Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
10 minut temu, slawek74 napisał:

Szymon idź szybko dopłać za kombajn i paliwo wyjeździj 😛 żebyś poczytał ceny mleka jak się biznes robi na nieruchomościach 🙆‍♂️🤦‍♂️

Widziałem ostatnio pobieżnie 🤭 muszę dokończyć lekturę 

Opublikowano
40 minut temu, witejus napisał:

Nie pamiętam jak ta ulica się nazywa, z drogi skręcało się w lewo, bo po prawej przepaść bez dna, i stromy podjazd ponad pół kilometra

nie znam człowieka.

na szczescie to zadkie widoki ??  kurna 2 razy mi sie zdarzylo z ciagnika uciekach, na mniejszej gorce...

pierwsze plony wiezli przed chwila-z polski wschodniej zreszta, ostatni niedobitek ktory ma pole uprawne po drugiej stronie wisly, na prosto to kilometr,na most ponad 20 km, promem gora 2 -ale wody na wisle brak wiec jechal z mostu- na transport i kombajn moze omlocil- z 70 arow polowa rozrzutnika.

Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, WeSolyRomeKK napisał:

Co tam działko czy wąż. Znajomy mi opowiadał ,że kilka lat temu w ich stronach jakiś As całą deszczownie wyprowadził z pola. Tylko trochę mu nie pykło bo jak jechał to nieoświetlony był i akurat policmajstry jechały i go zatrzymały.

Szkoda że ten znajomy ci nie powiedział że za długi ten gość tamtemu to podprowadził.I nawet mu nic nie zrobili bo tamten wycofał oskarżenie.

Edytowane przez marcin19071980
Opublikowano
szymon09875 napisał:

10 minut temu, slawek74 napisał:

Szymon idź szybko dopłać za kombajn i paliwo wyjeździj 😛 żebyś poczytał ceny mleka jak się biznes robi na nieruchomościach 🙆‍♂️🤦‍♂️

Widziałem ostatnio pobieżnie 🤭 muszę dokończyć lekturę 

najlepsze to że jak się coś napisze napezecow to poklepywacze wyrastają jak z pod ziemi i by cię gryźli 🙆‍♂️🤪

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
12 minut temu, marcin19071980 napisał:

Szkoda że ten znajomy ci nie powiedział że za długi ten gość tamtemu to podprowadził.I nawet mu nic nie zrobili bo tamten wycofał oskarżenie.

domorosła egzekucja komornicza?  

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, Leszy napisał:

domorosła egzekucja komornicza?  

Dał się podpuścić i wyszło bez sensu.Fajny spoko gościu ale koleżeństwo miał nie właściwe.To 20lat temu było gorsze rzeczy tu w okolicy sobie ludzie robili 

Edytowane przez marcin19071980
Opublikowano

2 działka wykoszona

1.25 ha 2 zbiorniki czyli że 3 t

To akurat nawożone słowackim saletrzakiem i 2 raz saletrosanem. 

Gnojowica była na jęczmienie. 

Za dużo wody z wiosny. 

W tamtym roku 2x tyle było ziarka i jeszcze suszowe. 

W tym roku nie ma suszowego i nie ma plonu. 

Opublikowano
41 minut temu, marcin19071980 napisał:

Historia sprzed lat 20 albo i więcej.  Jakie tam były koleje losu to nie wiem dalej. Z tym złodziejstwem to ludzie sami winni bo kupują od złodziei to nie dziwne. Jest popyt jest podaż. Słyszałem takie historie, że ludzie swoje rzeczy odkupywali, to jest dopiero paranoja.

Opublikowano
4 minuty temu, Qwazi napisał:

Co to tak wszystkich na robotę zebrało 🤔🤭...

d*pa się pali się 🤭🤭 

Uświadomiłem sobie jak mało czasu zostało jak zobaczyłem że już 24 :o

a jeszcze muszę mój najnowszy nabytek ogarnąć i z 2 tygodnie by wypadało poczekać zanim zacznie swoje zadanie spełniać. 

chociaż klient był i 200% ceny dawał 🤭 

• Haha 1
Opublikowano
1 godzinę temu, szymon09875 napisał:

Nie ma co tu gadać na takie tematy... Jedynie pierdoły pisać 😉

Napisałem w cenach pszenicy jakie mialem przybliżone koszty i zysk w jęczmieniu to daj spokój 🙄 a to paliwa za dużo o 2 litry a to że kombajn za tanio 🤦

Ja podliczyłem to ok 3300zł hektar uprawy jęczmienia, bez żadnych grzybówek. Jakby zrobić na bogato to 4000 by lekko pękło.

• Like 1
Opublikowano

ja zawsze mowie ze pizetju na mnie w zyciu grosza nie zarobi-chocbym ile skladek zaplacil i tak bede do przodu 🤣.

14 minut temu, Chłoporobotnik napisał:

Kurła, burza przyszła, na co po co ten deszcz 🙄

do mnie jeszcze nie -na razie tylko grzmi..

Opublikowano
4 minuty temu, Rolnik1973 napisał:

Kurła jakby grad wybił to by miał piniedzy

3.3 ha po 5 t po 1200

A tak średnia 2 t po 650

I niech ktoś powie ze klęski to zło. 

Klęski to biznes. 

Znajomy w robocie jak dzisiaj kciuki trzymał, żeby grad kukurydzę wy***ał w pień bo dobrze ubezpieczona 🤣🤣🤣

Opublikowano
27 minut temu, Popier96 napisał:

Ja podliczyłem to ok 3300zł hektar uprawy jęczmienia, bez żadnych grzybówek. Jakby zrobić na bogato to 4000 by lekko pękło.

U mnie npk nie dostał, ale tak jak tam pisałem poszło ok 70t obornika i koło 300 ultra8 pod rzepak rok wcześniej. Połowa kosztów to azot 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v