Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 minuty temu, pedro2 napisał:

jak będę w Waszym wieku to też pewnie będę musiał z partyzanta rabować

No wisz...trza se jakoś radzić...a sam się przekonasz, że u kobitek wymagania wzrastają z wiekiem, a u chłopa...łodwrotnie🤦

Popatrz tylko na Jacusia...jak mu internet dali, to produkcję zakończył 🤷🤭...

Opublikowano
Qwazi napisał:

Wirowe też są, ale w ciągniku nie spotkałem...

chyba w każdej pompie coś ,,wiruje,, jakiś wał czy wirnik czyli się kręci ale w tych rotacyjnych jakoś bardziej ....

Opublikowano (edytowane)

W sumie nawet w tloczkowej, coś musi pobierać napęd z ruchu obrotowego, więc można to określić wirowaniem. Jednak są pompy, które nazwano wirowymi i dzielą się na helikoidalne i diagonalne. Helikoidalną na pewno masz w oborze Sławek 😉

Edytowane przez Qwazi
Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, Qwazi napisał:

No wisz...trza se jakoś radzić...a sam się przekonasz, że u kobitek wymagania wzrastają z wiekiem, a u chłopa...łodwrotnie🤦

Popatrz tylko na Jacusia...jak mu internet dali, to produkcję zakończył 🤷🤭...

Ot i wzór do naśladowania 🙅🤦 to już wolę Twoją partyzancką metodę 😎

Edytowane przez pedro2
  • Haha 1
Opublikowano
Qwazi napisał:

W sumie nawet w tloczkowej, coś musi pobierać napęd z ruchu obrotowego, więc można to określić wirowaniem. Jednak są pompy, które nazwano wirowymi i dzielą się na helikoidalne i diagonalne. Helikoidalną na pewno masz w oborze Sławek 😉

to o tym piszę 😀 a jacusowi pewnie chodziło o tą o której pisałem bo ona paliwem smarowana

Opublikowano
Karol6130 napisał:

21 minut temu, pedro2 napisał:

Wirowe to tylko w tej mleczarni w llu co to najbielsze mleko majom.

Ona nie w llu

Kombajnista ma przyjechać o 11-12

nie wytłumaczysz 😀 tak jak i o brom braniu nie wie co to znaczy i jeszcze się z tego cieszy 🤦‍♂️

Opublikowano
3 minuty temu, slawek74 napisał:

to o tym piszę 😀 a jacusowi pewnie chodziło o tą o której pisałem bo ona paliwem smarowana

Na pewno tak, ale wyszło, jakby Perkinsa zasilała pompa transportująca...mleko🤔...

Opublikowano
Qwazi napisał:

3 minuty temu, slawek74 napisał:

Na pewno tak, ale wyszło, jakby Perkinsa zasilała pompa transportująca...mleko🤔...

lepiej za bardzo nie wnikać 😉 bo dyskusja może być długaaaaa 🤦‍♂️

Opublikowano
18 minut temu, Qwazi napisał:

No jak to😱...toć ja się łod niego łuczę🤥...nawożenia, prawa...życia🤭...

Mocznik już posiałeś na przyszły sezon? 😏

19 minut temu, slawek74 napisał:

nie wytłumaczysz 😀 tak jak i o brom braniu nie wie co to znaczy i jeszcze się z tego cieszy 🤦‍♂️

Ja chłopom jajek nie macam gejzerze stary 😁🤮

• Haha 3
Opublikowano

"Od wtorkowego (25.07) popołudnia po czwartkowy (27.07) poranek nad południowymi i południowo-wschodnimi województwami przejdą nie tylko ciągłe, ale też bardzo obfite deszcze, które będą miejscami połączone z burzami.

Szczególnie niebezpieczna aura panować będzie na obszarze województwa śląskiego, małopolskiego, podkarpackiego, lubelskiego, świętokrzyskiego i południowej części mazowieckiego. Spadnie tam przeważnie od 30 do 100 mm deszczu."

sty4ucgv1yv4hbf5a2k1km1rugsinjvt.png

Opublikowano
5 minut temu, pedro2 napisał:

Mocznik już posiałeś na przyszły sezon? 😏

Właśnie nie...dałem ciała i mam teraz zagwozdkę, czy już ...nie jest za późno 🤔😱...

• Haha 1
Opublikowano
19 minut temu, Łolek napisał:

🙋‍♂️0,5 l na metr spadło o23ciej

tyle to ja biorę na rozruch 🤷‍♂️

Trzeba zaraz w owsa ruszać bo słońce i wiaterek jest 

U Słońce świeci,wiatr powiewa,ale dopadało wczoraj i ma padać.

W tym tygodniu raczej o żniwach zapomnijmy

Opublikowano
39 minut temu, radekz200 napisał:

pafnucy dzisiaj ja czekam 😛 ale widzę z daleka ze już jedzie 

IMG_4704.jpeg

IMG_4705.jpeg

Na dach wlazłeś?

Opublikowano
14 minut temu, Karol6130 napisał:

Sia pospieszył i na samym owsie 

Pół dnia by poczekał i o

20230725_120636.jpg

Nie na samym nie...dorzuciłem z tego, co Pafnucy do szwagrowej stodoły dostarczył🤭...

A tak poważnie, to zapasy wyśrutowane, można się brać za żniwowanie...

IMG_20230725_122617_732.jpg

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

No,jak by się nic nie zje....to dzień był by stracony.Wlozylem akumulator podpompowalem paliwo kręcę i nie huhu.Pewnie się zapowietrzyl.Poluzowalem rurki kręcę i nic.Filtr paliwa zadziałał jak odstojniki pompa wtryskowa w zeszłym sezonie pociągnęła wody i przez zimę stanęła na debowo.Na jutro będzie.Wszystko do czyszczenia,zbiornik rurki i nowe filtry DEUTZ.Musi się coś dziać bo inaczej człowiek by się szybko zestarzał.

IMG_20230725_125020_366.jpg

Edytowane przez marcin19071980
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v