Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 minutę temu, Chłoporobotnik napisał:

To niech sobie rośnie...

Takie samosiejki to nic dobrego, to miedzy innymi dzięki nim mamy problem zwierzyny leśnej w polach. Ugory dostarczają siedliska dla chorób i chwastów wiec zdecydowanie LEPIEJ NIECH SOBIE NIE ROŚNIE. 

Opublikowano
3 minuty temu, hubertb napisał:

To juz twoja sprawa wiem na swoim przykładzie że lepiej mieć konsumpcje. Wysoka gęstość oraz cena sprawia że przy tej samej objętości dostajesz więcej nawet do 30%. 

Nigdy nie próbowałem wyhodować konsumpcje , bo tak jak mówię gdzie mam to sprzedać ...

Opublikowano

Mam taką wyspę z akacjami,siedlisko jemioły,kiedys koles co w okolicy ciał wszystko co sie dało mowił ze ja to bogaty bo tyle jemioły na drzewach. Ja to bym wyciął i normalnie w polu by sie robiło,a tak jak teraz na zime oralem to w jednym miejscu zerwalo mi zabezpieczenie na 4 skibie a za chwile z drugiej strony w 1 skibie. Na rowach akacji(chociaz to inaczej sie nazywa) sporo i w pole włażą,a wycinac to mordęga. Może na wiosne z gminy cos sie ogarnie zeby poczyscic to.

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, Chłoporobotnik napisał:

To niech sobie rośnie... Naprzeciw tych samosiejek było pastwisko, trochę się krów pasło jeszcze jak dzieckiem byłem, teraz gdzie suszej to z 30a zaorane, reszta raz czy dwa razy w roku koszona.

Tylko weź to później usuń 😁 ja tylko na kasatę  własnego starego sadu i żywopłotu zainwestowałem kilkaziesiąt tysiecy  w rębak 🙊 a ile jeszcze pracy fizycznej przy tej robocie, ech.

Edytowane przez Pigmei
Opublikowano
Przed chwilą, hubertb napisał:

Takie samosiejki to nic dobrego, to miedzy innymi dzięki nim mamy problem zwierzyny leśnej w polach. Ugory dostarczają siedliska dla chorób i chwastów wiec zdecydowanie LEPIEJ NIECH SOBIE NIE ROŚNIE. 

Jego to ziemia, jego sprawa. Ja tam wolę nawet aby zarastało niż aby ktoś pokroju naszych forumowych gospodarzy na tym robił.

Patrz to, jeden z ostatnich Mohikanów w sąsiedniej wsi, na kawałkach przed i za jego dwoma stajankami obrabia gość, który ma 3 cyfrową liczbę hektarów.

Zrzut ekranu 2023-01-15 175636.png

Opublikowano
8 minut temu, hubertb napisał:

To juz twoja sprawa wiem na swoim przykładzie że lepiej mieć konsumpcje. Wysoka gęstość oraz cena sprawia że przy tej samej objętości dostajesz więcej nawet do 30%. 

Tylko skup kupi jako paszowe a sprzedaje dalej jako konsumpcja.

Tak się wali w rogi Rolników

Opublikowano
Przed chwilą, Pigmei napisał:

Tylko weź to później usuń 😁 ja tylko na kasatę  własnego starego sadu i żywopłotu zainwestowałem kilkaziesiąt tysiecy  w rębak 🙊

To już nie jego problem, tak jak i mój, jak umrę to niech się kto inny martwi, choć na kogo to przypadnie jak rodziny żadnej? Zobaczy się.

Opublikowano
4 minuty temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

Nigdy nie próbowałem wyhodować konsumpcje , bo tak jak mówię gdzie mam to sprzedać ...

Siejesz 5ha konsumpcji,zbierasz średnio 5 ton i juz masz na skład. Zamawiasz transport i po temacie. Mojego ojca ciezko bylo namówić i wozil sam a ma średnio 60 ton co żniwa.

Opublikowano
3 minuty temu, hubertb napisał:

Nieźle mnie tym zdziwiłeś. Elewarr woli skupować zboże konsumpcyjne. 

A widzisz Hubert cały czas się dowiadujemy coś nowego 😉 jedna Polska a inna rzeczywistość , do jakiegoś oddziału elewarru to ja mam daleko 

Opublikowano
3 minuty temu, Chłoporobotnik napisał:

Ja tam wolę nawet aby zarastało niż aby ktoś pokroju naszych forumowych gospodarzy na tym robił.

Tego do końca nie rozumiem, co by się stało gdyby ktoś o to dbał? Też nie oddaje swojego pola w dzierżawę pomimo że jest go nie dużo. 

Opublikowano
5 minut temu, stempos1980 napisał:

Tylko skup kupi jako paszowe a sprzedaje dalej jako konsumpcja.

Tak się wali w rogi Rolników

Ooo , miałem o tym nadmienić 😉

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Belaruss820 napisał:

Specjalnie na parametrach oszukają ze czegos brakuje

Znam parę takich firm i nic nie oszukują, po prostu twierdzą że nie są zainteresowani konsumpcja i kupują wszystko tylko w cenie paszówki i chłopy przywożą, a że skup później  robi badania  i sprzedaje dalej jako konsumpcja bo ma dobre parametry to inna sprawa, ale tonie oszustwo tylko wykorzystywanie sytuacji. 😒

Edytowane przez Pigmei
Opublikowano
7 minut temu, Belaruss820 napisał:

Siejesz 5ha konsumpcji,zbierasz średnio 5 ton i juz masz na skład. Zamawiasz transport i po temacie. Mojego ojca ciezko bylo namówić i wozil sam a ma średnio 60 ton co żniwa.

A jak nie uda się z konsumpcją i koszty transportu przyjdzie pokryć to uj z tego będzie , i druga rzecz żeby był wiarygodny kupiec a nie jakiś oszust 

Opublikowano
1 minutę temu, Belaruss820 napisał:

Specjalnie na parametrach oszukają ze czegos brakuje

Niektóre parametry można sprawdzić w domu, większość ma czym zmierzyć wilgotność. Drugi prosty pomiar to gęstość. Resztę też na upartego da się zmierzyć. Metodyka opisana jest w normie. 

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Belaruss820 napisał:

Dokladnie tak

Miałem jedną od Seniora. Ale rosła u niego przy kupce płyt betonowych, mało ziemi, mało korzeni, coś mi się nie przyjęła. To od wujka wziąłem. A lipy to od dalszego sąsiada przydarłem już dość duże drzewka, rosną już chyba trzeci rok. 

Edytowane przez Chłoporobotnik
Opublikowano
3 minuty temu, Chłoporobotnik napisał:

"Jak ja nie mam to i nikt niech nie ma".

To samolubne i głupie. Gdyby takie podejście miał każdy człowiek do dziś trwało by średniowiecze. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Szukałem,nic nie znalazłem wiec napisałem ten temat.
      No,własnie na pewno czesc z was ma komórke,bo to przydatne urządzenie
      Chciałbym wiedziec jakie macie marki i modele swoich sprzetów,jesli to nie jest tajemnicą..
      Co jest w nich dobre i przydatne a co raczej nie pasuje i wam przeszkadza.
      Piszcie ,chetnie zobacze jakie posiadacie sprzety.
      Ja mam aktualnie Nokie 3310 i jestem zadowolony,nie psuje mi sie,jest prosta w obsłudze.
      A wady to wiadomo jak w starych telefonach,a mianowicie brak polifonii,troche juz sie muli ze starosci ale jakos chodzi,juz mi sie cyfry na przyciskach zmazaly ale mam ja tak dlugo ze jak pisze cos to juz pamietam gdzie co jest.
      Tak wiec prosze o wypowiedzi.
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
  • Dodaj nową pozycję...
v