Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
8 minut temu, hubertb napisał:

Dobrowolne są dopłaty, prawo obowiązuje wszystkich. A termin ustala rozporządzenie rady ministrów. Nie czuje się na sile sypać paragrafami ale przepis dotyczy zanieczyszczania wód z tego co mi wiadomo. 

Ja czytam w rozporządzeniu, że dotyczy "rolników prowadzących gospodarkę rolną" w według innej definicji rządu, są to rolnicy zarejestrowani w ARiMR i pobierający dopłaty obszarowe

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
26 minut temu, jahooo napisał:

dotyczy tylko tych, co pobierają dopłaty obszarowe, bo tylko wtedy zgadzasz się w danym roku, gdy skłądasz wniosek o dopłaty, na spełnianie wszystkich wymogów Cross Compliance

Panie Boże zabrałeś możliwości to zabierz i chęci

Z możliwościami i chęciami jeszcze nie jest źle 😉

A co do przepisu to mogę się mylić ale stawiam na wszystkich bez wyjątku 

Znaczy cały rok można to robić dopóki tylko nikt nie zasygnalizuje bo oni sami z siebie to po polach nie ganiają 

Edytowane przez Łolek
  • Like 1
Opublikowano
8 godzin temu, hubertb napisał:

Na nieprzypisanych wtrykach silnik odpali    Resztę informacji udzielę tylko prywatnie bo czary to nie są ale wiedza w rękach szamanów kończy się śmiercią silnika. 

Jak byś zadzwonił to bym Ci powiedział ale nie zadzwoniłeś 😜 

Godzina 23:52 opel odpalił bój był ciężki i zażarty. Teraz jeszcze tylko dzień pracy i samochód oddam klientowi rachunek za robotę 1300zl ….. nie kupujcie opli 1.7 skarbonka na kołach 

Bo system Denso jest do d*py, ja mam w swojej 1,7 Boscha 🙂

Opublikowano
1 minutę temu, jahooo napisał:

że dotyczy "rolników prowadzących gospodarkę rolną"

No to jak cię złapią z siewką w polu to im wytłumacz że nawóz rozsiewasz bo takie masz hobby. 

1 minutę temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

Bo system Denso jest do d*py, ja mam w swojej 1,7 Boscha 🙂

Nie ma znaczenia producent, piezo boscha to dopiero kanał. 

Opublikowano
1 minutę temu, hubertb napisał:

No to jak cię złapią z siewką w polu to im wytłumacz że nawóz rozsiewasz bo takie masz hobby. 

nie wiem, nikt u mnie takiej kontroli nie miał, przez kilka lat wogóle nie pobierałem żadnych dopłat , a teraz jestem w SMG i w zasadzie oprócz kontroli foto nic mnie nie dotyczy, a warunki u mnie takie, że i tak przez 1 marca nie da rady wjechac w pole

Opublikowano

Ale w tych 1,7 Boscha nie potrzeba kodować 

Przed chwilą, Łolek napisał:

No a po za tym reszta szrot 🤔😉

Bo dopiero ja przeklinałes 

Marek 😉

Opublikowano
1 minutę temu, jahooo napisał:

nie wiem, nikt u mnie takiej kontroli nie miał, przez kilka lat wogóle nie pobierałem żadnych dopłat , a teraz jestem w SMG i w zasadzie oprócz kontroli foto nic mnie nie dotyczy, a warunki u mnie takie, że i tak przez 1 marca nie da rady wjechac w pole

Generalnie przyznam że niektóre regulacje nie są takie durne. Bo ludzie to bezmyślne i samolubne świnie. Jeśli wszyscy zachowywali się racjonalnie nie trzeba by w Polsce tak zawiłego prawa.

1 minutę temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

Ale w tych 1,7 Boscha nie potrzeba kodować 

Nie rozsiewaj bzdur. To że ktoś czegoś nie robi nie znaczy że "nie trzeba". Już pierwsza generacja CR wymaga kodowania. Dla przypomnienia system CR jest z nami od 1997roku. 

Opublikowano
1 godzinę temu, stempos1980 napisał:

No @Aktywnyrolnik7245 coś o tym wie😁 

Dzień Dobry 

+5 wieje sobie i na co to komu potrzebny ten wiatr 🤔

Oj tak , ale myślę że teraz odwdzięczy się długą i bezawaryjną pracą , chyba🙄. Założy się haka i do @Qwazi  @Łolek się po bycki pojedzie, jak mnie wpuszczą za bramę 😉

Opublikowano
26 minut temu, hubertb napisał:

Największym problemem w takich miejscach jak mieszkam ja czy Piotr, są nowobogaccy. Praktycznie jesteśmy bezsilni na ich donosy dotyczącymi, zapachu, kurzu czy hałasu. Prawo jest po ich stronie. 

Donosy? Masz takich durniów u siebie? Przez ostatnie lata, raczej nie starają się zgłębiać i wolą leżeć. Ze wszystkimi wokół nie wygrają. 

• Like 1
Opublikowano
3 minuty temu, Chłoporobotnik napisał:

Donosy? Masz takich durniów u siebie? Przez ostatnie lata, raczej nie starają się zgłębiać i wolą leżeć. Ze wszystkimi wokół nie wygrają. 

Tak pojawiają się problemy i w takich wioskach jak moje, ludzie w wieku 30-40 lat to większości ludność napływowa więc większość to raczej "oni" a nie my. 

Opublikowano
9 minut temu, hubertb napisał:

Generalnie przyznam że niektóre regulacje nie są takie durne. Bo ludzie to bezmyślne i samolubne świnie. Jeśli wszyscy zachowywali się racjonalnie nie trzeba by w Polsce tak zawiłego prawa.

Nie rozsiewaj bzdur. To że ktoś czegoś nie robi nie znaczy że "nie trzeba". Już pierwsza generacja CR wymaga kodowania. Dla przypomnienia system CR jest z nami od 1997roku. 

Dlatego nie lubię mechaników i lekarzy , zawsze znajdują i robią to co niepotrzebne ...

Opublikowano
1 minutę temu, hubertb napisał:

Tak pojawiają się problemy i w takich wioskach jak moje, ludzie w wieku 30-40 lat to większości ludność napływowa więc większość to raczej "oni" a nie my. 

Chyba u Ciebie. Są ale są w mniejszości.

Opublikowano
Przed chwilą, Aktywnyrolnik7245 napisał:

zawsze znajdują i robią to co niepotrzebne ...

Chyba nie bardzo rozumiesz po co koduje się wtryskiwacze, prawda? Jazda na przypadkowym kodowaniu jest możliwa tak samo jak na nie równo ustawionych wtryskach starszej generacji wtrysku. 

• Like 1
Opublikowano
35 minut temu, hubertb napisał:

Dobrowolne są dopłaty, prawo obowiązuje wszystkich. A termin ustala rozporządzenie rady ministrów. Nie czuje się na sile sypać paragrafami ale przepis dotyczy zanieczyszczania wód z tego co mi wiadomo. 

Największym problemem w takich miejscach jak mieszkam ja czy Piotr, są nowobogaccy. Praktycznie jesteśmy bezsilni na ich donosy dotyczącymi, zapachu, kurzu czy hałasu. Prawo jest po ich stronie. 

A przecież mieli zmienić przepisy i chcieli z Francji ściągnąć jak to oni mają że zapach obornika to dziedzictwo kulturowe 🤔

Opublikowano
2 minuty temu, hubertb napisał:

Chyba nie bardzo rozumiesz po co koduje się wtryskiwacze, prawda? Jazda na przypadkowym kodowaniu jest możliwa tak samo jak na nie równo ustawionych wtryskach starszej generacji wtrysku. 

Ja elektroniką się nie interesuje , zawiozłem do chłopaków wtryski , zrobili to pytam muszę kodować ? Panie to jest Bosch założyć i jeździć... 

Opublikowano
3 godziny temu, tytanowyJanusz napisał:

5df20dec1cf71_o_medium.jpg

Dzień dobry... aby na prawdę był dobry  😬

2 stopnie, zachmurzone, delikatny powiewek

Co że piątek 13-go ,dla mnie gorzej brzmi poniedzialek 16-go

Opublikowano
6 minut temu, gregor1284 napisał:

A przecież mieli zmienić przepisy i chcieli z Francji ściągnąć jak to oni mają że zapach obornika to dziedzictwo kulturowe 🤔

Widać mają ważniejsze sprawy na głowie......

Opublikowano
Przed chwilą, Aktywnyrolnik7245 napisał:

Ja elektroniką się nie interesuje , zawiozłem do chłopaków wtryski , zrobili to pytam muszę kodować ? Panie to jest Bosch założyć i jeździć... 

To nie jest elektronika. Już ci opisuje do czego służy kodowanie. 

Przy pompie takiej jaką masz w zetorze wtrysk otwiera się raz na cykl. Przy pompie takiej jak była w 1.9TDI wtrysk "otwierał się" dwa razy na cykl. W układach CR dawka podzielona jest przynajmniej na 3 części. 

Ponieważ dawka pilotująca jest bardzo mała, sterownik musi znać charakterystykę wydajnościową wtryskiwacza. Druga zmienną jest czas a ta zależy od parametru elektrycznego cewki lub elementu piezo. 

Wtryski nie zakodowane wpłyną kulturę pracy, spalanie i zadymienie. Dodatkowo każdy sterownik samochodowy posiada algorytm samouczący brak kodowania upośledza jego funkcje. Sterownik będzie najprawdopodobniej uszkadzał silnik i układ wydechowy. 

Dla analogi wtryskiwacz nie zakodowany to jak byś miał w ciągniku jeden ustawiony na 160 drugi na 170 trzeci 155 a czwarty 165. Niby różnice niewielkie ale silnik to odczuje. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Przez kingway
      Witam , mam pytanie jakie polecacie kamery na gospodarstwo ? Nie jestem szczerze w temacie , nie znam się na tym kompletnie ... widzę jakieś po 100-150 zł a nawet i po 50 zł . Może coś doradzicie ? Lepiej przewodowe czy bezprzewodowe ? Na kartę pamięci ? Wi-fi ? 
  • Dodaj nową pozycję...
v