Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
7 minut temu, malaczarna napisał:

Ja nie mam jakiejś wielkiej straty ale facet mnie wkurzył rozmowa przez telefon i nie odpuszczę. Czy rzeczoznawca z odr jest płatny?

nie wiem jak teraz, bo już parę lat mam spokój, jak asf przetrzebil dziadostwo. 

kukuruszka miała za mała stratę, wg nich, to jak trochę argumentów posłuchali, to I pieniądz na koszenie się znalazł 🤭

Opublikowano (edytowane)

W dodatku postawili te wiatraki ileś tam sztuk widać, z 20 na oko no bo to z 10km w lini prostej i czerwone światło na każdym w tym samym czasie  mruga jakoś je połączyli ,fajny widok.

Edytowane przez Strongman
Opublikowano
1 godzinę temu, Popier96 napisał:

No powiedzmy. To są dla mnie czyste kalkulacje. Nie próbuję sobie zakłamywać obrazu jak to się opłaca czy coś. Ale również nie narzekam, zawsze coś zostanie. Ale zrobić hektar zboża w 2k to dla mnie abstrakcja.

1 godzinę temu, Popier96 napisał:

Widzisz jak bardzo różnią się warunki gospodarowania. Nie każdy na gnoju(bo nie sądze, że nie nawoziłeś gównem), nie każdy uprawia pioch co patykiem uprawisz, nie każdy ma swój kombajn. A azot za 600zł kupiony marcem to byłoby z 70N. Już nie mówiąc o azocie za 400zł. Sorry, u mnie się to nie uda. Ale spoko, jak tylko Ci się budżet spina przy tak niskim nawożeniu to tylko się cieszyć. Ja próbuję ekonomicznie do tego podchodzić. Kwalifikat kupiony po takiej cenie, bo zeszłoroczne ziarko po kwalifikacie sprzedane do tej pory pamiętam po 130- 140zł. Siejąc te 125kg-150kg na ha i licząc zaprawę to niewiele mniejsza różnica niż kupić gotowca. Jak widzę, że coś rokuje to jadę na grubo z nawożeniem i ochroną śor. Jęczmien zrobiony po łebkach. Jak uda się sprzedać to coś zostanie.

Połowa po ziemniakach (ok50t obornika)i grochu, a połowa na oborniku 20-30t. 4-5kl, po górach nie wchodzę z pszenzytem. Orka i siew nic więcej nie trzeba robić. Azot koniec marca wyszło chyba 84kg, po grochu tylko raz dałem pełną dawkę N, ojciec w żniwa zajechał na pole 4ha i się przeżegnał, kazał mi samemu tą lege rwać. 

Ja na kwalidikacie się już nie raz przejechałem, dlatego biorę mało na rozmnożenie jak działka pasuje. W zeszłym roku swojego sprzedałem sporo chyba po 2200 do siewu, doliczyć dopłatę do materiału co ma być (może będzie) to mam za friko. 

Czyli doliczyć grzybowki i skracanie to może byś nawet w 4k się nie zmieścił? Dla mnie to dopiero abstrakcja.

Ja wychodzę z założenia, że to gospodarka pracuje na mnie, nie ja na gospodarkę. Mniejszym kosztem, mniejszym plonem, ale musi zostać. Jak nieraz jutuberow oglądam jak pocą, że po tysiaku z hektara zysku mają i jest nieźle to już dawno bym jebnął i liczył kasę z dzierżawy. 

Każdy ma swoje podwórko i swój portfel. 

1 godzinę temu, malaczarna napisał:

Ile wam zostaje a nie ile wsadzacie w to pole na tym biznes polega

👏👏👏 Widzę nauki prezesa Mieczysława nie poszły w las 🤭 

• Like 1
Opublikowano
3 minuty temu, Strongman napisał:

Ja zawsze po 15 w zwyższ qq koszę ale jak nie popada to nie nakoszę,choć żniwa ale wiecha idzie i nie dobrze lunie, 2 dni zboże wyschnie a qq ożyje.

QQ deszcz już jedynie na podtrzymanie

Opublikowano
26 minut temu, Karol6130 napisał:

Dało już 3 litry i pada dalej 

Słoma moknie, w sumie owsianke mogłem zrobić, ale będzie lepsza 

Kukurydzę poratuje

No i brać się za remonty

20230725_215027.jpg

Już robię 

IMG_20230725_212922.jpg

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, Desperado napisał:

Ty naprawdę nie zdajesz sobie sprawy że jesteś na forum postrzegany za niezrównoważonego psychicznie?

a sa tacy co ciebie spostrzegaja jako zrownowazonego  ?? zdesperowanego seana zwanego da silva z alamo ???? wiecej twoich kont nie znam 🤣

zdanie patentowanych glupcow na moj temat malo mnie obchodzi.

2 godziny temu, Pafnucy12 napisał:

Przepraszam uprzejmie....a w Krużewnikach był????

a gdzie to jest ??  w ogole istnieje taka miejscowosc ?

57 minut temu, malaczarna napisał:

Stanik jak druga skóra jak chodzić bez

normalne-sporo mlodych kobet tak chodzi.. 

daj zdjecia tai i tak to ocenimy fachowym okiem

56 minut temu, Popier96 napisał:

A swoją drogą, macie jakieś ciekawe odmiany pszenżyta na średnią glebę i niezbyt zadbaną? Jeszcze żyta hybrydowego kusi spróbować. 

tadeus np.

jakie wapno -zalezy od tego jaka masz glebe i baze maszynowa ??

Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, Baks00 napisał:

QQ deszcz już jedynie na podtrzymanie

Nie prawda nawet jak mała to kolba urośnie jak wiecha wyskakuje jeśli chodzi o plon ziarna a nie masy i kiszonkę a mi na plonie ziarna wyłącznie zależy.

No i nauczyło się padać

Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, Belaruss820 napisał:

@Łolek a te wapno na scierniska bede chcial rozsiać to jakie? Tlenkowe, magnezowe,czy kreda wystarczy?

Weglanowo magnezowe  tlenkowe na dobrej klasie ziemi, kreda szybko działa ale za to krótkotrwała jest 

Musisz wybrać, ja jak chciałem szybko to weglanowo magnezowe na ściernisko talerzówka za 3 tygodnie obornik orka i pod agregat kreda 

Edytowane przez Łolek
  • Thanks 1
Opublikowano
6 minut temu, Strongman napisał:

Nie prawda nawet jak mała to kolba urośnie jak wiecha wyskakuje jeśli chodzi o plon ziarna a nie masy a mi na plonie ziarna wyłącznie zależy.

No i nauczyło się padać

Co to za kolba,i ile na takiej małej roslinie będzie?Obstawiam że niskopiennej odmiany nie masz.

Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, Baks00 napisał:

Co to za kolba,i ile na takiej małej roslinie będzie?Obstawiam że niskopiennej odmiany nie masz.

Wiadomo ze jedna kolba na roślinie ma być jak jest więcej to wiadomo ze zle.

Ja tam tylko pioniera sieję , w d*pie mam ze hulk wyglonda dla sąsiadów  czy inne ale ma sypać.

Siałem tez na kiszonkę kiedyś kws agro yoko czy agro witali i to są odmiany dopiero na pokaz dla sąsiadów.

Opublikowano (edytowane)
23 minuty temu, jacus napisał:

🤣jakie wapno -zalezy od tego jaka masz glebe i baze maszynowa ??

Wapno z czatkowic tylko i wyłącznie. 

Edytowane przez Popier96
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v