Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, Popier96 napisał:

Dzisiaj oplewiona, jak Bóg da będzie co zszatkować na własne potrzeby. 

IMG_20230708_210024.jpg

Co tak rzadko?Z hakania wyrosłem już.Jedyne co w tym roku robiliśmy to samosiewy ziemniaków wyrwaliśmy.

Edytowane przez marcin19071980
Opublikowano

To można zamarznąć, bo alkohol oszukuje organizm. Jest Ci ciepło w momencie obumierania pierwszych komórek

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, Agrest napisał:

U sąsiada kapusta jakby za tarczą strzelniczą rosła. Tak dziurawej jeszcze nie widziałem.

Inny miał ładną cebulę z siewu. Wyszło parę chwastów to doj**ał czymś tak, że cebula 25cm wysoka zdechła na żółto. Nie wiem czy za duża dawka czy brak wody bo tej dosłownie zero czy może jakiś ukrowski specyfik.

W każdym razie pole śmierdzi od chemii niesamowicie.

Dwa tygodnie temu było lekkie gradobicie i tu też dziurki się trafiają.Ale jak bez gradu poszatkowaną to Tantnis.W tym roku gorąco to buszuje franca.

Edytowane przez marcin19071980
Opublikowano
7 minut temu, Agrest napisał:

A widzisz.

I dlatego baba jest potrzebna. Bo to taki swoisty bufor. W upał jak trzeba to zimny prysznic spuści, a czasem jak zimno to do czerwoności rozgrzeje🤭

Nie. Tu znowu nie ma co robić. Więc nuda🤣

Podaj wymiary, gęstość to ci powiem.

U mnie taka gęstość nasypowa w zależności od zbiornika.

Zrobione dziś 14,8 zbiornika tucano 320 z 7,83ha.

Zbiornik 6,5m³

20230708_112148.jpg

20230708_200214.jpg

8 m3

Opublikowano
1 godzinę temu, Pafnucy12 napisał:

że Tobie się chce jeszcze pisać z tym parobkiem...

przyjdą mrozy na goło..., to pogadamy..

Masz rację lepiej popiszcie we dwóch sobie to będzie dyskusja na jednakowym ujemnym poziomie 🤣

Opublikowano
6 minut temu, Agrest napisał:

U sąsiada kapusta jakby za tarczą strzelniczą rosła. Tak dziurawej jeszcze nie widziałem.

Inny miał ładną cebulę z siewu. Wyszło parę chwastów to doj**ał czymś tak, że cebula 25cm wysoka zdechła na żółto. Nie wiem czy za duża dawka czy brak wody bo tej dosłownie zero czy może jakiś ukrowski specyfik.

W każdym razie pole śmierdzi od chemii niesamowicie.

Ta też zaczyna być dziurawa. Coragenem może psikne. 

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, marcin19071980 napisał:

Co tak rzadko?Z hakania wyrosłem już.Jedyne co w tym roku robiliśmy to samosiewy ziemniaków wyrwaliśmy.

50x55. Dla mnie optymalnie. Jej rano jeszcze praktycznie widać nie było, bo czasu brak żeby się chwastami rozprawić. A dla siebie to nie chce lać Bóg wie ile chemii. Pozatym, ona miesiąc temu sadzona. 

Edytowane przez Popier96
Opublikowano
49 minut temu, slawek74 napisał:

kurna coś mi klawiatura w telefonie szfankuje szkiełko się odkleiło 🤦‍♂️

u nas nikt buraka nie uprawia...

A miałem pytać co dają że takie porosły 

Opublikowano
Przed chwilą, Popier96 napisał:

50x55. Dla mnie optymalnie. Jej rano jeszcze praktycznie widać nie było, bo czasu brak żeby się chwastami rozprawić. A dla siebie to nie chce lać Bóg wie ile chemii. 

Na kapustę jest potrójna dawka Coragenu.

Opublikowano
4 minuty temu, marcin19071980 napisał:

Na kapustę jest potrójna dawka Coragenu.

A przejebane kapustę utrzymać w stanie idealnym. Toż to z opryskiwacza się nie schodzi. Ani trochę nie zazdroszczę roboty przy tym. 

Opublikowano
9 minut temu, marcin19071980 napisał:

Dwa tygodnie temu było lekkie gradobicie i tu też dziurki się trafiają.Ale jak bez gradu poszatkowaną to Tantnis.W tym roku gorąco to buszuje franca.

Robal opierdolił.

Dzisiaj przy +28⁰ pryskał🤦‍♂️

8 minut temu, radekz200 napisał:

8 m3

Sześcio czy dwurzędòwka?

Pierwszy to plewa 8 x55 to 4,4t. Dwurzędowego będzie 5t

Opublikowano
radekz200 napisał:

Przed chwilą, slawek74 napisał:

przyznaj się że azotu mało dałeś i pk też 😁

w tamtym roku mniej dostał a był lepszy, tutaj ziemia nie rewelacja 

to z jakiego areału ten plon?

Opublikowano
3 minuty temu, Agrest napisał:

Robal opierdolił.

Dzisiaj przy +28⁰ pryskał🤦‍♂️

Sześcio czy dwurzędòwka?

Pierwszy to plewa 8 x55 to 4,4t. Dwurzędowego będzie 5t

odmiana kosmos pisze ze to wielorzedowy 

Opublikowano

A ja się tak zastanawiam. Czy skoro środki typu mospilan, karate mają zarejestrowanego ziemniaka w uprawie, w zwalczaniu stonki ziemniaczanej i jak wiadomo powszechnie, środki te już dawno na stonke nie działają to czy nie jest to jawne wprowadzanie konsumenta w błąd? Może ktoś by się kurka za to zabrał 🤔

Opublikowano
Przed chwilą, Agrest napisał:

pryskał

No i co to dalo? Jeszcze jak był Dursban to na gorąco można było je....ć bo to był gazowiec ale to co teraz jest dostępne to napewno nie zadziałało.

1 minutę temu, Popier96 napisał:

A przejebane kapustę utrzymać w stanie idealnym. Toż to z opryskiwacza się nie schodzi. Ani trochę nie zazdroszczę roboty przy tym. 

U mnie jeden traktor cały czas jest spięty z opryskiwaczem.Kapusty dwa razy w tygodniu się pryska na robala wszelkiego.W od sierpnia grzyby dochodzą.

Opublikowano

działają... temperatury trzeba pilnowac... no może słabiej działają, ale nie tak ze wcale.

Opublikowano

No to masz objętość😁

Dwa lata temu dokupiłem od gościa przyczepę kosmosa to jak jeż wyglądał. Gęstość 51. Ale zbiorników odpowiednio więcej na areale

Opublikowano
1 minutę temu, Pafnucy12 napisał:

działają... temperatury trzeba pilnowac... no może słabiej działają, ale nie tak ze wcale.

To działają czy tak trochę działają? Albo coś działa albo nie działa. Dla mnie to jawne oszustwo. 

Opublikowano
1 minutę temu, Pafnucy12 napisał:

Co ci w 28* zadziałała.Przeciez to na momencie wyparuje.

Opublikowano
1 minutę temu, marcin19071980 napisał:

No i co to dalo? Jeszcze jak był Dursban to na gorąco można było je....ć bo to był gazowiec ale to co teraz jest dostępne to napewno nie zadziałało.

Mi nie trzeba tego mówić 🤣

Choć to raczej był dursbzn. Ale choćby nawet to co to da przy prawdopodobnie 250l cieczy i takiej temperaturze...

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Szukałem,nic nie znalazłem wiec napisałem ten temat.
      No,własnie na pewno czesc z was ma komórke,bo to przydatne urządzenie
      Chciałbym wiedziec jakie macie marki i modele swoich sprzetów,jesli to nie jest tajemnicą..
      Co jest w nich dobre i przydatne a co raczej nie pasuje i wam przeszkadza.
      Piszcie ,chetnie zobacze jakie posiadacie sprzety.
      Ja mam aktualnie Nokie 3310 i jestem zadowolony,nie psuje mi sie,jest prosta w obsłudze.
      A wady to wiadomo jak w starych telefonach,a mianowicie brak polifonii,troche juz sie muli ze starosci ale jakos chodzi,juz mi sie cyfry na przyciskach zmazaly ale mam ja tak dlugo ze jak pisze cos to juz pamietam gdzie co jest.
      Tak wiec prosze o wypowiedzi.
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
  • Dodaj nową pozycję...
v