Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
54 minuty temu, jacus napisał:

bardzo watpie.. 

bojler,kuchenka,czajnik, piekarnik. do tego jakis silnik,dmuchawa,spawarka i 5 za malo..

a co dopiero jakis grzejnik czy pompa ciepla ..

te gminne to z funduszy norweskich ?? 

moje jakos rowerami nigdy sie nie interesowaly-rower od komunii zanim sie zepsul to zardzewial.

rolki,wrotki, hulajnoga,deskorolka,lyzwy to ich zywiol. 

pada i pada mac 😂

U mnie musi być minimum 10 12 kw fotowoltaika by dało radę z pompą ciepła. Tak aby do interesu jeszcze nie dokładać jeśli chodzi o rachunki potem. 

Opublikowano
jahooo napisał:

37 minut temu, malaczarna napisał:

A nie południe?

u mnie ludzie montują z pozycjonerem, zaczyna od wchodu, kończy na zachodzie

bez magazynu energii nie warto w to wchodzić, ceny na energię na giełdzie zaczynają być ujemne, nie wiadomo, czy nie trzeba będzie w szczyce dołacac do oddanej energii

nibycenergia tanieje a rachunki do góry 🙆‍♂️🤦‍♂️

Opublikowano
2 godziny temu, Rolnik1973 napisał:

📢📢📢📢

CZŁOWIEKI

Co by kto zrobił z

FOTOWOLTAIKĄ Z PROJEKTU GMINY

4000 zł na dachu

4000 + 2600 za stelaż na ziemi

Moc 2.2kw

W pisdu z nią chyba. 

@Pafnucy12

Jako mądry człowiek co byś zrobił

Do środy trzeba zdecydować. 

Na 1800 kw zużycia rocznego chyba zrezygnuje. 

Opublikowano
21 minut temu, PAN88 napisał:

Nie z polmleku tylko Ryki

Ale wiadomo co chodzi 😁 

36 minut temu, slawek74 napisał:

to do Radka nie do mnie 😉😁

To dlatego takie ujowe mleko jest z tego giganta 🤔

• Haha 1
Opublikowano
2 minuty temu, malaczarna napisał:

Jak tylko tyle zużywac?

Rysiek nie ma hodowli i nie potrzebuje robić paszy. Widzę sam u mnie ile wcześniej się zużywało kw a ile teraz bez hodowli. 

Gdzieś chyba popadało bo chłodno się zrobiło

Opublikowano
53 minuty temu, jahooo napisał:

u mnie ludzie montują z pozycjonerem, zaczyna od wchodu, kończy na zachodzie

bez magazynu energii nie warto w to wchodzić, ceny na energię na giełdzie zaczynają być ujemne, nie wiadomo, czy nie trzeba będzie w szczyce dołacac do oddanej energii

Ja dużo nie zużywam to szkoda mi kasy na fotowoltaike 

Opublikowano
1 godzinę temu, jacus napisał:

bardzo watpie.. 

bojler,kuchenka,czajnik, piekarnik. do tego jakis silnik,dmuchawa,spawarka i 5 za malo..

a co dopiero jakis grzejnik czy pompa ciepla

Piszę akurat na swoim przykładzie. Zużywam do 2000kw. Kuchenka na gaz, bojlera prądem też nie podgrzewam. Reszta tak jak w  przeciętnej polskiej rodzinie. Grzejnik, czy pompa nawet gdyby była latem nie chodzi. Moc paneli  2 kwh to i tak wystarczająco dla  autokonsumpcji, nawet przy gotowaniu, czy podgrzewaniu wody. Wniosek taki, że lepiej odpowiednio zorganizować prace gdy instalacja pracuje niż ją przewymiarować, bo w okresie listopad luty i tak musisz pobierać prąd z sieci nie mówiąc nawet o wieczorach, czy nocy. Więc te 1900 kw, które te panele rocznie wyprodukują, musisz przy net billingu nie mając magazynów wykorzystać przy dobrej pogodzie.

Opublikowano
1 minutę temu, PAN88 napisał:

Rysiek nie ma hodowli i nie potrzebuje robić paszy. Widzę sam u mnie ile wcześniej się zużywało kw a ile teraz bez hodowli. 

Gdzieś chyba popadało bo chłodno się zrobiło

Moi sąsiedzi 2+3 więcej zużywają bez hodowli jak ja z hodowlą a mam 4 osoby

Opublikowano
1 minutę temu, malaczarna napisał:

Moi sąsiedzi 2+3 więcej zużywają bez hodowli jak ja z hodowlą a mam 4 osoby

U mnie w domu tylko są rodzice. Ja to przeważnie w gospodarstwie jestem na siewy i sadzenie, sianokosy,żniwa i wykopki.

Jeżeli dzieci małe to rzeczywiście sporo pralka pobierze

Opublikowano
2 godziny temu, 6465 napisał:

Daj trochę tego deszczu. U nas ostatni deszcz w połowie maja.

Kurba niby niedaleko, ale u nas coś trochę popadało od czasu do czasu. Choć sucho jest, patrząc w notatki od 3 lat co roku 100mm mniej opadu...

Opublikowano
20 minut temu, malaczarna napisał:

Jak tylko tyle zużywac?

U mnie 4 osoby i do 2500 rocznie spokojnie się idzie zmieścić. Ale są dwie zamrażarki, trzy lodówki (jedna w zimie nie pracuje) i piekarnika się sporo używa, na chleb głównie. Parę kWh idzie wiosną na lampę kwokę 100W, w tym roku na przykład świeciła koło miesiąca non stop więc można sobie policzyć ile zeżarła. Śrutownik raczej mało, silnik 4kW, jakąś godzinkę w miesiącu pracuje... Pompa w studni nieco pobiera w lecie, jeśli trzeba więcej podlewać. 

Ten rok już 500mm opadów przekroczył - dokładnie 503mm.

Opublikowano
1 godzinę temu, slawek74 napisał:

czekaj niech co drugi założy...

ma co 4 i nic sie nie dzieje...jesli do dzisiaj ktos nie zalozyl to juz raczej nie zalozy..

Opublikowano
jacus napisał:

1 godzinę temu, slawek74 napisał:

czekaj niech co drugi założy...

ma co 4 i nic sie nie dzieje...jesli do dzisiaj ktos nie zalozyl to juz raczej nie zalozy..

tu się możesz mylić...

ja tam myślę o małej biogazowni... 😎

Opublikowano
56 minut temu, malaczarna napisał:

Ja dużo nie zużywam to szkoda mi kasy na fotowoltaike 

Wówczas tym bardziej niewielka własna elektrownia plus magazyn się opłaca, bo ceny będa szły w górę, a koszty stałe energii są też coraz wyższe

• Confused 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v