Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Przed chwilą, Pafnucy12 napisał:

Czyli są i pozytywne strony tego...😉

No nie bardzo bo miałem jutro ze dwie kaczki popołudniu zarżnąć ale jak będą ubabrane w błocie to lepiej niech obeschnie i niech się wyczyszczą...

Opublikowano
2 minuty temu, Łolek napisał:

Ja, ale kolega jedzie na mieszance dla mnie bez różnicy spaw na mieszańce bardziej elastyczny 

Mam dostęp do czystego co2 z gaśnic śniegowych. Więc chyba zakup butli sobie odpuszczę. Konstrukcji spawać nie zamierzam.

• Like 1
Opublikowano
6 minut temu, gregor1284 napisał:

Tyskie "0", chociaż przedwczoraj to brzuch mnie po tym bolał. Dziś chłopaki mają podskoczyć wieczorem to ze dwie piątki pękną i ćwiartka świniaka 

Świniak może zaszkodzić. U mnie pewnie w okolicy ognisko asf zaraz świnie zdychają na potęgę. 

Opublikowano
2 minuty temu, marcin19071980 napisał:

Jak by nie to że zależało mi słomę sprasować i zebrać to bym skończył.A h....co będzie to będzie.

Dobrze sprzedaż i będzie wszystko kwita😉

Opublikowano
2 minuty temu, Chłoporobotnik napisał:

Ciekawe czy 2021 przebije. Wtedy było 226mm. Z czego prawie 100mm na początku sierpnia i 100mm pod koniec sierpnia. Padało całą środę, czwartek i piątek do południa. Popołudniu wyszło słońce, sobota słoneczna i popołudniu ruszyli odważni a w niedzielę od rana wszyscy równo jechali.

Patrząc na prognozy, ma prawo dorównać. Ino w 2021 pogoda była w lipcu. Kto miał kombajn to wtedy uciekał ze swoim, reszta kosiła w połowie sierpnia, bo było kilkudniowe okienko. A na ten moment, padać ma codziennie i paprać robotę.

Opublikowano
Przed chwilą, Popier96 napisał:

Patrząc na prognozy, ma prawo dorównać. Ino w 2021 pogoda była w lipcu. Kto miał kombajn to wtedy uciekał ze swoim, reszta kosiła w połowie sierpnia, bo było kilkudniowe okienko. A na ten moment, padać ma codziennie i paprać robotę.

No w tym lipcu to tak mocno średnio było z pogodą. Ostatnie 2-3 dni lipca coś tam podgonili ale tak to też raczej słabo.

Opublikowano
1 minutę temu, Baks00 napisał:

Dobrze sprzedaż i będzie wszystko kwita😉

Gdzie tam.Slome potrzebuje.A reszta na sieczke.

Opublikowano
Rolnik1973 napisał:

8 minut temu, Tomasz0611 napisał:

To odpalaj germańca i otwieraj bramę, bo może zaraz klienci przyjadą xD 

W niedzielę nie

oprócz tego że niedziela to jeszcze swieto Przemienienia Pańskiego ale u nas natura zrobiła swieto do północ mrzawka a od północy do 4rano burza i pompa

Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, Popier96 napisał:

Chyba na tym wybór pozostanie. Ten Torros też fajny się wydaje, ale kilka stówek różnicy. Bo Magnum za 1,8k nawet do wyrwania bez żadnych butli. Btw, spawa ktoś czystym co2?

A może Weldman??? Całkiem fajne spawarki w rozsądnych pieniądzach 

Co do spawania mixem a CO2, mam dwie butle z mixem i jedną z CO2. Zimową porą CO2 zamraża reduktor, w lato jest ok. W moim przy pasku na CO2 mniej pryszczy, i mnie łuskę syfi. Mówią że na CO2 gorsze spawy, a ja widzę to tak: przechodzisz z mixa na CO2 o nie widzisz różnicy , ale przechodzisz z CO2 na mixa, i jest lepiej 

Jeszcze dodam że CO2 wystarcza na dłużej,jakieś 2,5 do trzech razy dłużej 

Edytowane przez bratrolnika
  • Like 1
Opublikowano
Przed chwilą, marcin19071980 napisał:

Gdzie tam.Slome potrzebuje.A reszta na sieczke.

Chodzi mi o zboże

Mi najgorzej że ucieka czas na poplon z grochu w owsie-i ten temat w tym roku odpuszcze

Opublikowano
3 minuty temu, Chłoporobotnik napisał:

No w tym lipcu to tak mocno średnio było z pogodą. Ostatnie 2-3 dni lipca coś tam podgonili ale tak to też raczej słabo.

U nas nie dało się kosić, padało naprawdę codziennie, lub dopier**liło w przeddzień. Od Krakowa na północ w stronę Miechowa, Pińczowa to mało co z pól zniknęło. Rzepaki jeszcze stoją.

2 minuty temu, bratrolnika napisał:

A może Weldman??? Całkiem fajne spawarki w rozsądnych pieniądzach 

Co do spawania mixem a CO2, mam dwie butle z mixem i jedną z CO2. Zimową porą CO2 zamraża reduktor, w lato jest ok. W moim przy pasku na CO2 mniej pryszczy, i mnie łuskę syfi. Mówią że na CO2 gorsze spawy, a ja widzę to tak: przechodzisz z mixa na CO2 o nie widzisz różnicy , ale przechodzisz z CO2 na mixa, i jest lepiej

Masz jakiegoś konkretnego Weldmana na myśli?

Opublikowano
Przed chwilą, bratrolnika napisał:

IMG_20230224_173721_006.jpg

Majster nie tak. Reduktor Ci zamraża, bo śniegówka nie ma rurki do dołu puszczonej i zawór mrozi. Butlę na opak postaw, problem zniknie. Tzn, reduktor do dołu.

• Thanks 1
Opublikowano
2 minuty temu, Popier96 napisał:

Masz jakiegoś konkretnego Weldmana na myśli?

Mam Magic Mig 250, przez dwa lata przepalił 55kg drutu i jest ok. Tylko że to chyba za duży względem tego co piszesz. Mniejszy będzie micro mig 200

2 minuty temu, Popier96 napisał:

Majster nie tak. Reduktor Ci zamraża, bo śniegówka nie ma rurki do dołu puszczonej i zawór mrozi. Butlę na opak postaw, problem zniknie. Tzn, reduktor do dołu.

Już zamieniłem gaśnice na normalną butlę CO2. Teraz jest lato, więc nie sprawdzę czy będzie reduktor mrozić, ale jak przyjdzie zima to dam znać 

Opublikowano
1 minutę temu, bratrolnika napisał:

Mam Magic Mig 250, przez dwa lata przepalił 55kg drutu i jest ok. Tylko że to chyba za duży względem tego co piszesz. Mniejszy będzie micro mig 200

Już zamieniłem gaśnice na normalną butlę CO2. Teraz jest lato, więc nie sprawdzę czy będzie reduktor mrozić, ale jak przyjdzie zima to dam znać 

Jak masz normalną butlę to nie będzie Ci mrozić. Tutaj się o wpuszczoną rurkę rozchodzi. Gaśnice wystarczy na odwrót postawić i nic mrozić nie ma opcji.

• Thanks 1
Opublikowano
5 minut temu, bratrolnika napisał:

Do CO2 to najlepiej podgrzewacz mieć.To takie coś 

IMG_20230806_110845_427.jpg

Opublikowano
4 minuty temu, Popier96 napisał:

Jak masz normalną butlę to nie będzie Ci mrozić. Tutaj się o wpuszczoną rurkę rozchodzi. Gaśnice wystarczy na odwrót postawić i nic mrozić nie ma opcji.

Teraz już nie sprawdzę, za półtorej stówy gość co butle napełnia wymienił mi ją na normalną

Chyba że koledzy z pracy znów mi jakąś sniegówkę załatwią 

1 minutę temu, marcin19071980 napisał:

Do CO2 to najlepiej podgrzewacz mieć.To takie coś 

IMG_20230806_110845_427.jpg

Na zimę założę butle z mixem i jakoś przeżyję. Choć drożej wychodzi 

Opublikowano
1 minutę temu, bratrolnika napisał:

Teraz już nie sprawdzę, za półtorej stówy gość co butle napełnia wymienił mi ją na normalną

Chyba że koledzy z pracy znów mi jakąś sniegówkę załatwią 

Na zimę założę butle z mixem i jakoś przeżyję. Choć drożej wychodzi 

Ja mam nieograniczony dostęp do wycofanych gaśnic śniegowych, dlatego tak myślę czy inwestować w butlę, jak sobie za nią sporo cenią. Dlatego pytam, bo w internecie psioczą na czyste co2. Ale jak się poczyta po internecie, to nie wiem jakiej jakości spawów wymagają przy przydomowym użytkowaniu.

• Like 1
Opublikowano
18 minut temu, wojtal24 napisał:

oprócz tego że niedziela to jeszcze swieto Przemienienia Pańskiego ale u nas natura zrobiła swieto do północ mrzawka a od północy do 4rano burza i pompa

Na razie piękna pogoda.

Dziś Pańskie Przemienienie, odpust w parafi, imieniny syna, no i za 3 godziny łepek 15 lat  skończy.

Ale czas goni.

Opublikowano

Tak jak wrzucałem zdjęcie wcześniej: spawalem na podpiętej butli, i dla mnie te spawy były ok. 

Ogólnie to gaśnice sniegówki skupują, nawet te bez legalizacji, możesz sprzedać kilka już pustych i za to kupić normalną butlę. 

Choć koledze załatwiłem, i gość u niego co butle nabija powiedział że będzie mu ją nabijał, nawet bez wymiany zaworu, tylko żeby ją na szaro przemalował

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, jahooo napisał:

Nie to, żebym bardzo krytykował, sam potrafię ciut lepiej ale raczej bez szału, ale swoje spawy bym się wstydził publicznie pokazywać :D

@Tomasz0611 to się robi dla siebie a nie na zarobek , było dużo gorzej bo posmarkane starą transformatorówką bez głębokiego przetopu w pachwinach 

mnie na pewno przeżyje 

nie wygląda bo nie czyszczone, nie szlifowane a spawane pod chmurką w czasie mżawki  

jakbym miał nowy materiał , nowe eletrody i bajery oraz mase wolnego czasu by robić powoli , precyzyjnie i skrupulatnie  to pewnie byłoby dużo lepiej 

Edytowane przez konteno
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v