Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Przed chwilą, Baks00 napisał:

No jak nie chcesz nie było tematu

Jeśli jest coś takiego co kupię i wypryskam raz a dobrze całą butelkę to w porządku ale nie żeby mi to potem zostawało i się plątało przez parę lat.

Opublikowano (edytowane)

Kurna ale się pola oprzewracalem gruberem...8 ha z hakiem. Aż mie we łbie huczy....

I aż misie kebaba zakciało...

16906348390955402487317331140464.jpg

Edytowane przez Pafnucy12
Opublikowano
17 minut temu, stempos1980 napisał:

Do Tolurexa dokup legato.

0.2 l na ha

Gdzie k**wa dff na jęczmień ozimy... Oczadział. 0,1l już potrafi zżółcić pole, w zależności od odmiany.

5 minut temu, Chłoporobotnik napisał:

Nie chcę powschodowo, chciałbym raz a dobrze przedwschodowo... Więcej niż 30-40a tego nie będzie posiane.

No, fajnie ale ja tego chcę 15a zasiać.

Pryskaj tolurexem na jesień, a na wiosnę kup najtańszy chwastox i wsio jak Ci na paru chaberdziach w zbożu nie zależy. Miotłę zniszczysz jesienią, a większość dwuliściennych wiosną tanio. I w opakowaniach dla działkowców są.

17 minut temu, stempos1980 napisał:

Do Tolurexa dokup legato.

0.2 l na ha

Gdzie k**wa dff na jęczmień ozimy... Oczadział. 0,1l już potrafi zżółcić pole, w zależności od odmiany.

5 minut temu, Chłoporobotnik napisał:

Nie chcę powschodowo, chciałbym raz a dobrze przedwschodowo... Więcej niż 30-40a tego nie będzie posiane.

No, fajnie ale ja tego chcę 15a zasiać.

Pryskaj tolurexem na jesień, a na wiosnę kup najtańszy chwastox i wsio jak Ci na paru chaberdziach w zbożu nie zależy. Miotłę zniszczysz jesienią, a większość dwuliściennych wiosną tanio. I w opakowaniach dla działkowców są.

Opublikowano
8 minut temu, slawek74 napisał:

prasa? na za biskim ciśnieniu pracowała 🤭

Na dalszym powinna?🤔

Opublikowano
1 minutę temu, Popier96 napisał:

Nie zależy bo to i tak wszystko na paszę i nie na sprzedaż. No i słomę by się po tym zdało też zebrać, bo chociaż ponad 50 kostek na piętrze, w tym roku liczę, że ze 170-200 się zbierze to może braknąć do 2025.

Opublikowano
40 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Kiedyś tak położone pszenżyto miałem, 3.5 t/ha udało się wykosić,  na polu z drugie tyle zostało ale hektar się bizonem prawie 3h zbierało ... Działkę 65x450 kosilem wzdłuż krótszego boku, bo tak je wiatr położył i wtedy jeszcze jakoś szło te koszenie.

Na zdjęciu tego nie widać ale na tym polu jest bardzo nie równo.Gory i doliny.Jie moja sprawa ale zostanie cala masa 

Opublikowano
Przed chwilą, Chłoporobotnik napisał:

Nie zależy bo to i tak wszystko na paszę i nie na sprzedaż. No i słomę by się po tym zdało też zebrać, bo chociaż ponad 50 kostek na piętrze, w tym roku liczę, że ze 170-200 się zbierze to może braknąć do 2025.

No to się nie zastanawiaj, tylko tolurex zaraz po siewie i miotła z głowy, na wiosnę jak tylko zrobi się pogoda i masz jakieś resztki czegoś z pszenicy to psikniesz te parę arów i tyle. A jak nie to kupisz za parę groszy jakiegoś chwastoxa czy coś innego w małym opakowaniu i tyle.

Opublikowano

Nie podoba mnie się to. 

Zrzut ekranu 2023-07-29 145417.png

o 13 sąsiad wjechał w pszenicę. Ukosił pół zbiornika gnoju i zaczęło padać. Żniwa do końca tygodnia odwołane.

Opublikowano
1 minutę temu, Popier96 napisał:

No to się nie zastanawiaj, tylko tolurex zaraz po siewie i miotła z głowy, na wiosnę jak tylko zrobi się pogoda i masz jakieś resztki czegoś z pszenicy to psikniesz te parę arów i tyle. A jak nie to kupisz za parę groszy jakiegoś chwastoxa czy coś innego w małym opakowaniu i tyle.

Jakbym nie miał ziarka to bym nawet nie myślał tego siać. Ale dostałem worek za robotę. Pofarbuję w siewniku i posieję, niech da ze 3 tony i będzie jako dodatek do mieszanki.

Przed chwilą, Popier96 napisał:

o 13 sąsiad wjechał w pszenicę. Ukosił pół zbiornika gnoju i zaczęło padać. Żniwa do końca tygodnia odwołane.

Nikt nie chce dziś kosić bo straszą burzami a wszyscy prawie się w tym roku uparli słomę zbierać. Jedynie jeden, chyba ostatni, rzepak "kradnie" i wozi na suszarnię. W owsie słoma zielona, wiecha złota a słoma zielona jak w maju. 

Opublikowano

Jakbym nie miał ziarka to bym nawet nie myślał tego siać. Ale dostałem worek za robotę. Pofarbuję w siewniku i posieję, niech da ze 3 tony i będzie jako dodatek do mieszanki.

Jak zamierzasz wcześnie siać to odpuść sobie gęste sianie w Twoim wykonaniu, bo Ci to grzyb zeżre nim zima przyjdzie. I o kropieniu na mszycę nie zapomnij.

Opublikowano
Przed chwilą, Popier96 napisał:

Jak zamierzasz wcześnie siać to odpuść sobie gęste sianie w Twoim wykonaniu, bo Ci to grzyb zeżre nim zima przyjdzie. I o kropieniu na mszycę nie zapomnij.

Nie wcześniej niż połowa października. Wtedy nie trzeba na nic pryskać, przynajmniej tak nasi twierdzą, którzy to sieją.

• Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, Chłoporobotnik napisał:

Nie wcześniej niż połowa października. Wtedy nie trzeba na nic pryskać, przynajmniej tak nasi twierdzą, którzy to sieją.

Tak, z tym się zgodzę. pierwszy tydzień października jest optymalny. Tak do 10. Ale i ten siany bliżej listopada się udaje.

Opublikowano
23 minuty temu, Baks00 napisał:

Ty to siales ozimy🤔

Szwagier pryskał Boxerem a potem poprawiał

Pryskam powschodowo już jak wąsy czepne,co mogę polecić Corum + dash, drogi środek 🤬

Basagram,lub jego zamiennik Benz 

Tak ozimy, teraz też sieje.

Opublikowano
2 minuty temu, Popier96 napisał:

Tak, z tym się zgodzę. pierwszy tydzień października jest optymalny. Tak do 10. Ale i ten siany bliżej listopada się udaje.

Teraz już nawet pszenicy we wrześniu praktycznie nie sieją. Wszystko październik, po 5, po 10. Za długo ciepło jest i nawet jak rzadko sieją to i tak się rozrasta okrutnie jesienią.

Opublikowano
Pafnucy12 napisał:

8 minut temu, slawek74 napisał:

prasa? na za biskim ciśnieniu pracowała 🤭

Na dalszym powinna?🤔

a nie 🤔

Chłoporobotnik napisał:

3 tony z paru ar wysoko mierzysz 🤔

Opublikowano
16 minut temu, Baks00 napisał:

Miałem też chęci ale zabardzo na jesień bym się zawalił,no i gorzej sypie -niby

Mi się podoba to że szybko schodzi z pola. Poplon już ładnie rośnie i będzie jeszcze kiszonka przed żytem 

Opublikowano
3 minuty temu, slawek74 napisał:

3 tony z paru ar wysoko mierzysz 🤔

Tam niech sypnie 400kg to aż świat. Do tego niech zbierze w tym roku z 1,5t mieszanki i będzie na dwa lata zapasu, że hoho. Pszenicy zeszłorocznej jeszcze z 700kg jest, w tym roku choćby zebrać z 1,5t to też by na dwa lata starczyło. 

Opublikowano

Się dalej robi się 🤷

IMG_20230729_131307_681.jpg

51 minut temu, Pafnucy12 napisał:

Kurna ale się pola oprzewracalem gruberem...8 ha z hakiem. Aż mie we łbie huczy....

Smacznego tego pysznego 😊...

• Like 1
Opublikowano
4 godziny temu, Rolnik1973 napisał:

Opozycja nie Pozwoli na tak niskie ceny

1200 + 300 dopłaty ze pisdał mniej

Słyszę że dużo składuje na lepszą cenę czyli podejrzewam że będzie na odwrót

Opublikowano

i po burzy-poszla bokiem, dzisiaj juz druga.

1 godzinę temu, Pafnucy12 napisał:

po ile u was ?? za 20 dychy kupi jakiegos 

1 godzinę temu, Chłoporobotnik napisał:

Nie podoba mnie się to. 

Zrzut ekranu 2023-07-29 145417.png

jedna juz poszla bokiem , 

ze 30 lat temu gdy sialismy jeszcze jeczmien ozimy to sam koniec sierpnia albo poczatek wrzesnia, teraz to sieja w polowie wrzesnia, polowa pazdziernika to chyba pozno.

1 godzinę temu, Popier96 napisał:

ktorego tygodnia ??

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v