trzeba.

Opublikowano
27 minut temu, marcin19071980 napisał:

Ostatnio facelia niemal na wierzchu rosła tylko lekko przybronowana może z 50%wzeszlo optymistycznie patrząc.Gryka rzodkiew czy gorczyca bez problemu rośnie, dla mnie szkoda nerw.

facelia słabo schodzi z bieżącego zbioru, tzn kosisz w lipcu i zaraz siejesz, nie wiem dlaczego, ale po leżakowaniu schodzi lepiej

Mnie przekonało to - koszt taki, że posiać i tak coś trzeba i tak żeby zielem przez rok nie zarosło. Skosi się - dobrze, nie skosi - drugie dobrze. A jak po skoszeniu coś zostanie to jeszcze lepiej, tym bardziej, że klienta szukać nie trzeba.

a jakie pole zostaje po facelii - po prostu miód do roboty

Opublikowano
1 minutę temu, jahooo napisał:

a jakie pole zostaje po facelii - po prostu miód do roboty

Wiem - miałem na przyoranie kiedyś, drugi raz miałem u sąsiada bo też miał nadstan zboża - pszenicy jeszcze nigdy tyle nie nakosił z tego kawałka co wtedy. 

Opublikowano
6 minut temu, Agrest napisał:

Gorczyca co drugi rok na przemian z gryka i rzodkwia.A jako wypełniacz do rozsiewacza owies 

Opublikowano

Owies fitosanitarny

@Agrest Z tego co czytam to to nawet odchwaszczać można... A tak się składa, że mam pół butelki 4 letniego Tolurexu... Nie przemrożonego... To będzie w sam raz.

2l na ha stosowałem na 3 dzień po siewie. Super wyszło.

Opublikowano

No i zaczyna się 10cio miesięczny kierat. Pora za chwilę rozwozić dzieciaki.

Opublikowano
13 minut temu, bratrolnika napisał:

Też chętnie usłyszę opinię 

Chyba  dzisiaj sam się  wybiorę  i napiszę  najwyżej 

1 minutę temu, Agrest napisał:

No i zaczyna się 10cio miesięczny kierat. Pora za chwilę rozwozić dzieciaki.

Autobusów nie ma?

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v